Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno auta u dealera w niemczech - opłaty/dokumenty

Featured Replies

Napisano

witam,

tak przeglądam oferty naszych zachodnich sąsiadów na autko nissan qashqai i zauważyłem, że w cenie polskiej dostanę więcej wyposażenia.

I teraz mam pytanie:

1. jak takim autem przyjechać do Polski?

2. czy ubezpieczyć w Polsce, czy też w Niemczech?

3. co z gwarancją na nowe auto?

4. jak to zrobić, aby załątwić to za jednym wyjazdem do salonu?

z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

prośba o nie pisanie, że kiepskie auto, rodzina wybrała i już smile.gif

pzdr

Napisano

> 4. jak to zrobić, aby załątwić to za jednym wyjazdem do salonu?

1. Zamawiasz telefonicznie/mailowo. Potwierdzasz zamówienie.

2. Czekasz na odbiór.

3. Płacisz przelewem.

4. Salon przesyła Ci dokumenty auta.

5. Rejestrujesz.

6. Jedziesz z blachami do salonu.

7. Wyjeżdżasz autem na polskich blachach (ubezpieczenie też już masz, bo masz obowiązek ubezpieczyć najpóźniej w dniu rejestracji) z salonu.

mar00ha

Napisano

Jeżeli kupisz samochód nowy ( lub mający mniej niż 6 miesięcy od daty I rejestracji i mniej niż 6000 km przebiegu) to czeka Cie "przyjemność" zapłacenia w naszym US 23%VAT-u od faktury zakupu i to niezależnie od tego czy ten Vat był zapłacony w D.

Dotyczy to zakupu samochodu na osobę fizyczną

Napisano

W DE VAT nie zostanie zapłacony - oczywiście o ile salon bedzie chciał mu sprzedać samochód z przeznaczniem do wywiezienia z kraju. U nas importerzy dość mocno się bronią przed takim procederem.

Krawiec

Napisano

> W DE VAT nie zostanie zapłacony - oczywiście o ile salon bedzie chciał mu sprzedać samochód z

> przeznaczniem do wywiezienia z kraju.

W przypadku os fiz nie ma praktycznie na to szans- wiem bo kupowałem 2 - miesięcznego Tiguana w salonie w D we wrześniu.

U nas importerzy dość mocno się bronią przed takim

> procederem.

Dlatego w moim przypadku mimo atrakcyjnej ceny żaden rodzimy handlarz nie kupił tego samochodu grinser006.gif

Napisano

google przewodnikiem twym

a nie lepiej pomęczyć dealera w Polsce o rabat na auto z lepszym pakietem wyposażenia, wszak trwają wyprzedaże roczników.

Jeszcze jakiś czas temu gdy euro było powyżej 4 pln, to niemiaszki z przygranicznych polskich salonów wymiatali auta i zawyżali statystyki sprzedaży aut.

Napisano

> W przypadku os fiz nie ma praktycznie na to szans- wiem bo kupowałem 2 - miesięcznego Tiguana w

> salonie w D we wrześniu.

> U nas importerzy dość mocno się bronią przed takim

> Dlatego w moim przypadku mimo atrakcyjnej ceny żaden rodzimy handlarz nie kupił tego samochodu

po prostu miałeś fart albo to wcale nie była taka okazja ...

handlarz najczęściej posiada nip europejski i bez problemu kupuje w cenie netto a vat płaci w Polsce ...

Napisano

> witam,

> tak przeglądam oferty naszych zachodnich sąsiadów na autko nissan qashqai i zauważyłem, że w cenie

> polskiej dostanę więcej wyposażenia.

> I teraz mam pytanie:

> 1. jak takim autem przyjechać do Polski?

> 2. czy ubezpieczyć w Polsce, czy też w Niemczech?

> 3. co z gwarancją na nowe auto?

> 4. jak to zrobić, aby załątwić to za jednym wyjazdem do salonu?

> z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

> prośba o nie pisanie, że kiepskie auto, rodzina wybrała i już

> pzdr

Pamietaj o tym ze w PL mozesz wynegocjować dobry rabat w nissanie- np dla grup zawodowych czy dla firm jest ca 12% od cennika... Czy w DE jest jeszcze taniej? Jeśli możesz, napisz jakies konkrety

Napisano

> Pamietaj o tym ze w PL mozesz wynegocjować dobry rabat w nissanie- np dla grup zawodowych czy dla

> firm jest ca 12% od cennika... Czy w DE jest jeszcze taniej? Jeśli możesz, napisz jakies

> konkrety

napisal, ze cana jest taka sama, ale wyposazenie jesz bogatsze biglaugh.gif

Osobiscie negocjowal bym cene z hendlarzem w Niemczech, bedzie / powinna byc jeszcze conajmniej o 3 % nizsza ( skonto - rabat przy placenia gotowka ), lub wieksza.

wink.gif

Napisano
  • Autor

czołem,

dzięki Wszystkim za odpowiedzi.

