Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Auris HSD

Featured Replies

Napisano

Czy miał ktoś może do czynienia z tym autem dłużej niż np. przy okazji pojedynczej jazdy próbnej? Mam parę pytań o różne drobiazgi, na które u dealera nie potrafili mi odpowiedzieć. zlosnik.gif

Napisano

> Czy miał ktoś może do czynienia z tym autem dłużej niż np. przy okazji pojedynczej jazdy próbnej?

TU masz tescik zaprzyjaznionej redakcji wink.gif

> Mam parę pytań o różne drobiazgi, na które u dealera nie potrafili mi odpowiedzieć.

a ktory to dealer nie wie, co sprzedaje ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

W kwestii napędu, to wszyscy zeznają, iż jest to... Prius. Generalnie IMHO albo HSD jest za drogi, albo za tani jest... Prius. Różnica ok. 10.000 zł (czyli de facto ok. 10%), jest mała, a Prius lepiej wyposażony, a co najważniejsze dużo większy: i bagażnik i przestrzeń w środku.

Najwięcej jeździłem Priusem, Aurisem nie.

Moja prywatna opinia jest taka, że - obydwa te auta - są idealne... do miasta. Na trasie strasznie wyje silnik jak się "depnie" do dechy. Inna sprawa, że jak się odpuści pedałem gazu, to obroty natychmiast spadają. Ale przy dynamicznej jeździe na trasie oszczędności będą albo żadne albo znikome.

W mieście wprost przeciwnie: im więcej korków i "miasta", tym oszczędności będą większe smile.gif

Napisano
  • Autor

> W kwestii napędu, to wszyscy zeznają, iż jest to... Prius.

To wiem. ok.gifzlosnik.gif

> Prius lepiej wyposażony, a co najważniejsze dużo większy: i bagażnik i przestrzeń w środku.

A niebagatelną zaletą Aurisa jest to, że po prostu wygląda jak zwykły Auris ok.gifzlosnik.gif

> W mieście wprost przeciwnie: im więcej korków i "miasta", tym oszczędności będą większe

Tu akurat mam doświadczenia bardzo podobne w stosunku do Hondy Insight - w sumie jest to dość logiczne. zlosnik.gif Honda jest dużo prostszym autem, przez co jest też sporo tańsza i w zasadzie nawet już zbliżona cenowo w stosunku do "standardowych" osobówek, ale kosztem pewnych kompromisów. Auris HSD jest już trochę bardziej cywilizowany, a w wersji Prestige z nawigacją właściwie ma wszystko, co potrzeba. Troche mnie tylko przeraża ewentualna kwestia obsługi posprzedażnej... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> TU masz tescik zaprzyjaznionej redakcji

Już jakiś czas temu oglądałem ok.gifzlosnik.gif

> a ktory to dealer nie wie, co sprzedaje ?

A TEN - zupełnie nie potrafili się odnieść do kwestii kosztów serwisowania na przykład. facepalm.gifzlosnik.gif

Napisano

> A niebagatelną zaletą Aurisa jest to, że po prostu wygląda jak zwykły Auris

toś wymyślił zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> toś wymyślił

Piękny nie jest ani Prius, ani Auris zlosnik.gif - za to ten drugi jest przynajmniej w miarę dyskretny. biglaugh.gif

Napisano

> Piękny nie jest ani Prius, ani Auris - za to ten drugi jest przynajmniej w miarę dyskretny.

no tak, bo Prius to od razu wszyscy wiedza jaki, a Auris może 1.4 zlosnik.gif

Napisano

> To wiem.

> A niebagatelną zaletą Aurisa jest to, że po prostu wygląda jak zwykły Auris

Inny jest "z ryja" = widać z daleka, że HSD.

Napisano

> Czy miał ktoś może do czynienia z tym autem dłużej niż np. przy okazji pojedynczej jazdy próbnej?

> Mam parę pytań o różne drobiazgi, na które u dealera nie potrafili mi odpowiedzieć.

