Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydajnosc wtryskow 1.2 16v

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> mi sie zdaje ze nie daja rady 4p fest leje ....

turbawki robia na nich, a tez sporo zlopia hmm.gif

Napisano

spojż jakie wydajności mają wtryskiwacze w w silnikach motocyklowych 270751858-jezyk.gif zanim kupilem t-jeta tez planowałem 4p i nawet lezy u mnie komplet przepustnic z listwa wtryskami itp to te wtryski co mam przy niskim cisnieniu maja wydajnosc ponad 400 ccm ... a pojemnosc była tez 1.2 ....

Napisano

> spojż jakie wydajności mają wtryskiwacze w w silnikach motocyklowych zanim kupilem t-jeta tez

> planowałem 4p i nawet lezy u mnie komplet przepustnic z listwa wtryskami itp to te wtryski co

> mam przy niskim cisnieniu maja wydajnosc ponad 400 ccm ... a pojemnosc była tez 1.2 ....

Tylko kręcił sie deczko wyżej hehe.gif

Napisano

> wydola takowe przy 4P

Według mnie tak. W wolnossacym nie trzeba tak lać jak w turbo.

Napisano

> Tylko kręcił sie deczko wyżej

12 tys obr to nie ma az takiej masakryczniej różnicy przy 4p i wałkach ( jesli dalej kolega je ma) to do 9 spokojnie bedzie sie to kreciło ... wiec no niech i bedą działały jak najlpeiej ale wg mnie moze byc mało...

Napisano

> 12 tys obr to nie ma az takiej masakryczniej różnicy przy 4p i wałkach ( jesli dalej kolega je ma)

> to do 9 spokojnie bedzie sie to kreciło ... wiec no niech i bedą działały jak najlpeiej ale wg

> mnie moze byc mało...

a dół to mu sie ekstraaa przekrecić bedzie taki tuning grinser006.gif

ja bym przy takim kreceniu bez wyważenia nie podchodził ok.gif

Napisano

> a dół to mu sie ekstraaa przekrecić bedzie taki tuning

> ja bym przy takim kreceniu bez wyważenia nie podchodził

ale badaj silnik puchatego nic nie ruszony a krecil sie do 8 zlosnik.gif a odcinke jak dobrze pamietam miał na ponad 9 ... i jakos nie kabumło biglaugh.gif

Napisano

> ale badaj silnik puchatego nic nie ruszony a krecil sie do 8 a odcinke jak dobrze pamietam miał na

> ponad 9 ... i jakos nie kabumło

do 8smiu to co druga 16v tka tutaj po programie sie kreci grinser006.gifok.gif

Napisano

> do 8smiu to co druga 16v tka tutaj po programie sie kreci

no ale z wałkami a u puchatego silnik był seria i ponoć ciagnął do kolo 8 czy jakos tak 270751858-jezyk.gif wiec z wałkami bedzie szedł wyzej 270751858-jezyk.gif moje 1.2 tez do 8 szło jak głupie wink.gif

Napisano

> no ale z wałkami a u puchatego silnik był seria i ponoć ciagnął do kolo 8 czy jakos tak wiec z

> wałkami bedzie szedł wyzej moje 1.2 tez do 8 szło jak głupie

ja tam nie wiem czy to byla taka seria, guttek to rozbierał to sie moze wypowie ok.gif

Napisano
  • Autor

> no ale z wałkami a u puchatego silnik był seria i ponoć ciagnął do kolo 8 czy jakos tak wiec z

nie byla to seria, po rozebraniu okazalo sie ze byla planowana glowica i walki byly jakies napawane

Napisano

ja sie tak zastanawiam, bo ogolnie utarła sie opinia ze moment niszczy silniki na niskich obrotach bo działają duże siły nacisku itp itd... a przecież przy obrotach rzędu 6tysięcy+ działają dużo wieksze siły, siły bezwładności. Drugie co mnie pobudza do myslenia to że silniki używane w wyscigach (juz nawet nie wyczynowe tylko amatoe=rsko) szybko sie zuzywają gdy są pałowane. Ktos mi kiedys powiedział że silnik bardziej dostaje w dupe momentem na niskich obrotach, niż kręceniem go na wałkach... A ja obserwuję ludzi i ich projekty i coraz bardziej wychodze z założenia że to jednak chyba bzdura. To takie małe OT sytuacyjne

Napisano

> nie byla to seria, po rozebraniu okazalo sie ze byla planowana glowica i walki byly jakies napawane

pisałem tylko to co usłyszałem od puchatego na ostatnich borkach wiec moglem sie mylic 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> pisałem tylko to co usłyszałem od puchatego na ostatnich borkach wiec moglem sie mylic

spoko grinser006.gif

czyli na dobra sprawe

wtryski z 16 jaka maja wydajnosc, a jaka z motoru(bo pisalem na jakims forum gsxr-a i nie byli mi w stanie odpowiedziec)

Napisano

> spoko

> czyli na dobra sprawe

> wtryski z 16 jaka maja wydajnosc, a jaka z motoru(bo pisalem na jakims forum gsxr-a i nie byli mi w

> stanie odpowiedziec)

szesnastkowe maja 200ccm

Napisano
  • Autor

> te co ja mam z kawasaki zx-r czy jakos tak maja dokaldnie 440ccm....

to dlaczego nie zostawic wtryskow z motoru?

