Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Kalibracja" zegarów

Featured Replies

Napisano

Witam!

Założyłem białe tarcze i mam następujący problem. Chodzi o wysterowanie wskaźników. Po zabiegu wentylator włącza mi się jak mam wskazówkę na 110 stopni 275123014-zielony.gif

A co do paliwa, to też chyba źle wskazuje.

Ma ktoś jakiś patent by temu zaradzić?

Napisano

> Witam!

> Założyłem białe tarcze i mam następujący problem. Chodzi o wysterowanie wskaźników. Po zabiegu

> wentylator włącza mi się jak mam wskazówkę na 110 stopni

> A co do paliwa, to też chyba źle wskazuje.

> Ma ktoś jakiś patent by temu zaradzić?

no grinser006.gif cofnąć czas, zapamiętać na jakiej były pozycji, zmienić tarcze i założyć w takie położenia w jakich były 270751858-jezyk.gif

albo temp wody ustawić mniej więcej w pionie jak się włączy wentylator a paliwa nad czerwoną kreskę jak się zapali rezerwa

Napisano

Temperaturę ustawiałem tak jak Triski powiedział

Paliwo zatankowałem do pełna i ustawiłem zlosnik.gif

Napisano

mnie się rezerwa świeci na stałe, przy ok 1/8 wskaźnika

najlepiej przy pełnym dać na max, a temperaturę ustawiać na ciepłym silniku, kiedy stoi sobie nieruchomo i dać na 90*C

Napisano

sposób na kalibrację jest bardzo fajny smile.gif

otóż wskaźniki w uno (zresztą nie tylko) mają taką ciekawą zasadę, że podanie do nich napięcia ale bez sygnału powoduje ustawienie się wskazówki idealnie w minimum

mówiąc na chłopski rozum, wypinasz piny z kostek od paliwa i temp, załączasz auto i ustawiasz minimum

kalibracja taka pozwala na ustawienia wskaźników niezależnie od poziomu paliwa/ temperatury silnika

Napisano
  • Autor

> mnie się rezerwa świeci na stałe, przy ok 1/8 wskaźnika

> najlepiej przy pełnym dać na max, a temperaturę ustawiać na ciepłym silniku, kiedy stoi sobie

> nieruchomo i dać na 90*C

A nie lepiej poczekać, aż włączy się wentylator i ustawić na oko 95*C?

Napisano

mnie wiatrak włącza się na niecałe 105*C, więc jaka tu zależność? termostat w moim otwiera się ok 95*C i zamyka ok 86*C

fenix, piszesz, że ma być odłączony przewód sygnałowy, a zasilanie +12V i masa mają zostać?

Napisano

bo kurcze ja tez mam zmieniac na biale zegary i zebym sobie dymu nie narobil...:P

Ja przynajmniej nie mam pomiaru temp. tylko jedna, wielka kontrolke.

Ale jak przy zmianie zagarow mam postepowac z wskazowka paliwa...? smile.gif

Napisano

chcecie tuningu, to macie problemy wink.gif

paliwo już zostało opisane - do pełna i wtedy na maksimum ustawiać

Napisano

Ja bym ustawił wskazówkę od paliwa tak, żeby pokazywała cały czas full. Tak lepiej wygląda zlosnik.gif.

Napisano

> Witam!

> Założyłem białe tarcze i mam następujący problem. Chodzi o wysterowanie wskaźników. Po zabiegu

> wentylator włącza mi się jak mam wskazówkę na 110 stopni

> A co do paliwa, to też chyba źle wskazuje.

> Ma ktoś jakiś patent by temu zaradzić?

Ja zmienialem swoje tarcze i nie mialem problemu ze wskazowkami...po prostu zapamietalem ustawienie wskazowek i tyle...no i zrobilem sobie wieksza rezerwe biglaugh.gif

Napisano

> a nie moge zapamietac ile paliwa mialem i tak ustawic?:P

możesz ok.gif

Napisano

> sposób na kalibrację jest bardzo fajny

> otóż wskaźniki w uno (zresztą nie tylko) mają taką ciekawą zasadę, że podanie do nich napięcia ale

> bez sygnału powoduje ustawienie się wskazówki idealnie w minimum

> mówiąc na chłopski rozum, wypinasz piny z kostek od paliwa i temp, załączasz auto i ustawiasz

> minimum

> kalibracja taka pozwala na ustawienia wskaźników niezależnie od poziomu paliwa/ temperatury silnika

W sumie to racja i dosyć ciekawy sposób ok.gif Tylko że o ile w przypadku poziomu paliwa czy ciśnienia oleju to zda egzamin, o tyle już temperatury raczej nie będzie dało się tak ustawić hmm.gif

Napisano

tak, podpinasz do nich tylko +12 i masę

zauważ że odpięcie sygnałowych daje taki sam efekt jak nieskończony opór wskaźnika, czyli wskazania minimum

Napisano
  • Autor

> tak, podpinasz do nich tylko +12 i masę

> zauważ że odpięcie sygnałowych daje taki sam efekt jak nieskończony opór wskaźnika, czyli wskazania

> minimum

Czyli idąc tym tropem mogę sprawdzić czy dobrze ustawiłem, dając napięcie 6V by wskazówka była na środku, 3V - 1/4, itd.