Miałem kiedyś 2 dni imprezy by TMPL z Priusem, więc jeżeli ogólne pytania do napędu i wrażeń to mów co chcesz wiedzieć.

Napisano

Tak w sumie to podobieństwo do zwykłego Aurisa (a jednak HSD jest inny - dla mnie wyraźnie inny i wyraźnie... ładniejszy!), może być dla niektórych zaletą: np. jak jesteś księdzem, jeździsz Aurisem (zwykłym) i nie chcesz, żeby "lud" dowiedział się, że "znowu sobie kupił nowe auto". grinser006.gifcool.gif

Tak robi dużo osób tego "zawodu": nie uważam to za coś złego, tak jak i samo kupowanie nowych aut - również nie.

A dla wielu innych osób lub zawodów argumentacja może być tutaj - z przedstawioną wyżej sytuacją - zbieżna.

Więc, jeśli nie przeszkadzają Ci wady Aurisa w stosunku do Priusa, to... reszta jest tylko zaletą smile.gif Brać!

A pytania mógłbyś zadać na forum - jak ktoś odpowie na nie, to wszyscy się czegoś nauczymy nowego:) Mnie pomysł na hybrydę W MIEŚCIE (póki co) bardzo się podoba smile.gif

A na razie pomykam czymś pomiędzy (cenowo) HSD a Priusem - Avensisem. Też wybierałem niedawno.... cool.gifsmile.gifzlosnik.gif

Napisano

> A na razie pomykam czymś pomiędzy (cenowo) HSD a Priusem - Avensisem. Też wybierałem niedawno....

Prius jest na naszym rynku autem mocno niszowym - u nas wciąż jeszcze kupuje się "jak najwięcej samochodu za jak najmniejsze pieniądze" - tu Prius odpada w przedbiegach.

No i nie ma umiłowanego w Polen wynalazku pana Rudolfa pod maską...

Napisano

> Prius jest na naszym rynku autem mocno niszowym - u nas wciąż jeszcze kupuje się "jak najwięcej

> samochodu za jak najmniejsze pieniądze" - tu Prius odpada w przedbiegach.

> No i nie ma umiłowanego w Polen wynalazku pana Rudolfa pod maską...

Statystycznie niby trochę racji w tym może być.

Ale do Toyoty (dowolnej) trudno to zastosować, jakkolwiek by nie podchodzić: one są (z tzw. aut masowych) najdroższe. Nie wiem (jeszcze) ile (nie)prawdy jest w tej słynnej (bez)awaryjności, ale fakt faktem - są najdroższe.

Za taką najtańszą (i najbiedniejszą) Avensis, to np. u Citroena kupimy dużego vana full wyposażonego we wszystko w co tylko można go wyposażyć - to tylko jeden z wielu przykładów.

Kupiłbym HSD, jakby był tak przynajmniej z "dychę" tańszy. Nie kupiłem Priusa, bo... trochę za drogi.

Ale może kupiłbym HSD, jakby był dla 1-2 osób. Dla rodziny z dziećmi na wakacje jest jednak trochę za mały.

No i komfort jazdy Aurisem i Priusem ma się nijak do Avensisa, nawet jakiegoś najbardziej ubogiego i taniego (niektórym takie wersje wystarczają). Verso również odpada pod tym względem w przedbiegach.

A jak jest z trwałością, to powiem po dłuższym czasie dopiero.

Ale HSD po mieście, bez dzieci, jak ktoś ma kaskę, to bardzo dobry wybór smile.gif

Napisano

> A to nie jest przypadkiem Lexus CT200h w wersji Toyota?

W kwestii napędu, to faktycznie CT200h=Prius=Auris.

Napisano
  • Autor

> Miałem kiedyś 2 dni imprezy by TMPL z Priusem, więc jeżeli ogólne pytania do napędu i wrażeń to mów

> co chcesz wiedzieć.

Bardziej chodzi mi o to, jak w praktyce układają się kontakty z serwisem w przypadku posiadania takiego auta (czy nawet Priusa) - wiadomo, że to jest trochę "wynalazek" w naszych warunkach, więc zastanawiam się, czy nie okazałoby się to w jakimś stopniu kupieniem sobie problemu za własne pieniądze.

