Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta używanego, dwóch właścicieli - jakie formalności?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Sytuacja wygląda tak. Dwie osoby, które nie są rodziną i mają różne adresy meldunkowe kupują samochód. W umowie kupna/sprzedaży wpisane są obie te osoby (w tym jedna z nich nie ma prawa jazdy jeżeli to ma jakieś znaczenie). I teraz kilka pytań związanych z formalnościami zlosnik.gif:

1) Jak wygląda kwestia podatku w urzędzie skarbowym. Każda osoba ma opłacić w swoim US po połowie, czy wystarczy, że jedna opłaci w swoim US cały należny podatek niewiem.gif?

2) Jak wygląda kwestia przerejestrowania auta w momencie kiedy są dwa różne adresy meldunkowe? Do którego WK należy się udać icon_rolleyes.gif?

3) Jak wygląda kwestia ubezpieczenia (OC/AC/NW) w momencie kiedy jedna osoba jak wspomniałem powyżej nie posiada prawa jazdy hmm.gif?

Póki co to chyba na tyle zlosnik.gif.

Pozdrawiam smile.gif.

Napisano

> 1) Jak wygląda kwestia podatku w urzędzie skarbowym. Każda osoba ma opłacić w swoim US po połowie,

> czy wystarczy, że jedna opłaci w swoim US cały należny podatek ?

Zależy jak w umowie K/S ustalą.

> 2) Jak wygląda kwestia przerejestrowania auta w momencie kiedy są dwa różne adresy meldunkowe? Do

> którego WK należy się udać ?

Właściwego dla osoby, która będzie w dowodzie rejestracyjnym figurowała jako właściciel. Druga osoba będzie w adnotacjach urzędowych - jako współwłaściciel. Mimo takiej formy zapisu - prawa są równe (chyba, że zostało to jakoś ustalone w momencie zakupu auta - wpisem do umowy lub oddzielną umową).

> 3) Jak wygląda kwestia ubezpieczenia (OC/AC/NW) w momencie kiedy jedna osoba jak wspomniałem

> powyżej nie posiada prawa jazdy ?

Zależy od ubezpieczyciela - może (ale raczej nie będzie) to być potraktowane jako dodatkowe ryzyko.

Fakt posiadania pojazdu nie zależy od faktu posiadania uprawnień do kierowania pojazdem - więc osoba, która nie posiada uprawnień może sobie samochód kupić i (nawet musi) go ubezpieczyć (OC).

Napisano
  • Autor

> Zależy jak w umowie K/S ustalą.

Standardowy zapis to, że podatek opłaca kupujący, czy w w/w przypadku w umowie kupna/sprzedaży powinna być wskazana konkretna osoba z dwóch kupujących?

> Właściwego dla osoby, która będzie w dowodzie rejestracyjnym figurowała jako właściciel. Druga

> osoba będzie w adnotacjach urzędowych - jako współwłaściciel.

Czy zapis w umowie kupna/sprzedaży ma istotne znaczenie przy ustalaniu właściciela, czy też jest tutaj dowolność i wystarczy, że właściciele między sobą ustalą, kto ma być właścicielem, a kto współwłaścicielem?

Napisano

> Standardowy zapis to, że podatek opłaca kupujący, czy w w/w przypadku w umowie kupna/sprzedaży

> powinna być wskazana konkretna osoba z dwóch kupujących?

Nie - podatek opłacany jest solidarnie. Wystarczy, ze 1 osoba opłaci podatek - nie ma to znaczenia, która.

> Czy zapis w umowie kupna/sprzedaży ma istotne znaczenie przy ustalaniu właściciela, czy też jest

> tutaj dowolność i wystarczy, że właściciele między sobą ustalą, kto ma być właścicielem, a kto

> współwłaścicielem?

ZTCW to jest to obojętne, ważna jest kolejność wpisu we wniosku w WK. Pierwsza osoba zostaje "właścicielem", a druga "współwłaścicielem"

Napisano

> Standardowy zapis to, że podatek opłaca kupujący, czy w w/w przypadku w umowie kupna/sprzedaży

W umowie można sprecyzować, który z kupujących płaci podatek. Generalnie liczy się tylko to, żeby podatek był odprowadzony - kto go odprowadzi jest nieistotne.

> Czy zapis w umowie kupna/sprzedaży ma istotne znaczenie przy ustalaniu właściciela, czy też jest

> tutaj dowolność i wystarczy, że właściciele między sobą ustalą, kto ma być właścicielem, a kto

> współwłaścicielem?

Według prawa - jeżeli nie zostanie określony udział - wszyscy właściciele pojazdu są posiadaczami równej części pojazdu. W związku z tym - nie ma rozdzielenia na właściciela i współwłaściciela.

WK musi wpisać kogoś na pierwszej pozycji - czyli w rubryce właściciel, więc wpisuje osobę, która występuje na wniosku o rejestrację pojazdu jako pierwsza. W przypadku dwóch różnych WK - właścicielem w dowodzie rejestracyjnym będzie osoba, dla której właściwy jest WK, w którym samochód będzie rejestrowany.