Sprawdziłem jeszcze raz oferte w DE i okazało się, że miałem chyba chcwilowe zaćmienie smile.gif i nie wygląda to tak różowo.

Co do naszych rodzimych sprzedawców, to niestety ten model im się dobrze sprzedaje i nie chcą za bardzo negocjować. Może to też kwestia, że mnie interesuje wersja podstawowa

pzdr

Napisano

> czołem,

> dzięki Wszystkim za odpowiedzi.

> Sprawdziłem jeszcze raz oferte w DE i okazało się, że miałem chyba chcwilowe zaćmienie i nie

> wygląda to tak różowo.

Tak apropo zrobiles tym wynalazkiem w ogole jazde probna ? Przeciez w tym katamaranie wszystko trzeszczy jak w wozie drabiniastym !

wink.gif

> Co do naszych rodzimych sprzedawców, to niestety ten model im się dobrze sprzedaje i nie chcą za

> bardzo negocjować. Może to też kwestia, że mnie interesuje wersja podstawowa

> pzdr

Napisano
  • Autor

jeździłem

nie jest tak źle

swoją drogą dzisiaj kupiłem używkę z 2010 smile.gif, jeździ się zajebiście

Napisano

> Jeżeli kupisz samochód nowy ( lub mający mniej niż 6 miesięcy od daty I rejestracji i mniej niż

> 6000 km przebiegu) to czeka Cie "przyjemność" zapłacenia w naszym US 23%VAT-u od faktury

> zakupu i to niezależnie od tego czy ten Vat był zapłacony w D.

> Dotyczy to zakupu samochodu na osobę fizyczną

Ale nawet jesli tak bedzie, to VAT zaplacony w Niemczech, mozesz odzyskac po przedstawieniu zaswiadczenia, ze zaplaciles VAT od tego samego towaru w Polsce.

Napisano

> Ale nawet jesli tak bedzie, to VAT zaplacony w Niemczech, mozesz odzyskac po przedstawieniu

> zaswiadczenia, ze zaplaciles VAT od tego samego towaru w Polsce.

podejrzewam, że kluczowe jest tu słowo "MOŻESZ" jak w każdej urzędowej sprawie w PL ("możesz" nie równa się "otrzymasz, musisz"; nie mówiąc o czasie kiedy ktoś bęzie obracał de facto przecież Twoimi pieniędzmi zanim one do ciebie MOŻE wrócą---czy w jakimś kraju jest inaczej=normalniej?)

Napisano

> Jeżeli kupisz samochód nowy ( lub mający mniej niż 6 miesięcy od daty I rejestracji i mniej niż

> 6000 km przebiegu) to czeka Cie "przyjemność" zapłacenia w naszym US 23%VAT-u od faktury

> zakupu i to niezależnie od tego czy ten Vat był zapłacony w D.

> Dotyczy to zakupu samochodu na osobę fizyczną

icon_eek.gif przecież mając stały adres w Polsce, w Niemczech kupi jako osoba fizyczna w cenie netto - podstwowa zasada unijna - nie płaci się VATu 2 razy

Napisano

> W przypadku os fiz nie ma praktycznie na to szans- wiem bo kupowałem 2 - miesięcznego Tiguana w

> salonie w D we wrześniu.

facepalm.gif to trafiłeś na złego sprzedawcę, a w Polsce ostatecznie powinieneś zapłacić (dopłacić) tylko różnicę wynikającą ze stawki VATu

Napisano

> Pamietaj o tym ze w PL mozesz wynegocjować dobry rabat w nissanie- np dla grup zawodowych czy dla

> firm jest ca 12% od cennika... Czy w DE jest jeszcze taniej? Jeśli możesz, napisz jakies

> konkrety

realnie? obecnie może z 10%

Napisano

> przecież mając stały adres w Polsce, w Niemczech kupi jako osoba fizyczna w cenie netto -

> podstwowa zasada unijna - nie płaci się VATu 2 razy

Tez tak myślałem

Niestety kolego nie w przypadku nowego środka transportu a za taki właśnie mój zakup był uważany zgodnie z naszą ustawą Vatow-ską.

