Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleum w skrzynce

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszło, że po 5 latach wypadałoby zmienić olej w skrzyni.

Mam wrażenie, że na zimnej skrzyni biegi coraz gozrej wchodzą, słabo działa synchronizacja.

Podstawowe pytanie - jaki olej?

No i o inne spostrzeżenia poproszę. smile.gif

Napisano

Ja w swojej wymienilem juz po 30 tysiacach. Klase oleju sprawdzilem w manualu i kupilem takiego CASTROLA.

Wrazenia, raczej efekt placebo, bo jak przy mrozach byly problemy z 1, 2 biegiem tak byly nadal - moze ciutke lepiej.

Napisano

> Tak mnie naszło, że po 5 latach wypadałoby zmienić olej w skrzyni.

> Mam wrażenie, że na zimnej skrzyni biegi coraz gozrej wchodzą, słabo działa synchronizacja.

> Podstawowe pytanie - jaki olej?

> No i o inne spostrzeżenia poproszę.

Ja wlalem syntetyczny GM ( taki jak leja do opli). Olej GM/OPEL SAE 75W-85. Biegi zmienia sie duzo latwiej, zniknal problem z wbjaniem dwojki. Co najwazniejsze w zimie chodzi lekko nawet jak jest bardzo zimno. Teoretycznie oleju sie nie wymienia le koszt niewielki ok.gif

numer katalogowy OPEL 1940182. Jakies 30zl za litr. W lanosie kiedys elfa mialem jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Ja wlalem syntetyczny GM ( taki jak leja do opli). Olej GM/OPEL SAE 75W-85. Biegi zmienia sie duzo

> latwiej, zniknal problem z wbjaniem dwojki. Co najwazniejsze w zimie chodzi lekko nawet jak

> jest bardzo zimno. Teoretycznie oleju sie nie wymienia le koszt niewielki

> numer katalogowy OPEL 1940182. Jakies 30zl za litr. W lanosie kiedys elfa mialem jakiś tekst

Zalecają: Manual Transaxle 1.8L (2.0 qt) SAE80W (Cold Area : SAE 75W)

Czyli u nas można potraktować jako Cold i wtedy zalać ten oplowski.

Napisano

> No i o inne spostrzeżenia poproszę.

Ja w swojej Evie przy minus 20 wbijałem 2 za popmocą młotka, była jeszcze na gwarancji. Pojechałem do ASO kazałem odkręcić dekiel wylało sie coś co przypominało smar, a nie olej. A ile się nagadali, ze nie trzeba, że to nie podlega gwarancji itd. Swoją droga to zawsze mam ubaw jak mnie przekonują ludzie mający mniejszą wiedzę (powiem nieskromnie). Kazałem zalać czerwony olej GM do manuali zapłaciłem 150 zł za olej i usługę i od tego czasu czyli od 3 lat skrzynia nawet przy -25 chodzi jednym palcem...

Napisano
  • Autor

> Ja w swojej Evie przy minus 20 wbijałem 2 za popmocą młotka, była jeszcze na gwarancji. Pojechałem

> do ASO kazałem odkręcić dekiel wylało sie coś co przypominało smar, a nie olej. A ile się

> nagadali, ze nie trzeba, że to nie podlega gwarancji itd. Swoją droga to zawsze mam ubaw jak

> mnie przekonują ludzie mający mniejszą wiedzę (powiem nieskromnie). Kazałem zalać czerwony

> olej GM do manuali zapłaciłem 150 zł za olej i usługę i od tego czasu czyli od 3 lat skrzynia

> nawet przy -25 chodzi jednym palcem...

Jak jest potem z uszczelnieniem skrzyni?

Do wymiany trzeba odkręcać dekiel?

Napisano

> Zalecają: Manual Transaxle 1.8L (2.0 qt) SAE80W (Cold Area : SAE 75W)

> Czyli u nas można potraktować jako Cold i wtedy zalać ten oplowski.

Tak potraktuj jak cold i bedziesz widzoal roznice. Zastanawia mnei tylko ejden fakt. W aveo 1.2 sa rutynowe wymiany oleju w przekladni w 1.4 nie ma. Ciekawe hmm.gif

Napisano

> Jak jest potem z uszczelnieniem skrzyni?

