Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ac a ciemne boczne szyby....

Featured Replies

Napisano

witam, mam ubezpieczenie OC + AC w link4, rzeczoznawca może przyjechać na oględziny auta o każdej porze roku aby sprawdzić stan auta.

Chciałbym ściemnić trochę boczne przednie szyby. I tu nasuwa się pytanie, czy rzeczoznawca w czasie oględzin ma prawo powiedzieć abym zdemontował ciemne szyby z auta bo w razie wypadku niezostanie wypłacone odszkodowanie? W umowie niczego takiego nie doczytałem...

Napisano

> Chciałbym ściemnić trochę boczne przednie szyby. I tu nasuwa się pytanie, czy rzeczoznawca w czasie

> oględzin ma prawo powiedzieć abym zdemontował ciemne szyby z auta bo w razie wypadku

> niezostanie wypłacone odszkodowanie? W umowie niczego takiego nie doczytałem...

Prawo ma, ale raczej nie skorzysta. Skorzysta natomiast ubezpieczyciel przy ewentualnej rozmowie o wypłacie odszkodowania.

Poszukaj wyłączeń dla samochodu niesprawnego technicznie.

Napisano

> witam, mam ubezpieczenie OC + AC w link4, rzeczoznawca może przyjechać na oględziny auta o każdej

> porze roku aby sprawdzić stan auta.

> Chciałbym ściemnić trochę boczne przednie szyby. I tu nasuwa się pytanie, czy rzeczoznawca w czasie

> oględzin ma prawo powiedzieć abym zdemontował ciemne szyby z auta bo w razie wypadku

> niezostanie wypłacone odszkodowanie? W umowie niczego takiego nie doczytałem...

Szyby boczne możesz ściemnić,ale do oreślonej wartości.Jeśli się zmieścisz w odpowiednich parametrach, w razie wypłaty odszkodowania mogą Cię cmoknąć w pompę.

Napisano

Nie bardzo rozumiem dlaczego pytasz o AC skoro o przyciemnieniu szyb wyraznie stanowia przepisy - przednie boczne szyy moga byc przyciemnione max 30%, czyli miec przepsuczalnosc 70%, co wiekszosc szyb fabrycznie juz ma i zaznaczone to jest w oisie szyby w jej rogu.

Napisano

> Szyby boczne możesz ściemnić,ale do oreślonej wartości.Jeśli się zmieścisz w odpowiednich

> parametrach

...to masz szyby z przenikalnością zbliżoną do fabrycznych. hehe.gif

Napisano

> Szyby boczne możesz ściemnić,ale do oreślonej wartości.Jeśli się zmieścisz w odpowiednich

> parametrach, w razie wypłaty odszkodowania mogą Cię cmoknąć w pompę.

Tylko, ze w nowszych samochodach nie da sie przyciemnic szyb przednich bocznych zgodnie z dopuszczalna norma, bo fabrycznie bez przyciemnienia ledwo co ja przechodza oslabiony.gif

Napisano

Możesz zaznaczyć, w którym miejscu jest określona jej przepuszczalność?

284714843-2011-02-15_14-29-25_122.jpg

post-102181-14352511651162_thumb.jpg

Napisano

> Możesz zaznaczyć, w którym miejscu jest określona jej przepuszczalność?

Może jakbyś spojrzał w podpis autora to wiedziałbyś o jaki samochód chodzi i może byś tego zdjęcia nie wstawiał.

Napisano

> Możesz zaznaczyć, w którym miejscu jest określona jej przepuszczalność?

U ciebie tego nie widze, w oplach jest to wyraznie zaznaczone. Ogolnie poczytaj sobie o tym.

Napisano

> Może jakbyś spojrzał w podpis autora to wiedziałbyś o jaki samochód chodzi i może byś tego zdjęcia

> nie wstawiał.

A czy autor zaznaczył, że jest to określone tylko w Oplach?

Jeśli nie masz nic sensownego do napisania to nie zabieraj głosu.

Napisano

> Może jakbyś spojrzał w podpis autora to wiedziałbyś o jaki samochód chodzi i może byś tego zdjęcia

> nie wstawiał.

A co ma do tego podpis autora??????

Może jakbyś spojrzał w to bylo napisane to bys tego tekstu nie wstawial

Było napisane tylko:

"co wiekszosc szyb fabrycznie juz ma i zaznaczone to jest w opisie szyby w jej rogu"

to sie kolega grzecznie zapytał. Nie bylo napisane ze chodzi o opla czy inna markę.

Edit: Troche sie spoznilem - w trakcie pisania juz ktos mnie uprzedił:) z odpowiedzia

Napisano

Jak przekroczysz 30% przyciemnienia to auto można uznać za niesprawne technicznie - nie podbijesz przeglądu.

Sprawdź umowę / OWU, czy w chwili uszkodzenia auto musi spełniać warunki techniczne dopuszczenia do ruchu.

Jak kolega Żuraw napisał - możesz mieć na szybach już fabryczną wartość przyciemnienia. W oplu spotkałem się z tym, że jest podane, że jest przepuszczalność na poziomie minimum 70% ale nie jest podane ile wynosi. Pewnie tak dla bezpieczeństwa ze względu za niedokładność wykonania w fabryce.

Jak dla mnie, jeżeli pojedziesz do zakładu, gdzie zostanie zmierzone aktualne przyciemnienie szyb to o tę różnicę między fabryką a 30% możesz sobie 'dociemnić' zachowując pełna legalność.

