Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II 1.6 co jest warte

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje opinie o takim samochodzie. Mam mozliwosc kupienia z pewnego zrodla zniewielkim przebiegiem 40 tyś km. Awaryjność ? Spalanie ? Czy mozna LPG załozyc i jak znosi je ?

Pzdr

Napisano

> Potrzebuje opinie o takim samochodzie. Mam mozliwosc kupienia z pewnego zrodla zniewielkim

> przebiegiem 40 tyś km. Awaryjność ? Spalanie ? Czy mozna LPG załozyc i jak znosi je ?

> Pzdr

Lubi lpg. Pewnie będziesz musiał zrobić cewki i rozrząd z kołem zmiennych faz. Nastaw się na upierdliwe pierdołki i będzie waytogo.gif

Napisano

> Lubi lpg. Pewnie będziesz musiał zrobić cewki i rozrząd z kołem zmiennych faz.

Potwierdzam.LPG ok. Przez rok wymieniłem jedną cewkę.W razie awarii,mam zapasową.

> upierdliwe pierdołki i będzie

Też potwierdzam,ale lamentować tys ni ma co. zlosnik.gifJak masz trochę pojęcia,se naprawisz sam.

Napisano

> Potrzebuje opinie o takim samochodzie. Mam mozliwosc kupienia z pewnego zrodla zniewielkim

> przebiegiem 40 tyś km. Awaryjność ? Spalanie ? Czy mozna LPG załozyc i jak znosi je ?

> Pzdr

mam takie pól roku, cewki, KZFR, pierdółki na razie w porządku smile.gif padło mi natomiast sprzęgło. Skrzynia biegów ma bardzo krótkie przełożenia, a silnik jest głośny powyżej 3000RPM więc jazda autostradą nie należy do przyjemności. Podczas jazdy po mieście jest bardzo komfortowy. Spalanie w zimie Pb po mieście wychodzi mi 9,5L/100km

Napisano

> mam takie pól roku, cewki, KZFR, pierdółki na razie w porządku padło mi natomiast sprzęgło.

> Skrzynia biegów ma bardzo krótkie przełożenia, a silnik jest głośny powyżej 3000RPM więc

> jazda autostradą nie należy do przyjemności. Podczas jazdy po mieście jest bardzo komfortowy.

> Spalanie w zimie Pb po mieście wychodzi mi 9,5L/100km

To w Scenicu byla chyba inna skrzynka bo tam do 150 jest w miare cicho waytogo.gif a co do spalania to 9,5l/100km jaral przy ostrej jezdzie.

Aha przed zakupem auta warto zakupic zestaw kluczy np : TAKI

I wozic ze soba waytogo.gif

Napisano

> To w Scenicu byla chyba inna skrzynka bo tam do 150 jest w miare cicho a co do spalania to

scenic do 1,6 Pb ma inna skrzynie od 1,8 i 2.0 Pb

Napisano

> scenic do 1,6 Pb ma inna skrzynie od 1,8 i 2.0 Pb

A to byl 1.6

Napisano

Zasadnicze pytanie, które ma wpływ na bezproblemową eksploatację brzmi: przed liftingiem czy po? Jeśli po, to z większością problemów mamy już wtedy spokój (m.in koniec problemów z KZFR, cewki Beru zamiast śmieci Sagem). Choc znam egzemplarze phase I, których użytkownicy cieszą się równie bezusterkową jazdą. ok.gif Jak się trafi albo jak się dba. wink.gif Tutaj masz moje spalanie, już z dosc znacznej liczby kilometrów (ale u mnie 90% przebiegu to trasa, więc kierowcy poruszający się po mieście mogą miec znacznie wyższe średnie wartości). Spalanie 1.6 K4M Cześci do tego auta można nabyc w rozsądnych cenach, obsługa auta też nie jest jakoś straszliwie droga. Oczywiście przy założeniu, że serwisujemy pojazd poza ASO. Koszt obsługi każdej Renówki w stacjach autoryzowanych jest zbliżony do kosztów serwisowania nowego Mercedesa zlosnik.gif Przykład: wymiana rozrządu. Bilans mojej 3,5 letniej eksploatacji i przebiegu 90 kkm to: wymiana końcówek drążków kierowniczych (o dziwo na gwarancji), klocki przód/tył, 4 razy olej (warto skrócic fabryczne 30 kkm dla tej operacji), filtry olej/kabina/powietrza, jakiś czujnik pedału hamulca (na gwarancji, świeciło się cały czas światło stop), pęknięta guma osłaniająca wiązkę kabli z bagażnika(sam wymieniłem, guma 18 zł). Co roku oczywiście kontrola klimatyzacji. I to tyle. Przyznasz, że są to żadne problemy, a głównie zwykłe czynności eksploatacyjne. Wkrótce czeka mnie wymiana paska rozrządu. Znam niestety ludzi, którzy nie wierzą mi, że jakikolwiek francuz może przejechac tydzień bez awarii, ale na pytanie o usterki w ich wozach (niemieckiej produkcji) kończą szybko rozmowę hehe.gifhehe.gif Reasumując: jeśli autko z pewnego źródła i bezwypadkowe - polecam. Odwdzięczy się komfortem jazdy i bogatym wyposażeniem ok.gif

