Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś tak miał? Wyższe spalanie

Featured Replies

Napisano

Wiem że przyczyn może być wiele, ale jestem ciekaw czy ta przypadłośc tylko mnie spotkała czy zdarzyła się też innym użytkownikom. Otóz od pewnego czasu spalanie mojej Bravki 1,6 w mieście nie spada poniżej 10,5-11l przy czym zastrzegam że staram się jeździć spokojnie stosować dużo wybiegów. Przedtem spokojnie mieściłem się z takim stylem w 9-9,5 l. Żadnych niepokojących objawów, żadnej marchewy, zapala bez problemów i dynamika bez zarzutów tylko te spalanie. Czy ktoś tak miał autko ma 14 lat i 120kkm, kompresja równa i w normie co to może być?Lambda tylko dlaczego marchewa nie świeci, Wiem że należałoby pojechać na kompa ale jeśli nie ma żadnej czerwonej lamki na desce czy to coś da? czekam na wasze opinie.

Napisano

Jedną z przyczyn może być termostat a drugą mróz że tak dużo pali grinser006.gif

Napisano

> Wiem że przyczyn może być wiele, ale jestem ciekaw czy ta przypadłośc tylko mnie spotkała czy

> zdarzyła się też innym użytkownikom. Otóz od pewnego czasu spalanie mojej Bravki 1,6 w mieście

> nie spada poniżej 10,5-11l przy czym zastrzegam że staram się jeździć spokojnie stosować

> dużo wybiegów. Przedtem spokojnie mieściłem się z takim stylem w 9-9,5 l. Żadnych

> niepokojących objawów, żadnej marchewy, zapala bez problemów i dynamika bez zarzutów tylko te

> spalanie. Czy ktoś tak miał autko ma 14 lat i 120kkm, kompresja równa i w normie co to może

> być?Lambda tylko dlaczego marchewa nie świeci, Wiem że należałoby pojechać na kompa ale jeśli

> nie ma żadnej czerwonej lamki na desce czy to coś da? czekam na wasze opinie.

Mróz.

To sobie wyobraź taką sytuację rzeczywistą: Dodge Caliber 1.8 150 KM - normalne spalanie po mieście 11.5 - w te mrozy komputer pokazuje już 16 litrów./100km

Napisano

Ja nie widze nic zlego w takim spalaniu.

I tak ladny wynik.

Ale tak jak koledzy sugeruja - termostat, czujnik temperatury cieczy.

Napisano
  • Autor

Może wyraziłem się mało precyzyjnie, zaczęło się to przed mrozami. Odnośnie termostatu to wskazówka temperatury zachowuje się poprawnie tzn dochodzi do połowy skali i stoi. Wiem że takie spalanie może być akceptowalne w naszych autach ale było przy analogicznym stylu jazdy dużo mniej.

Napisano

> Może wyraziłem się mało precyzyjnie, zaczęło się to przed mrozami. Odnośnie termostatu to

> wskazówka temperatury zachowuje się poprawnie tzn dochodzi do połowy skali i stoi. Wiem że

> takie spalanie może być akceptowalne w naszych autach ale było przy analogicznym stylu jazdy

> dużo mniej.

Sonda L do sprawdzenia jeśli Ci się nudzi palacz.gif

Napisano
  • Autor

Też mi to przychodzi do głowy, ale tak bez marchewy by padła? Czy jest jakiś domowy sposób na jej sprawdzenie czy trzeba jechać na kompa

Napisano

> Też mi to przychodzi do głowy, ale tak bez marchewy by padła? Czy jest jakiś domowy sposób na jej

> sprawdzenie czy trzeba jechać na kompa

Miernik uniwersalny zlosnik.gif

Napisano

> Też mi to przychodzi do głowy, ale tak bez marchewy by padła?

u mnie nie świeciła, a po wymianie spalanie wróciło do normy.

Napisano
  • Autor

> u mnie nie świeciła, a po wymianie spalanie wróciło do normy.

A jaką wsadziłeś uniwersalną czy dedykowaną?

Napisano

Podstawowa czynność, auto do góry i sprawdzić, czy wszystkie koła się lekko kręcą. Może gdzieś hamulec trzymać, w dynamice nie odczujesz, a spalanie o litr może skoczyć.

Napisano

Sprawdź sobie czujnik ciśnienia w dolocie, ewentualnie wyczyść.

U mnie też spalanie było duże, ale jeszcze dynamiki nie było wcale. Okazało się, że czujnik zalepiony był syfem z odmy.

Napisano
  • Autor

> Podstawowa czynność, auto do góry i sprawdzić, czy wszystkie koła się lekko kręcą. Może gdzieś

> hamulec trzymać,

Nie dawno wymieniałem przewody hamulcowe i hamulce były sprawdzane więc to nie jest przyczyną

Napisano
  • Autor

> Sprawdź sobie czujnik ciśnienia w dolocie, ewentualnie wyczyść.

> U mnie też spalanie było duże, ale jeszcze dynamiki nie było wcale. Okazało się, że czujnik

> zalepiony był syfem z odmy.

W którym miejscu jest ten czujnik, myślisz o tym wkreconym w aluminiowy kolektor nie daleko krokowca?

Napisano

> W którym miejscu jest ten czujnik, myślisz o tym wkreconym w aluminiowy kolektor nie daleko

> krokowca?

Nie wiem jak jest w aluminiowym, ale w plastikowym jest kilka centymetrów od wężyka odmy. Takie małe przykręcone na dwie śrubki z dwoma przewodzikami i wtyczką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.