Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9TDI 115km zamiast 1.9D 63km

Featured Replies

Napisano

Właśnie wysłałem wysłannkika. Pojawił siękoleś co ma do opchnięcia ww silnik. Dorzuca parę gratów i pomaga elektrykę zrobić. MEchanior się dziś określi czy mi to przełoży.

Wiem, że front robót wielki ale... może się uda.

Nie wytrzymałem, musiałem sie wygadać zlosnik.gif

Czy waszym zdaniem zgodzi się? zlosnik.gif

Napisano

115KM to juz PD jeden z pierwszych... ogolnie uwazany za jeden z najmniej trwalych i nieco awaryjny dlatego ktorko go montowano w autach jako plus mozna uznac to ze wystepowal juz ze skrzynia 6cio biegową...

ale zabawa bedzie fajna, zycze powodzenia i wrzucaj od czasu do czasu zdjecia z frontu robot...

Napisano

masters i diagtronik tez starsznie psiocza na ten silnik wiec az tak bardzo sie nie cisz no chyba ze prawie za darmo go masz to co innego

Napisano
  • Autor

Aż tak awaryjny, zeby go nie brać?

czym się objawiają usterki? Pompa? wtryski?

Troszku mnie wytraszyliscie, szczerze to niewiele wiem o tym silniku. Podniciłem się że TDI i 115... a tu kupa frown.gif

Napisano

poczytaj na forum dragtronika,mastersa,na sr.pl itp.

nie popadajmy w skrajnosc bo napewno odrazu nie wybucha ale cos tam nie halo po czipowaniu

Napisano

> czym się objawiają usterki? Pompa? wtryski?

ten silnik nie ma juz pompy i wtryskow tylko pompowtryskiwacze... jesli nie planujesz duzych modyfikacji tego silnika, oraz jesli jestes pewien ze kupujesz w pelni sprawny silnik to powinno byc ok...

Napisano

> masters i diagtronik tez starsznie psiocza na ten silnik wiec az tak

hehe.. to prosze mi pokazac w ktorym miejscu psiocza... akurat mastersa wypowiedzi czytalem na forum tdi.pl albo streetracing.pl i byl jedna z tych osob, ktore bronily tezy ze te silniki jak kazdy ma swoje wady, ale nie zgadzal sie z twierdzeniem, ze jest awaryjny... krecil go do ok 200KM ale nie nadazal ze zmianami sprzegla.. wiec zszedl nieco z modyfikacji, ale zadnych awarii..

sam mam ten silnik w A4 i po zakupie zaczalem szukac informacji nt... faktycznie napotkalem pare opinii, ze jest jakoby awaryjny albo mniej udany.. ale nie spotkalem absolutnie zadnej osoby, ktora moglaby to potwierdzic na przykladzie swoim badz kogos znajomego... wszyskie opinie byly dokladnie takie same jak Twoja... podobno jest awaryjny zlosnik.gif natomiast masters twierdzil zupelnie co innego.. na dodatek silnik w ktorym dlubal nalezal do jego golfa 4...

> bardzo sie nie cisz no chyba ze prawie za darmo go masz to co

> innego

Napisano

> 115KM to juz PD jeden z pierwszych... ogolnie uwazany za jeden z

> najmniej trwalych i nieco awaryjny dlatego ktorko go montowano w

naprawde przeszukalem wszelkie fora zeby znalezc chocby strzepek informacji o rzekomej awaryjnosci tego motoru.. i jedyne fakty ktore udalo mi sie wyszukac sa nastepujace:

- jako jednemu z pierwszych PD w odroznieniu od poprzedniej generacji 1,9 TDI nalezy stosowac olej o nowej specyfikacji 505.01 i wymieniac go nalezy nieco czesciej niz normalny..