Nienowa skrzynia może (ale nie musi) zrobić się nieco głośniejsza. Z uszczelnieniem nie ma problemu żadnego.

> Do wymiany trzeba odkręcać dekiel?

Jak wymiany nie przewidują, to i korka nie ma. Uszczelka pokrywy taka sama, jak w Daewoo i w Kadettach. smile.gif

Napisano

> Jak jest potem z uszczelnieniem skrzyni?

Dali nowa uszczelkę, to jedyny pewny sposób, druciarstwo silikonowe pozostawmy "szpanerom" z pełnoletnich (lub mogących brać ślub) WieśWagenów

> Do wymiany trzeba odkręcać dekiel?

Tak.

Napisano

> Nienowa skrzynia może (ale nie musi) zrobić się nieco głośniejsza.

To fakt na piątym biegu jest minimalnie głośniej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> To fakt na piątym biegu jest minimalnie głośniej.

U mnie głośniejszy jest 4 bieg. Trzeba delikatnie pchnąć dźwignię, by było ciszej.

Jutro na przeglądzik i zobaczymy co mechanik zdziała.

Widzę, że w isntrukcji do późniejszego roczniak niż mój zalecają olej 75W90

Do mojego rocznika 80W lub 75W.

Napisano

Witam

Podaje opis oleju jaki mi wlali w ASO mlotek.gif na przeglądzie w Aveo 1.2 ->Olej MOV SK 1940711<-opis z faktury old.gif.

Ja kupiłem ten http://allegro.pl/oryg-syntetyczny-olej-przekladniowy-gm-opel-sae80-i1413805084.html

GM 75W85 lub jak podają inni GM 75W90 to powiedzieli klotnia.gif ,że ten się nie nadaje bo syntetyczny, a prawidłowy to półsyntetyczny. blah.gif

Napisano
  • Autor

Do Lacetti zalecany przez producenta jest 75W lub 80W. W którejś serwisówce jest wręcz zapisane 75W90. Mechanik właśnie wlał Mobila SHC 75W90. Auto jeździ normalnie. Mróz idzie, więc zobaczymy jak się będzie sprawowała skrzynia z tym oleum zlosnik.gif

Na przeglądzie wymienione także: olej 5W50, filtry, płyn hamulcowy, świece.

Dodatkowo mechanik podregulował linkę i szczęki hamulca ręcznego - zniknął stuk przy zaciąganiu i skrócił się skok dźwigni ok.gif

Koszt: 700zł.

Napisano

> Do Lacetti zalecany przez producenta jest 75W lub 80W. W którejś serwisówce jest wręcz zapisane

> 75W90. Mechanik właśnie wlał Mobila SHC 75W90. Auto jeździ normalnie. Mróz idzie, więc

> zobaczymy jak się będzie sprawowała skrzynia z tym oleum

> Na przeglądzie wymienione także: olej 5W50, filtry, płyn hamulcowy, świece.

> Dodatkowo mechanik podregulował linkę i szczęki hamulca ręcznego - zniknął stuk przy zaciąganiu i

> skrócił się skok dźwigni

> Koszt: 700zł.

to cena z ASO hmm.gif bo dość wysoka cena za usługę hmm.gif

Napisano
  • Autor

> to cena z ASO bo dość wysoka cena za usługę

Cena u "mojego" mechanika z jego materiałami: olej silnikowy, olej do skrzyni, płyn hamulcowy, świece, filtry oleju, powietrza i kabiny. Za to wyszło 370zł.

Robicizna 330zł, w tym troche im się zeszło przy tylnych hamulcach.

IMO w naszym rejonie niedrogo.

A ostatnio miałem gratis ponowną wymianę pompy wody, w tym nowy pasek, więc nie narzekam.

Napisano

> Cena u "mojego" mechanika z jego materiałami: olej silnikowy, olej do skrzyni, płyn hamulcowy,

> świece, filtry oleju, powietrza i kabiny. Za to wyszło 370zł.

> Robicizna 330zł, w tym troche im się zeszło przy tylnych hamulcach.

> IMO w naszym rejonie niedrogo.

> A ostatnio miałem gratis ponowną wymianę pompy wody, w tym nowy pasek, więc nie narzekam.

to faktycznie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.