Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szyba

Featured Replies

Napisano

> To niedobrze, bo z tego co się orientuję, to w Dynamicach jest tam

> zlokalizowany czujnik jakości powietrza AQS.

A nie jest tam czujnik nasłonecznienia hmm.gif AQS chyba powinien być gdzieś w kanałach wentylacyjnych sie mi wydaje niewiem.gif

Napisano

> ja niemam automatycznej klimy a co za tym idzie niema też czujnika AQS

A to wobec tego jest to tylko zaślepka. smile.gif Mi też się ułamała i ją po prostu położyłem gdzie powinna być. Ale przy każdym myciu szyb zaczyna latać na boki i muszę kłaść od nowa. mad.gif A kleić mi się nie chce. zlosnik.gif

> ale chaja.gif i tak będzie...

Chyba nie warto. Z tak błachego powodu. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba nie warto. Z tak błachego powodu.

błachy nie błachy ale jest wrrr.gif najpierw szyba źle wklejona, teraz to urwane... no co to jest jakieś auto doświadczalne... tuk.gif wiadomo że błędy się zdażają, ale bez przesady... oslabiony.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Wymieniałem szybę w 3D.

> Kupiłem w pilglingtonie oryginalną z nadrukiem Fiat za 565zł.

> W ASO chcieli 1000.

> Zobacz w historii.

> Pisałem co i jak.

Ja też przymierzam się do wymiany przedniej szyby, dzwoniłem do ASO w Olsztynie, zaśpiewali ponad 1.400 PLN !!!!! za szybę przednią do Stilona 3drzwi z czujnikiem/sensorem. Od razu przedzwoniłem do firmy specjalizującej się we wstawianiu szyb, zaproponowali dokładnie tę samą, jaka jest fabrycznie w Stilakach (tylko bez napisy "FIAT" za 600 PLN z montażem. Jadę w Sobotę wymieniać.

Napisano

> znajomy ostatnio w Punto wymieniał, koszt z wymiana ponad 1200 zł

To on chyba wymieniał....wszystkie szyby icon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> Ja też przymierzam się do wymiany przedniej szyby, dzwoniłem do ASO w

> Olsztynie, zaśpiewali ponad 1.400 PLN !!!!! za szybę przednią do

> Stilona 3drzwi z czujnikiem/sensorem. Od razu przedzwoniłem do

> firmy specjalizującej się we wstawianiu szyb, zaproponowali

> dokładnie tę samą, jaka jest fabrycznie w Stilakach (tylko bez

> napisy "FIAT" za 600 PLN z montażem. Jadę w Sobotę wymieniać.

Wymienilem! Szybka jak mazenie! Juz kilka testow wodnych miala, piekne wykonanie, spasowanie, sensor wreszcie zaczal dzialac. Do tego wymienilem wycieraczki na Valeo Silencio Extreme - nic dodac nic ujac - boskie!!!

Napisano

Jezeli chodzi o szyby, to różnica pomiędzy tą z napisem FIAT a tą bez napisu jest następująca:

Szyba z napisem FIAT została wykonana z przeznaczeniam dla fabryki, tzn. do montażu w nowym aucie, bądź też w ASO

Szyba bez napisu FIAT to szyba nie zakwalifikowana do montażu w fabryce, tylko jako wyrób na tzw. części zamienne do nabycia poza ASO. Czyli wszelkiego rodzaju punky montażu szyb lub sklepy motoryzacyjne.

NAJWAŻNIEJSZE - RÓŻNICA

cena, swoją drogą, ale podstawową różnicą są parametry. Nie da się jednoznacznie powiedzieć co może być złego, bo to zależy dlaczego szyba w fabrynie nie została zakwalifikowana jako wyrób na fabrykę. Jedno jest pewne, napewno spełnia wszelkie normy bezpieczeństwa, a co ma wadliwe, to już indywidualna sprawa. Może to być rzecz praktycznie nie widzialna dla zwykłego śmiertelnika, ale też może być coś, co w trakcie użytkowania może denerwować. Dlatego w trakcie montażu radzę się jej dobrze przyjrzeć.

Napisano

> Jezeli chodzi o szyby, to różnica pomiędzy tą z napisem FIAT a tą bez

> napisu jest następująca:

> Szyba z napisem FIAT została wykonana z przeznaczeniam dla fabryki,

> tzn. do montażu w nowym aucie, bądź też w ASO

> Szyba bez napisu FIAT to szyba nie zakwalifikowana do montażu w

> fabryce, tylko jako wyrób na tzw. części zamienne do nabycia

> poza ASO. Czyli wszelkiego rodzaju punky montażu szyb lub sklepy

> motoryzacyjne.

> NAJWAŻNIEJSZE - RÓŻNICA

> cena, swoją drogą, ale podstawową różnicą są parametry. Nie da się

> jednoznacznie powiedzieć co może być złego, bo to zależy

> dlaczego szyba w fabrynie nie została zakwalifikowana jako wyrób

> na fabrykę. Jedno jest pewne, napewno spełnia wszelkie normy

> bezpieczeństwa, a co ma wadliwe, to już indywidualna sprawa.