Napisano
  • Autor

> Pytaj a postaram się odpowiedzieć

Jak wygląda kwestia serwisowania takiego auta? Chodzi mi nie tylko o kwestię kosztów (np. w porównaniu do benzynowego Aurisa ze skrzynią MM) ale np. też i to, na ile serwisy są przygotowane do obsługi takiego pojazdu i radzenia sobie z różnymi potencjalnymi problemami.

Generalnie obawiam się trochę sytuacji, w której mój samochód miałby być pomocą naukową / przedmiotem eksperymentów dla serwisantów. zlosnik.gif

Napisano

> A to nie jest przypadkiem Lexus CT200h w wersji Toyota?

raczej w druga strone grinser006.gif

Napisano

> Bardziej chodzi mi o to, jak w praktyce układają się kontakty z serwisem w przypadku posiadania

> takiego auta (czy nawet Priusa) - wiadomo, że to jest trochę "wynalazek" w naszych warunkach,

> więc zastanawiam się, czy nie okazałoby się to w jakimś stopniu kupieniem sobie problemu za

> własne pieniądze.

Powiem tak - nie liczyłbym na to, że ktokolwiek mający więcej niż przeciąg między uszami dotknąłby się do tego napędu poza ASO w materii innej niż kompletny banał (olej, świeczki, filterek i do kasy).

Również samemu wiedząc czym się jeździ i z czym to się wiąże nie liczyłbym na to, że da się u czesia za stodoło zrobić jakąkolwiek NAPRAWĘ HSD. Poza tym "mankamentem" to normalne auto i resztę da się ogarnąć bez większych problemów.

Wiesz - to jest auto niszowe. Bardziej dla fanów/lanserów niż osób chcących faktycznie oszczędzać kasę - ani to ekologiczne (owszem, pali mniej niż porównywalne auto "klasyczne", ale producent konsekwentnie milczy o tym, jaki koszt dla środowiska stanowi wyprodukowanie tego auta. Też to o czymś świadczy...), ani specjalnie tanie.

Do oszczędzania są inne auta - to jest do manifestowania "zielonego sposobu życia"...

Napisano
  • Autor

> Powiem tak - nie liczyłbym na to, że ktokolwiek mający więcej niż przeciąg między uszami dotknąłby

> się do tego napędu poza ASO

Nie chodzi mi o obslugę poza ASO ok.gif - chodzi mi wyłacznie o kompetencje serwisów autoryzowanch w tym zakresie. Z praktycznego doświadczenia wiem, że może to wyglądać przeróżnie (szczególnie, że chodzi o pojazdy sprzedawane w pojedynczych sztukach) i ciekaw jestem, jak rzecz się ma w tym konkretnym przypadku.

Na razie rozpytywałem pobieżnie tylko u jednego dealera i raczej mnie zniechęcili zlosnik.gif - ale to być może kwestia tego konkretnego, prowincjonalnego ASO, mozliwe, że gdzie indziej wygląda to jakoś lepiej. niewiem.gif

> Do oszczędzania są inne auta

Tu akurat nie chodzi o kwestię jakiegoś specjalnego oszczędzania biglaugh.gif - bez rozpisywania się na temat zbędnych szczegółów, hybrydą da się wjechać w pewne miejsce, gdzie "standardowych" aut nie wpuszczają i to mi zupełnie wystarcza jako bonus (inny możliwy wariant w mojej sytuacji to zakup roweru składanego i dojazd na rowerze do auta zaparkowanego w pewnym oddaleniu zlosnik.gif - tańsze, ale mniej wygodne). Zakładam, że to, co ewentualnie zaoszczędzę na paliwie, zagospodaruje ASO - pytanie jest tylko takie, czy z nawiązką i jak dużą. zlosnik.gif Jeśli idzie o hybrydy, to wielkiego wyboru nie ma - Auris HSD wydaje się być dużo bardziej ucywilizowany niż np. Honda Insight, stąd moje rozważania w tym kierunku. ok.gif

Napisano

> Nie chodzi mi o obslugę poza ASO - chodzi mi wyłacznie o kompetencje serwisów autoryzowanch w tym

> zakresie. Z praktycznego doświadczenia wiem, że może to wyglądać przeróżnie (szczególnie, że

> chodzi o pojazdy sprzedawane w pojedynczych sztukach) i ciekaw jestem, jak rzecz się ma w tym

> konkretnym przypadku.

