Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto kupić? prośba o poradę

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu alfy 147 proszę o doświadczonych w temacie o opinie, czy któreś z podanych warto brać pod uwagę... z góry dzięki i pozdrawiam

http://www.autotrader.pl/alfa-romeo-147-2001/114859317/

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-climatronic-navi-alu16-zadbana-C17595847.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C17538584.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C17614850.html

Napisano

mnie sie najbardziej widzi ta ostatnia.. rocznik 2004, maly przebieg, z Polski.. silnik najslabszy ale chociaz bez wariatora to i mniej potencjalnych problemów..

Napisano

mały przbieg z zagranicy oznacza ze za chwile po polskich drogach beda do wymiany do łaczniki stabów zlosnik.gif

duży z polski oznacza że już wszystko jesy wymienione zlosnik.gif

pozatym 115KM to mało grinser006.gif

Napisano
  • Autor

myślę poważnie o tym dieslu

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-climatronic-navi-alu16-zadbana-C17595847.html

, chcę podskoczyć żeby obejrzeć go na żywo, doradźcie na co najbardziej zwracać uwagę bo ja otrzaskany w temacie nie jestem, na oględziny wezmę znajomego który ma szersze pojęcie o autach, dodatkowo jak uznamy że warto to podjedzie się na stację diagnostyczną żeby sprawdzić autko...dodatkowe wskazówki mile widziane... mnie trochę przeraża ta nawigacja i pierdółki eletroniczne bo im więcej tego tym więcej potem lubi się sypać,

Napisano

> myślę poważnie o tym dieslu

> http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-climatronic-navi-alu16-zadbana-C17595847.html

> , chcę podskoczyć żeby obejrzeć go na żywo, doradźcie na co najbardziej zwracać uwagę bo ja

> otrzaskany w temacie nie jestem, na oględziny wezmę znajomego który ma szersze pojęcie o

> autach, dodatkowo jak uznamy że warto to podjedzie się na stację diagnostyczną żeby sprawdzić

> autko...dodatkowe wskazówki mile widziane... mnie trochę przeraża ta nawigacja i pierdółki

> eletroniczne bo im więcej tego tym więcej potem lubi się sypać,

niech ci poda vin zobaczymy co jest w systemie o tym autku

Napisano

> myślę poważnie o tym dieslu

jest stary, z obniżonym zawieszeniem (co jest gwarancją wszelakich kłopotów), a przebieg można wcisnąć między bajki. Nie ma nawet gumowej nakładki na pedał sprzęgłą! Sprzedającemu nie chciało się zainwestować 20 pln w taką nakładkę!

Ja bym nie tracił czasu na to auto.

Napisano

> jest stary, z obniżonym zawieszeniem (co jest gwarancją wszelakich kłopotów), a przebieg można

> wcisnąć między bajki. Nie ma nawet gumowej nakładki na pedał sprzęgłą! Sprzedającemu nie

> chciało się zainwestować 20 pln w taką nakładkę!

> Ja bym nie tracił czasu na to auto.

Jak ktoś założył porządne springi np eibach pro-kit -30 (pod serie amory)to problemów nie powinno być:) gorzej jak siedzi coś twardego z b6 (np).

Napisano

> Jak ktoś założył porządne springi np eibach pro-kit -30 (pod serie amory)to problemów nie powinno

> być:) gorzej jak siedzi coś twardego z b6 (np).

hmmmmm, jaki jest sens zmiany samych springów? oprócz chęci pogorszenia właściwości jezdnych?

Napisano

> hmmmmm, jaki jest sens zmiany samych springów? oprócz chęci pogorszenia właściwości jezdnych?

Jakbyś nie wiedział to seria pro-kit jest przeznaczona pod "serię" amortyzator, przerabiałem to w seju obecnie mam je w marei week

Napisano

> hmmmmm, jaki jest sens zmiany samych springów? oprócz chęci pogorszenia właściwości jezdnych?

moje v6, w serii ,ma to zawieszenie tzw :sportpack ... na seria amorach zlosnik.gif

Napisano

> Jakbyś nie wiedział to seria pro-kit jest przeznaczona pod "serię" amortyzator, przerabiałem to w

> seju obecnie mam je w marei week

cieszę się twoim szczęściem. nie ma to jak pogorszyć prowadzenia auta i być z tego powodu szczęśliwym ok.gif

Napisano

> moje v6, w serii ,ma to zawieszenie tzw :sportpack ... na seria amorach

sportpack szedł na innych amorach. Rozkminialmismy to juz kiedyś w Ikarze.