Napisano

Podłączę się z pytaniem: czy na stojącym samochodzie wskazówka szybkościomierza powinna wskazywać 0, czy trochę poniżej zera ?

Napisano

nie do końca tak jest, bo prawidłowe będą tylko skrajne położenia

co do kolegi OldHorse, licznik ustawiony poziomo, wskazówka powinna pokazywać w położeniu zerowym zero (jak ją wygniesz palcem i puścisz jak wahadło tak się ustawi), z racji swego ciężaru gdy jest licznik załozony pokazuje nieco mniej

Napisano

nmzc, jakbyś zegary ustawiał kilka razy dziennie to tez byś na to wpadł, proponuję już wątek zamknąć, wyczerpano wszystko co było do powiedzenia

Napisano

jak wskazówka prkościomierza ma pokazuwać zero? u mnie stoi na nieco wyższym wskazaniu i pokazuje ca 6km/h kiedy stoję 270751858-jezyk.gif

na zimówkach (oryginalny rozmiar) zauważyłem przekłamanie rzędu 12km/h za dużo względem nawigacji, ale na letnich (165/60R14) już tylko 7km/h

wygląda na to, ze muszę ją ustawić na zero i powinno być dobrze hmm.gif czyż nie? biglaugh.gif

Napisano

normalnie, licznik ma taką zasadę działania, że spręzynka ustawi wskazówkę idealnie na zerze, ale tylko gdy będzie licznik idealnie poziomo smile.gif

no i wiadomo, ustawiaj bez pstryczka zerowania licznika dziennego

Napisano

hmm.gif nie zauważyłem, żeby przy przechylaniu zestawu wskazówka się wychylała od pozycji spoczynkowej

ale cenna uwaga i powinna być gdzieś zapisana dla potomnych zlosnik.gif

Napisano

> nmzc, jakbyś zegary ustawiał kilka razy dziennie to tez byś na to wpadł (...)

Raz wymieniłem sobie zegary na takie "z temperaturą" i więcej nie mam zamiaru smile.gif Sęk w tym, że wyciągając licznik do korekty przebiegu najpierw zdjąłem wskazówkę, a potem dopiero pomyślałem, że należało wcześniej zapamiętać jej pozycję mlot.gif Przez przypadek ustawiło mi się chyba dobrze, na zegarach włożonych do samochodu jest o grubość strzałki pod zerem.

Napisano

a po co ściągałeś wskazówkę do korekty przebiegu? wypinasz tą grubą metalową ośkę, na której są cyferki i po ustawieniu wpinasz ją spowrotem

wskazówki do tego się nie rusza

fenix, a zestaw ma być poziomo pawo lewo i ośka tez ma być poziomo przód tył? bo w aucie jest lekko pochylone wszystko

Napisano

> a po co ściągałeś wskazówkę do korekty przebiegu?

żeby jej nie połamać ani nie pogiąć przy manipulacjach z licznikiem

>wypinasz tą grubą metalową ośkę, na której są

> cyferki i po ustawieniu wpinasz ją spowrotem

U mnie mechanizm wygląda inaczej, niż w manualu na fiatuno.pl. Ośki się nie wypina z mechanizmu, tylko trzeba na siłę przesunąć na osi plastik trzymający razem poszczególne bębenki i wtedy można je przesuwać względem siebie.

Napisano

to jest jakieś inne rozwiązanie?

w standardowym z 1.4 trzeba ściągnąć taki plastik duży i wyjąć z jednej strony ośkę i w tym od UT jest identycznie

potem trzeba trafić tylko na ząbki poniżej cyferek, żeby równo było i gotowe

Napisano

> to jest jakieś inne rozwiązanie?

Jest. W zegarach, które wyjmowałem z samochodu, licznik kilometrów był taki, jak w manualu. W kupionych przeze mnie na szrocie był inny - oś z każdej strony zagnieciona na głucho w ramce, nie ma mowy o jej wyciągnięciu, żadnych białych plastikowych elementów na wierzchu, bębenki z cyframi jeden obok drugiego bez żadnych odstępów, zębatki sprzęgające ze sobą bębenki całe ukryte wewnątrz nich. Żeby zmienić przebieg, trzeba "rozsunąć" bębenki, żeby dało się je przesuwać względem siebie. Niestety, nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić zdjęcia, gdy miałem to wybebeszone na stole blush.gif

p.s. to są zegary takie, jak tutaj - z przyciskiem kasowania licznika dziennego po prawej stronie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.