Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.7TD - wysokie spalanie, wina wtryskiwacza?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od niedawna mam w/w astre. Wszystko ok, ale spalanie mnie dobija.. Wychodzi mniej wiecej 12-13 litrow po miescie.. Termostat dziala ok. Ostatnio zobaczylem ze jeden wtryskiwacz jest zalany ropa.. Tu lezy przyczyna? Wymieniac jeden wtryskiwacz czy wszystkie 4?? Droga to zabawa??

Istnieje wogole jakakolwiek mozliwosc aby sprawdzic realna przyczyne tak wysokiego spalania?

Za wszelkei podpowiedzi bede bardzo wdzieczny..

Napisano

> Witam,

> Od niedawna mam w/w astre. Wszystko ok, ale spalanie mnie dobija.. Wychodzi mniej wiecej 12-13

> litrow po miescie.

Przy jezdzie po miescie (sr predkosc 20-30 km/h ) astra F z tym silinikem mi pali ok 6-7 litrow.

Jezeli warunki pogodowe sa ciezkie wtedy wiecej.

Mysle ze 12 to jest o wiele za duzo

Mokry wtryskiwacz - tutaj obstawiam przewody przelewowe. Raczej sam wtrytskiwacz jest ok. Tam za bardzo niema czego sie przyczepic.

Pytanie czy auto nie gubi paliwa?

Moze bylo grzebane przy pompie wtryskowej?

W astrze G tam jest jakas elektronika - moze ktos sie wypowie czy tam sa np czujniki mogace odpowiadac za spalanie.

Napisano

Sprawdź czy nie ucieka paliwo Ci przez elektrozawór na pompie jest od strony rozrusznika (czy jest mokro pisałem na forum jak). Można go uszczelnić silikonem silnikowym. Wymień filtr powietrza. Sprawdź czy objemki na dolocie powietrza są luźne - obce powietrze. Popraw luty na sterowniku pompy wtryskowej. Przeczyść ERG i rurkę dochodzącą do niego. Pozdro.

Napisano

> Witam,

> Od niedawna mam w/w astre. Wszystko ok, ale spalanie mnie dobija.. Wychodzi mniej wiecej 12-13

> litrow po miescie.. Termostat dziala ok. Ostatnio zobaczylem ze jeden wtryskiwacz jest zalany

> ropa.. Tu lezy przyczyna? Wymieniac jeden wtryskiwacz czy wszystkie 4?? Droga to zabawa??

> Istnieje wogole jakakolwiek mozliwosc aby sprawdzic realna przyczyne tak wysokiego spalania?

> Za wszelkei podpowiedzi bede bardzo wdzieczny..

Spalanie w obecnych warunkach tylko po Łodzi max 8 litrów krótkie odcinki. Zacznij od wymiany tego wężyka przelewowego z którego cieknie, jak nie dymi na czarno podczas przyśpieszania to wtryski dobre.

Sprawdź dodatkowo czy z pompy Vac, nie wtryskowej, z króćca do wężyka nie przedostaje się olej.

Czy czasem podczas monotonnej jazdy nie wyświetla się CHECK?

Możesz też odłączyć przepływomierz i sprawdzić czy widzisz rożnicę?

Napisano

> Przy jezdzie po miescie (sr predkosc 20-30 km/h ) astra F z tym silinikem mi pali ok 6-7 litrow.

Z opisu autora raczej chodzi mu o isuzowski silnik.

Napisano
  • Autor

Nic nie dymi. Wszystko ladnie pracuje, odpala bardzo dobrze, nie przerywa, wkreca sie na obroty.

Temperatura silnika po rozgrzaniu wg wskazowki wynosi ok 88 stopni ( tuz przed 90 ).

A swiece moga miec wplyw? Bo ostatnio na zimnym silniku zanim go odpale to dosc dlugo swieci sie kontrolka swiec ( ok 10-15 sek ). Ale z odpalaniem nie ma problemow...

Silnik to chyba X17DTL ( 1.7 TD 68 kucy)

Napisano

A jaki jest Twój styl jazdy? Jak jeździsz krótkie trasy 2 - 3 km to jest to możliwe. Moja astra F z silnikiem isuzu pali obecnie 11l, a jeżdżę rano i po południu po 2 km, czasem jeszcze do sklepu, ale też blisko, a jeśli zrobię dłuższą trase to spalanie spada. Na długich trasach pali mi około 5,5l. aha i auto stoi pod chmurką.

Napisano

> To wymień wężyki przelewowe.

Dokladnie jak mokry wtryskiwacz to przelewowy... mialem tak samo myslalem ze uszczelka pod wtryskiwaczem a to zmurszal jeden wezyk przelewowy.. 11-12 litrow to baardzo duzo mi w zime i przy dosc szybkiej jezdzie po miescie nie wzial nigdy wiecej niz 7,5l skromny.gif

Napisano

> A swiece moga miec wplyw? Bo ostatnio na zimnym silniku zanim go odpale to dosc dlugo swieci sie

> kontrolka swiec ( ok 10-15 sek ).

TTTM u mnie tez grzeją sie z 10 sek. ale swiece nie mają wpływu na spalanie.

> Silnik to chyba X17DTL ( 1.7 TD 68 kucy)

To dlaczego masz w opisie

Quote:

Samochód Opel Astra 1.7 DTI Comfort

Napisano
  • Autor

Jezdze spokojnie. Nie gazuje go obroty max 2500, glownie miasto odcinki zazwyczaj po 10-20 km.

Zle wpisalem oznaczenie silnika w profilu. Dzieki za info wink.gif

Jutro jade kupic wezyki. Ile tego potrzeba ? 1m?2m? Orientuje sie tos jaka jest dlugosc kazdego z nich?

Napisano

przyczyny:

1. Zanieczyszczony filtr powietrza - Wymienić wkład filtra

2. Nieszczelny układ zasilania paliwem - Sprawdzić wzrokowo wszystkie przewody paliwowe, filtr paliwa i pompę wtryskową

3. Zatkany przewód powrotu nadmiaru paliwa - Przedmuchać sprężonym powietrzem przewód powrotu nadmiaru paliwa z pompy wtryskowe do zbiornika paliwa. Wymienić dławik przelewowy w przewodzie powrotu nadmiaru paliwa

4. Mechaniczna usterka silnika - Nieszczelny zawór lub uszczelka głowicy. Zużycie tłoka i cylindra. Zwężenie w układzie wylotowym. Sprawdzić ciśnienie sprężania

ok.gif źródło: sam naprawiam - opel astra f

jakby to nie wyszło z przewodami...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.