Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana listwy valtek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zacznę od początku, mianowicie na wolnych obrotach zaczęły falować obroty, później samochód potrafił zgasnąć gdy schodził z obrotów, ponadto powyżej 4000 obr/min. odczuwalny był spadek mocy, postanowiłem wyczyścić listwę wtryskową od gazu, znalazłem w necie manual, w którym było pokazane co i jak. No to zgodnie z manualem zdjąłem z listwy cewki i wyjąłem tłoczki w celu przeczyszczenia i niestety powykręcałem też śruby do regulacji skoku tłoczka. W manualu było napisane żeby te śruby wkręcić do wyczuwalnego oporu i następnie liczyć ilość obrotów podczas wykręcania ich, tak też zrobiłem, okazało się że własciwie wszytskie gumki na tych śrubach są do wymiany, ponieważ praktycznie się wykruszłyły podaczas odkręcania.

Wszytko wymyłem i zacząłem składać spowrotem.

Pierwszy problem jest taki że nie mogę określić do którego momentu wkręcić śruby, ponieważ mają one zawleczki które trzymają wszystko w kupie, gdy dokręcam do wyczuwalnego oporu to te zawleczki puszczają i nici z regulacji.

Drugi problem jest taki że gumki uszczelniające które siedzą pomiędzy cewkami a samą listwą wtryskową w jakiś dziwny sposób rozszerzyły się i w żaden sposób nie da się ich dobrze założyć. W kompletach naprawczych z tego co widzę są te gumki, natomiast nie ma gumek na śruby regulacyjne.

Wszystko jakoś poskładałem do kupy i odpaliłem samochód, okazało się że nie chodzi na jeden cylinder na gazie, w związku z tym postanowiłem że kupię całą nową listwę i teraz mam pytanie czy w nowej listwie będą wszystkie potrzebne gumki i czy są w niej też śruby regulacyjne, bo nie mogę dojrzeć na obrazkach na allegro. Wiem że mógłbym kupić lepszą listwę ale samochód już nie jeździ tak dużo jak wcześniej i stwierdziłem że nia ma sensu kupować droższej listwy. I pytanie drugie, czy jeśli założę nową listwę to muszę udać sie na kalibrację, a może sam dam radę mając dostęp do softu. Samych dysz nie będę ruszał.

Moze ktoś podprowadzi mnie też gdzie kupić listwę żeby nie przepłacić, może być sklep w Warszawie, albo jakiś interenetowy, bądż allegro.

Za wszystkie uwagi będę wdzięczny.

Napisano

niepotrzebnie wykręcałeś sruby kalibracyjne. Ich umycie nic nie daje, ale skoro i tak listwa była w zasadzie do wymiany, to i tak nie ma to większego znaczenia. Czy zostaniesz przy valteku, czy założysz inną listwę kalibrację zrobić trzeba. Nie wiem, co to za instalacja, ale czuję, że stag, więc mając interfejs pewnie podołałbyś.

W Warszawie dobre ceny mieli w firmie Variogas. Mają konto na allegro.

Napisano
  • Autor

Instalacja to Zenit, na stronie producenta jest soft, w sumie poczytałem instrukcję i myślę że dałbym radę sam skalibrować instalację bez ruszania dysz oczywiście.

Napisano
  • Autor

No to przemyśle jeszcze sprawę i popytam gazowników w mojej okolicy ile kosztuje kalibracja, bo może okazę się że skórka za wyprawkę, musze jeszcze kupić interfejs.

Napisano

> No to przemyśle jeszcze sprawę i popytam gazowników w mojej okolicy ile kosztuje kalibracja, bo

> może okazę się że skórka za wyprawkę, musze jeszcze kupić interfejs.

Opłacalność może być marna, zwłaszcza, że do tej pory tego nie robiłeś.

Napisano
  • Autor

nie rozumiem, sugerujesz zeby jednak gazownik zajął się kalibracją?

Napisano

> nie rozumiem, sugerujesz zeby jednak gazownik zajął się kalibracją?

Jak masz kupować interfejs?

Zrobisz, jak będziesz uważał.

