Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terenówka holuje TIRa

Featured Replies

Napisano

Opis zdarzenia

Pewnych sytuacji jak widać nie da się przewidzieć. Człowiek założy sobie kamizelkę odblaskową, będzie spoglądać przed opuszczeniem samochodu czy przypadkiem nic nie nadjeżdża, a skończyć wszystko może się tak że przygniecie go "holownik".

Quote:

Po wjechaniu na ulicę Zwierzyniecką auta się zatrzymały, następnie 35-latek wszedł pomiędzy pojazdy, aby odczepić linkę holowniczą. 60-latek siedzący za kierownicą pajero widząc, że mężczyzna nie może odczepić holu wyszedł z samochodu mu pomóc. Gdy był na zewnątrz zauważył, że jego samochód toczy się do tyłu, aby go zatrzymać wskoczył do środka i zamiast hamulca omyłkowo nacisnął gaz.

Pomijając nieostrożność "dziadka" ciekawe jak się ma zapis o sztywnym holu dla tego typu pojazdów w całej opisanej tu sytuacji hmm.gif

Napisano

> Pomijając nieostrożność "dziadka" ciekawe jak się ma zapis o sztywnym holu dla tego typu pojazdów w

> całej opisanej tu sytuacji

A o ktory zapis chodzi, bo nie kojarze?

Napisano

> A o ktory zapis chodzi, bo nie kojarze?

Ze sztywnym holem to nie wiem, ale jest coś takiego że nie można holować pojazdu o większej masie niż ma holujący (czy jakoś tak).

Napisano

> Ze sztywnym holem to nie wiem, ale jest coś takiego że nie można holować pojazdu o większej masie

> niż ma holujący (czy jakoś tak).

Gdzie takie cos jest?

Napisano

jakieś bzdury tu chyba są opisane

jak się pajero toczyło to chyba było na luzie

gość wskoczył i zamiast hamulca wcisnął gaz

wg mnie wtedy wzrastają obroty silnika

a tu tak piszą jakby gość naciskając gaz zamiast hamulca, wbił się w tego tira i zmiażdżył tego co odpinał ten hol; rozumiem swobodne staczanie się auta, ale z jakiej to było odległości (długość linki/holu) i przecież chyba nie z wielkiej górki)

nie wydaje mi się aby pajero miało automat, bo wtedy to by zupełna bzdura już była, bo kierowca by miał ciężko wyjść z auta jadącego do tyłu

Napisano

> Gdzie takie cos jest?

Dobra. Masz rację ok.gif Źle zapamiętałem. W tym przypadku nie ma zastosowania.

Cytuję:

Quote:

3. W razie holowania pojazdu w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim lub użycia hamulców, rzeczywista masa całkowita pojazdu holowanego nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu holującego.

Napisano
  • Autor

> A o ktory zapis chodzi, bo nie kojarze?

samochody ciężarowe/autobusy mi. z racji ich masy holuje się na połączeniu sztywnym.

Ciekawe czy jak holowali się na jakiejś stalowej lince to poszkodowany z TIRa tez będzie miał nieprzyjemności hmm.gif

Napisano

> samochody ciężarowe/autobusy mi. z racji ich masy holuje się na połączeniu sztywnym.

No wlasnie w tym rzecz, ze na szybko przejrzalem przepisy zeby znalesc taki zapis, i nigdzie nic takiego nie widze.

Mozesz zacytowac jakis przepis?

Napisano

> pojazdy, aby odczepić linkę holowniczą. 60-latek siedzący za kierownicą pajero widząc, że

> mężczyzna nie może odczepić holu wyszedł z samochodu mu pomóc. Gdy był na zewnątrz zauważył,

> że jego samochód toczy się do tyłu, aby go zatrzymać wskoczył do środka i zamiast hamulca

> omyłkowo nacisnął gaz.

Swego czasu we Wroclawiu gosc podjechal pod pewien zaklad TIRem z zaladunkiem zlomu (pewnie razem ze 40t mial). Wyszedl by pogadac z cieciem w strozowce, gdy zobaczyl, ze TIR toczy sie na wspomniana strozowke. Musial stracic glowe, bo chlop probowal go zatrzymac wlasnymi silami pchajac maske. Chyba nie musze wspominac, ze zginal na miejscu.

Napisano

> No wlasnie w tym rzecz, ze na szybko przejrzalem przepisy zeby znalesc taki zapis, i nigdzie nic

> takiego nie widze.