Napisano

nie wiem jak tam w gsx bylo z pompa paliwa to raz a dwa to to są niskooporowe wtryski czy normalne ?

no a ja chcialem te zostawic zeby.GIF

Napisano

Sorrki za OT ale mam jedno pytanie które mnie nurtuje :

Czy kolektory 4p robione przez ludzi są liczone czy robione na pałe ??

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak tam w gsx bylo z pompa paliwa to raz a dwa to to są niskooporowe wtryski czy normalne

> ?

szczerze...

to nie wiem...

> no a ja chcialem te zostawic

Napisano

miernik w łape i sprawdz ile ohmów maja zeby.GIF bo nie wiem czy niskooporowymi bedzie problem sterowac kompem mm

Napisano
  • Autor

> miernik w łape i sprawdz ile ohmów maja bo nie wiem czy niskooporowymi bedzie problem sterowac

> kompem mm

to nie dzis bo miernika nie mam crazy.gif

Napisano

> Sorrki za OT ale mam jedno pytanie które mnie nurtuje :

> Czy kolektory 4p robione przez ludzi są liczone czy robione na pałe ??

przepustnice dobiera sie na oko zeby.GIF ale najlepiej miec regulowaną odległosc przepustnic od głowicy wtedy wpadasz na hamownie i dobierasz opti odleglosc dla silnika 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wydola takowe przy 4P

W teorii wydolą bez problemu, jeżeli nie będziesz kręcił silnika dużo wyżej niż fabryczna odcinka (tak wiem, po co wtedy 4P zeby.GIF). 4P zasadniczo nie zwiększa teoretycznej możliwej ilości powietrza w cylindrach, tylko tempo jego napływu. Inaczej mówiąc, póki nie założysz turbo to i tak i tak uzyskasz co najwyżej ciśnienie atmosferyczne w dolocie/cylindrach. Do tego został zaprojektowany program seria (jeżeli chodzi o paliwo) i dobrane wtryski z zapasem przez producenta. Tu powinno być git. Ale to w teorii zeby.GIF

Natomiast jeżeli zaczniesz go kręcić wysoko, to może się bajka faktycznie skończyć, bo cały wtrysk jest ograniczony prędkością obrotową silnika - im szybciej się kręci, tym wtrysk ma mniej czasu na dostarczenie paliwa. I zapas założony przez fabrykę

może nie wydolić. Dla przykładu, silnik 1.2 8V n/a seria przy pełnym otwarciu przepustnicy ma czasy wytrsku ca. 9ms i przy 6000 rpm może mieć max 10ms, czyli już od 6000 rpm wzwyż wtrysk zaczyna się powoli kończyć.

Napisano

> przepustnice dobiera sie na oko ale najlepiej miec regulowaną odległosc przepustnic od głowicy

> wtedy wpadasz na hamownie i dobierasz opti odleglosc dla silnika

Albo można zamodelować kilka wariantów w sofcie CFD/CAE i już mamy optimum ok.gif

Napisano
  • Autor

> W teorii wydolą bez problemu, jeżeli nie będziesz kręcił silnika dużo wyżej niż fabryczna odcinka

> (tak wiem, po co wtedy 4P ). 4P zasadniczo nie zwiększa teoretycznej możliwej ilości powietrza

> w cylindrach, tylko tempo jego napływu. Inaczej mówiąc, póki nie założysz turbo to i tak i tak

> uzyskasz co najwyżej ciśnienie atmosferyczne w dolocie/cylindrach. Do tego został

> zaprojektowany program seria (jeżeli chodzi o paliwo) i dobrane wtryski z zapasem przez

> producenta. Tu powinno być git. Ale to w teorii

> Natomiast jeżeli zaczniesz go kręcić wysoko, to może się bajka faktycznie skończyć, bo cały wtrysk

> jest ograniczony prędkością obrotową silnika - im szybciej się kręci, tym wtrysk ma mniej

> czasu na dostarczenie paliwa. I zapas założony przez fabrykę

> może nie wydolić. Dla przykładu, silnik 1.2 8V n/a seria przy pełnym otwarciu przepustnicy ma czasy

> wytrsku ca. 9ms i przy 6000 rpm może mieć max 10ms, czyli już od 6000 rpm wzwyż wtrysk zaczyna

> się powoli kończyć.

