Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koszty utrzymania alfy

Featured Replies

Napisano

Witam

Zawsze podobały mi sie alfy i w końcu dorosłem do decyzji zmiany auta. Chciałbym Alfę 147 2.0 ew 1.6 z LPG.

Przerażają mnie tylko koszty utrzymania tego samochodu.

Z tego co już wyczytałem tu i ówdzie to wielowachacz to z 800zl, rozrząd tez 800zl świece tez są drogie.

Czy to są jedyne takie koszta odróżniające alfę od innych kompaktów czy coś jeszcze jest takiego wyjątkowego w alfie??

pozdrawiam.

p.s. mam nadzieje ze za to lpg nie zostanę od razu wyzwany...

Napisano

> Witam

> Zawsze podobały mi sie alfy i w końcu dorosłem do decyzji zmiany auta. Chciałbym Alfę 147 2.0 ew

> 1.6 z LPG.

> Przerażają mnie tylko koszty utrzymania tego samochodu.

> Z tego co już wyczytałem tu i ówdzie to wielowachacz to z 800zl, rozrząd tez 800zl świece tez są

> drogie.

> Czy to są jedyne takie koszta odróżniające alfę od innych kompaktów czy coś jeszcze jest takiego

> wyjątkowego w alfie??

> pozdrawiam.

> p.s. mam nadzieje ze za to lpg nie zostanę od razu wyzwany...

wszystko jest tak jak piszesz, ja najbardziej w tym aucie to wlasnie z gazu jestem zadowolony hehe.gif

Napisano

> Z tego co już wyczytałem tu i ówdzie to wielowachacz to z 800zl, rozrząd tez 800zl świece tez są

> drogie.

Jeśli to co napisałeś uważasz za drogie, to lepiej nie kupuj sobie Alfy.

Taka moja rada.

Pozdr. wink.gif

Napisano

> Jeśli to co napisałeś uważasz za drogie, to lepiej nie kupuj sobie Alfy.

> Taka moja rada.

> Pozdr.

Mądrego to i przyjemnie posłuchać. zlosnik.gif

Daruj sobie alfe ja przeraża cię wymiana zawieszenia za 800 zł oslabiony.gif

Napisano

Dobrze piszą Panowie zawieszenie w alfie nie licz, że zrobisz za 200-300 zł czy coś w tym przedziale lub pobliżu wink.gif Wielowahaczowe z przodu z tyłu co za tym idzie zbieżność z tyłu też, aluminiowe wahacze, więcej przy tym roboty - także tanio bardzo być nie może. Ale coś za coś - prowadzenie auta - przynajmniej wg mnie, no i na pewno nie tylko wg mnie - jest WIĘCEJ niż zadowalające cool.gif

800 zł za rozrząd to jeszcze nie jest tragedia to co podał kolega także nie przerażaj się! Dla przykładu nawet głupia Corsa C z silnikiem 1.0 (na łańcuszku) raczej może się poszczycić droższą wymianą rozrządu z tego co kojarzę...a mimo łańcuszka trzeba ją w sumie robić równie często co w Alfie wink.gif Także Alfa wcale nie jest tu jakaś trędowata w tym temacie rozrządu....dochodzi w benzynach 120 i 150 KM tylko wariator.

A wracając jeszcze do zawieszenia jakbyś kupił "porządne niemieckie niezawodne" itd auto typu przykładowo Audi A3 czy sztandarowo Passat B5 tam zawieszenie też jest wielowahaczowe a ceny części chyba nie są jakoś strasznie niskie...mam nadzieje, że nie pomyliłem z tymi samochodami ale chyba dobrze kojarzę grinser006.gif. Znajomy wymieniał ostatnio w BMW E46 komplet filtrów i chciał kupić porządne więc kupił oryginalne i zapłacił ok. 500 zł. Także Alfa wcale nie jest też z drugiej strony jakaś niszcząca i powalająca na kolana cenami smile.gif takie jest przynajmniej moje zdanie wink.gif i jak widać mimo wszystko jednak zachęcam, żebyś się odważył na zakup Alfy - potem widok z okna na zaparkowane auto równoważy wszystko grinser006.gif Nie mówiąc już o samej jeździe tym samochodem i radości z jady. Włoski styl sam pomyśl czy nie warto 20.GIF

Napisano

> Witam

> Zawsze podobały mi sie alfy i w końcu dorosłem do decyzji zmiany auta. Chciałbym Alfę 147 2.0 ew

> 1.6 z LPG.

> Przerażają mnie tylko koszty utrzymania tego samochodu.

> drogie.

> Czy to są jedyne takie koszta odróżniające alfę od innych kompaktów czy coś jeszcze jest takiego

> wyjątkowego w alfie??

> pozdrawiam.

