Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny tył - jakie dobrać żeby podwyższyć?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, szukałem, szukałem i niewiele znalazłem frown.gif.

Chciałbym podnieść troszkę autko do góry, siedzi trochę nisko a jak zapakuję rodzinkę z bagażem, to już w ogóle hakiem drapie po "śpiących policjantach".

Jakie parametry powinna mieć oryginalna sprężyna i ewentualnie od jakiego auta można by dobrać większą np o 1 - 2 zwoje?

Napisano
  • Autor

> A może czas na nowe amory i sprężyny.

No właśnie jak kupowałem go 1,5 roku temu, to też tak stał a sprężynki i amorki były nowe - przynajmniej wyglądały na nowe a przejechałem na nich 15tkm. Chętnie wymienię na nowe, tylko chciałbym tak i 1 zwój wyższe smile.gif

Napisano

myśle że dobre gazowe amory + nowe sprężyny oryginalne i będzi ok.gif

nie spotkałem się aby jakiś producent robił wyższe sprezyny do Stilo hmm.gif

Napisano
  • Autor

> myśle że dobre gazowe amory + nowe sprężyny oryginalne i będzi

> nie spotkałem się aby jakiś producent robił wyższe sprezyny do Stilo

A sprężyny nie są czasem uniwersalne i różnią się tylko rozmiarami, zwojami itp...?

Napisano

> też tak stał a sprężynki i amorki były nowe -

> przynajmniej wyglądały na nowe a przejechałem na nich 15tkm.

Kolego nowe, a wyglądać jak nowe to jest "mała" różnica.

Jedź do chłopców na trzepaki, zapłacisz nic, albo parę PLN i będziesz wiedział więcej.

Napisano

> A może czas na nowe amory

WTF icon_eek.gif Co mają amory do wysokości zawieszania ? Wysokość to tylko i wyłącznie sprężyny wink.gif

Napisano

> Jesteś pewien

tak zlosnik.gif

Amorek tylko amortyzuje, nie pozwala się za bardzo rozbujać sprężynica... od wysokości jest sprężyna, jak się chwile pomyśli to wniosek sam się nasuwa.... jakim cudem amorek może podnosić samochód skoro nie ma żadnej siły..... jak wyciągniesz sprężynę to amorek wciśnie się do samego dołu..... jak wyciągniesz sam amorek, to nie zauważysz różnicy bo sprężyna będzie trzymała samochód, będzie jedynie ładnie tłukło na dziurach zeby.GIF

Napisano

> tak

proponuje popatrzeć na amortyzatory gazowe które ładnie wypychają auto do góry, bardzo dobrze to widać na lekkich autach z obniżającymi sprężynami , chociaż mi w stilo też gazówki wypchały do góry auto sciana.gif

zatem jesteś nadalpewien zlosnik.gif

Napisano

ciśnienie w amortyzatorze nie pozwala opaść karoserii, przy nowych amorach auto stoi wyżej w miarę ich zużycia auto przysiada busted.gif

Napisano

ja to wiem , wytłumacz to waferowi ok.gif bo wg niego tylko spręzyny regulują wysokość zlosnik.gif

Napisano

> ja to wiem , wytłumacz to waferowi bo wg niego tylko spręzyny regulują wysokość

A jak amor którego da się wdusić łapą ma podnieść karoserię ? raczej efekt placebo występuje czyli nowa część i musi być z załozenia lepiej ... palacz.gif

Napisano

ja wiem że ty wiesz, po prostu nie tu kliknąłem komp.giflizak.gif

Napisano

czyli przyznajesz że amor też ma wpływ na wysokość auta , a wafer twierdzi że tylko sprężna zlosnik.gif

Napisano

> czyli przyznajesz że amor też ma wpływ na wysokość auta , a wafer twierdzi że tylko sprężna

angryfire.gif

Ja mówiłem o normalnych amorkach, a nie jakiś super gaz tjuning. Zwykły fabryczny amorek nie ma do wysokości nic, a jak już tak bardzo chcecie to te kilka mm może mieć.... ale co to jest ?

.chyba rotfl.gif

Napisano

cały czas chyba mówimy o amorkach do naszych stilaków, nie jakiś tunerskich, u mnie po wymianie samych amorków z przodu (monroły) auto stoi jakieś 2-3 cm wyżej(przód), polecam obejrzeć lub poczytać zasadę działania amortyzatora, na yutube jest parę filmików poglądowych biglaugh.gifbanana-wave.gif

Napisano

> cały czas chyba mówimy o amorkach do naszych stilaków, nie jakiś tunerskich, u mnie po wymianie

> samych amorków z przodu (monroły) auto stoi jakieś 2-3 cm wyżej(przód), polecam obejrzeć lub

> poczytać zasadę działania amortyzatora, na yutube jest parę filmików poglądowych

Prędzej bym powiedział że to efekt ułożenia sprężyn na nowo a nie samych amorów, chyba ze w szopie u Wiesława gdzie je produkują za wysoko koszyk przyspawali .... grinser006.gif

A tak na poważnie to ktos pisał w wątku o springach że któryś producent zalecał podstawienie springów od nowa po jakimś tam przebiegu i rzeczywiście podnosiło to auto, ale na ile to było to już nie wiadomo bo wątek umarł.

Napisano

> Prędzej bym powiedział że to efekt ułożenia sprężyn na nowo a nie samych amorów,

Nie. Sama wymiana amorków na nowe gazowe (seryjne)podnosi autko do góry i kropka zlosnik.gif

Sprawdzone wielokrotnie na różnych samochodach waytogo.gif Najlepszy efekt było widać w Skodzie, jak założyłem amortyzatory gazowe Alco ze starymi sprężynami. Zrobiła sie koza jak .............. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Nie. Sama wymiana amorków na nowe gazowe (seryjne)podnosi autko do góry i kropka

> Sprawdzone wielokrotnie na różnych samochodach

Tylko czy te amorki gazowe na tył nie będą zbyt twarde? Z tyłu to tylko pusta kasta a komplet obciążenia jeździ raz w tygodniu.

Napisano

> Tylko czy te amorki gazowe na tył nie będą zbyt twarde? Z tyłu to tylko pusta kasta a komplet

> obciążenia jeździ raz w tygodniu.

No chyba producenci wiedzą że tył jest lekki.

A w ogóle są dostępne do Stilo zwykłe olejówki ? Bo chyba wszystkie są gazowe hmm.gif

Napisano
  • Autor

No to znamy już temat amorków, a ponieważ moje mają jeszcze 70% czyli musiały być nowe jak kupowałem autko, w związku z tym powracam do tematu sprężynek - czy MW ma inne niż 5D? Mają większy skok czy może więcej zwojów? Czasem jak patrze na MW stoją wyżej niż 5D.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.