Czyli nie chodzi o to ze wtrysk nie zdazy nalac danej ilisci paliwa, tylko o to ze nie zrobi tego w danym przedziale czasowym.

Czyli rozwiazaniem bylo by zastosowanie wtrysku z jakiegos auta ktoro w serii kreci sie wysoko czyli jakiegos japonca

tak?

Napisano

ter nie wiem ale puchaty mial chyba wtryski z jakiegoś opla ... chyba ze te info tez jest lipne zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ter nie wiem ale puchaty mial chyba wtryski z jakiegoś opla ... chyba ze te info tez jest lipne

Jak z nim rozmawialem to mowil o jakims 2 litrowym oplu ok.gif

Znowu Mcken mial z punto gt

Napisano

> Czyli nie chodzi o to ze wtrysk nie zdazy nalac danej ilisci paliwa, tylko o to ze nie zrobi tego w

> danym przedziale czasowym.

> Czyli rozwiazaniem bylo by zastosowanie wtrysku z jakiegos auta ktoro w serii kreci sie wysoko

> czyli jakiegos japonca

> tak?

Nie do końca. Masz w tym równaniu:

maksymalną ilość powietrza którą przyjmie silnik (n/a bądź turbo/ciśnienie sprężania)

pojemność silnika

max rpm

i do tego wszystkiego musisz dobrać odpowiedni wtrysk.

Ogólnie to zasłyszałem niedawno ciekawą teorię, nie wiem do końca na ile prawdziwą, że najlepszy system zasilania to byłby taki, gdzie wtryski się wogóle nie zamykają, tylko są cały czas otwarte i ilość paliwa była by sterowana ich przepustowością, a nie czasem otwarcia. Czyli dokładnie to co robi gaźnik mniej więcej. To daltego (domniemam), że mieszanka jest wtedy najbardziej równomierna. Mój własny wniosek jest taki, że ładowanie coraz to większych wtrysków wcale nie jest dobre. Jeżeli wtryski są relatywnie za duże do danego silnika, to właśnie są zakłócenia składu mieszanki spowodowane relatwynie krótkimi czasami otwarcia, w szczególności przy mniejszych obciążeniach. Idąc dalej, wtrysk powienien być właśnie dobrany na granicy, tak jak w przykładzie, który zacytowałem wyżej. Ale to są moje własne przemyślenia ok.gif

Napisano

> na granicy, tak jak w przykładzie, który zacytowałem wyżej. Ale to są moje własne przemyślenia

woj76 zasadniczo masz racje

przy sterowaniu typu FG czy tez pseudeo sekwencja to by sie sprawdzało doskonale tylko tyle ze

konstrukcja takich wtrysków byłaby droższa od baterii gazników a

Napisano
  • Autor

Wtryski Puchatego

Wtryskiwacz benzyny Jetronic BOSCH 0 280 150 725 0280150725

0280150725 200 cc/min 15.9 ohm

a seryjne z 1.2 16v

Wtryskiwacz benzyny Jetronic Weber IWP 045 IWP045

IWP045 200cc/min 14.4 ohm

wydajnosc niby ta sama...

czyli dalej rozchodzi sie o czas otwarcia wtrysku?

Napisano

> Wtryski Puchatego

> Wtryskiwacz benzyny Jetronic BOSCH 0 280 150 725 0280150725

> 0280150725 200 cc/min 15.9 ohm

> a seryjne z 1.2 16v

> Wtryskiwacz benzyny Jetronic Weber IWP 045 IWP045

> IWP045 200cc/min 14.4 ohm

> wydajnosc niby ta sama...

> czyli dalej rozchodzi sie o czas otwarcia wtrysku?

Powoli zaczynam przestawać rozumieć o co Ci chodzi zeby.GIF Jeżeli ich specyfikacja jest przy tym samym ciśnieniu paliwa to będą lać dokładnie tak samo (może mają inny wzór?). (Opór pewnie ma też jakiś wpływ minimalny na czas pełnego otwarcia wtrysku, ale pewnie pomijalny).

Czytałem też wątek o spalaniu i zaczęło mnie gnębić z tą wydajnością wtrysków do 4P, bo nie spodziewałem się takich liczb przy spalaniu. Z drugiej strony mój turbolot na hamowni przez 110km spalił grubo ponad 20 litrów a wtryski wystarczyły z zapasem.

Kiedyś mi jeden gostek liczył przy pomocy prostego wzoru, do jakiej mocy starczą mi wtryski 250ccm. Przemnożył to chyba przez 0.6 albo coś koło tego i wyszło mu 150. Ale skąd to 0.6 (pojemność / 2) i dlaczego akurat tak, to nie mam zielonego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.