Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polerka

Featured Replies

Napisano

czy tanie polerki takie jak ta, nadają się do polerowania wosku? zlosnik.gif

chodzi o to żeby nie robić się szmatą przy polerowaniu zlosnik.gif

1d4151850cd7806e.jpg

Napisano

> czy tanie polerki takie jak ta, nadają się do polerowania wosku?

> chodzi o to żeby nie robić się szmatą przy polerowaniu

według mnie idzie wolniej niż ręcznie ...

chyba że masz na myśli jakiś tradycyjny wosk który trzeba męczyć niewiadomo ile ...

Napisano

słabo ..już lepiej coś takiego

Napisano

Ktoś kiedyś chyba tu polecał ze względu na bezpieczeństwo lakieru (nie ściera tak intensywnie)...

Napisano

wosku nie poleruje się maszyną

jesli juz chcesz koniecznie a jestes amatorem/początkującym - kup maszyne orbitalną.

a tak w ogóle to polecam przecztać to

Napisano

Nie nadają sie do niczego. Szkoda kasy, jak kolega wyżej napisał wosk ścieramy ręcznie mikrofibra. I ta kase radze zaiwestować w lepszy wosk. a wtedy napewno sie nie napracujesz

Napisano

> Nie nadają sie do niczego. Szkoda kasy, jak kolega wyżej napisał wosk ścieramy ręcznie mikrofibra.

> I ta kase radze zaiwestować w lepszy wosk. a wtedy napewno sie nie napracujesz

widze, że wspólnie promujemy poprawny detailing na AK ok.gifwink.gificon_adetailing.gif

Napisano

> widze, że wspólnie promujemy poprawny detailing na AK

Kolega też widze korzysta z forum K.A. grinser006.gif

Napisano

> Kolega też widze korzysta z forum K.A.

Czym mozna zlikwidowac okragłe zarysowania na jasnym metaliku (oliwka) z tych lepszych środków .bo wosk można by coli 476 dać.Wydaje mi sie że maska po umyciu nie jest czysta ,glinka to wyczyści?

Napisano

> Czym mozna zlikwidowac okragłe zarysowania na jasnym metaliku (oliwka) z tych lepszych środków .bo

> wosk można by coli 476 dać.Wydaje mi sie że maska po umyciu nie jest czysta ,glinka to

> wyczyści?

Jeśli po umyciu samochodu na masce w dalszym ciągu wyczuwalny jest chropowaty nalot to jak najbardziej glinka pomoże. Glinka jednak nie zlikwiduje swirlsów (kolistych zarysowań widocznych w słońcu). Takie koliste zarysowania można usunąć ręcznie lub maszynowo. Do zastosowania ręcznego jest mase kosmetyków, jednym z bardziej popularnych jest produkt SwirlX lub mocniejszy Ultimate Compound ze stajni meguiars. Jest to jednak dośćczasochlonne.

Jeśli zarysowania nie są duże a nie chce ci sie recznie walczyc z lakierem, można zastosować coś co wypełni te rysy - np. Autoglym Super Resin Polish (SRP) - produkt który rownież za zadanie ma oczyszczać lakier, nadawać połysk, usuwać oraz maskpwać zarysowania. Ja jednak jestem przeciwnikiem maskowania niedoskonałości lakieru - coś takiego imo trzeba usunąć.

Po takiej korekcie lakieru warto zastosować jest cleaner - jest to specyfik ktory usuwac i oczyszcza lakier z poprzednio nakladanych past/wosków itp. Ma za zadanie przygotować lakier pod wosk. Po takim zabiegu wosk będzie trzymał się dlużej.

Napisano

> Nie nadają sie do niczego. Szkoda kasy, jak kolega wyżej napisał wosk ścieramy ręcznie mikrofibra.

> I ta kase radze zaiwestować w lepszy wosk. a wtedy napewno sie nie napracujesz

Potwierdzam opinię.Daruj sobie ową "polerkę".

Napisano

> Jeśli po umyciu samochodu na masce w dalszym ciągu wyczuwalny jest chropowaty nalot to jak

> najbardziej glinka pomoże. Glinka jednak nie zlikwiduje swirlsów (kolistych zarysowań

> widocznych w słońcu). Takie koliste zarysowania można usunąć ręcznie lub maszynowo. Do

> zastosowania ręcznego jest mase kosmetyków, jednym z bardziej popularnych jest produkt SwirlX

> lub mocniejszy Ultimate Compound ze stajni meguiars. Jest to jednak dośćczasochlonne.