> Może to być rzecz praktycznie nie widzialna dla zwykłego

> śmiertelnika, ale też może być coś, co w trakcie użytkowania

> może denerwować. Dlatego w trakcie montażu radzę się jej dobrze

> przyjrzeć.

stary teraz to wymyśliłeś zlosnik2.gif szyba albo inne częsci w każdej fabryce albo przechodza przez kontrolę jakości albo nie. Świece pierwszego montażu "for fiat" produkuje np Champion, zgodnie z Twoim wywodem dla Champoina były lipne ,ale w sam raz dla fiata ? Nie znam fabryki która pozwoliła by sobie na wypuszczanie talich ilości częsci z jakąklowiek wadą bo to im się najzyczajniej nie opłaca. Spotkałem sięz określeniem "części pierwszego montażu" , cechowane przez producenta, ale nigdy nie widziałem "no name" sprzedawane taniej z powodu wad fabryczych. Jakie jest źródło Twoich informacji ?

Napisano

> stary teraz to wymyśliłeś szyba albo inne częsci w każdej fabryce

> albo przechodza przez kontrolę jakości albo nie. Świece

> pierwszego montażu "for fiat" produkuje np Champion, zgodnie z

> Twoim wywodem dla Champoina były lipne ,ale w sam raz dla fiata

> ? Nie znam fabryki która pozwoliła by sobie na wypuszczanie

> talich ilości częsci z jakąklowiek wadą bo to im się

> najzyczajniej nie opłaca. Spotkałem sięz określeniem "części

> pierwszego montażu" , cechowane przez producenta, ale nigdy nie

> widziałem "no name" sprzedawane taniej z powodu wad fabryczych.

> Jakie jest źródło Twoich informacji ?

Przy produkcji każdego towaru w każdej fabryce powstają wyroby II gatunku. I te wyroby sa właśnie potem sprzedawane bez logo, a w tym właśnie przypadku bez logo FIAT. Każdy wyrób ma swoje parametry, bardziej wyostrzone gdy ma trafić na fabrykę, a mniej gdy na rynek cześci samochodowych. I tak jest w każdej fabryce produkującej części dla motoryzacji. A właśnie te części, które maja trafić do montażu, spełniają najbardziej ostre kryteria. Skąd wiem? Bo akurat pracuję w jednej z fabryk szyb samochodowych. 20.GIF

Napisano

Czyli nadruk na szybie robiony jest dopiero po przejsciu przez kontrole jakości??? A czym taka gorsza szyba sie rózni mimo spełnienia norm np. bezpieczeństwa? To cos nowego hmm.gif

Napisano

> Czyli nadruk na szybie robiony jest dopiero po przejsciu przez

> kontrole jakości??? A czym taka gorsza szyba sie rózni mimo

> spełnienia norm np. bezpieczeństwa? To cos nowego

strasznie dużo musi byc tych odrzuconych z pierwszego sortu, bo nie ma najmniejszego kłopotu z kupieniem szyb szyb "no name"

Napisano

> strasznie dużo musi byc tych odrzuconych z pierwszego sortu, bo nie

> ma najmniejszego kłopotu z kupieniem szyb szyb "no name"

dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest to, że te "wybrakowane" RÓWNIEŻ są sprzedawane jako zamiennik, a nie TYLKO jako zamiennik hmm.gif

Napisano

> dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest to, że te "wybrakowane" RÓWNIEŻ

> są sprzedawane jako zamiennik, a nie TYLKO jako zamiennik

zgadzam się z Toba w całości

Napisano

> dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest to, że te "wybrakowane" RÓWNIEŻ

> są sprzedawane jako zamiennik, a nie TYLKO jako zamiennik

Przypadkiem wiem, że tak właśnie jest np. jeśli chodzi o akumulatorki Li-On, które sa produkowane przez "podwykonawców" - firmy bardziej "renomowane" mają też bardziej wyśrubowane normy, więc jeśli coś się nie załapie to nie znacza że trafi od razu do kosza, tylko być może zostanie obrandowane oznaczeniami mniej wymagającego producenta. Nie znaczy to jednak, że pod tą tańszą marką nie występują egzemplarze, które spełniają normy droższej marki - kwestia trafienia na konkretny egzemplarz. ok.gif

Być może z tymi szybami wygląda to podobnie? hmm.gif

Napisano

> Być może z tymi szybami wygląda to podobnie?

Teraz cały przemysł to jedna wielka masarnia - nic sie nie zmarnuje zlosnik.gif

Napisano

> Teraz cały przemysł to jedna wielka masarnia - nic sie nie zmarnuje

no dobra a zamienniki części jako "no name" który potem przekształca się w markę - to też wybrakowane

Coś tu nie tak. W Toyocie są tansze części sprzedawane oficialnie przez Toyotę i nazywają się bodajże

Optifit i co to też braki. Normalnie jest to wszystko produkowane i dopuszczane czyli dobre i tyle.

Markowe czasami są gorsze jak podróby

Napisano

> W Toyocie są tansze części sprzedawane oficialnie

> przez Toyotę i nazywają się bodajże

> Optifit i co to też braki.

OPTIFIT - gdyby spróbować to przetłumaczyć... No właśnie, co mamy? Części te spełniają po prostu mniej restrykcyjne normy. A poza tym cena szyby do montażu i co najważniejsze tej I gatunku wbrew logice jest niższa od ceny szyby na rynek wtórny. Ale tak właśnie rządzi się ten rynek, bo to właśnie koncern samochodowy w dużej mierze jest właścicielem oprzyrządowania do danej marki, a nie fabryka, która go tylko użytkuje. A koncerny mają takie wymagania, że większości kupującym nowe autko w salonie nawet nie przyjdzie do głowy, jak perfekcyjnie musi być zrobiona szyba. Np. na powierzchni nie może być żadnej rysy - a jak taka szyba wygląda po miesiącu jazdy? A po zimie? Setki rys... A taka szyba z jakąś jedna delikatną rysą to już jest II gatunek, a więc trafia na rynek wtórny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.