Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bus Pas - wątpliwości

Featured Replies

Napisano

Sprawa dotyczy odcinka bus pasa w Opolu na ul. Ozimskiej.

Mamy sobie pojedynczy pas, który rozchodzi się na 2 pasy (nr 1 oraz 2 )

Przy wjeździe na pas nr 1 jest znak informujący o zaczynającym się bus pasie. Przy wyjeździe z pasa nr 2 jest znak informujący że zjeżdżamy z bus pasa, info o pasie nr 1 znika zlosnik.gif

Czerwone kółka oznaczają znaki, jadąc niby prawidłowym bus pasem okazuje się że pas obok jest bus pasem bo jest ma znak wyjazdowy.

Czy w takiej sytuacji można nie przyjąć mandatu za błędne oznakowanie czy liczy się tylko i wyłącznie znak wjazdowy?

284675749-bez%A0tytu%B3uaa.jpg

Napisano

> Sprawa dotyczy odcinka bus pasa w Opolu na ul. Ozimskiej.

> Mamy sobie pojedynczy pas, który rozchodzi się na 2 pasy (nr 1 oraz 2 )

> Przy wjeździe na pas nr 1 jest znak informujący o zaczynającym się bus pasie. Przy wyjeździe z pasa

> nr 2 jest znak informujący że zjeżdżamy z bus pasa, info o pasie nr 1 znika

> Czerwone kółka oznaczają znaki, jadąc niby prawidłowym bus pasem okazuje się że pas obok jest bus

> pasem bo jest ma znak wyjazdowy.

> Czy w takiej sytuacji można nie przyjąć mandatu za błędne oznakowanie czy liczy się tylko i

> wyłącznie znak wjazdowy?

ja nie rozumiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Nie wiem .. może to pomoże choć nie do końca, opisałem że przy wyjeździe jest zły znak, z błędnym pasem

bus.jpg

Napisano

Musi być znak, który mówi o początku pasa dla autobusów. Z treści wynika, że ten znak jest. Jest, jak rozumiem, znak mówiący o końcu pasa dla autobusów.

Czy dobrze zrozumiałem zatem, że pas dla autobusów jest wytyczony tzn. określono, który to pas oraz gdzie jest jego początek i koniec?

Napisano
  • Autor

Tak określono jasno jego początek i koniec, tylko że koniec jest źle oznaczony bo pokazuje że kończy się na pasie nr 2 a zaczyna właśnie na pasie nr 1. Tak jakbyś jechał pasem nr 2 i nagle pod koniec dowiadujesz się że zjeżdżasz z bus pasa.

Napisano

> Nie wiem .. może to pomoże choć nie do końca, opisałem że przy wyjeździe jest zły znak, z błędnym

> pasem

tak stricte jakby sie przyczepic... to znak z lewej jest wazny tylko jesli jest powtorzeniem jakiegos znaku z prawej strony drogi...

ale nadal z opisu średnio poprawnie po polskiemu napisanego nie jest to jasne...

Napisano

> Tak określono jasno jego początek i koniec, tylko że koniec jest źle oznaczony bo pokazuje że

> kończy się na pasie nr 2 a zaczyna właśnie na pasie nr 1. Tak jakbyś jechał pasem nr 2 i nagle

> pod koniec dowiadujesz się że zjeżdżasz z bus pasa.

Opis jest niejasny i nie wiem, co w tym przypadku oznacza: "pas jest źle oznaczony".

Jesli prosisz o pomoc czy radę, sugeruję jasno i konkretnie napisać, jaka jest sytuacja, gdyż trudno czasem domyslać się, co ktoś miał na myśli.

Napiszę jeszcze raz: musi byc określony początek pasa, koniec pasa oraz to, który pas jest pasem dla autobusów, gdyż nie jest powiedziane, że zawsze ma to być pas pierwszy od prawej krawędzi jezdni.

Niezależnie od tego, po której stronie jezdni stoi znak ( z rysunku wynika, że po lewej), to musi być określone to, co napisałem powyżej.

Przy okazji, w mieście, gdzie mieszkam znam miejsce, gdzie na odcinku kilkuset metrów (taka ma mniej więcej długość tego pasa) pas dla autobusów jest wyznaczony jako pas drugi od prawej, co jednoznacznie pokazują stosowne znaki.

Napisano

> Tak określono jasno jego początek i koniec, tylko że koniec jest źle oznaczony bo pokazuje że

> kończy się na pasie nr 2 a zaczyna właśnie na pasie nr 1. Tak jakbyś jechał pasem nr 2 i nagle

> pod koniec dowiadujesz się że zjeżdżasz z bus pasa.

A nie jest tam tak, że z prawej strony (na tym drugim pasie) jest informacja o kończącym sie bus pasie nr 1? A info jest z prawej strony, abyś wiedział że możesz już korzystać z lewego pasa.

Napisano
  • Autor

> A nie jest tam tak, że z prawej strony (na tym drugim pasie) jest informacja o kończącym sie bus

> pasie nr 1? A info jest z prawej strony, abyś wiedział że możesz już korzystać z lewego pasa.

Tak, ale na końcu pasa jest info że kończy siębus pas na pasie nr 2 zlosnik.gif

Przypatrz się grinser006.gif

Napisano

> Tak, ale na końcu pasa jest info że kończy siębus pas na pasie nr 2

> Przypatrz się

To jest po prostu znak D-12 z tabliczką koniec. I tyle. Nie ma znaku D-12a z bus pasem z lewej strony.

Napisano
  • Autor

> To jest po prostu znak D-12 z tabliczką koniec. I tyle. Nie ma znaku D-12a z bus pasem z lewej

> strony.

w takim razie wszystko jest ok zlosnik.gif

Myślałem że skoro są znaki zaczynającego się buspasa z lewej to są i takie kończące go.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.