> Jeśli zarysowania nie są duże a nie chce ci sie recznie walczyc z lakierem, można zastosować coś co

> wypełni te rysy - np. Autoglym Super Resin Polish (SRP) - produkt który rownież za zadanie ma

> oczyszczać lakier, nadawać połysk, usuwać oraz maskpwać zarysowania. Ja jednak jestem

> przeciwnikiem maskowania niedoskonałości lakieru - coś takiego imo trzeba usunąć.

Lakier jest dośc gładki ,A czy glinka czyści sam lakier ?

Tych zarysowań nie widac normalnie ( koliste) bo zwykłe na progach bardziej . No i na lewym progu mam jakies rysy po zimie ,widac cos białego .Czymś zwykłym nie da sie zapolerować.

Napisano

> Potwierdzam opinię.Daruj sobie ową "polerkę".

Ja podjade do Smart ,popytac ile biora za uszkodzenia lakieru (otarcie ,odprysk z wgnieceniem , lekkie wyciagniecie błotnika,i polerka.) palacz.gif

Napisano

> Lakier jest dośc gładki ,A czy glinka czyści sam lakier ?

> Tych zarysowań nie widac normalnie ( koliste) bo zwykłe na progach bardziej . No i na lewym progu

> mam jakies rysy po zimie ,widac cos białego .Czymś zwykłym nie da sie zapolerować.

Glinka służy do oczyszczenia lakieru z przyspojonego brudu. Usuwa zabrudzenia niewidoczne

,,gołym okiem", nalot w postaci zanieczyszczeń przemysłowych i środowiskowych.

Sprawia że lakier jest bardzo gładki. Musi być stosowana razem z preparatami nadającymi ,,poślizg" - lubrykantami.

Chociaż istnieją na rynku glinki do ktorych jako poślizg stosuje się wode - np. Bilt Hamber Auto Clay.

Jeśli chodzi o ryse spod ktorej widać coś białego -

to z opisu wynika ze to podklad i raczej nic z tym nie zrobisz tylko malować.

Napisano

> Jeśli chodzi o ryse spod ktorej widać coś białego -

> to z opisu wynika ze to podklad i raczej nic z tym nie zrobisz tylko malować.

To sa odcinkowe ryski od połowy progu ,toś mnie pocieszył. Nie raz ogladam te same auta nawet z 200kkm jak w niedziele na giełdzie ,progi bez niczego. I 99r mad.gif Nie da sie utrzymac auta w dobrym stanie lakierniczym.

Napisano

> To sa odcinkowe ryski od połowy progu ,toś mnie pocieszył.

najlepiej będzie jak zrobisz fote bo z opisu ciężko w 100% zdiagnozować stan lakieru.

>Nie raz ogladam te same auta nawet z

> 200kkm jak w niedziele na giełdzie ,progi bez niczego. I 99r Nie da sie utrzymac auta w

> dobrym stanie lakierniczym.

no nie da smile.gif

Napisano

> najlepiej będzie jak zrobisz fote bo z opisu ciężko w 100% zdiagnozować stan lakieru.

> no nie da

Jutro zrobię . Powiedz mi ,dlaczego zawsze śniedzieje plusowa klema w aku.kiedyś 2 teraz plusowatylko. Posmarowałem wazelina techniczna ale. mad.gif Aku mam JA 3 lata 63AH 570SAE

Napisano

prawda, ja też zamiast kupować ten badziew zainwestowałbym w porządny wosk, ale lepszy wosk nie musi oznaczać mniej pracy-liczy się efekt, a nie na skróty nono.gif

Napisano

> musi oznaczać mniej pracy-liczy się efekt, a nie na skróty

Ja nie ide na skróty

- ekstrakcyja na smołe, glinka, srp i wosk. Na zime daje Collinite 845 na lato Poorboy's Natty's Red. I te woski nakłada się bezproblemowo a ściera tez bajeczka. W porównaniu do poprzednich z niższej pólki które używałem. Dodatkowo przy Nattys racze się fajnym zapachem gumy balonowej

Napisano

> Ja nie ide na skróty

> - ekstrakcyja na smołe, glinka, srp i wosk. Na zime daje Collinite 845 na lato Poorboy's Natty's

> Red. I te woski nakłada się bezproblemowo a ściera tez bajeczka. W porównaniu do poprzednich z

> niższej pólki które używałem. Dodatkowo przy Nattys racze się fajnym zapachem gumy balonowej

To już jak taki zestaw to polerka Makita czy coś w tym stylu ok.gif

Napisano

> To już jak taki zestaw to polerka Makita czy coś w tym stylu

Na moje potrzeby starcza mi Sparky

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.