Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic kontra zając - wypadki ze zwierzyną na drodze.

Featured Replies

Napisano

> Leżałem kiedyś na szpitalnej sali z gościem, który omijając psa strzelił innego czołowo. Miał

> jakieś drobne obrażenia. Tego drugiego składali kilka dni.

Przypuszczam, że część wypadków z opisem "z nieznanych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ruchu i czołowo zderzył się..." ma swoje podłoże właśnie w odruchowym omijaniu zwierząt które nagle wlazły pod koła.

Napisano

ja rok temu przelecialem po malym dziku... szczescie w nieszczesciu, ze ktos wczesniej go usmiercil i przejechalem zwloki... zabral tylko halogen blagam.gif, a huk taki, ze myslalem, ze pol przodu nie mam zlosnik.gif

Napisano

Puntem kiedyś "zaliczyłem" sarenkę. Maska i zderzak do lakierowania + nowa lampa. Niestety popełniłem błąd odpuszczając hamowanie po tym jak pierwsza sarenka umknęła do rowu... za nią biegła kolejna i ona oberwała frown.gif

Napisano

> Niestety - ze zwierzyną nie jest najlepiej, zwłaszcza o tej porze roku - zaczynają łazić, ale

> jeszcze na nie "za wcześnie", koryta mało, więc zapuszczają się w dziwne miejsca no i czasem

> mamy "polowanie na dziczyznę"

Zgadza się - w ostatnim tygodniu miałem trzy przypadki hamowania przed dziczyzną, w tym jeden z hamulcem do dechy i do zera. Niestety 90% mojej drogi do i z pracy przebiega przez tereny polno-leśne. Dlatego gdy już zmrok zapadnie i trzeba jechać "na krótkich" to niestety ale nie przesadzam z prędkością - 70 kmh max nawet poza terenem zabudowanym. Komu się speiszy, niech wyprzedza.

Aha - no i odruch warto mieć, że nawet jak już się wyhamuje i zwierzak ucieknie, to i tak trzymam klakson kilka sekund wciśnięty, co by "świadków" przepłoszyć ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.