> p.s. mam nadzieje ze za to lpg nie zostanę od razu wyzwany...

graty do rozrządu nie kosztują 800. Chyba, że wliczasz w to wariator. w 1,6 105 takie ustrojstwo nie występuje więc jak ma być taniej, to szukaj takiej wersji.

LPG...cóż, bez komentarza. To proszenie się o kłopoty.

Świece przy dobrych wiatrach poniżej 300 pln za komplet.

Zawieszenie - temat rzeka. Abstrahując od właściwości jezdnych, które IMHO są mitologizowane to tanio nie będzie. Oprócz wahaczy - drążek stabilizatora z fabrycznie niewymiennymi gumami - trza wymieniać kompletny drążek. Ja wiem, że można chałupniczo same gumy, ale to druciarstwo.

Do tego problemy natury elektrycznej - body computer potrafi się wywalić na amen bez ostrzeżenia. A to kosztuje ładne pieniądze. Plus moje ulubione w AR tzw "awarie niewiadomego pochodzenia". Obroty ci falują i szukaj wiatru w polu, i wymieniaj po kolei zgodnie z "pomysłami" pseudomechaników kolejne elementy za ciężkie pieniądze.

Ogólnie moim zdaniem kupowanie 147, i to na dodatek z TSem i chęć zagazowania tego to proszenie się o kłopoty. Takie duże i kosztowne.

A jakość obsługi w ASO woła o pomstę do nieba.

Napisano

legendy i znana niechęć kolegi do Alfy zlosnik.gif Miałem 4 lata 156 JTS-a i złego słowa nie dam powiedzieć. Przez 140 kkm wymienione w zawieszeniu jedynie górne wahacze i tyle. Nigdy nie pojawiały się awarie niewiadomego pochodzenia, bo awarie nie pojawiały się w ogóle - przepraszam akumulator padł w 4 roku eksploatacji. Wariatora nigdy nie wymieniałem. Gaz mi nie groził z wiadomych przyczyn - wtrysk bezpośredni. Tak więc jestem na TAK Alfie , przez to ujeżdżam teraz 159. Pozdrawiam ok.gif

Napisano

> legendy i znana niechęć kolegi do Alfy

eee, to nie jest niechęć, bo ja dalej bardzo miło wspominam wszystkie swoje AR cool.gif

żeby było śmieszniej, powoli zaczynam bić się z myślami, bo mam doskonałą ofertę na 159 TBI hehe.gif

Napisano

> eee, to nie jest niechęć, bo ja dalej bardzo miło wspominam wszystkie swoje AR

> żeby było śmieszniej, powoli zaczynam bić się z myślami, bo mam doskonałą ofertę na 159 TBI

kara.gif no i poco mówić nigdy więcej alfy.. zlosnik.gif

Napisano

> no i poco mówić nigdy więcej alfy..

tylko krowa nie zmienia zdania zlosnik.gif

Napisano

> tylko krowa nie zmienia zdania

nie wiem czy jeździłeś już trochę 159 TBI, ale mnie po kilku dniach dopadło rozczarowanie. wink.gif

Napisano

Pod względem mocy silnika, odczuć, osiągów czy czego dokładnie jeśli można wiedzieć? shocked.gif

Napisano

> nie wiem czy jeździłeś już trochę 159 TBI, ale mnie po kilku dniach dopadło rozczarowanie.

jeździłem.

ale końcowa cena z uwzględnieniem rabatu może osłodzić każde rozczarowanie zlosnik.gif

Napisano

> jeździłem.

> ale końcowa cena z uwzględnieniem rabatu może osłodzić każde rozczarowanie

Skolko? spy.gifzlosnik.gif

Napisano

> nie wiem czy jeździłeś już trochę 159 TBI, ale mnie po kilku dniach dopadło rozczarowanie.

Do czego można ja porównać. Tylko tą wersją jeszcze nie miałem możliwości jeździć.

Napisano
  • Autor

Dziękuję Kolegą za odpowiedzi.

Wiem za rozrządu czy zawieszenia nie robi się co roku, więc jednorazowy wkład powiedzmy 2000tyś po zakupie powinien na początek wystarczyć.

Usterki elektroniki to bolączka wszystkich nowocześniejszych samochodów po 2000r wiec tego nie ominiemy niestety, i jestem na takie psikusy przygotowany w każdym samochodzie.

Chodziło mi bardziej o jeszcze jakieś części w odstających cenach od innych kompaktów, ale widzę że nikt o niczym innym nie wspomniał.

mimo wszystko AR 147 pozostaje w moich planach i mam nadzieje że będę mógł się za kilka miesięcy pochwalić na tym kąciku moją nową zabaweczką 893goodvibes.gif

Napisano

eee....na pad body kompa to chyba nikt nie jest przygotowany, ani finansowo, ani mentalnie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.