> Na razie rozpytywałem pobieżnie tylko u jednego dealera i raczej mnie zniechęcili - ale to być

> może kwestia tego konkretnego, prowincjonalnego ASO, mozliwe, że gdzie indziej wygląda to

> jakoś lepiej.

Odwrócę troszeczkę pytanie.

Generalnie Toyota, TMPL również należy do firm kładących MOCNY nacisk na obsługę posprzedażną i szkolenie ludzi.

Parę lat temu szkolenia produktowe były wymagane i egzekwowane przez importera (nie są one za darmo - dealer płaci za szkolenie swojego człowieka), więc zasadniczo ludzie byli doszkoleni.

Nie przypuszczam, żeby teraz to się zmieniło.

Dodatkowo praktycznie każdy dealer MUSI mieć kpl narzędzi i literatury do obsługi danego modelu.

Jedyna "rafa" to "efekt nowości" - trochę czasu potrwa, zanim serwisy rozpoznają typowe usterki danego modelu - tu dłużej, bo po prostu populacja będzie mniejsza. Tym niemniej każdy warsztat ma dostęp do takiej samej literatury i supportu ze strony producenta, więc nie ma IMO co się szczególnie obawiać.

> Tu akurat nie chodzi o kwestię jakiegoś specjalnego oszczędzania - bez rozpisywania się na temat

> zbędnych szczegółów, hybrydą da się wjechać w pewne miejsce, gdzie "standardowych" aut nie

> wpuszczają i to mi zupełnie wystarcza jako bonus (inny możliwy wariant w mojej sytuacji to

> zakup roweru składanego i dojazd na rowerze do auta zaparkowanego w pewnym oddaleniu -

> tańsze, ale mniej wygodne). Zakładam, że to, co ewentualnie zaoszczędzę na paliwie,

> zagospodaruje ASO - pytanie jest tylko takie, czy z nawiązką i jak dużą. Jeśli idzie o

> hybrydy, to wielkiego wyboru nie ma - Auris HSD wydaje się być dużo bardziej ucywilizowany niż

> np. Honda Insight, stąd moje rozważania w tym kierunku.

Myślę, że dramatu nie będzie.

Odnoszę wrażenie, że na PL rynku jest to model jeśli nie deficytowy, to wychodzący na styk - produkcja japońska (cło, koszta transportu!), mała populacja (a stok magazynowy przynajmniej podstawowy trzymać trzeba).

Tym niemniej jest w ofercie, żeby nikt nie powiedział, że "jak to, w PL Toyota nie oferuje swojego sztandarowego auta?!".

Napisano

> raczej w druga strone

A kto ich wie czy pierwsze było jajko czy kura. W każdym razie ten Auris jest niezwykle podobny z zewnątrz do Lexusa. Wewnątrz to już zupełnie inna bajka, ale w końcu czymś muszą się różnić żeby za Lexusa można było kasować więcej $.

Macałem tego lexusa ( tutaj relacja ), jeździłem także Priusem i większym bratem tych dwóch - HS 250H. Moim zdaniem benzyna jest nadal za tania żeby wyrzec się normalnego silnika i pójść w ekologię. Ale jak kto lubi.

Napisano

> A kto ich wie czy pierwsze było jajko czy kura. W każdym razie ten Auris jest niezwykle podobny z

> zewnątrz do Lexusa.

prosze Cie ... jak ten jest podobny to inne takze sa "prawie" lexami ... hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> prosze Cie ... jak ten jest podobny to inne takze sa "prawie" lexami ...