Napisano
  • Autor

> jest stary, z obniżonym zawieszeniem (co jest gwarancją wszelakich kłopotów), a przebieg można

> wcisnąć między bajki. Nie ma nawet gumowej nakładki na pedał sprzęgłą! Sprzedającemu nie

> chciało się zainwestować 20 pln w taką nakładkę!

> Ja bym nie tracił czasu na to auto.

veni vidi vici...po oględzinach widać że była przygoda dzwonek w prawy przód, lekko uciekają krawędzie na masce i słupku wprawne oko znajomego to wypatrzyło..incydent wydaje się nie duży bo lampy nie naruszone,szyby też to samo z ramą samochodu i komorą silnika... autko sprawdzone na stacji amory, przeguby zawieszenie ok, hamulce również, geometria w porządku, żadnych wycieków wszędzie sucho silnik pracuje równo nie skacze na obrotach i wprawione uszy mówiły też że cicho, sprzęgło jest niezajechane ,acha no i w środku zadbane poza nakładką na sprzęgło czysto bez przetarć itd... z rzeczy do zrobienia : w tylnych drzwiach nie da się otworzyć drzwi od środka urwana linka o klamki wewnętrznej,w tylnych lewych drzwiach na dole jest odprysk od kamienia będzie do roboty bo ruda zaczyna zaglądać, lakier jak na 10 letnie auto w mairę ok rysy w okolicach klamki co jest częste i pare gdzieś niedużych i nie głębokich się wynajdzie, wydech niebawem poprosi się o wymiane...czy myślicie że gdyby udało się zbić z ceny solidnie(napiszcie ewentualnie za ile byście kupili) byłoby warto czy nie iśc w ten egzemplarz?dzięki za opinie...sorry za laicki opis ale ja specem tematu nie jestem...tymbardziej zależy mi na waszych doświadczonych opiniach dzięki

Napisano

> cieszę się twoim szczęściem. nie ma to jak pogorszyć prowadzenia auta i być z tego powodu

> szczęśliwym

Tak tak tak tak...miałeś kiedyś te springi u siebie?? z b4 spisują sie ok...

Napisano

> mnie sie najbardziej widzi ta ostatnia.. rocznik 2004, maly przebieg, z Polski.. silnik najslabszy

> ale chociaz bez wariatora to i mniej potencjalnych problemów..

To zdecydowanie najlepsza opcja. Tamtych bym nawet nie ogladał.

Napisano

> Tak tak tak tak...miałeś kiedyś te springi u siebie?? z b4 spisują sie ok...

springi, sringi.

nie ma nic głupszego niż takie zmniejszanie skoku amortyzatora, no chyba że ktoś jeździ tylko i wyłącznie po idealnie gładkim torze i zakłada do tego dostosowane amortyzatory np. B8 - wtedy ma to sens

jeśli ktoś jeździ na typowo polskich drogach, to zmniejszenie skoku zawieszenia przez założenie skróconych sprężyn powoduje pogorszenie komfortu jazdy, pogorszenie prowadzenia auta, i do tego przyspieszone zużycie zawieszenia.

Napisano

> springi, sringi.

> nie ma nic głupszego niż takie zmniejszanie skoku amortyzatora, no chyba że ktoś jeździ tylko i

> wyłącznie po idealnie gładkim torze i zakłada do tego dostosowane amortyzatory np. B8 - wtedy

> ma to sens

> jeśli ktoś jeździ na typowo polskich drogach, to zmniejszenie skoku zawieszenia przez założenie

> skróconych sprężyn powoduje pogorszenie komfortu jazdy, pogorszenie prowadzenia auta, i do

> tego przyspieszone zużycie zawieszenia.

No nie tak do końca.

