Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze skrzynią biegów - Cruze

Featured Replies

Napisano

Panowie mam następujący problem ze skrzynią biegów, a konkretniej z drugim biegiem.

1) Wrzucam jedynkę, ruszam (dynamicznie), obroty ok 2 tyś, sprzęgło i w czasie wrzucania dwójki jest zgrzyt. Wchodzi dwójka i jest ok. Dalej biegi bez najmniejszych problemów.

2) Jak redukuję, schodzę z biegów to problem zgrzytu przy wrzucaniu drugiego biegu nigdy nie występuje.

3) Jak zaczynam ruszać (delikatnie) i dwójkę zacznę wrzucać jak na jedynce osiągnę 1,5 tyś obrotów i chwilę poczekam, aż dwójka wskoczy to nie ma problemu, nie zgrzuta.

Co to może być za usterka? A może ja coś źle robię? Mam nadzieję, że opisałem wszystko zrozumiale.

Auto ma przejechane 400 km. Mam je od soboty. Wcześniej nie zauważyłem czegoś takiego. A może to od siarczystych mrozów?

Napisano

> Panowie mam następujący problem ze skrzynią biegów

Moim zdaniem zbyt nerwowy kierowca. A potem zużyty synchronizator.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem zbyt nerwowy kierowca. A potem zużyty synchronizator.

Nerwowy nie jestem smile.gif ale nieraz ruszam dynamicznie. A jeśli to synchronizator, to nie zużyty, a wadliwy fabrycznie, bo chyba nie mógł zużyć się przez trzy dni jazdy (400km).

Napisano

> Nerwowy nie jestem ale nieraz ruszam dynamicznie. A jeśli to synchronizator, to nie zużyty, a

> wadliwy fabrycznie, bo chyba nie mógł zużyć się przez trzy dni jazdy (400km).

W takim razie nerwowy kierowca. Ta skrzynia pewnie nie jest przeznaczona do sportowej jazdy i biegi zmienia się powoli a nie na siłę.

Napisano

Pytanie jak szybko wrzucasz bieg. Bo konstrukcje zbliżone do GM mają tendencję do haczenia przy szybkim wbiciu "dwójki"

Napisano
  • Autor

> Pytanie jak szybko wrzucasz bieg. Bo konstrukcje zbliżone do GM mają tendencję do haczenia przy

> szybkim wbiciu "dwójki"

Czyli co, najpierw luz, a potem dwójka? Czy chodzi o szybkośc płynnego i wolnego przejścia z jedynki na dwójkę?

Napisano

> Panowie mam następujący problem ze skrzynią biegów, a konkretniej z drugim biegiem.

> 1) Wrzucam jedynkę, ruszam (dynamicznie), obroty ok 2 tyś, sprzęgło i w czasie wrzucania dwójki

> jest zgrzyt. Wchodzi dwójka i jest ok. Dalej biegi bez najmniejszych problemów.

2 tys. obr. to nie jest dynamicznie.

Przetestuj jeszcze tak, że wciśnij sprzęgło do końca i dopiero za ułamek sekundy zmieniaj bieg bez szarpania się z dźwignią, szczególnie gdy skrzynia zimna.

A jak masz wątpliwości, jedź do ASO

Napisano

> 2 tys. obr. to nie jest dynamicznie.

Dynamika zależy przede wszystkim od tego jak szybko (i silnie) próbujesz wetknąć bieg. Jak próbujesz pobić rekord skrzyń F1 (100ms), to nawet na 1000 obrotów zgrzytniesz.

Napisano

> bo chyba nie mógł zużyć się przez trzy dni jazdy (400km).

Mógł się jeszcze nie dotrzeć po prostu.

Może traktuj go przez pierwsze 1500 km bardziej delikatnie? smile.gif

Napisano

> Pytanie jak szybko wrzucasz bieg. Bo konstrukcje zbliżone do GM mają tendencję do haczenia przy

> szybkim wbiciu "dwójki"

Zgadza się. Szczególnie jak skrzynia jest zimna to problem się nasila. Ja się przyzwyczaiłem.

Napisano

Przyjrzalem sie rano pracy skrzyni biegów, i rzeczywiscie troszke haczy, ale to dla GM product jest normalne.

Napisano

Juz w lanosie tak mialem zlosnik.gif Zimny olej i malo precyzyjna skrzynia.

Napisano

> Przyjrzalem sie rano pracy skrzyni biegów, i rzeczywiscie troszke haczy, ale to dla GM product jest

> normalne.

W sterowaniu są linki, czy pręt+"pająk"?

Napisano

> W sterowaniu są linki, czy pręt+"pająk"?

A wiem to? Mam go drugi dzień. A TIS jeszcze nie ma tego silnika.

Napisano

> Ale górę skrzyni chyba coś tam widać?

Po 18.00 przy -10C nie chce mi sie zagladac. Poczekam do weekendu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Przyjrzalem sie rano pracy skrzyni biegów, i rzeczywiscie troszke haczy, ale to dla GM product jest

> normalne.

U mnie 2 to najlepiej wchodzący bieg grinser006.gif Choć pracy skrzyni nic nie można zarzucić ok.gif Prawie tak dobra jak w Epice

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.