Ostatnio miałem problemy z rozróżnieniem ES 350 i Avalona - są właściwie identyczne. Podejrzewam że CT 200h przy Aurisie HSD będzie wyglądał jak lekko stuningowana wersja. Ta sama sylwetka nadwozia, różnica tylko w szczegółach i znaczkach. Dopiero wewnątrz widać więcej różnic.

Napisano

Ale przecież w tym samochodzie nie ma nic skomplikowanego, co by w jakiś sposób było trudne w obsłudze, tym bardziej że serwisy już od lat obsługują różne generacje Priusa. Silnik elektryczny - jedno z prostszych urządzeń. Przekładnia planetarna - najtrwalszy i najprostszy automat. Benzyniak 1,8 - totalnie niewysilony.

Nie ma się czego bać, to nie statek kosmiczny grinser006.gif

Ceny przeglądów są identyczne jak w Priusie -

I przegląd - 543 zł

II przegląd - 800 zł

III przegl. - 584 zł

IV przegl. - 938 zł

V przegl. - 548 zł

VI przegl. - 1326 zł

VII przegl. - 584 zł

VIII przegl. - 1006 zł

i dalej się to mniej więcej powtarza.

Napisano

> Ale przecież w tym samochodzie nie ma nic skomplikowanego, co by w jakiś sposób było trudne w

> obsłudze, tym bardziej że serwisy już od lat obsługują różne generacje Priusa. Silnik

> elektryczny - jedno z prostszych urządzeń. Przekładnia planetarna - najtrwalszy i najprostszy

> automat. Benzyniak 1,8 - totalnie niewysilony.

CVT by Toyota już tak dobra jest? zlosnik.gif

Napisano

> Ale przecież w tym samochodzie nie ma nic skomplikowanego, co by w jakiś sposób było trudne w

> obsłudze, tym bardziej że serwisy już od lat obsługują różne generacje Priusa. Silnik

> elektryczny - jedno z prostszych urządzeń. Przekładnia planetarna - najtrwalszy i najprostszy

> automat. Benzyniak 1,8 - totalnie niewysilony.

Ten benzyniak nie jest "niewysilony", tylko ma obieg atkinsona.

Przeliczeniowo to ten silnik ma IMO z 1500 ccm jak nie mniej.

> Nie ma się czego bać, to nie statek kosmiczny

Po części masz rację.

Rozpatrując każdy element z osobna to jest to prosta sprawa.

Gorzej, że na samochód musisz patrzeć jako na całość i komplet prostych mechanizmów, które muszą ze sobą całkiem zacnie współpracować. I tu się robią schody.

Bo np niby to, że Auris/Prius HSD ma klimę to prosta sprawa.

ALE - ta klima ma sprężarkę pędzoną silnikiem elektrycznym i specyficznie sterowaną.

I już masz pierwszy schodek, który sprawia, że nie jest tak hop-siup.

Napisano

> CVT by Toyota już tak dobra jest?

Tego nie napisałem przecież grinser006.gif.

Napisano

> I już masz pierwszy schodek, który sprawia, że nie jest tak hop-siup.

Dodaj także że złe wskazania z jakiegoś czujnika mogą wprowadzić sterownik w taką konsternację że samochód nie będzie chciał jechać a serwis nie będzie miał pojęcia co mu jest. Dopóki taki samochód jest na gwarancji to pal licho, ale po gwarancji to bałbym się tym jeździć. Ale to chyba uniwersalne odczucie ludzi, bo Priusy bardzo tracą na wartości jak tylko im się gwarancja skończy.

P.S. Chyba jednak lepiej kupić Lexusa CT 200h niż Aurisa HSD - przynajmniej będą Ci przyzwoity samochód zastępczy dawali przy każdym problemie.

Napisano

Wszystko co piszesz prawda. ok.gif

Niemmniej, nawet jesli któryś z tych podzespołów nadawałby się do wymiany, koszta wyjdą podobne jak wymiana turbiny, wtrysków czy dwumasy w nowoczesnym dieslu.

Napisano

a co? już Ci się Hondka Civic znudziła? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.