Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zagadka techniczna

Featured Replies

Napisano

A dokładnie dwie sztuki

1. podczas wymiany żarówki H7, po wyjęciu aku zauważyłem luźną kość pod bezpiecznikami, wielkość jakieś 2x4cm z dużą ilością pinów ale tylko 4 kabelki sa do niej podpięte, kolor kosci brązowy z fioletowym zabezpieczeniem. Co to jest i dlaczego luźno wisi.

2. rozładowałem na maxa aku, naładowałem, skasowałem błędy i podczas zamykania auta z pilota usłyszałem "pik pik", nigdy wcześniej nie było sygnalizacji dźwiękowej zazbrojenia alarmu, zawsze tylko mrugał kierunkami, wiecie o co może biegać?

Napisano

> A dokładnie dwie sztuki

> 1. podczas wymiany żarówki H7, po wyjęciu aku zauważyłem luźną kość pod bezpiecznikami, wielkość

> jakieś 2x4cm z dużą ilością pinów ale tylko 4 kabelki sa do niej podpięte, kolor kosci brązowy

> z fioletowym zabezpieczeniem. Co to jest i dlaczego luźno wisi.

Kostka od tempomatu.

EDIT: tu masz opisaną tą kostkę.

> 2. rozładowałem na maxa aku, naładowałem, skasowałem błędy i podczas zamykania auta z pilota

> usłyszałem "pik pik", nigdy wcześniej nie było sygnalizacji dźwiękowej zazbrojenia alarmu,

> zawsze tylko mrugał kierunkami, wiecie o co może biegać?

Zmieniło mu się jakieś ustawienie, TTTM.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kostka od tempomatu.

czyli są szanse na łatwy tempomat?

> Zmieniło mu się jakieś ustawienie, TTTM.

nie słyszałem nigdzie dźwiękowego potwierdzenia a tylko migające

Napisano

> czyli są szanse na łatwy tempomat?

W linku, który Ci dałem masz opisane co i jak.

U mnie w obudowie kierownicy była kostka, wpiąłem manetkę i tempomat śmiga.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> nie słyszałem nigdzie dźwiękowego potwierdzenia a tylko migające

pika pika zlosnik.gif

Napisano

> pika pika

U mnie też pipka smile.gif

Ciągły długi na zamknięcie, a dwa krótkie na otwarcie. Alarm fabryczny.

Te pipki i inne bajery dot. alarmu zmienić można pod FES, trza mieć jedynie kod na karcie kodowej.

Napisano
  • Autor

> U mnie też pipka

> Ciągły długi na zamknięcie, a dwa krótkie na otwarcie. Alarm fabryczny.

> Te pipki i inne bajery dot. alarmu zmienić można pod FES, trza mieć jedynie kod na karcie kodowej.

to u mnie inaczej

na otwarcie cisza

na zamkniecie pik pik

Napisano

A czy te pikania nie są przypadkiem - nie natychmiast po zamknięciu a dopiero po zazbrojeniu systemu ?

Pięć bardzo szybkich piknięć?

Takie zjawisko może być (gdzieś słyszałem) powodowane zgłaszaniem błędu przez syrenę - spadek napięcia na syrenie (schowana w podszybiu) . Są ponoć na nie bardzo wrażliwe.

Teoretycznie może być to słabszy akumulator, wada połączenia syreny lub niska temperatura zewnętrzna...

Ale to są tylko moje śmiałe teorie. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A czy te pikania nie są przypadkiem - nie natychmiast po zamknięciu a dopiero po zazbrojeniu

> systemu ?

> Pięć bardzo szybkich piknięć?

> Takie zjawisko może być (gdzieś słyszałem) powodowane zgłaszaniem błędu przez syrenę - spadek

> napięcia na syrenie (schowana w podszybiu) . Są ponoć na nie bardzo wrażliwe.

> Teoretycznie może być to słabszy akumulator, wada połączenia syreny lub niska temperatura

> zewnętrzna...

> Ale to są tylko moje śmiałe teorie.

tak jak piszesz po zazbrojeniu systemu, ale nie pięc tylko dwa pikniecia

Napisano

Czyli alarm syreną zgłasza, że coś jest nie tak np z jednym z obwodów monitorowanych lub spadek napięcia na syrenie - wydaje mi się, że obwód powodujacy zgłoszenie powinien być wyłączony z monitorowania.

Kod błyskowy: 2 błyśnięcia diody alarmu to alarm naruszenia drzwi.

Może dwa szybkie piknięcia syreny po zazbrojeniu to awaria obwodu dozorującego drzwi ???

Zazbroić i pootwierać z kluczyka, pobawić się kontaktronem w masce...

A FES nie gada z centralka alarmu ??

Napisano
  • Autor

> A FES nie gada z centralka alarmu ??

a nawet nie sprawdzałem, jutro obadam bom ciekawy co się stało

Napisano

To czy Alarm podczas zazbrajania robi BIP zależy od rynku na który samochód został wyprodukowany. U mnie też tylko sygnalizuje kierunkami. Odzywa się wtedy kiedy mam nie domknięte któreś drzwi lub klapę silnika lub bagażnika. Równocześnie na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat.

Napisano

> To czy Alarm podczas zazbrajania robi BIP zależy od rynku na który samochód został wyprodukowany. U

> mnie też tylko sygnalizuje kierunkami. Odzywa się wtedy kiedy mam nie domknięte któreś drzwi

> lub klapę silnika lub bagażnika. Równocześnie na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat.

Komputer pozwala na ustawienie jednego z kilku typów alarmu.

Jaki ustawic aby PIKało ?

(mam auto z Niemiec)

Napisano

U mnie np. jest zupełna cisza. Tylko kierunkami sygnalizuje. Ciekawe, auto z Niemiec.

Napisano

mój jest z Polski z fabrycznym alarmem i pika i miga. i jest z 2003, czyli z przed Unii.

This function allows setting of the following country standards:

0 - Alarm inhibited

1 - EEC

2 - UK

3 - Belgium

4 - Holland

5 - World

6 - New markets

WARNING: You will need to enter the electronic key code of your vehicle in order to execute this function. You can find this code on your vehicle's code card. Please be careful and note that the Body Computer will block itself for 30 minutes after an incorrect code is entered 3 times.

NOTE: This function is not supported on all ECUs.

obstawiałbym opcję 5 albo 6. no chyba że Fiat zaliczył nas do Wspólnoty jeszcze przed Brukselą rotfl.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.