Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło, siłownik sprzęgła - t-jet 120

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam t-jet 120 km przebieg około 54000 km, rano po wejściu do samochodu okazało się że pedał sprzęgła zostaje w podłodze, po dokładnym rozejrzeniu okazało się że płyn hydrauliczny wyciekł oraz przy okazji wyciekł paraflu, po sholowaniu do serwisu wstępna ocena - padł siłownik sprzęgła oraz wyciek w magistrali chłodzenia - sugestia serwisu aby przy okazji wymienić sprzęgło - razem koszt 2400 zł. Moje pytania:

Po jakim czasie padło wam sprzęgło - nie jestem przekonany czy jest sens wymieniać je tylko z okazji rozebrania samochodu (koszt sprzęgła to ok 730 zł netto), a nie wiem jak długo będę jeździł tym samochodem.

Czy warto ( z uwagi na współdziałanie wymieniać sprzęgło razem z siłownikiem).

pozdrawaim

Napisano

wstępna ocena - padł siłownik

> sprzęgła oraz wyciek w magistrali chłodzenia - sugestia serwisu aby przy okazji wymienić

> sprzęgło - razem koszt 2400 zł.

i to padło tak niezależnie od siebie, w tym samym czasie? icon_eek.gif Bo jaki ma związek sprzęgło z układem chłodzenia? Tak czy inaczej ja bym wymienił ze sprzęgłem, ale szukałbym taniej niż 2,4 tys.

Raczej jesteś pierwszy z takimi problemami w T-Jecie

Napisano

teraz kwestia jak wyglada sprzeglo po tym wycieku plynu

trzeba by to wszystko zlustrowac po wyciagnieciu, nie mniej jednak zaproponowano Ci bezpieczne rozwiazanie z wymiana sprzegla z racji juz zdemontowanej skrzyni

mozesz zastanowic sie nad zamiennikiem z Luk'a 622 3132 09 o ile juz zostal wprowadzony do obiegu na rynek

Napisano

Co ma piernik do wiatraka? Odkręcić siłownik to kilka minut roboty, wymiana i jazda. Wymiana sprzęgła przy 54 km to głupie naciąganie, ponieważ to sprzęgło może jeszcze wytrzymać 100 lub nawet 150 kkm.

Napisano

> teraz kwestia jak wyglada sprzeglo po tym wycieku plynu

Jak ten płyn miał się dostać do sprzęgła? Przenika przez aluminiową obudowę skrzyni?

> rozwiazanie z wymiana sprzegla z racji juz zdemontowanej skrzyni

Siłownik nie leży czasami na skrzyni, a łożysko oporowe jest wciskane poprzez dźwignię? Tak jak wyżej pisałem, nie wiem po co skrzynię zwalać.

Napisano
  • Autor

> Co ma piernik do wiatraka? Odkręcić siłownik to kilka minut roboty, wymiana i jazda. Wymiana

z informacji ASO wynika, że chodzi o siłownik przy sprzęgle, a nie przy pedale - w związku z tym muszą całość rozebrać ( w takim wypadku to pewnie więcej niż kilka minut roboty) z drugiej strony gdyby sprzęgło miało wytrzymać do 100 kkm czy 120 kkm to prawdopodobnie nie ja bym je zmieniał a koszt robocizny (który można ewentualnie zaoszczędzić) nie jest aż tak duży ok 500 zł. Pytanie czy sprzęgło tyle wytrzyma dwa czy warto wymieniać dwa elementy jako komplet z uwagi na ich wzajemną współpracę

Napisano

> Jak ten płyn miał się dostać do sprzęgła? Przenika przez aluminiową obudowę skrzyni?

a czesc o nr 55209342 to gdzie siedzi?

