Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[X16XEL] lambda wymieniać czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam asterkę kombi G 1.6 16V 00r i już prawie 210000km przejechane. Systematycznie spala coraz więcej, o ile wcześniej robiłem na zbiorniku 600km to tak teraz robię 400km. I tak teraz przy >120km/h żre jak smok a wcześniej nie było wielkiej różnicy.

I tak teraz się zastanawiam czy nie spróbować coś z tym zrobić. Generalnie nie ma jakichś większych problemów z silnikiem - oleju bierze tak 1-2l/15kkm, chodzi raczej równo. Kontrolka silnika świeci się tylko jak jadę dłuugo na autostradzie i to >130km/h - wg. kodów problem z domieszką paliwa.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to może wymienić sondę lambda? Co szanowni forumowicze o tym myślą?

Myślałem o boshu - 0 258 005 055, lub uniwersalnej bosh'a 0 258 986 507. Pytanko, czym one się różnią? Wg. katalogu bosha obydwie pasują a różnica w cenie kilkadziesiąt pln.

pozdrawiam

Napisano

Najpierw pomiary, potem ew. wymiana. Chyba, że nie masz co robić z kasą.

Zwykle uniwersalna sonda nie ma wtyczki i tylko kawałek kabelka.

Napisano
  • Autor

> Najpierw pomiary, potem ew. wymiana. Chyba, że nie masz co robić z kasą.

> Zwykle uniwersalna sonda nie ma wtyczki i tylko kawałek kabelka.

Niby tak.. ale za usluge skasują mnie 1/3 wartości* nowej sondy + czas stracony na fachmana + w ogole znalezienie takiego, ktory nie z checi zysku powie jak faktycznie jest... Dlatego sie pytam, bo przebieg nie maly a jak mowi folder bosha trzeba ja co ilesset tysiecy wymieniac (ale jak poniekad wiadomo, sila marketingu)

*) założyłem, że z 60zł skasuje, a sonde uda mi sie zalatwic po cenie hurtowej i sam ja wymienie

pozdrawiam

Napisano

> jak mowi folder bosha trzeba ja co ilesset tysiecy wymieniac (ale jak poniekad wiadomo, sila marketingu)

Nie "siła marketingu", chemii nie oszukasz. 100 tysięcy km i sonda zaczyna kończyć żywot.

Pozdroofka

Napisano

Eee, chyba masz na myśli te aftermarketowe.

Moja ma już ponad 300tyś km i śmiga jak ta lala wink.gif.

Napisano

> Eee, chyba masz na myśli te aftermarketowe.

> Moja ma już ponad 300tyś km i śmiga jak ta lala .

W moim wozie oryginalna sprawna od 225 kkm i 18 lat.... cool.gif, zreszta, podepne dla aktualnego sprawdzenia pod tester do sond ...

Pozdrawiam

Napisano

> W moim wozie oryginalna sprawna od 225 kkm i 18 lat.... , zreszta, podepne dla aktualnego

> sprawdzenia pod tester do sond ...

Hm... Jak masz taki dostepny to z miłą chęcią bym skorzystał, bo i moja Astra zaczyna pochłaniać dość spore ilości paliwa, generalnie wszystko OK, a na trasie nie ciężko mi osiągnąć wynik 7 litrów na 100.

PZDR VEN

Napisano

Mamy w zasobie narzedzi nowo nabyty tester do sond lambda....

Pozdrawiam

Napisano

> Mamy w zasobie narzedzi nowo nabyty tester do sond lambda....

Jak odłożę, eciepecie podjadę na wymianę rozrządu, reszty dupereli - wiesz jakich- no i może sprawdzi się sondę i się pomyśli co dalej...

PZDR VEN

Napisano

A co ten tester robi? Pewnie nie jest tani. Czy nie wystarczy oscyloskop cyfrowy? A może wystarczy karta dźwiękowa z laptopa zasilanego tylko z wewnętrznego akumulatora - chodzi o to aby nie zasilać laptopa z samochodu! Poziom napięć generowanych przez sondę mieści się w zakresie napięć wejściowych karty dźwiękowej. Trzeba ostrożnie wyprowadzić kabelki z komory silnika do przedziału pasażerskiego i do wtyku mały Jack. Impedancja wejścia LineIn jest na tyle duża, że nie powinna mieć wpływu na pracę ECU. Robimy normalne nagranie jakimś programem "muzycznym" np. Audacity i zapisujemy na dysku. Potem można to spokojnie analizować. Nie jest to rozwiązanie idealne. Karta dźwiękowa na wejściu ma filtr gónoprzepustowy (ok 16 Hz) i nie można zarejestrować nią wolniejszych przebiegów, czyli napięcia stałego. Jednak pracująca sonda lambda daje dość strome skoki napięcia a te są już możliwe do zarejestrowania.

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam

W sumie mam dojście do oscyloskopu, podepnę się i zobaczymy. O ile będzie jak. To jest sonda rezystancyjna czy napięciowa?

pozdrawiam

Napisano

Napięciowa.

jack63, taki tester można sobie zrobić samemu za parę zł.

Napisano

> jack63, taki tester można sobie zrobić samemu za parę zł.

Masz na myśli taki diodowy, pokazujący stan mieszanki??

Mam projekt właśnie czujnika lambdy na 10 diodach, ale jakoś nigdy nie mam czasu się zabrać za jego zrobienie.

PZDR VEN

Napisano

> Właśnie taki, na LM3914.

Niech no poszukam, w czeluściach dysku.

Edit:

Nie mogę znaleźć teraz, jak znajdę schemat to wrzucę, planowałem go zmontować aby móc regulować instalacje LPG i ogólnie mieć monitoring na mieszankę.

PZDR VEN

Napisano

> A co ten tester robi? Pewnie nie jest tani.

Mierzy napiecie sondy w czasie rzeczywistym, z uwzglednieniem tzw. napiec skrajnych. Pozwala rowniez na emulacje pracy sondy. Jest tani, cos kolo 100 PLN. Stosujemy w przypadku niemoznosci komunikacji z ECU pojazdu poprzez program diagnostyczny.

>Czy nie wystarczy oscyloskop cyfrowy?

Rozwiazanie idealne.

PS. Dzisiaj sprawdzilem sonde (oryginalna, wiek 18 lat) w moim wozie: dziala idealnie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.