Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana instalacji - kwestia legalizacji

Featured Replies

Napisano

Mam w tej chiwli instalacje II generacji. Czas życia butli dobiega konca. W kilku miejscach widzialem ogloszenia o sprzedazy uzywanych (z niewielkim przebiegiem) inst. 4. generacji. Pytanie jak z legalizacja? Dzownilem do gazownika i pytalem ale nie dostalem konkretu. W DR instalacja jest juz wbita wiec nikty raczej nei bedzie chyba sprawdzal czy cos sie zmienilo czy nie. Chyba ze sie myle.

Za wszelkie uwagi z gory dzieki

Paweł

Napisano

Teoretycznie na każdym badaniu technicznym powinieneś mieć, opróćz dokumentu na zbiornik, także homologację sposobu montażu instalacji. W praktyce bardzo rzadko zdarza się, żeby diagnosta chciał to oglądać. Pojawiały się tu jednak głosy, że czasami chcą tego papieru.

Napisano

> Mam w tej chiwli instalacje II generacji. Czas życia butli dobiega konca. W kilku miejscach

> widzialem ogloszenia o sprzedazy uzywanych (z niewielkim przebiegiem) inst. 4. generacji.

> Pytanie jak z legalizacja? Dzownilem do gazownika i pytalem ale nie dostalem konkretu. W DR

> instalacja jest juz wbita wiec nikty raczej nei bedzie chyba sprawdzal czy cos sie zmienilo

> czy nie. Chyba ze sie myle.

> Za wszelkie uwagi z gory dzieki

> Paweł

Robiłem przeglądy na 5 różnych SKP ( w przeciągu 8 lat).

Jedynym przedkładanym dokumentem od LPG była legalizacja zbiornika. A i to od niedawna, bo dwa lata wstecz nawet bez tego dokumentu legalizacji przegląd przechodził, jedynie patrzyli na datę z butli. W trakcie tych 8 lat zmieniałem wszystko, oprócz przewodów miedzianych.

Napisano

> Teoretycznie na każdym badaniu technicznym powinieneś mieć, opróćz dokumentu na zbiornik, także

> homologację sposobu montażu instalacji. W praktyce bardzo rzadko zdarza się, żeby diagnosta

> chciał to oglądać. Pojawiały się tu jednak głosy, że czasami chcą tego papieru.

Ale przecież jak wymieniasz np. listwę wtryskową bądź reduktor bo poprzednie uległy zużyciu na jakieś inne nawet u gazownika u którego zakładałeś instalkę to nie wydaje on nowego świadectwa homologacji.

Napisano

> Ale przecież jak wymieniasz np. listwę wtryskową bądź reduktor bo poprzednie uległy zużyciu na

> jakieś inne nawet u gazownika u którego zakładałeś instalkę to nie wydaje on nowego świadectwa

> homologacji.

ale widzisz różnicę w zmianie listwy czy nawet reduktora, a zmianie całej instalacji ?

jeśli zmienisz listwę to diagnosta się nawet nie połapie

u mnie zresztą nawet nie zaglądają pod maskę grinser006.gif

w taki przypadku zmiana nie wyjdzie na jaw długo

a w temacie - myślę że możesz zmienić, wątpię aby ktoś tak dokładnie sprawdzał

przynajmniej mnie sie nie zdarzyło, spisali tylko nr z homologacji i 30.GIF

Napisano

Listwa, czy reduktor, to faktycznie nie ma znaczenia, ale między II a IV gen. różnica jest. Ten papier (jego numer) podobno jest wymagany w nowszym oprogramowaniu do obsługi stacji kontroli pojazdów.

Ja osobiście też mam problem tego typu, bo moje auto przyjechało z gazem zamontowanym we Francji i żadnego papieru poza stosownym wpisem we francuskim dowodzie rejestracyjnym nie miałem. W wydziale komunikacji chcieli tylko papier na butlę oraz badanie techniczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.