> Siłownik nie leży czasami na skrzyni, a łożysko oporowe jest wciskane poprzez dźwignię? Tak jak

> wyżej pisałem, nie wiem po co skrzynię zwalać.

skoro chca zwalac skrzynie i pytaja o sprzeglo to po to by wymienic wysprzeglik, co za tym idzie autor watku mial na mysli wysprzeglik a nie pompke sprzegla

Napisano

>Pytanie czy sprzęgło tyle wytrzyma dwa czy warto wymieniać dwa elementy jako komplet z

> uwagi na ich wzajemną współpracę

stan sprzegla i docisku zweryfikujesz po sciagnieciu skrzyni, jesli elementy beda w stanie bdb to szkoda koszty klasc

Napisano

> a czesc o nr 55209342 to gdzie siedzi?

> skoro chca zwalac skrzynie i pytaja o sprzeglo to po to by wymienic wysprzeglik, co za tym idzie

> autor watku mial na mysli wysprzeglik a nie pompke sprzegla

Dla mnie siłownik, to też wysprzęglik, a przy pedale to oczywiste, że pompa. Tylko zastanawia mnie co to za wysprzęglik, który siedzi wewnątrz? Wszystkie jakie widziałem, są przykręcone na skrzyni, nawet w Stilo z 6-cio biegową skrzynią.

Napisano

> Dla mnie siłownik, to też wysprzęglik, a przy pedale to oczywiste, że pompa. Tylko zastanawia mnie

> co to za wysprzęglik, który siedzi wewnątrz? Wszystkie jakie widziałem, są przykręcone na

> skrzyni, nawet w Stilo z 6-cio biegową skrzynią.

a taki:

284751907-wwwwwww.JPG

2. wysprzeglik/tuleja przesuwna

284751907-ddddddddddd.JPG

1. pompa sprzegla

2. silownik sprzegla

post-52188-14352511826426_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> i to padło tak niezależnie od siebie, w tym samym czasie? Bo jaki ma związek sprzęgło z układem

> chłodzenia?

to, ze w tym samym czasie to prawdopodobnie kwestia temperatury zewnętrznej, magistrala musiała przeciekać wcześniej bo płyn powoli ubywał, ponoć problemy ze szczelnością ujawniają się w Bravo przy zmianach temperatury (to usłyszałem w serwisie jeszcze przed oględzinami wtedy gdy podejrzewaliśmy o przeciek gryzonie które spałaszowały cześć wytłumienia - wątpliwości budziło to, ze one ponoć wolą przewody od Turbo), a rozmawialiśmy bo prosiłem o dokładne sprawdzenie pompy z uwagi na wcześniejsze ubytki płynu - pompy z początku produkcji ponoć nie są najlepsze (obecne są ponoć trochę lepsze z naciskiem na trochę)

> Raczej jesteś pierwszy z takimi problemami w T-Jecie

właśnie dlatego pytam się o sprzęgło, o kłopotach z magistrala można przeczytać także na naszym forum

Napisano

> a taki:

> 2. wysprzeglik/tuleja przesuwna

> 1. pompa sprzegla

> 2. silownik sprzegla

A co to jest?

284751983-1444517651.JPG

post-111001-14352511826916_thumb.jpg

Napisano

Element, który pokazałem na zdjęciu, to jest siłownik sprzęgła i jest on demontowalny bez tego przewodu wewnątrz obudowy skrzyni.

Napisano

> Element, który pokazałem na zdjęciu, to jest siłownik sprzęgła i jest on demontowalny bez tego

> przewodu wewnątrz obudowy skrzyni.

to juz chyba bylo widac na 2 fotce z epera

Napisano

> z informacji ASO wynika, że chodzi o siłownik przy sprzęgle, a nie przy pedale - w związku z tym

> muszą całość rozebrać ( w takim wypadku to pewnie więcej niż kilka minut roboty)

hmm.gif wymiana siłownika sprzęgła w Grande Punto (też "przeciekał", ale cały płyn nie zdążył uciec) zajęła ASO około godziny.

