Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana przegubu i ABS

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako że miałem wczoraj trochę czasu, wziąłem się za wymianę przegubu. Przegub zakupiony w ASO. Niestety po wymianie świeci mi się ABS:/

Co mogłem zrobić że tak się stało?

Po czym poznać że przegub pasuje do aut z ABS? Jak wpisuje w allegro "przegub brava abs" to pokazują się aukcje z przegubami z jakimiś ząbkami na zewnątrz. Ja taki nie posiadam, poprzedni przegub też nie miał czegoś takiego a ABS działał.

Kolejna sprawa, to jakie macie patenty na wymianę przegubów?

Ja zawsze odkręcałem amortyzator od piasty, odchylam piastę i wyjmuję. Wczoraj tam właśnie zrobiłem. Tylko że potem okazało się, że amor tak opadł, że nie mogłem go nastawić z powrotem na piastę. Po dłuuugich próbach udało się. Jak to u Was wygląda?

Napisano

> Witam,

> Jako że miałem wczoraj trochę czasu, wziąłem się za wymianę przegubu. Przegub zakupiony w ASO.

> Niestety po wymianie świeci mi się ABS:/

> Co mogłem zrobić że tak się stało?

> Po czym poznać że przegub pasuje do aut z ABS? Jak wpisuje w allegro "przegub brava abs" to

> pokazują się aukcje z przegubami z jakimiś ząbkami na zewnątrz. Ja taki nie posiadam,

> poprzedni przegub też nie miał czegoś takiego a ABS działał.

> Kolejna sprawa, to jakie macie patenty na wymianę przegubów?

> Ja zawsze odkręcałem amortyzator od piasty, odchylam piastę i wyjmuję. Wczoraj tam właśnie

> zrobiłem. Tylko że potem okazało się, że amor tak opadł, że nie mogłem go nastawić z powrotem

> na piastę. Po dłuuugich próbach udało się. Jak to u Was wygląda?

Po co odkręcać amorek - wystarczy rozpiąć sworzeń i przegub już wychodzi.

Co do tego co się mogło stać z ABSem to jeśli piszesz że nie masz zębatki to pewnie masz już nowszy ABS gdzie jest czujnik magnetyczny na łożysku i jeśli źle ktoś Ci dobrał przegub i był za długi to mógł Ci uszkodzić czujnik ABSu. Pewnie kontrolka zapaliła się dopiero jak przekroczyłeś 30km/h... najlepiej pod kompa i zobaczyć czy to wina czujnika ale pewnie tak...

Napisano
  • Autor

> Po co odkręcać amorek - wystarczy rozpiąć sworzeń i przegub już wychodzi.

W sobotę wypróbuje ten sposób bo został jeszcze drugi.

> Co do tego co się mogło stać z ABSem to jeśli piszesz że nie masz zębatki to pewnie masz już nowszy

> ABS gdzie jest czujnik magnetyczny na łożysku i jeśli źle ktoś Ci dobrał przegub i był za

> długi to mógł Ci uszkodzić czujnik ABSu. Pewnie kontrolka zapaliła się dopiero jak

> przekroczyłeś 30km/h... najlepiej pod kompa i zobaczyć czy to wina czujnika ale pewnie tak...

Mówisz o łożysku w piaście? Jeśli tak, to co ma wspólnego przegub z ABS. Przegub ma długość taką samą jak poprzedni. Wszedł swobodnie w wieloklin piasty. Wierze, że w ASO by takiego byka nie zrobili ze złym dobraniem przegubów.

Było dokładnie tak jak piszesz. Wyjeżdżając z garażu kontrolka jeszcze nie świeciła, gdy troszkę przyśpieszyłem to dopiero zaczęła świecić i tak już cały czas.

W necie wyczytałem, że podobno często błędy takie są spowodowane albo brudnym przegubem (gdy mają zębatkę) albo gdy zasyfiony jest lub przestawiony czujnik. W sumie nie zwróciłem uwagi na wtyk czujnika.

Gdy opadł mi amor kilka razy obruszał i napiął się kabelek z czujnikiem. Może się poluzował lub wypiął. Muszę to sprawdzić.

Powiedz no mi jeszcze jedno, gdy by mi się udało naprawić czujnik, to czy błąd sam się usunie i zgaśnie lampka? czy i tak trzeba ją ręcznie wykasować? Czy jak wypnę czujnik to ABS będzie wskazywał błąd?

W temacie z FiatEcuScan napisałem o zestawie, czy taki zestaw wystarczy do usunięcia takiego błędu?

Napisano

> Powiedz no mi jeszcze jedno, gdy by mi się udało naprawić czujnik, to czy błąd sam się usunie i

> zgaśnie lampka? czy i tak trzeba ją ręcznie wykasować?

Jak sygnał będzie już prawidłowy to lampka zgaśnie sama, ale dopiero jak osiągniesz autem jakąś prędkość (nie pamiętam dokładnie jaką).

Po wyjechaniu z garażu i rozpędzeniu auta do ~30 km/h lampka zgasła u mnie sama.

Napisano

> Gdy opadł mi amor kilka razy obruszał i napiął się kabelek z czujnikiem. Może się poluzował lub

> wypiął.

Być może uszkodził się czujnik abs, sprawdź czy ma przejście, ewentualnie sprawdź jego odległość od pierścienia.

Napisano
  • Autor

> Być może uszkodził się czujnik abs, sprawdź czy ma przejście, ewentualnie sprawdź jego odległość od

> pierścienia.

Tak się zastanawiam, czy taki czujnik ma mieć przejście od tak?

Czy może działa on na zasadzie kontaktronu i ma przejście tylko podczas działania pola magnetycznego lub elektromagnetycznego?

Napisano

Powinno być przejście jak dobrze pamiętam. Zawsze możesz sprawdzić dwa czujniki (gniazda są pod maską w okolicach przednich kielichów) coby mieć jakieś porównanie, wystarczy zwykły miernik.

Napisano
  • Autor

> Po co odkręcać amorek - wystarczy rozpiąć sworzeń i przegub już wychodzi.

> Co do tego co się mogło stać z ABSem to jeśli piszesz że nie masz zębatki to pewnie masz już nowszy

> ABS gdzie jest czujnik magnetyczny na łożysku i jeśli źle ktoś Ci dobrał przegub i był za

> długi to mógł Ci uszkodzić czujnik ABSu. Pewnie kontrolka zapaliła się dopiero jak

> przekroczyłeś 30km/h... najlepiej pod kompa i zobaczyć czy to wina czujnika ale pewnie tak...

Byłem wczoraj obadać co i jak. Oczywiście miałeś rację. Odkręciłem czujnik i okazało się że jest uszkodzony. Jak patrzyłem w dziurę, w którą wchodzi czujnik to widać jak nic że przegub za daleko wchodzi. Na kompie usunąłem błąd ale oczywiście po przekroczeniu ~30 km/h znów się pojawił..

I teraz problem, co robić.

Kupiłem 2 przeguby (1 mi jeszcze leży) w ASO. Babka pytała się czy mam abs, podałem jej nawet vin. Mimo tego okazuje się, że przegub jest zły. Oczywiście stary przegub po wymianie wyrzuciłem. Czy są jakieś szanse żeby to nie z mojego portfela poszła kasa na nowy czujnik i przeguby?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.