> Mozesz zacytowac jakis przepis?

Może chodzi o coś takiego?

Quote:

2. Zabrania się holowania:

pojazdu o niesprawnym układzie kierowniczym lub o niesprawnych hamulcach, chyba że sposób holowania wyklucza potrzebę ich użycia;

pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

Nie wiem, być może głupoty piszę. W takim dużym hamulce nie są zależne od pracującego silnika?

Jeśli ciągnęli się przy wyłączonym silniku dużego, to może mieć to zastosowanie.

Napisano
  • Autor

> No wlasnie w tym rzecz, ze na szybko przejrzalem przepisy zeby znalesc taki zapis, i nigdzie nic

> takiego nie widze.

> Mozesz zacytowac jakis przepis?

Zasadniczo zapis w prawodawstwie tyczy się sprawnego układu hamulcowego a co za tym idzie pracującego silnika. Jednak większość książek na C,D jako jedyny prawidłowy sposób holowania ciężarówek wskazuje sztywny hol

Zastanawia mnie jednak czy istnieje coś takiego jak linka holownicza u uciągu 6-12 i więcej ton, bo nigdy nie widziałem holujących się ciężarówek na połączeniu giętkim

Napisano

> Może chodzi o coś takiego?

> Quote:

> 2. Zabrania się holowania:

> pojazdu o niesprawnym układzie kierowniczym lub o niesprawnych hamulcach, chyba że sposób

> holowania wyklucza potrzebę ich użycia;

> pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego

> uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

> Nie wiem, być może głupoty piszę. W takim dużym hamulce nie są zależne od pracującego silnika?

> Jeśli ciągnęli się przy wyłączonym silniku dużego, to może mieć to zastosowanie.

Oczywiscie, ze sa.

Jak silnik bedzie wylaczony, to nie napompuje cisnienia do ukladu, i auto wogole nie pojedzie, bo hamulce beda caly czas zaryglowane.

Ale w w/w przypadku silnik byl wlaczony, wiec tutaj ten paragraf nie podpada.

Napisano

> Zasadniczo zapis w prawodawstwie tyczy się sprawnego układu hamulcowego a co za tym idzie

> pracującego silnika. Jednak większość książek na C,D jako jedyny prawidłowy sposób holowania

> ciężarówek wskazuje sztywny hol

> Zastanawia mnie jednak czy istnieje coś takiego jak linka holownicza u uciągu 6-12 i więcej ton, bo

> nigdy nie widziałem holujących się ciężarówek na połączeniu giętkim

Bo na dluzsza mete byloby to pewnie idiotyzmem.

Ale jak sam widzisz przepisy raczej tego nie zabraniaja o ile w aucie holowanym silnik jest wlaczony i dzialaja sprawnie hamulce i uklad kierowniczy.

Jednak w w/w przypadku chodzilo chyba tylko o wyciagniecie auta ktore nie moglo sobie same poradzic ze wzgledu na sliska jezdnie, wiec silnik dzialal i wszystko inne tez. Linka holownicza jesli byla na tyle wytrzymala, spokojnie sie do tego nadawala.

Napisano
  • Autor

> Bo na dluzsza mete byloby to pewnie idiotyzmem.

Pewnie bardziej chodzi tutaj o kwestie bezpieczeństwa - jednak taki "słupek" jest pewniejszy od wszelakich linek, plecionek etc.

> Ale jak sam widzisz przepisy raczej tego nie zabraniaja o ile w aucie holowanym silnik jest

> wlaczony i dzialaja sprawnie hamulce i uklad kierowniczy.

Ciekawi mnie czy np prokurator będzie "ciągną" tą kwestię jako np współwinę TIRowca. Gościu widział na czym go holują, więc musiał wiedzieć że osoba, która go holuje nie jest profesjonalistą etc i może dojść do tego typu wypadku.

> Jednak w w/w przypadku chodzilo chyba tylko o wyciagniecie auta ktore nie moglo sobie same poradzic

> ze wzgledu na sliska jezdnie, wiec silnik dzialal i wszystko inne tez. Linka holownicza jesli

> byla na tyle wytrzymala, spokojnie sie do tego nadawala.

W DE pewnie do TUV by się czepiali.

Jak dla mnie dziwna jest ta cała sprawa

Napisano

Apropo takich akcji to nie tylko w Polsce (chodzi mi o holowanie ciezarowki a nie o wpadanie pod auto ztaczajace sie z gorki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.