Napisano

> Choc znam egzemplarze phase I, których użytkownicy cieszą

> się równie bezusterkową jazdą. Jak się trafi albo jak się dba.

To o mojej megance mowa. zlosnik.gifTrafiło się i się dba. zlosnik.gif

> Odwdzięczy się komfortem jazdy i

> bogatym wyposażeniem

ok.gif

Napisano

Strasznie duzo jeżdzisz ,Spalanie zawsze powyżej 6,5l -7l ,to dużo .Chyba pracujesz tylko na bene.

Napisano

> Strasznie duzo jeżdzisz ,Spalanie zawsze powyżej 6,5l -7l ,to dużo .Chyba pracujesz tylko na bene.

Wiesz, auto pracuje razem ze mną stąd spore jak na benzynę przebiegi. wink.gif Spalanie wydaje mi się, że nie jest aż takie wysokie. Poniżej 6 litrów można spokojnie zejśc ale to bardzo stateczna eco-jazda. Spójrz Tutaj Jestem w czołówce najbardziej oszczędnych posiadaczy Megane zlosnik.gif Niektórym te auta palą tyle, co Laguna V6. hehe.gif

Napisano
  • Autor

Raczej kupie Clio Grandtour 1.2. Jakoś mnie nie przekonuje po opisach Megane. Duzo sprzecznych info odnośnie liftu. sa informacje, ze problemy wyelimnowane inni pisza, że nie. Dzieki za info.

Pzdr

> Zasadnicze pytanie, które ma wpływ na bezproblemową eksploatację brzmi: przed liftingiem czy po?

> Jeśli po, to z większością problemów mamy już wtedy spokój (m.in koniec problemów z KZFR,

> cewki Beru zamiast śmieci Sagem). Choc znam egzemplarze phase I, których użytkownicy cieszą

> się równie bezusterkową jazdą. Jak się trafi albo jak się dba. Tutaj masz moje spalanie,

> już z dosc znacznej liczby kilometrów (ale u mnie 90% przebiegu to trasa, więc kierowcy

> poruszający się po mieście mogą miec znacznie wyższe średnie wartości). Spalanie 1.6 K4M

> Cześci do tego auta można nabyc w rozsądnych cenach, obsługa auta też nie jest jakoś

> straszliwie droga. Oczywiście przy założeniu, że serwisujemy pojazd poza ASO. Koszt obsługi

> każdej Renówki w stacjach autoryzowanych jest zbliżony do kosztów serwisowania nowego

> Mercedesa Przykład: wymiana rozrządu. Bilans mojej 3,5 letniej eksploatacji i przebiegu 90

> kkm to: wymiana końcówek drążków kierowniczych (o dziwo na gwarancji), klocki przód/tył, 4

> razy olej (warto skrócic fabryczne 30 kkm dla tej operacji), filtry olej/kabina/powietrza,

> jakiś czujnik pedału hamulca (na gwarancji, świeciło się cały czas światło stop), pęknięta

> guma osłaniająca wiązkę kabli z bagażnika(sam wymieniłem, guma 18 zł). Co roku oczywiście

> kontrola klimatyzacji. I to tyle. Przyznasz, że są to żadne problemy, a głównie zwykłe

> czynności eksploatacyjne. Wkrótce czeka mnie wymiana paska rozrządu. Znam niestety ludzi,

> którzy nie wierzą mi, że jakikolwiek francuz może przejechac tydzień bez awarii, ale na

> pytanie o usterki w ich wozach (niemieckiej produkcji) kończą szybko rozmowę Reasumując:

> jeśli autko z pewnego źródła i bezwypadkowe - polecam. Odwdzięczy się komfortem jazdy i

> bogatym wyposażeniem

Napisano

> Skrzynia biegów ma bardzo krótkie przełożenia, a silnik jest głośny powyżej 3000RPM więc

> jazda autostradą nie należy do przyjemności. Podczas jazdy po mieście jest bardzo komfortowy.

