Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra 3.0 CDTI 2005r - kilka pytan o silnik.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Opel Vectra 3.0 CDTI 2005r

Jakie ma spalanie rzeczywiste ten silnik? Główne problemy tego silnika? Czy ktos próbował ,,podkrecac" ten silnik? jesli tak to na ile?

Czy ktos ma tutaj autko z takim silnikiem.?

Napisano

podobno padaja turbiny...

ale w mojej poprzedniej vectrze miala padac turbina i pompa wtryskowa..

zrobilem nim prawie 300kkm i ani jedno ani drugie nie padlo... biglaugh.gif

Napisano

> Witam.

> Opel Vectra 3.0 CDTI 2005r

> Jakie ma spalanie rzeczywiste ten silnik? Główne problemy tego silnika? Czy ktos próbował

> ,,podkrecac" ten silnik? jesli tak to na ile?

> Czy ktos ma tutaj autko z takim silnikiem.?

A to nie jest ten silnik Isuzu, ktory lubi sie przegrzewac?

Napisano

> A to nie jest ten silnik Isuzu, ktory lubi sie przegrzewac?

To jest silnik Isuzu, a co do przegrzewania.. nie wiem hmm.gif

Napisano

> To jest silnik Isuzu, a co do przegrzewania.. nie wiem

Byl w TVN turbo program o tym ze opadaja w nim tuleje cylindrowe. I ze to znany problem. Wiec warto sprawdzic i zastanowic sie czy nie lepiej poszukac czegos mniejszego a mocnego.

Jak z 2.5tdi w VAG

Napisano

> Byl w TVN turbo program o tym ze opadaja w nim tuleje cylindrowe. I ze to znany problem. Wiec warto

> sprawdzic i zastanowic sie czy nie lepiej poszukac czegos mniejszego a mocnego.

> Jak z 2.5tdi w VAG

Zgadza się - wersja 184KM boryka się "tylko" z tym problemem, wcześniejsze 177KM ma jeszcze problemy z zasilaniem w paliwo zdaje się. zlosnik.gif Ale ponoć częściej jeździ, niż nie jeździ więc co tam, raz się żyje, a silnik do jazdy fajny. wink.gif

Napisano

> Zgadza się - wersja 184KM boryka się "tylko" z tym problemem,

Trzeba popytać się na forum Saaba. Oni mają na to patent, zdaje się że nawet fabryka stosowała w Saabie grubsze uszczelki aby zapobiec opadaniu.

Napisano
  • Autor

W takim razie jaki silnik jak nie ten hmm.gif

Auto ma byc uzytkowane w 90% na autostradach, no i kombi wink.gif

Napisano

> W takim razie jaki silnik jak nie ten

> Auto ma byc uzytkowane w 90% na autostradach, no i kombi

1.9 cdti 120 lub 150km a na autostrady to spora benzyna, przynajmniej ja wyszedlem z tego zalozenia zamawiajac auto.

Napisano

> W takim razie jaki silnik jak nie ten

1,9 150KM.. dużo tańszy w utrzymaniu niż 3,0

Napisano
  • Autor

> 1,9 150KM.. dużo tańszy w utrzymaniu niż 3,0

Wczoraj miałem okazje potestowac 3.0 cdti serduszka.gif w wersji Cosmo. Jutro bede mial 1.9cdti do testow na okolo 5 godzin.

Musze cos wybrac do konca lutego, autko ma byc na minimum 3 lata, na dlugie trasy autostradowe.

Napisano

> Zgadza się - wersja 184KM boryka się "tylko" z tym problemem, wcześniejsze 177KM ma jeszcze

> problemy z zasilaniem w paliwo zdaje się. Ale ponoć częściej jeździ, niż nie jeździ więc co

> tam, raz się żyje, a silnik do jazdy fajny.

glupoty pany opowiadacie. y30dt - 177 km - mial problem z opuszczaniem tulei. problem wystepowal tylko raz - oryginalne poprawione uszczelki isuzu - nic innego - daja rade i jest spokoj.

z30dt -184 km ta wade ma poprawiona.

spalanie srednie 7.5-8.5l/100 - miasto kolo 10. frajda z jazdy potęzna.

jak ktos potrzebuje to mam 2 kombiki z tymi silnikami

2004/2005 w gts 177km i 2008 cosmo (ale prawdziwe cosmo na max wypasie) z30dt 184km.

pad pomp w tych autach jest rzadkością, tak sama wtryski wytrzymałe. zazwyczaj pada zawor przy turbinie - koszt kolo 60 pln. nalezy tylko pamietac o wymianie oleju - i nie co 30000 tylko max 15 oczywiscie pelen syntetyk tylko i wylacznie. przy butowaniu na autostradzie na czerwonym polu temp 92-95 st

Napisano

> Wczoraj miałem okazje potestowac 3.0 cdti w wersji Cosmo. Jutro bede mial 1.9cdti do testow na

> okolo 5 godzin.

