Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilanie wzmacniacza antenowego

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanko odnośnie zasilania wzmacniacza antenowego w samochodzie, mianowicie pojawia mi się na przewodzie do zasilacza 9,5V a nie 12V. Czy to może powodować, że zasilacz nie działa i w związku z tym radio źle odbiera? Jaka może być przyczyna niższego napięcia? I czy napięcie na zasilacz podawane jest z radia po włączeniu, czy z instalacji samochodu po włączeniu radia?

Napisano

> Witam, mam pytanko odnośnie zasilania wzmacniacza antenowego w samochodzie, mianowicie pojawia mi

> się na przewodzie do zasilacza 9,5V a nie 12V. Czy to może powodować, że zasilacz nie działa i

> w związku z tym radio źle odbiera? Jaka może być przyczyna niższego napięcia? I czy napięcie

> na zasilacz podawane jest z radia po włączeniu, czy z instalacji samochodu po włączeniu radia?

Dziwne. U mnie było tak, że musiałem złączyć niebiesko biały przewód we wiązce fabrycznej radia, bo producent zostawił go rozłączony (z obu stron konektory), gdyż mozna go uzyć do 3 rzeczy: zasilania wzmacniacza antenowego, wysuwania anteny elektrycznej albo włączania dodatkowego wzmacniacza audio. I teraz jest OK. IMO to 12V idzie z radia po jego włączeniu. Może radio jest uszkodzone, albo masz coś źle podłączone?

Napisano
  • Autor

U mnie z kostki radiowej wychodzi przewód z opisem automatycznej anteny/zasilania wzmacniacza na którym pojawia się 9,5V po włączeniu radia, stąd moje pytanie, z tego co napisałeś to chyba mam uszkodzone radio, bo powinno się tam pojawiać 12V, no cóż radio biedronkowe, które kupiłem razem z samochodem., Szkoda mi go wywalać bo jest ono z dvd i dzieciaki mogły bajki oglądać przy dłuższej trasie. Spróbuje jeszcze podać zasilaczowi na chwilę stałe 12V z akumulatora żeby zobaczyć, czy poprawi się odbiór radia.

Napisano

zobacz moze da rade zrobic jakis przekaznik wzbudzany tym +9.5V i bedzie po sprawie

Napisano
  • Autor

> zobacz moze da rade zrobic jakis przekaznik wzbudzany tym +9.5V i bedzie po sprawie

Nie bardzo mam miejsce żeby go gdzieś wrzucić za radio bo tam przewodów od groma, poza tym aż takim elektrykiem nie jestem, żeby bawić się w przekaźniki.

Napisano

> Nie bardzo mam miejsce żeby go gdzieś wrzucić za radio bo tam przewodów od groma, poza tym aż takim

> elektrykiem nie jestem, żeby bawić się w przekaźniki.

to puść 12V po stacyjce , najlepiej przez diodę prostowniczą smile.gif

Napisano
  • Autor

> to puść 12V po stacyjce , najlepiej przez diodę prostowniczą

Napisz coś więcej, bo nie wiem z czym to się je, jak patrzę na diody prostownicze w necie to one są na duże napięcia a nie na 12 V, miałbym kupić takie coś oi poprostu wpiąć w przewód prądowy od radia do zasilacza? jaka ona rolę spełania?

Edit. Już po zawodach, prawdopodobnie to wina radia podłączyłem plus na wzmacniacz bezpośednio z akumulatora i nic to nie dało.

Napisano

Standardowe złącze iso to:

-sekcja zasilania:

czerwony - zasilanie po stacyjce

żółty - zasilanie stałe

pomarańczowy - podświetlenie

niebiesko-biały - automatyczna antena/wzmacniacz

czarny - masa

sekcja głośników

fioletowy - tył prawy +

fiolet/czarny - tył prawy -

zielony - tył lewy +

ziel/czarny - tył lewy -

szary - przód prawy +

szary/czarny - przód prawy -

biały - przód lewy +

biały/czarny - przód lewy -

Więc IMO trzeba by we wiązce przewodów dochodzących do radia do przewodu czerwonego przylutować anodę diody, a katodę do przewodu niebiesko-białego. Dioda słuzy do separacji obwodów, a te napięcia to max. napięcia pracy. Wystarczy nawet taka

A przy okazji: czy u Ciebie radio włącza się bez włączenia zapłonu?

Napisano
  • Autor

> A przy okazji: czy u Ciebie radio włącza się bez włączenia zapłonu?

Tak radio włacza się bez włączania zapłonu, ale jakieś szopki zczęły się z nim dziać, potrafi się samo zresetować i teraz te problemy z radiem, gubi fale i trzeszczy ze nie da się słuchać, ponadto pisałem już wyżej że nic nie dało podpięcie +12V bezpośrednio na wzamcniacz, także chyba będę musiał pożegnać się z tym radyjkiem, mimo że biedronkowe to nawet nieźle grało i miało wszytsko co potrzeba do szczęścia.

Napisano

> Tak radio włacza się bez włączania zapłonu, ale jakieś szopki zczęły się z nim dziać, potrafi się

> samo zresetować i teraz te problemy z radiem, gubi fale i trzeszczy ze nie da się słuchać,

> ponadto pisałem już wyżej że nic nie dało podpięcie +12V bezpośrednio na wzamcniacz, także

> chyba będę musiał pożegnać się z tym radyjkiem, mimo że biedronkowe to nawet nieźle grało i

> miało wszytsko co potrzeba do szczęścia.

kiedyś kupiłem tanie radio na giełdzie i też były jaja z samoczynnym resetowaniem - od tego czasu koniec, tylko firmowe i gitara. Obecnie nie są takie drogie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.