Napisano

> A co ma do tego podpis autora??????

bo tam jest wpisany model auta w którym chce dokonac modyfikacji

> Nie bylo napisane ze chodzi o opla czy inna markę.

Było napisane bezpośrednio do autora, więc o jego szybie

> Edit: Troche sie spoznilem - w trakcie pisania juz ktos mnie uprzedił:) z odpowiedzia

Sory, ale tak jakoś mnie mocno zaskoczyło skąd nagle do pytania o opla kolega wyciagnął fotę fiatowską.

A do foty fiata - z doświadczenia, to widziałem, to jak szyba nie jest fabrycznie przyciemniona to przejżystości nie ma podanej.

Ja u siebie mam napis "Transparecny >70%"

Podejrzewam, że większość producentów określa to podobnie.

Napisano
  • Autor

faktycznie chodzi o auto z podpisu.

Z przodu mam już lekko fabrycznie ciemne, z tyłu mam już mocniej, i też tak chce zrobić z przodu, tylko boje się że może nie zostać wypłacone AC w razie szkody.

Napisano

> faktycznie chodzi o auto z podpisu.

> Z przodu mam już lekko fabrycznie ciemne, z tyłu mam już mocniej, i też tak chce zrobić z przodu,

> tylko boje się że może nie zostać wypłacone AC w razie szkody.

Cóz...ubezpieczyciel może robić problem ale nie musi. Ja jestem za eliminowaniem ewentualnych podstaw do odmowy tym bardziej, że wpływ ciemnych szyb na np. widoczność w czasie zdarzenia bardzo łatwo udowodnić.

Napisano

> faktycznie chodzi o auto z podpisu

ok.gif

> boje się że może nie zostać wypłacone AC w razie szkody.

Zobacz w OWU i ewentualnie w umowie co właśnie ze spełnieniem wymogów technicznych (przegląd) czyli sprawa bardziej 'prawna' i co ubezpieczyciel sądzi o modyfikacjach (potocznie zwanych tuningiem) i wyposażeniu dodatkowym.

Zawsze też możesz zadzwonić do TU i zapytać, a rozmowę nagrać - bo jak będziesz miał problem to pewnie ich nagranie 'akurat zaginie'.

Napisano

> Zawsze też możesz zadzwonić do TU i zapytać, a rozmowę nagrać - bo jak będziesz miał problem to

> pewnie ich nagranie 'akurat zaginie'.

A co niby miałoby pomóc takie nagranie? Podpisujesz umowę z załączonymi do niej OWU i te są wiążące. A nie informacja laski z infolinii.

Napisano

> A co niby miałoby pomóc takie nagranie?

Tak, tak, chodziło mi o wyjaśnienie, interpretację, zapisów w OWU i umowie. Znając tego typu materiały mogę powiedzieć, że pewne zapisy mogą budzić wątpliwości, być mało zrozumiałe. Rozmowa by to wyjaśniła (lub nie).

Napisano

> Tak, tak, chodziło mi o wyjaśnienie, interpretację, zapisów w OWU i umowie. Znając tego typu

> materiały mogę powiedzieć, że pewne zapisy mogą budzić wątpliwości, być mało zrozumiałe.

> Rozmowa by to wyjaśniła (lub nie).

Interpretacja pań siedzących za biurkiem bardzo często nijak ma się do rzeczywiście obowiązujących zapisów. Tak więc jak czegoś nie wiadomo to OWU w łapkę i czytamy. W najgorszym wypadku można zapytać na AK. zlosnik.gif

Napisano

> Interpretacja pań siedzących za biurkiem (...)

Ale zdaje się, że jako konsultanci handlowi odpowiadają za wprowadzenie klienta w błąd. Zwłaszcza, że takim wprowadzeniem w błąd wpływają na decyzję o zakupie polisy.

Czy nie bardzo??

>Tak więc jak czegoś nie wiadomo to OWU w łapkę i czytamy.

>W najgorszym wypadku można

> zapytać na AK.

To na bank ok.gif

Napisano

(...) W najgorszym wypadku można zapytać na AK ... co częstokroć skutkuje rozwianiem wątpliwości ... art. 385 § 2 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r. Kodeks Cywilny (Dz. U. Nr 16 poz. 93 z późniejszymi zmianami) cyt.:

Quote:

"Wzorzec umowy powinien być sformułowany jednoznacznie i w sposób zrozumiały.
Postanowienia niejednoznaczne tłumaczy się na korzyść konsumenta.
"

palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> witam, mam ubezpieczenie OC + AC w link4, rzeczoznawca może przyjechać na oględziny auta o każdej

> porze roku aby sprawdzić stan auta.

Piotrek, nie będziesz musiał demontować tych szyb. Jeśli jednak są one droższe od standardowych, a przy zawieraniu ubezpieczenia nie doubezpieczyłeś tego wariantu (poza standardowym wyposażeniem), w ewentualnej kalkulacji szkodowej zostanie uwzględniona wartość szyby występującej w standardzie w twoim modelu samochodu.

Ale problem może pojawić się w innym miejscu - są określone zasady/rozporządzenia, które mówią, jakie warunki techniczne powinny spełniać szyby w samochodzie (w tym poruszana jest kwestia przepuszczalności światła). Więc nim wstawisz przyciemniane szyby, sprawdź czy są zgodne z regulacjami w tym zakresie.

Jeśli miałbyś dodatkowe pytania, zapraszam do kontaktu poprzez oficjalny blog Link4.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.