- wymiana rozrzadu jest bardziej kosztowna, chodzi chyba o jakies dodatkowe rolki

- silnik jest glosniejszy od poprzednika

- pali srednio o 1 litr ropy na 100km wiecej niz wersje bez PD z podobna moca

i chyba tylko te fakty, badz co badz przemawiajace na niekorzysc, spowodowaly tak niekorzystny obraz smile.gif za to przy 1800 obrotow jest pod stopa 285Nm krolik.gif

> autach jako plus mozna uznac to ze wystepowal juz ze skrzynia

> 6cio biegową...

ten silnik nie wystepowal ze skrzynia 6cio biegowa... 6 byla przy 2,5 TDI z tego co mi sie wydaje

hmm.gif

> ale zabawa bedzie fajna, zycze powodzenia i wrzucaj od czasu do czasu

> zdjecia z frontu robot...

pozdrawiam

Napisano

troche pracy czeka cie przy wsadzeniu tego do felki..sam chcialem 130PD do swojej..na szczęście sprzedała sie biglaugh.gif

a pomyslałeś o przeniesieniu napedu?? seryjne przeguby i skrzynia nie wytrzyma..no i hamulce..zaciski fiesta XR2i + tarcza od Clio wntylowana a tył hankle od VW Golfa

koszt wychodzi masakryczny sick.gif

Napisano

> troche pracy czeka cie przy wsadzeniu tego do felki..sam chcialem

> 130PD do swojej..na szczęście sprzedała sie

> a pomyslałeś o przeniesieniu napedu?? seryjne przeguby i skrzynia nie

> wytrzyma..no i hamulce..zaciski fiesta XR2i + tarcza od Clio

> wntylowana a tył hankle od VW Golfa

> koszt wychodzi masakryczny

ostatnio byly na allegro polosie, przeguby od ibizy TDI EVO1 za nieduze pieniądze...

skrzynie do TDI tez mozna trafic w rozsądnej cenie...

Napisano

> ten silnik nie wystepowal ze skrzynia 6cio biegowa... 6 byla przy 2,5

> TDI z tego co mi sie wydaje

ten czyli 115PD czy ten czyli 1.9TDI ?? Bo mozna to roznie zrozumiec smirk.gif a skrzynia 6biegowa jak najbardziej wystepowala w 1.9TDI

Napisano

> ostatnio byly na allegro polosie, przeguby od ibizy TDI EVO1 za

> nieduze pieniądze...

> skrzynie do TDI tez mozna trafic w rozsądnej cenie...

najlepszym rozwiązaniem jest zasadzenie całego przodu od Ibizy (kolumna itp) ale i tak zostaje sporo rzeczy do roboty

skrzynia to koszt ok.500zł za igłę biglaugh.gif

Napisano

> naprawde przeszukalem wszelkie fora zeby znalezc chocby strzepek

> informacji o rzekomej awaryjnosci tego motoru.. i jedyne fakty

> ktore udalo mi sie wyszukac sa nastepujace:

> - jako jednemu z pierwszych PD w odroznieniu od poprzedniej generacji

> 1,9 TDI nalezy stosowac olej o nowej specyfikacji 505.01 i

> wymieniac go nalezy nieco czesciej niz normalny..

> - wymiana rozrzadu jest bardziej kosztowna, chodzi chyba o jakies

> dodatkowe rolki

> - silnik jest glosniejszy od poprzednika

> - pali srednio o 1 litr ropy na 100km wiecej niz wersje bez PD z

> podobna moca

> i chyba tylko te fakty, badz co badz przemawiajace na niekorzysc,

> spowodowaly tak niekorzystny obraz za to przy 1800 obrotow jest

> pod stopa 285Nm

> ten silnik nie wystepowal ze skrzynia 6cio biegowa... 6 byla przy 2,5

> TDI z tego co mi sie wydaje

> pozdrawiam

poszukaj topikow od Tory i Wolfa na ich forum tak 2 lata wstecz

dosc dokladnie opisali sprawe w czym problem

jak by byl taki doskonaly to riobili by go troszke dluzej wink.gif

Napisano

> faktycznie napotkalem pare opinii, ze jest jakoby awaryjny albo mniej udany.. ale nie spotkalem absolutnie zadnej osoby, ktora moglaby to potwierdzic na przykladzie swoim badz kogos znajomego...

ja też opinie na temat awaryjności tego silnika słyszałem głównie od osób nie mających z nim nigdy do czynienia... sam raczej wolałbym wybrać właśnie ten silnik, zamiast jakiegokolwiek VW 1.9 TDI na pompie...

