Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyny chłodnicze G12 G12+ G12++

Featured Replies

Napisano

Może mi ktoś powiedzieć jaki ma być płyn do VW Bory 1.6SR (AKL), mam jeszcze golfa z takim samym silnikiem i na jednym zbiorniczku jest G12 a na drugim G12+, chyba ktoś kiedyś wymieniał zbiorniczek i założył nie taki jak miał być.

I dodatkowe pytanie czy zamiast G12 można lać np. G12++ ?

Albo czy można mieszać g12 z g12+ lub g12++ albo w ogóle z innymi płynami typu petrygo, dynagel, kuler itp. bo wiadomo że czasami na trasie może wydarzyć się jakaś nieprzewidziana sytuacja i trzeba dolać płynu a na stacjach paliwowych takiego do VW się raczej nie dostanie.

I ile w ogóle wchodzi płynu do tego silnika ?

Napisano

> Może mi ktoś powiedzieć jaki ma być płyn do VW Bory 1.6SR (AKL), mam jeszcze golfa z takim samym

> silnikiem i na jednym zbiorniczku jest G12 a na drugim G12+, chyba ktoś kiedyś wymieniał

> zbiorniczek i założył nie taki jak miał być.

> I dodatkowe pytanie czy zamiast G12 można lać np. G12++ ?

> Albo czy można mieszać g12 z g12+ lub g12++ albo w ogóle z innymi płynami typu petrygo, dynagel,

> kuler itp. bo wiadomo że czasami na trasie może wydarzyć się jakaś nieprzewidziana sytuacja i

> trzeba dolać płynu a na stacjach paliwowych takiego do VW się raczej nie dostanie.

> I ile w ogóle wchodzi płynu do tego silnika ?

nigdy nie porównywałem g12 i g12++ , wydaje mi sie ze kiedys był g12 a teraz jest g12++ taki kaprys producenta smile.gif napewno mozesz mieszac g12 z g12+ i z g12+ , wszystkie są różowe .

Napisano

> Może mi ktoś powiedzieć jaki ma być płyn do VW Bory 1.6SR (AKL), mam jeszcze golfa z takim samym

> silnikiem i na jednym zbiorniczku jest G12 a na drugim G12+, chyba ktoś kiedyś wymieniał

> Albo czy można mieszać g12 z g12+ lub g12++ albo w ogóle z innymi płynami typu petrygo, dynagel,

> kuler itp. bo wiadomo że czasami na trasie może wydarzyć się jakaś nieprzewidziana sytuacja i

> trzeba dolać płynu a na stacjach paliwowych takiego do VW się raczej nie dostanie.

g12 z g12+ czy g12++ mozna, wiem ze czasami mozna spodkac jeszcze g11 i tego juz nie mozna mieszac.

wiem ze preston na plyn mieszelny z kazdym jednym.

kolega ostatnio kupil na orlenie plyn red cool (czy jakos tak) i dolal koncentrat nierozrobiony do auta (tez vag silnik 1.4 w polowce ) i nic sie nie stalo, a mial g12+

Napisano

ja używam prestone'a i niby można go mieszać acz ja wymieniałem cały

G12 można mieszać - ale po co. W mojej opinii zawsze lepiej wymienić całość.

Napisano

G12+ i G12++ sa ze sobą mieszalne. Mają jakieś delikatne różnice w składzie i to wszystko. Ekologia nic więcej. Obydwa są zalecane do aluminiowych chłodnic i mają składniki smarujące wirujące elementy w układzie chłodzenia. No i niby mają nie niszczyć uszczelek. Można je ze sobą mieszać jak się chce. I w detalu to faktycznie wychodzi najtaniej w aso skoda. Albo jak masz możliwość to jakaś hurtownia.

Niestety nie jestem teraz w stanie podać ci pojemności układu chłodzenia. Gdzieś w sieci pewnie to znajdziesz.

Napisano

Jak kupiłem auto był wlany jakoś zielony, przy wymianę termostatu wymieniłem na borygo i od ponad roku nic złego się nie dzieje. Nie widzę konieczności stosowania płyny z aso.

Napisano

> Jak kupiłem auto był wlany jakoś zielony, przy wymianę termostatu wymieniłem na borygo i od ponad

> roku nic złego się nie dzieje. Nie widzę konieczności stosowania płyny z aso.

jaki taki 'piękny chemicznie radioaktywny zielony' (coś a'la napój mountain dew spineyes.gif ) to pewnie prestone wink.gif

Napisano

> jaki taki 'piękny chemicznie radioaktywny zielony' (coś a'la napój mountain dew ) to pewnie

> prestone

niekoniecznie, w skodzie mialem zielonego castrola 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jaki taki 'piękny chemicznie radioaktywny zielony' (coś a'la napój mountain dew ) to pewnie

> prestone

Albo Ravenol. Jeszcze bardziej oczoyebny wink.gif

Napisano

> Jak kupiłem auto był wlany jakoś zielony, przy wymianę termostatu wymieniłem na borygo i od ponad

> roku nic złego się nie dzieje. Nie widzę konieczności stosowania płyny z aso.

W zeszłym roku wlałem to badziewie. W te największe mrozy zcięło go w zbiorniczku wyrównawczym. Jeszcze tego samego dnia zmieniłem na koncentrat G12++ i o problemie zapomniałem. Od tamtej pory nie stosuje borygo pod żadną postacią. Nie mówię że jest gorszy od innych ale od tego czasu się do niego zraziłem.

Napisano

> W zeszłym roku wlałem to badziewie. W te największe mrozy zcięło go w zbiorniczku wyrównawczym.

> Jeszcze tego samego dnia zmieniłem na koncentrat G12++ i o problemie zapomniałem. Od tamtej

> pory nie stosuje borygo pod żadną postacią. Nie mówię że jest gorszy od innych ale od tego

> czasu się do niego zraziłem.

kierownik powiedz mi taka rzecz, bo tez szykuje sie w marcu do wymiany plynu, rozcieczac 1l koncentratu 0.5l wody czy sam koncentrat?

Napisano

> kierownik powiedz mi taka rzecz, bo tez szykuje sie w marcu do wymiany plynu, rozcieczac 1l

> koncentratu 0.5l wody czy sam koncentrat?

Kurde na syberię będziesz jeździł??? 1:1 i jest co najmniej do -30 stopni.

Napisano

> Kurde na syberię będziesz jeździł??? 1:1 i jest co najmniej do -30 stopni.

oink.gif

bo ojciec cos mowil, ze 4 lata temu wymienial plyn i wlali jemu 1 koncentratu a pozniej uzupelnili juz rozcieczonym. dlatego 1:0.5 bylo by git

Napisano

Jak 3 lata temu było -35 to u ojca w samochodzie borygo sprawdzało się bardzo dobrze spineyes.gif

Napisano

> Jak 3 lata temu było -35 to u ojca w samochodzie borygo sprawdzało się bardzo dobrze

na rozpisce/etykiecie powinno być rozpisane 'co i jak'

sam koncentrat to odpada. imho za gęste będzie

a co do kolorów - może, nie będę się upierał wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.