Posiadanie interfejsu ma tę zaletę, że możesz kiedyś jeszcze mieć potrzebę podłączenia się do instalacji.

Napisano

> No to przemyśle jeszcze sprawę i popytam gazowników w mojej okolicy ile kosztuje kalibracja, bo

> może okazę się że skórka za wyprawkę, musze jeszcze kupić interfejs.

Ja dzisiaj zostawilem auto u gaziarza wlasnie na wymiane listwy.

Za zalozenie czerwonych valtekow wraz z kalibracja skasuje mnie 350.

Gdybym przywiozl mu listwe, to skasowalby jakies 200-250.

Napisano

Mam zenita u siebie - jego Kalibracja to bulka z maslem... kupuj fejsa sciagnij sobie instrukcje z AG centrum a sobie dodatkowo poustawiasz dodatkowe funkcje.....

Pozdrawiam

> nie rozumiem, sugerujesz zeby jednak gazownik zajął się kalibracją?

Napisano

> Gdybym przywiozl mu listwe, to skasowalby jakies 200-250.

Strasznie drogo. Mnie to kosztowało stówkę.

Czemu wsadzasz najgorsze wtryskiwacze ??

Napisano

> Strasznie drogo. Mnie to kosztowało stówkę.

> Czemu wsadzasz najgorsze wtryskiwacze ??

Moze drogo, ale ja sie zupelnie na tym nie znam.

Czy najgorsze? W tej cenie chyba nic lepiej. Wczesniej mialem zolte valteki, czerwone ponoc nieco lepsze niewiem.gif

Napisano

> Czy najgorsze? W tej cenie chyba nic lepiej.

Doświadczenie życiowe uczy, że zwykle jest albo tanio, albo dobrze.

> Wczesniej mialem zolte valteki, czerwone ponoc nieco lepsze

Jakaś tam różnica jest - jak między dżumą a cholerą.

Kluczowe jest pytanie, czy Twoje auto nie wymaga szybkich wtryskiwaczy - jeśli tak, czerwone waldki nie dadzą rady. Jeśli nie wymaga - montaż żółtych był błędem.

Napisano

> Za zalozenie czerwonych valtekow wraz z kalibracja skasuje mnie 350.

> Gdybym przywiozl mu listwę to skasowalby jakies 200-250.

strasznie drogi ten gaziarz

za 120 kupiłem nową listwę, za 70 w megapolu czujnik zegarowy z koncówką do valteków

interfejs mialem

gaziarz pewnie ma listwę za 100- regulacja całosci z montażem-max 1 godzina- niezłą ma stawkę

Napisano

> Taką trochę koszerną.

A ja sobie sam w Pikusiu niedawno wymieniłem żółte Valteki na szare (może troszkę dłużej posłużą, żółte przejechały 40 kkm). Z listwą kupioną na Allegro pojechałem do Rembertowa, gdzie fachowiec (polecony na AK) sprawdził kalibrację. Wszystko było OK, więc nie wziął za to ani centa. smile.gifsmile.gifpalacz.gif

Napisano

> Doświadczenie życiowe uczy, że zwykle jest albo tanio, albo dobrze.

> Jakaś tam różnica jest - jak między dżumą a cholerą.

> Kluczowe jest pytanie, czy Twoje auto nie wymaga szybkich wtryskiwaczy - jeśli tak, czerwone waldki

> nie dadzą rady. Jeśli nie wymaga - montaż żółtych był błędem.

Tak, jak pisalem - nie znam sie, a gosc twierdzi, ze dadza rade. Jak odbiore auto, to bede wiedzial czy mial racje 270751858-jezyk.gif

Co do ceny, to sprawdzilem 2 gaziarzy u siebie w miescie i ceny te same...

Edit:

Autko odebralem, w koncu nic nie szarpie i rowno jedzie zeby.GIF

Do mojego silnika (Fiat 1.2 16V) wystarcza czerwone valteki grinser006.gif

Tylko gosc musial wymienic jeszcze dysze i przy okazji gumowe przewody do dysz, ktore byly tak stwardniale, ze sie lamaly sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.