Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do skrzyni 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jaki olej jest zalecany do skrzyni w 1.4. A jakiego wy używacie.

20.GIF

Napisano
  • Autor

> pewnie tutela zc75synth.. ja jeszcze nie zmieniałem...

A jakiś zamiennik jest dostępny?

Napisano

> Jaki olej jest zalecany do skrzyni w 1.4. A jakiego wy używacie.

Ja będę zmieniał za miesiąc w ojcowym Stilonie 1,4 ( akurat wypadnie przebieg 120 kkm) i wleje najprawdopodobniej Quaker State Synquest Fully Syntetic 75W-90 GL-5.

Od lat jeżdzę na silnikowych Quaker State Synquest 5W40 SM/CF i są to IMHO jedne z najlepszych olejów na świecie. Także do skrzyni wleje chyba też Quaker State'a.

Napisano

> Witam,

> Jaki olej jest zalecany do skrzyni w 1.4. A jakiego wy używacie.

Tak swoją drogą Łukasz uderz na aukcje alledrogo Avanti - właśnie jestem przed odbiorem osobistym oleju Tuteli do mojego Stilo - płaciłem 39 za 1L. Mogę odebrać i ten dla Ciebie smile.gif jakbyś chciał.

Napisano

> Od lat jeżdzę na silnikowych Quaker State Synquest 5W40 SM/CF i są to IMHO jedne z najlepszych

> olejów na świecie.

No a może przedstawisz, na czym polega jego wyższość nad innymi olejami, albo co powoduje że jest najlepszy a nie równorzędny z innymi.

Napisano

> najlepszy a nie równorzędny z innymi.

Ja nie napisałem ze jest najlepszy tylko jeden z najlepszych. Otóż Wszystko zaczęło się jak miałem jeszcze CQN 700 . przy przebiegu +-170 kkm zaczeły poważnie klekotać hydrauliczne kasatory luzów . Samochód całe życie jeżdził na mineralnym oleju. Wlałem na próbę mineralny Quaker State Super Blend ( kolega mi polecił) Klekotanie zniknęło i jeszcze zrobiłem 40 kkm tym samochodem lejąć już tylko ten olej i nie zagladając do kasatorów luzu popyhaczy. Samochód sprzedałem przy przebiegu +-210 kkm, kupiłem Pandę i od razu nalałem syntetyczny Quaker State Synquest 5W40. Pandą zrobiłem 115 kkm i nigdy nie musiałem dolewać ani grama oleju - silnik 1,1 który miałem w pandzie, poprostu nie zużywał oleju a nogę mam cięzką, często padaly rekordy prędkości wink.gif. To samo jest ze stilo ojca, GP mamy( choć GP i Stilo ojca trochę zuzywają - muszę dolewać na 20 kkm jakieś 0,5 l) . No i leje go u siebie w Stilo ( silnik 1,9 MJ 120 KM) - Stilo mam od 40 kkm , zmieniałem olej 3 razy i za każdym razem od wymiany do wymiany nie musiałem dolewać bo na bagnecie nic nie ubywa. Olej jest produkowany z amerykańskiej ropy i być może ten fakt powoduje iż silniki na tym oleju pracują ciszej (w pandzie porównywałem z innymi egzemplarzami , zwłaszcza na zimnym silniku i w mrozy nie było słychać klekotania popychaczy)

Jesli chodzi o olej w skrzyni biegów , to stosowałem ten olej w Pandzie. Zmieniłem z fabrycznego ze względu na ciężkie przełączanie biegów w mrozy - po zmianie oleju problem znacznie się zmniejszył.

Wracająć do olejów silnikowych, swego czasu QS jako jedyny proucent dawał gwarancję na 400kkm przebiegu bez remontu. Może to tylko chwyt marketingowy a może naprawdę coś w tym jest. Podobno FSO lało te oleje do pierwszych polonezów 1,6 MR 89 czy 90. Silnik 1,6 był poprostu rozwierconą starą jednostką 1,5 i na standardowych olejach nei wytrzymywał długich przebiegów. A na QS dobrze traktowane silniki osiągały podobno bez problemów 200 kkm (Interesuję się Polonezami bo sam mam Borewicza rocznik 84 i wiem to od świetnego gaźnikowca, człowieka który 20 lat przepracował w FSO na linii montazowej)

Podsumowując moją długą wypowiedź - nie wiem czy te oleje są najlepsze, ale wiem ze nie zmienie marki QS na żadną inną i dokąd będą te oleje dostępne na rynku polskim, będę je stosował we wszystkich moich autach smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Polecam kupić jakikolwiek syntetyczny 75w80 z klasyfikację EP, bo taki zaleca fabryka.

Ja miałem kiedyś Agipa RST 75w90 i był wyraźnie bardziej lepki (lewarek chodził "ciaśniej"), więc polecam jednak 75w80.

A co do marek - ja teraz mam Tutele 75syn, ale może być cokolwiek znanego, Elf, Motul ...

Napisano

> Podsumowując moją długą wypowiedź - nie wiem czy te oleje są najlepsze, ale wiem ze nie zmienie marki QS na żadną inną i dokąd będą te oleje dostępne na rynku polskim, będę je stosował we wszystkich moich autach

Rozumiem, że masz wyrobione zdanie na temat oleju, ale uważam że nie wyróżnia się on na tle innych dobrych olejów. To że silnik go nie bierze nie jest dla mnie żadnym argumentem, bo sprawny silnik olej zużywać powinien, sprawa ilości to kwestia spasowania.

Napisano

>ale uważam że nie wyróżnia się on na tle innych

> dobrych olejów.

Owszem, mam wyrobione zdanie, poparte jednak charakterystykami technicznymi, gdzie biorę pod uwagę głównie właściwości dyspersyjne, które stosowany przeze mnie olej ma lepsze od większości popularnych olejów dostępnych na rynku. Dodatkowo biorę pod uwagę wskaźnik lepkości no i temperaturę płynięcia. A proposspasowania silnika , widocznie mam idealnie spasowany silnik zarówno w stilo, jak i w Pandzie, no i w Polonezie( do Poloenza wlałem mineralny QS i po paru kkm nie zauważyłem zużycia silnik ma 73 kkm przejechane od nowości)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.