Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat z felgami na lato.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam mały dylemat. Obecnie posiadam standardowe felgi 15" stalowe kupione razem z samochodem w salonie. (2008 r) Na zimę założyłem na nie opony zimowe i chyba tak to zostawię , dlatego muszę kupić jakieś felgi na lato. Auto to Megane II sedan . Czy ktoś mógłby mi doradzić co zrobić , biorąc pod uwagę że mam opony letnie Bridgestone prawie nowe 15" te na których auto wyjechało z salonu , przejechane może na nich jest z 10 kkm przez dwa sezony letnie - praktycznie nie widać śladów zużycia. Słyszałem że alufelgi 16" lepiej wyglądają przy Megane ale wtedy musiałbym kupić też opony a to prawie drugie tyle wydatków niż na same felgi. Czy warto się pozbyć się tych opon i kupić cały nowy komplet 16" czy nie warto przepłacać bo różnica w wyglądzie nie będzie aż tak wielka? Co proponujecie ? No i pytanie czy alufelga ma jakieś inne zalety niż estetyczne w porównaniu z felgą blaszaną ? Blaszanki nowe można kupić już za 500 zł

i wbrew pozorom są lżejsze od niektórych felg ze stopów lekkich .

Może wogóle zrezygnuję z alufelg i kupię drugi komplet blaszanych ... sam nie wiem co zrobić .

Napisano

od dawna wiadomo ze tradycyjne felgi alu sa ciezsze niz stalowe...

felga alu poza walorami estetycznymi nie ma innych plusow, a bynajmniej jezlei uzywasz auto w tradycyjny sposob...

no poza tym ze łatwiej ja skrzywic a pozniej trudniej zregenerowac i jest ciut drozsza od stalowej...

chcesz wydac kase-wydaj i kup alu

Napisano

Przy cenach najtanszych, MARKOWYCH felg aluminiowych,

ktore na wyprzedazach osiagaja cene ~200pln za sztuke

nie ma sensu kupowac drugiego kompletu stalowek.

Same w sobie nie sa zle, dopoki nie zaczynaja szpetnie rdzewiec.

Napisano

Jak Cie stac, to kup teraz alu 15' i zaloz na nie te letnie opony, a jak sie zuzyja, to kup komplet opon z alu 16', a moze i 17'. Ja teraz planuje taki zabieg. Jak zjade obecne opony

Napisano
  • Autor

A możecie mi podpowiedzieć jakich felg nie kupować?? tzn konkretne firmy i producenci bo wiem ze można kupić dużo ale chińskich . Proszę o porady jakie firmy są sprawdzone i dobre.

Napisano

Chinskie felgi to zagadka, bo wiekszosc dziadowskie, ale mozna tez trafic produkt na prawde wysokiej jakosci. Moj brat kupil felgi na ebayu, opisane jako lekkie i high performance. Cena go skusila i okazalo sie, ze to byl swietny zakup. Sa to 18' z oponami o profilu 35 i nie ma z nimi zadnego problemu-nie wykrzywili sie, nie popekaly, a jezdzi na nich juz 2 lata. Najlepiej popytaj wlascicieli takich aut jak twoje. Moze na francowatych?!

Napisano

> Proszę o porady jakie firmy są sprawdzone i dobre.

Najlepsze, najmocniejsze i... jedne z tańszych o będą oryginalne felgi do twojego auta lub z auta klasę wyżej pasujące na twój rozstaw śrub (z tego samego koncernu). Jeśli do meganki to szukaj czegoś z laguny albo sportowej/wypasionej wersji megane, która w serii wychodziła na 16 calach.

Napisano

Kup używane oryginalne alufelgi Renault 15".

Stalowe wyglądają jak kupa (bez kołpaków. a kołpaki tym bardziej wyglądają jak kupa), rdzewieją i łatwiej się krzywią.

Prawda, że jak przydzwonisz porządnie i alusa uszkodzisz to reanimacja jest droga, może nieopłacalna. Ale ciężko o aż takie uszkodzenia.

Takie jest moje zdanie i moja rada.

Napisano

> A możecie mi podpowiedzieć jakich felg nie kupować?? tzn konkretne firmy i producenci bo wiem ze

> można kupić dużo ale chińskich . Proszę o porady jakie firmy są sprawdzone i dobre.

Chińskie sobie odpuść , może ładnie wyglądają, Jakościowo może nie są złe ale jak przypadkiem uszkodzisz felgę na jakiejś dziurze i nie będzie możliwości jej naprawienia to będziesz zmuszony kupić cały komplet. Bo 1szt. już nigdzie nie dostaniesz!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.