Pozdrawiam,

Bartek

Napisano

> poszukaj topikow od Tory i Wolfa na ich forum tak 2 lata wstecz

> dosc dokladnie opisali sprawe w czym problem

> jak by byl taki doskonaly to riobili by go troszke dluzej

przeszukalem dokladnie jak napisales.. moze zaczne od chronologii, jak pojawialy sie posty w ktorych przewijal sie temat tego silnika..

najwczesniejszy znalazlem:

Master's Pon Lis 11, 2002 21:04 pm

(...) tekst o 130 PD (...)

Inaczej to się ma do 115PS AJM motoren. Panowie ---nic z tego. Nie ma przyrostów mocy tak jak w 130PS. Powód jest prosty. Tak jak pisał Grzesiek i kolega Z3 to sa inne motorki---to inna bajka. Inne są pompowtryskiwacze i inna geometria komór spalania ---a tym samym inne tłoki.

Ale można kręcić programowo te 115 PS i też pięknie wychodzą. Jednak w kręceniu tego motorka istnieją pewne granice których nie należy przekraczać. Kiedyś przekroczyłem tą granicę i z tej muszelki po stronie ssącej sprężarki się zrobił >pędzel< . Poprostu wybuchła spręzarka. No cóż---to słaba strona tego motoru. Jednak zapodajac inną mocniejszą eliminujemy problem i można kręcić dalej

Master's Pon Mar 24, 2003 10:42 pm

Silnik AJM 115 PS PD. Przeszedł znaczace modyfikacje i wynik widać. Jesli chodzi i >gaz do dechy<poniżej 1500rpm---to nie praktykuję takiej jazdy. Można załatwić panewki---ponieważ mała prędkość obrotowa a co za tym idzie niskie cisnienie oleju-źle wpływają na układ korbowo tłokowy. Silnik oczywiście ciągnie jak zły w całym zakresie obrotów. Co do różnic konstrukcyjnych i materiałowych wymienionych silników--to temat ten był juz wałkowany na forum i nie chcę sie powtarzać. Jednym słowem---to sa całkiem inne silniki, wykonane z innych materiałów i w innych technologiach i różnia sie nie tylko osprzętem Efekt przeszedł moje oczekiwania. Passek chodzi jak zły.

Tora Nie Paź 12, 2003 20:18 pm

odpuść sobie to autko!!!

115-ki to wyjątkowo nieudane silniki.

nieliczne tdi które padają mechanicznie,

najczęstrza awaria dotyczy panewek na swożniu tłoka.

pozatym jest w nich stara turbina od 110ki która nie nadaje się do tego silnika i z założenia pada bardzo wcześnie.

to byly jedyne watki w ktorych przewijal sie ten silnik i negatywne o nim opinie... Wolff wspominal tylko o silniu ktory kupil jako 130PD ale nie dopatrzyl ze pompki mial zalozone od 115, dlatego silnik ktory zamontowal nie chcial dzialac blush.gif

mam wrazenie ze jedynie post mastersa wnosi najwiecej do tematu, bo odnosi sie do samochodu, ktory on sam krecil i z wlasnego doswiadczenia moze powiedziec na co uwazac..

Napisano

nie wnikalem w temat tak mocno bo sam mialem 110 a i troche czasu juz przelecialo kiedy wszystkie fora o dieslach sledzilem codziennie

ale swita mi wlasnie ze odrazdzano w diagtroniku tego motorku-Masters's super fachowiec ale Diagtroniki napewno nie gorsi wink.gif

a to ze Masters go wlasnie podkrecil to moze dla tego ze go darmo wyrwal zlosnik.gifconfused.gifconfused.gif

zreszta nie ma co roztrzasac bo przeplywki tez padaja a ja mam 160tys i jest OK wiec nie mozna generalizowac ale unikam aut/silnikow z krotkich seri jakim np.jest 115PD

co do wlasnych doswiadczen z tym silnikiem to mielismy na sprzedaz toledo i troche dziwnie banglal ale przebieg mial juz sluszny wink.gif choc mlody rocznik! wiec w tym wypadku nie twierdze ze to wina 115PD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.