> Spalanie w zimie Pb po mieście wychodzi mi 9,5L/100km

Czyli nic sie nie zmieniło między I a II tylko ładniejsza buda.

Napisano

> Raczej kupie Clio Grandtour 1.2. Jakoś mnie nie przekonuje po opisach Megane. Duzo sprzecznych info

> odnośnie liftu. sa informacje, ze problemy wyelimnowane inni pisza, że nie. Dzieki za info.

Daj spoko wolnossace 1.2 do kombi brawo.gifzlosnik2.gifhahaha.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Czyli nic sie nie zmieniło między I a II tylko ładniejsza buda.

i części droższe smile.gif

Napisano

> i części droższe

Tak,tam sie zmienia te koło faz rozrządu iles tam pewnie kosztuje,tarcze tyl,klocki,

• 2 tygodnie później...
Napisano

Znajomy mial i oprocz tego co juz inni napisali (czyli wymiana cewek i kola zmiennych faz rozrzadu) nie narzekal.Z [motyla noga] to padajace silniczki mechanizmu podnoszenia szyb.Aha i nie wiem kto zaprojektowal sposob wymiany zarowek w reflektorach sciana.gif

Napisano

> padajace silniczki mechanizmu podnoszenia szyb.

Raczej nie silniczki, a moduły szyb.

> kto zaprojektowal sposob wymiany zarowek w reflektorach

Nie jest tak źle.Są gorsze samochody.

Napisano

> Raczej nie silniczki, a moduły szyb.

Jak zwał tak zwał, znajomy wymienial 2 razy w przeciagu 2 lat.

> Nie jest tak źle.Są gorsze samochody.

rotfl.gif

Napisano

> Jak zwał tak zwał, znajomy wymienial 2 razy w przeciagu 2 lat.

Chciałeś pokazać wyższość wieśwagena nad innymi autami?Temat z wymianą żarówek w Megane bardzo przerysowany.Ja nie zdejmuję kół do jej wymiany,a cała procedura wymiany żarówki w mojej megance trwa ok.3 min.Jak widać na załączonym obrazku,pan z obsługi assistance nie ma zielonego pojęcia co i jak.Ojej,a wcześniej drugi pan nie może odkręcić dekielka w nadkolu.Faktycznie,to wielka sztuka. zlosnik.gif

Spróbuj wymienić żarówkę w B5/B6.Wymienisz,ale zabawa przednia.Wcześniej wyjmij apteczkę. zlosnik.gif

Napisano

> Jak zwał tak zwał, znajomy wymienial 2 razy w przeciagu 2 lat.

W fabii I 1.9 tdi od osłony klosza do obudowy aku jest ok1,5cm - wymiana żarówki wiąże się z wyjęciem aku smile.gif - to dopiero jest nie do zrobienia w nocy w warunkach drogowych hehe.gif

Napisano

> Chciałeś pokazać wyższość wieśwagena nad innymi autami?Temat z wymianą żarówek w Megane bardzo

> przerysowany.Ja nie zdejmuję kół do jej wymiany,a cała procedura wymiany żarówki w mojej

> megance trwa ok.3 min.Jak widać na załączonym obrazku,pan z obsługi assistance nie ma

> zielonego pojęcia co i jak.Ojej,a wcześniej drugi pan nie może odkręcić dekielka w

> nadkolu.Faktycznie,to wielka sztuka.

> Spróbuj wymienić żarówkę w B5/B6.Wymienisz,ale zabawa przednia.Wcześniej wyjmij apteczkę.