To co piszesz ma sens przy sprężynach niższych niż 30 mm, do 30 mm B6 dają rade. Ze sport packiem to prawda, amortyzatory są inne.

Napisano

> No nie tak do końca.

> To co piszesz ma sens przy sprężynach niższych niż 30 mm, do 30 mm B6 dają rade.

nawet obniżenie o 30mm potrafi spowodować problemy o których pisałem...

> Ze sport packiem to prawda, amortyzatory są inne.

no właśnie, nawet producenci którzy oszczędzają na czym się da, dają inne amorki przy obniżeniu 30mm

Napisano

Ze sport packiem

> to prawda, amortyzatory są inne.

Tzn ... jakie ?

Napisano

> krótsze w stosunku do serii .

typ/model/frma ?

tego mi nie mowiles cfaniaczek.gif

Napisano

> Ze sport packiem

> Tzn ... jakie ?

tzn z krótszym skokiem tłoka.

Inżynierowie w AR jeszcze nie powariowali i widać nie uważają, że krótsze springi z normalnym amorem to dobry zestaw zlosnik.gif

Napisano

> tzn z krótszym skokiem tłoka.

> Inżynierowie w AR jeszcze nie powariowali i widać nie uważają, że krótsze springi z normalnym

> amorem to dobry zestaw

czyli sie posypie taki .... i co dalej ? aso?

Napisano

> tzn z krótszym skokiem tłoka.

> Inżynierowie w AR jeszcze nie powariowali i widać nie uważają, że krótsze springi z normalnym

> amorem to dobry zestaw

...hmm np Fiat seicento sporting abarth wychodził na serii amorach a springi fabrycznie były -20mm i jakoś pogorszenia trakcji nie było...

Napisano

> czyli sie posypie taki .... i co dalej ? aso?

ano ASO. Chociaż tam nie mają jakichś bardzo wygórowanych cen, więc to nic strasznego zlosnik.gif

Napisano

> ...hmm np Fiat seicento sporting abarth wychodził na serii amorach a springi fabrycznie były -20mm

> i jakoś pogorszenia trakcji nie było...

ja nie zamierzam z tobą dyskutować o sprawach oczywistych, wręcz elementarnych.

Napisano

> ja nie zamierzam z tobą dyskutować o sprawach oczywistych, wręcz elementarnych.

Tak tak tak "Warszawiak"... cool.gifpozdro ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem czy mogę się podłączyć z Alfą 146 do tematu, ale ryzykuję smile.gif

http://otomoto.pl/alfa-romeo-146-1-9-jtd-C17669133.html

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-klima-super-stan-okazja-i1500389251.html

Może ktoś się wypowiedzieć ogólnie o tych autach? Szczególnie w kwestii:

- silnik - jaki najlepiej wybrać - TS/JTD? ponoć TwinSparki odradzane są najczęściej.

- zawieszenie - jakie tam jest zawieszenie, jakie koszty serwisu zawieszenia? Miałem Hondę Civic 5gen i tam wielowahaczowe jest - dobrze się prowadzi natomiast ilość gum i tulejek jest znaczna.

- rdza - jak wygląda kwestia rdzy w tych autach?

Napisano

146 szukaj tylko TD lub JTD (ostatni bastion niezawodności to diesle) , zawieszenie zwykłe , typowe : mac person z przodu , z tyłu belka skrętna , baaardzo tanie w naprawach , zawieszenie pochodzi w prostej linii z doskonałego fiata tipo\tempra , montowane także w bravo\brava,

te alfy mają lepsze zabezpieczenie niż wspomniane tipo , brava , gdzie problemem są progi i podłoga

Napisano

Super, cieszy mnie ta wiadomość smile.gif Przyznam, że byłby to mój pierwszy Włoch, wcześniej miałem 3xCC700 i Uno oraz auta z podpisu.

Powiedz mi jeszcze czy z kwotą do 8000-8500zł mam szansę kupić jakiś dobrze utrzymany egzemplarz? Na co szczególnie zwracać uwagę?

Do Alfy zawsze podchodziłem sceptycznie, mając wyobrażenie że auta te choć piękne, są drogie w utrzymaniu i dużo palą.

Silnik JTD natomiast znam z innych Fiatów, oraz Opla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.