> Musze cos wybrac do konca lutego, autko ma byc na minimum 3 lata, na dlugie trasy autostradowe.

To miej na uwadze, ze te 3.0 wlasnie niezbyt dobrze znosza jazdy autostradowe z duzymi predkosciami...

Tak wyczytalem na jakims forum, bo tez bym chcial jakiegos wiekszego dieslaok.gif

Napisano

> Byl w TVN turbo program o tym ze opadaja w nim tuleje cylindrowe. I ze to znany problem. Wiec warto

> sprawdzic i zastanowic sie czy nie lepiej poszukac czegos mniejszego a mocnego.

> Jak z 2.5tdi w VAG

no no to napewno bezawaryjny silnik - tylko walki rozrzadu lekko kiepskie. dodatkowo super zawieszenie nic tylko brac crazy.gif

150 km 1.9 cdti do 2007 r ma wade kolektora - konczy sie wymiana albo regeneracja. ponadto jak ktos zamula i nie czysci to pada egr - koszt kolo 500 pln. w 120 km sypia sie przepustnice. no i wada 1.9 - padajaca dwumasa - koszt kolo 3000 w komplecie ze sprzeglem .

Napisano

> no no to napewno bezawaryjny silnik - tylko walki rozrzadu lekko kiepskie. dodatkowo super

> zawieszenie nic tylko brac

> 150 km 1.9 cdti do 2007 r ma wade kolektora - konczy sie wymiana albo regeneracja. ponadto jak ktos

> zamula i nie czysci to pada egr - koszt kolo 500 pln. w 120 km sypia sie przepustnice. no i

> wada 1.9 - padajaca dwumasa - koszt kolo 3000 w komplecie ze sprzeglem .

Małe sprostowanie:

- kolektor da się przerobic tak by nie było z nim juz nigdy problemów więc nie trzeba wymieniac czy też regenerowac bo problem znów powróci

- egr się zaślepia i fizycznie wycina jego obsługe programowo, w połączeniu z DPFem spalanie w doł do 1,5l (na forum cromy jest mój watek o tych zabiegach)

- dwumas w cdti jest bardzo mocny i znosi 440nm; pada z racji przebiegu (jak auto ma ponad sporo ponad 200kkm) lub z powodu stylu jazdy kierowcy.

- sprzęgło 240mm również znosi dużo

Pozdro

Napisano

> Małe sprostowanie:

> - kolektor da się przerobic tak by nie było z nim juz nigdy problemów więc nie trzeba wymieniac czy

> też regenerowac bo problem znów powróci

> - egr się zaślepia i fizycznie wycina jego obsługe programowo, w połączeniu z DPFem spalanie w doł

> do 1,5l (na forum cromy jest mój watek o tych zabiegach)

> - dwumas w cdti jest bardzo mocny i znosi 440nm; pada z racji przebiegu (jak auto ma ponad sporo

> ponad 200kkm) lub z powodu stylu jazdy kierowcy.

> - sprzęgło 240mm również znosi dużo

> Pozdro

A mozna z ciekawosci zapytac ile u Ciebie kosztuje komplet tych zabiegow (kolektor, egr, program)?

Na ile bezpiecznie da sie podkrecic ta wersje?

Pzdr,

Maciej

Napisano

> Na ile bezpiecznie da sie podkrecic ta wersje?

> Pzdr,

> Maciej

Tą wersję masz na mysli 3.0? Jeśli o tym silniku mowa jest to gównolit i generalnie remap w kwestii mocy to szybka droga do dużych wydatków.

W kwestii 1.9tki z 16zaworową głową - można spokojnie na ori klamotach w dobrym egzemplarzu ok 190ps (mowa o vectrze czy saabie 9.3 gdzie jest duzy seryjny cooler).

Reszta to zapraszam na priv.

Pozdro

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jeszcze mam ostatnie pytanie, co do silnika juz zdecydowałem.

Automat 6 biegowy, jak to sie sprawuje? jak z awaryjnoscia?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.