Ale czemu mam udowadniac wyzszosc VW czy Audi ? niewiem.gif Ja w swojej A4 ze wzgledu na problemy z plecami z wymiana zarowki udalem sie do znajomego mechanika i wlasnie ze wzgledu na to, ze byla to wymiana od strony aku zajelo mu to 10 minut i przeciety palec...Tak wiec Twoje uwagi nie sa na miejscu.Kolega pytal sie i wady i zalety Megane wiec mu staralem sie pomoc.Nie kazdy ma umiejetnosci mechanika aby wymienic zarowke w 3 minuty.Pomysl co by bylo jesli bys byl zmuszony do wymiany w nocy na nieoswietlonej drodze przy padajacym deszczu...

OT: Drugie auto, ktore posiadam to Renault Clio II ....

Napisano

> Ale czemu mam udowadniac wyzszosc VW czy Audi ? Ja w swojej A4 ze wzgledu na problemy z plecami z

> wymiana zarowki udalem sie do znajomego mechanika i wlasnie ze wzgledu na to, ze byla to

> wymiana od strony aku zajelo mu to 10 minut i przeciety palec...Tak wiec Twoje uwagi nie sa na

> miejscu.Kolega pytal sie i wady i zalety Megane wiec mu staralem sie pomoc.Nie kazdy ma

> umiejetnosci mechanika aby wymienic zarowke w 3 minuty.Pomysl co by bylo jesli bys byl

> zmuszony do wymiany w nocy na nieoswietlonej drodze przy padajacym deszczu...

> OT: Drugie auto, ktore posiadam to Renault Clio II ....

Moja wypowiedź nie nosi znamion złośliwej.Źle mnie odebrałeś.Chodziło mi raczej o podkreślenie braku zaradności ze strony mechanika ukazanego w filmiku,jak też subiektywnej oceny twórców filmu. zlosnik.gif

Napisano

> Moja wypowiedź nie nosi znamion złośliwej.Źle mnie odebrałeś.Chodziło mi raczej o podkreślenie

> braku zaradności ze strony mechanika ukazanego w filmiku,jak też subiektywnej oceny twórców

> filmu.

Ok nie ma sprawy 20.GIF Filmik wrzucilem zeby nie tyle pokazac wyzszosc VW nad Megane tylko sposob wymiany zarowki w tym wlasnie modelu.Zgadzam sie,ze video jest przerysowane, ale powiedzmy sobie szczerze,ze wiekszosc normalnych uzytkownikow polegnie przy probie wymiany a w najlepszym wypadku mocno sie ubrudzi.Zdaje sobie sprawe, ze jest wiele innych modeli z lepszym jak i gorszym rozwiazaniem, ale autor watku pytal konkretnie o ten model 20.GIF Pozdrawiam

Napisano

> Chciałeś pokazać wyższość wieśwagena nad innymi autami?

Masz jakies kompleksy w stosunku do wieswagena ?

Napisano

> Ale czemu mam udowadniac wyzszosc VW czy Audi ? Ja w swojej A4 ze wzgledu na problemy z plecami z

> wymiana zarowki udalem sie do znajomego mechanika i wlasnie ze wzgledu na to, ze byla to

> wymiana od strony aku zajelo mu to 10 minut i przeciety palec...Tak wiec Twoje uwagi nie sa na

> miejscu.Kolega pytal sie i wady i zalety Megane wiec mu staralem sie pomoc.Nie kazdy ma

> umiejetnosci mechanika aby wymienic zarowke w 3 minuty.Pomysl co by bylo jesli bys byl

> zmuszony do wymiany w nocy na nieoswietlonej drodze przy padajacym deszczu...

> OT: Drugie auto, ktore posiadam to Renault Clio II ....

w clio 2-3 min mi zajmuje zlosnik.gif

Napisano

> w clio 2-3 min mi zajmuje

W Clio jest duzo miejsca wiec sie zgadzam zlosnik.gif

Napisano

> Masz jakies kompleksy w stosunku do wieswagena ?

Nie. zlosnik.gifZwłaszcza,że na zdecydowanej większości ich elementów karoseryjnych można odczytać rozkład jazdy autobusów. zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Zwłaszcza,że na zdecydowanej większości ich elementów karoseryjnych można odczytać rozkład

> jazdy autobusów.

Zapomniałeś dodać, że w takim przypadku nabywca staje się posiadaczem zarówno "ałta" jak i "przystanku". zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.