Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[koszty] pseudo-Dakarowa rajdówka

Featured Replies

Napisano

Trafiłem ostatnio na aukcję: Patrol i muszę przyznać, że z miejsca się zakochałem zlosnik.gif

Orientuje się ktoś jakie mogą być koszty zbudowania czegoś takiego rozdzielając na części i robociznę ? (na tym drugim można uciąć grzebiąc samemu w garażu)

Połączenie Patrola i v8 od Mercedesa brzmi sensownie, ale może są jakieś lepsze konfiguracje?

Zaznaczam, że pytanie raczej teoretyczne - jeszcze trochę wody w Odrze upłynie zanim zdecyduje się na coś takiego wink.gif

Napisano

> Trafiłem ostatnio na aukcję: Patrol i muszę przyznać, że z miejsca się zakochałem

Mam tak samo - krok dalej się posunąłem i jak narazie mam jeep-a niezmotanego hehe.gif

> Orientuje się ktoś jakie mogą być koszty zbudowania czegoś takiego rozdzielając na części i

> robociznę ? (na tym drugim można uciąć grzebiąc samemu w garażu)

> Połączenie Patrola i v8 od Mercedesa brzmi sensownie, ale może są jakieś lepsze konfiguracje?

> Zaznaczam, że pytanie raczej teoretyczne - jeszcze trochę wody w Odrze upłynie zanim zdecyduje się

> na coś takiego

http://allegro.pl/zmota-4x4-off-road-tuning-nissan-patrol-y61-trial-i1462625669.html

Tanie hobby to nie jest

Napisano

> Tanie hobby to nie jest

ok.gif

roczny serwis przekracza często wartość auta grinser006.gif

oczywiście mówię o używaniu auta zgodnie z przeznaczeniem palacz.gif

Napisano

> opis potwora

Czytałem kiedyś ok.gif

Najbardziej podoba mi się:

Quote:

prędkość maksymalna 135 km/h (ograniczona przełożeniem), średnie zużycie paliwa na asfalcie 20 l/100 km, w terenie 40 l/100 km, głębokość brodzenia 1 600 mm

Zwłaszcza głębokość brodzenia food.gif

Jeśli można to nazwać brodzeniem hehe.gif

Napisano

nie takie potwory u nas na rajdach jeżdzą zlosnik.gif ale moim zdaniem ten biały to przerost formy nad trescią, łatwiej mniejsze auto zbudować, a zdolności terenowe ma takie same.

Napisano

> nie takie potwory u nas na rajdach jeżdzą ale moim zdaniem ten biały to przerost formy nad

> trescią, łatwiej mniejsze auto zbudować, a zdolności terenowe ma takie same.

wszystko zależy do czego auto ma służyć, takie zmoty to raczej już do prawdziwych rajdów ... zresztą tak jest w opisie

a to już pewnie spory budżet trza mieś na starty hmm.gif

robić takie auto żeby jechać na jakąś popierdółke i objeżdżać prawie seryjne auta zakrecony.gif

ale kto bogatemu zabroni grinser006.gif

Napisano

Wszystko zalezy do czego chcesz miec to auto.

Jak do jazdy w amatorskim stylu to koszt wcale nie musi byc duzy.

mysle ze mozna zbudowac bardzo fajne auto do amatorskich zabaw za okolo 30-40k

Jesli myslisz o powaznym sciganiu to juz zupelnie inna bajka.

Na kosztach budowy mozna niby zaoszczedzic ale najpowazniejsze..a co za tym idzie najdrozsze prace i tak trzeba zlecic fachowcom...o ile takich sie znajdzie.

Na przyklad zbudowanie klatki i przerabianie ramy - mimo ze potrafie spawac to te czynnosci zlecil bym zawodowcom z duzym doswiadczeniem - tu nie powinno byc klopotu ze znalezeniem takowych. Ale same rury na klatke to spory wydatek bo musza byc odpowiedniej jakosci.

Przelozenia w mostach - do duzych kol trzeba zmienic fabryczne na cos bardziej odpowiedniego - i tu jest klopot bo w polsce brak dobrych fachowcow w tym temacie.

Do tego dochodza same czesci.

Blokady mostow to 2-3k na most.

Amortyzatory - dobre rajdowe to kila tys za sztuke ( king czy fox w polsce kosztuje ponad 4k od sztuki a na takich teraz jezdzi czolowka rajdow 4x4 w polsce) do tego dochodzi ich zestrojenie, serwisowanie itp - to wszystko musza zrobic fachowcy.

silnik, skrzynia, reduktor - to wszystko tez musi byc odpowiednio dobrane. Niestety wiekszosc aut trafiajacych na alegro po jednym sezonie znajduje sie tam bo okazuje sie ze skrzynai z auta "A" w polaczeniu z sinikem z auta"B" przestaje byc wytrzymala i wybucha na co drugim rajdzie.

Mysle ze dobrze dobrany zestaw silnik skrzynia reduktor to kilkanasice tys.

Tylko pare podstawowych czesci wymienilem....

Oczywiscie po kazdym rajdzie gruntowny serwis...wymiana zuzytych czesci w zawieszneiu itp.

Kilka kompletow opon na sezon jesli sie mysli o tym powaznie.

Mysle ze samo auto ktore moglo by miec szanse w powaznych rajdach to okolice 100k

Serwis, koszty startow plus czesci na jeden sezon to kolejne 50-80k jesli nic powaznego sie nie zepsuje.

Ja sam budowalem swoje auto do uzytku amatorskiego - koszt auta plus wszystkie przerobki do tej pory - mniej wiecej $20...nie licze czesci ktore trzeba regularnie wymieniac i serwisowac..

Koszta profesjonalnego scigania znam bo wspolpracuje stale z jednym z lepszych zespolow rajdowych w kraju www.lech-pol4x4.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.