Nim zakupiłem popytałem w US i po analizie przepisów kupiłem samochód na znajomego w D i dopiero jak skończył 6 miesięcy stałem się oficjalnym właścicielem sciana.gif

Napisano

> to trafiłeś na złego sprzedawcę, a w Polsce ostatecznie powinieneś zapłacić (dopłacić) tylko

> różnicę wynikającą ze stawki VATu

samochód był kupowany u Dealera na osobę fizyczną nie firmę

Napisano

> realnie? obecnie może z 10%

Sprzedasz cieńka, wystarczy dobrze negocjować i cenę można zbić. Odrobina chęci i wycieczka po salonach. Nie sądzę aby cena w D + koszty przejazdu były niższe niż w Polsce, Niemiec to nie frajer, jeszcze nie dawno to oni do nas po nowe auta zaglądali.

Napisano

> Tez tak myślałem

> Niestety kolego nie w przypadku nowego środka transportu a za taki właśnie mój zakup był uważany

> zgodnie z naszą ustawą Vatow-ską.

> Nim zakupiłem popytałem w US i po analizie przepisów kupiłem samochód na znajomego w D i dopiero

> jak skończył 6 miesięcy stałem się oficjalnym właścicielem

ale tu nie ma nic do myślenia i polska ustawa też nie przeszkadza - PŁACISZ w Niemczech CENĘ NETTO, Nettopreis/Exportpreis, jeśli masz stałą siedzibę w Polsce - żaden europejski NIP i DG nie są tu potrzebne - to po prostu fakt

Napisano

> samochód był kupowany u Dealera na osobę fizyczną nie firmę

no i właśnie to nie ma tu znaczenia zlosnik.gif

Napisano

> Sprzedasz cieńka, wystarczy dobrze negocjować i cenę można zbić. Odrobina chęci i wycieczka po

> salonach. Nie sądzę aby cena w D + koszty przejazdu były niższe niż w Polsce, Niemiec to nie

> frajer, jeszcze nie dawno to oni do nas po nowe auta zaglądali.

też tak to widzę przy 10-procentowym rabacie w Niemczech i obecnym kursie; ale sprzedaż SUVów nie może być chyba aż taka słaba w Polsce?... hmm.gif

Napisano

> ale tu nie ma nic do myślenia i polska ustawa też nie przeszkadza - PŁACISZ w Niemczech CENĘ NETTO,

> Nettopreis/Exportpreis, jeśli masz stałą siedzibę w Polsce - żaden europejski NIP i DG nie są

> tu potrzebne - to po prostu fakt

fakt jest faktem że w pl US zażądał ode mnie 22% VAT i mieli w dalekim poważaniu czy na fakturze mam netto czy brutto

Podobnie faktem jest że NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI kupienia na os fiz w cenie netto.

nie chce mi się teraz znów szukać odpowiednich przepisów

Byłem sam, kupowałem omamów nie miałem i nie mam, przed zakupem zrobiłem rozpoznanie w przepisach. koniec kropka

Napisano

> fakt jest faktem że w pl US zażądał ode mnie 22% VAT i mieli w dalekim poważaniu czy na fakturze

> mam netto czy brutto

no i pasuje - w Polsce płacisz akcyzę i VAT zlosnik.gif

> Podobnie faktem jest że NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI kupienia na os fiz w cenie netto.

> nie chce mi się teraz znów szukać odpowiednich przepisów

> Byłem sam, kupowałem omamów nie miałem i nie mam, przed zakupem zrobiłem rozpoznanie w przepisach.

> koniec kropka

i widzisz, tu jest problem, bo wtedy nie wiedziałeś/ktoś wprowadził Cię w błąd, ale po co upierasz się teraz, że NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI? niewiem.gif

chcesz namiar na 2 różnych sprzedawców w Niemczech? znajdę do końca tygodnia, poświęcę się i znajdę zlosnik.gif a Ty poinformujesz się i przedstawisz tu, na forum, czy zapłacisz cenę netto czy nie, zgoda? zlosnik.gif

Napisano

> no i pasuje - w Polsce płacisz akcyzę i VAT

> i widzisz, tu jest problem, bo wtedy nie wiedziałeś/ktoś wprowadził Cię w błąd, ale po co upierasz

> się teraz, że NIE BYŁO MOŻLIWOŚCI?

> chcesz namiar na 2 różnych sprzedawców w Niemczech? znajdę do końca tygodnia, poświęcę się i znajdę

> a Ty poinformujesz się i przedstawisz tu, na forum, czy zapłacisz cenę netto czy nie, zgoda?

Gossek - nie wmawiaj mi że nie pytałem, ponieważ pytałem wcześniej nim zakupiłem o możliwość zakupu tego auta na eksport bez niemieckiego Vat-u- niestety NIE BYŁO TAKIEJ OPCJI u kilku dealerów w D, w których stały samochody mnie interesujące!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.