Napisano

nie musi

zreszta jak skladasz PCC to przy wspolwlascicielach wypelniasz dodatkowy formularz

Napisano
  • Autor

A jak wygląda kwestia ubezpieczenia. Chce wykupić pakiet u innego ubezpieczenia, ale kiedy mogę to zrobić? Dopiero w momencie jak będę miał nowy dowód rejestracyjny hmm.gif? Czy w takim przypadku do tego czasu chroni mnie ubezpieczenie sprzedającego icon_rolleyes.gif?

A może jest zupełnie inaczej, a ja coś namotałem blush.gifzlosnik.gif?

Napisano

jak przerejestrowałem swojego od razu poszedłem do agencji ubezpieczeniowej, jako, że OC było do końca marca, pani w okienku mi poradziła, żebym poczekał do końca OC i dopiero wykupował kolejne, tylko żebym miał kopię umowy K-S ze sobą w razie jakichś kontroli.

Mnie ciekawi za to inna kwestia jeszcze zlosnik.gif

mam ja Ci wypowiedzenie, jak mam wypowiedzieć? numer rejestracyjny mam pisać taki na jaki był ubezpieczony czy wpisywać już mój? zlosnik.gif

Napisano

> Mnie ciekawi za to inna kwestia jeszcze

> mam ja Ci wypowiedzenie, jak mam wypowiedzieć? numer rejestracyjny mam pisać taki na jaki był

> ubezpieczony czy wpisywać już mój?

Wypowiadasz polise o konkretnym numerze.

Z reszta chyba powinienes przepisac to ubezpiecznie na siebie...

Napisano

> Wypowiadasz polise o konkretnym numerze.

> Z reszta chyba powinienes przepisac to ubezpiecznie na siebie...

niby ta.. ale posłuchałem rady owej pani z agentury, że wszystko jest zgodnie z prawem i nikt się doczepiać nie będzie. spineyes.gif

czyli najlepiej iść do siedziby ubezpieczyciela i na miejscu wszystko pozałatwiać przy pomocy konkretnego przestawiciela hmm.gif

Napisano

> Mnie ciekawi za to inna kwestia jeszcze

> mam ja Ci wypowiedzenie, jak mam wypowiedzieć? numer rejestracyjny mam pisać taki na jaki był

> ubezpieczony czy wpisywać już mój?

Najprościej jest przerejestrować samochód jeszcze przed wygaśnięciem i wypowiedzeniem starego OC. Potem normalnie ubezpieczasz sobie auto na nowe numery i wypowiadasz stare ubezpieczenie przed terminem ustawowym.

Napisano

> Najprościej jest przerejestrować samochód jeszcze przed wygaśnięciem i wypowiedzeniem starego OC.

> Potem normalnie ubezpieczasz sobie auto na nowe numery i wypowiadasz stare ubezpieczenie przed

> terminem ustawowym.

W ten sposob jest to zrobione, autko juz moje, oc jeszcze poprzednie, nowa umowa oc juz jest, wchodzaca w zycie dzien po skonczeniu aktualnego oc. Rozumiem, ze wypowiedzenie pisze jeszcze dla starego nr rejestracyjnego?

Napisano

> W ten sposob jest to zrobione, autko juz moje, oc jeszcze poprzednie, nowa umowa oc juz jest,

> wchodzaca w zycie dzien po skonczeniu aktualnego oc. Rozumiem, ze wypowiedzenie pisze jeszcze

> dla starego nr rejestracyjnego?

No tak jak było zawarte - ale istotny jest numer polisy i identyfikator auta, czyli np. VIN + stary numer. Można dodać w wypowiedzeniu sentencję "obecny numer rejestracyjny XX xxxxx" i też będzie dobrze waytogo.gif

Napisano

dzięki za rozjaśnienie sytuacji wink.gif20.GIF

Napisano
  • Autor
To prawda, że nie muszę oddawać tablic i zmieniać numeru rejestracyjnego pod warunkiem, że auto będzie zarejestrowane w tym samym mieście icon_rolleyes.gif? Bez względu na to, że pierwotnie był zarejestrowany w WK na Ursynowie, a teraz będzie przykładowo na Targówku hmm.gif?
Napisano

Prawda.

Na tablice dostajesz nowe hologramy.

Należy też podać numer ewidencyjny naklejki z przedniej szyby.

Napisano

>Czy w takim przypadku do

> tego czasu chroni mnie ubezpieczenie sprzedającego ?

>

W momencie podpisania umowy AC wygasa automatycznie. OC przechodzi na nowego własciciela na miesiąc. Potem albo przepisujesz na siebie i kontynujesz, albo ubezpieczasz się od nowa (stare ubezpieczenie wypowiadasz).

Data przerejestrowania nie ma znaczenia. W przypadku zmiany numerów rej. pisze się aneks do polisy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.