Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orurowanie przednie - pytanie o przepisy

Featured Replies

Napisano

czy prawo dopuszcza/zabrania stosowanie orurowań ochronnych?

chodzi o kangura na przód

powiedzmy, że wiedziony jakimś dziwnym impulsem chciałbym coś takiego zamontować do siebie

jakie normy/przepisy musi spełniać część, żeby nikt się do niej nie przyczepił?

podobne pytanie o orurowanie boczne czyli progi?

Napisano

> czy prawo dopuszcza/zabrania stosowanie orurowań ochronnych?

We Frotce A miałem kangura i stopnie (progi) fabrycznie, więc chyba prawo nie zabrania

Napisano

> We Frotce A miałem kangura i stopnie (progi) fabrycznie, więc chyba prawo nie zabrania

"Paragraf 7 ust. 11. tzw. "32": "W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane."

Napisano

> "Paragraf 7 ust. 11. tzw. "32": "W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu

> specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub

> dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie

> zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały

> homologowane."

z którego roku jest to przepis ? co z autami rej przed wejściem przepisu ?

druga kwestia, jak wygląda taka homologacja ?

ja mam kangura oryginalnego (jak w katalogach suzuki), ale papieru czy jakiegoś symbolu wybitego nie ma

z tego co słyszałem to w starszych autach nikt się nie czepia

Napisano

> "Paragraf 7 ust. 11. tzw. "32": "W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu

> specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub

> dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie

> zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały

> homologowane."

Czyli rozumiem ze jeśli frotki lub Vitarki maja orurowanie wychodząc z fabryki wiec jest ono do nich homologowane hmm.gif

Napisano

> z którego roku jest to przepis ? co z autami rej przed wejściem przepisu ?

> druga kwestia, jak wygląda taka homologacja ?

> ja mam kangura oryginalnego (jak w katalogach suzuki), ale papieru czy jakiegoś symbolu wybitego

> nie ma

> z tego co słyszałem to w starszych autach nikt się nie czepia

niestety nie znam takich szczegółów - po prostu znalazłem przepis który się odnosi do orurowania smile.gif

Napisano

> czy prawo dopuszcza/zabrania stosowanie orurowań ochronnych?

> chodzi o kangura na przód

> powiedzmy, że wiedziony jakimś dziwnym impulsem chciałbym coś takiego zamontować do siebie

> jakie normy/przepisy musi spełniać część, żeby nikt się do niej nie przyczepił?

> podobne pytanie o orurowanie boczne czyli progi?

icon_eek.gif

Kurde ja mam z przodu - ostatnio przegląd robiłem - i przeszło bez najmniejszych jakichkolwiek pytań ok.gif

Aż zapytam jutro - o jakieś homologacje, i czy "niebiescy" mogą robić problemy ok.gif

Napisano

> Kurde ja mam z przodu - ostatnio przegląd robiłem - i przeszło bez najmniejszych jakichkolwiek

> pytań

> Aż zapytam jutro - o jakieś homologacje, i czy "niebiescy" mogą robić problemy

No bo tak praktycznie - niby jak masz mieć homologację na te orurowanie ? niewiem.gif

Kupujesz samochód np. z Niemiec - jest fabrycznie orurowany (ty to np. wiesz, bo się interesujesz tym modelem), posiada dowód rejestracyjny, posiada lokalny przegląd techniczny...

Nie dostajesz żadnych papierów do auta...

I co ? Masz ciąć teraz to wszystko ? hmm.gif

Napisano

> No bo tak praktycznie - niby jak masz mieć homologację na te orurowanie ?

No niewiem - zdziwko strzeliłem bo pierwszy raz słyszę.

> Kupujesz samochód np. z Niemiec - jest fabrycznie orurowany (ty to np. wiesz, bo się interesujesz

> tym modelem), posiada dowód rejestracyjny, posiada lokalny przegląd techniczny...

Luz - auto już w PL kupiłem wink.gif

> Nie dostajesz żadnych papierów do auta...

Widzisz - ale o "rurach" nic papierów hmm.gif

> I co ? Masz ciąć teraz to wszystko ?

Po co - przegląd przeszedł cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

tak jak koledzy napisali, orurowanie musi posiadać homologację do danego modelu pojazdu, stąd nie można ich stosować w innych, wyciąg z takiej homologacji znajduje się zazwyczaj na stronie producenta, niekoniecznie dołączony jest do danego orurowania (przy zakupie samochodu z fabrycznym, homologacja jest zawarta tak jakby w homologacji pojazdu).

Napisano

> tak jak koledzy napisali, orurowanie musi posiadać homologację do danego modelu pojazdu, stąd nie

> można ich stosować w innych, wyciąg z takiej homologacji znajduje się zazwyczaj na stronie

> producenta, niekoniecznie dołączony jest do danego orurowania (przy zakupie samochodu z

> fabrycznym, homologacja jest zawarta tak jakby w homologacji pojazdu).

tak, ale dotyczy pojazdów wyprodukowanych po bodajże 2007 r ( z głowy icon_rolleyes.gif

starszych nie dotyczy.

Napisano

wszystkich, smile.gif stąd u mnie nie mogę założyć smile.gif

Napisano

w moim rozporządzeniu jest jeszcze jeden istotny dopisek, ostatnie zdanie ?

w § 7 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:

„11. W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r.”

Napisano

Z tego co słyszałem to za granicą w Unii często zatrzymują i prosza o papiery z homologacją

• 3 tygodnie później...
Napisano

> wszystkich, stąd u mnie nie mogę założyć

Ja słyszałem, że to chodzi o auta po raz pierwszy zarejestrowane w Polsce od września lub października 2007.

Czyli teoretycznie mój ma pierwszą rejestrację w Polsce w 2008r. to nie mogę zmienić zderzaka... ale Land ma zderzak metalowy, co daje pewną furtkę zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.