Napisano

> Element, który pokazałem na zdjęciu, to jest siłownik sprzęgła i jest on demontowalny bez tego

> przewodu wewnątrz obudowy skrzyni.

nie wciskaj kitu to co zaznaczyłes na foto to tylko kruciec do podłaczenia przewodu płynu i odpowietrzenie sprzegła , jest na zabezpieczeniu bo trzeba go ściągnąc przy wymianie wysprzeglika - nowy jest bez tego krućca zlosnik.gif

Napisano

> wymiana siłownika sprzęgła w Grande Punto (też "przeciekał", ale cały płyn nie zdążył uciec)

> zajęła ASO około godziny.

w grande ( bez wersji 90 ) masz siłownik na skrzyni wymiana tyle czasu zjamuje ok.gif

Napisano

> Witam

> Mam t-jet 120 km przebieg około 54000 km, rano po wejściu do samochodu okazało się że pedał

> sprzęgła zostaje w podłodze, po dokładnym rozejrzeniu okazało się że płyn hydrauliczny wyciekł

> oraz przy okazji wyciekł paraflu, po sholowaniu do serwisu wstępna ocena - padł siłownik

> sprzęgła oraz wyciek w magistrali chłodzenia - sugestia serwisu aby przy okazji wymienić

> sprzęgło - razem koszt 2400 zł. Moje pytania:

> Po jakim czasie padło wam sprzęgło - nie jestem przekonany czy jest sens wymieniać je tylko z

> okazji rozebrania samochodu (koszt sprzęgła to ok 730 zł netto), a nie wiem jak długo będę

> jeździł tym samochodem.

> Czy warto ( z uwagi na współdziałanie wymieniać sprzęgło razem z siłownikiem).

> pozdrawaim

w zasadzie warto i nie warto ( jak był robił dla siebie to sprzegło bym zostawił ale ty płacisz za robocizne ) a przy wymianie wysprzeglika to w zasadzie wymiane sprzegła masz gratis

co do ceny to normalna cena w aso sprzegło 860 + wysprzeglik około 700 ( strasznie drogi do tego modelu ) i robocizna około 700 ( do tej skrzyni trzeba popuscić belkę - osunąć ją i potem sprawdzić karosarz ) decyzja należy do Ciebie i mechanika ) ok.gif

Napisano
  • Autor

Diagnoza serwisu - zalane sprzęgło - a zatem poszło do wymiany. całość kosztowała 2500 zł (tj. magistrala i sprzęgło z wysprzęglikiem)

pozdrawiam i dziękuję za komentarze

Napisano

Jeśli sprzęgła padają czy inne podzespoły, to ich ceny są maksymalnie wywindowane. W moim Bravo 1.9 120 KM padło sprzęgło przy 38.000 km, niestety po gwarancji. Koszt sprzęgła do tego silnika 1500 zł, do 150 KM 800 zł. Inny numer katalogowy, a sprzęgło to samo. W 1.9 120 KM podejrzewam problem ze skrzynią, która może rozsadzać sprzęgło, które wyglądało jak nowe i mój przypadek nie był pierwszym, z którym mój mechanik walczył. Niby z zewnątrz wszystko śmiga, a po złożeniu nie działa.

No ale u mnie z ceny prawie 3000 zł zjechałem do 1200 zł ze sprzęgłem i robotą. Po prostu powiedziałem, że mam to w d..pie, Valeo daje lipne sprzęgła, a ja mam za to płacić jak za zboże? No i temat poszedł do FAP, gdzie dali mi cenę sprzęgła jak za wersję 150 KM i rabat od dilera na robotę. Po prostu nie zarobili dodatkowych 700 zł na sprzęgle, a zarobili tylko 400 zł...

Zamiennik miałem brać, niby Valeo z Intercarsu, ale kierownik w ASO, dobry znajomy, powiedział abym nie brał tego szajsu, bo koło Valeo to stało, a babka uparła się aby jej to założyć. No i po 300 km z powrotem wyciąganie klamotu pt. skrzynia biegów. Zaoszczędziła.

Sposób na ASiO jest następujący. Żądać upustu na część i robotę. Jak się nie walczy, to się płaci. I dobrze jeździć do jednego ASiO, a nie po całym kraju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.