Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki kask na skuter

Featured Replies

Napisano

Żonę prawie przekonałem (prawie robi różnicę) do skutera, teraz pytanie o kask - otwarty, integralny .... i wśród jakich firm się rozglądać - ma być nie drogi a bezpieczny.

Czy warto coś jeszcze (ze "stroju") kupić do jazdy w korkach (a raczej w omijaniu korków)?

Napisano

> Żonę prawie przekonałem (prawie robi różnicę) do skutera, teraz pytanie o kask - otwarty,

> integralny .... i wśród jakich firm się rozglądać - ma być nie drogi a bezpieczny.

> Czy warto coś jeszcze (ze "stroju") kupić do jazdy w korkach (a raczej w omijaniu korków)?

Rękawice to podstawa! Kask integralny jest cieplejszy, otwarty wygodniejszy i lżejszy. Myślę że na skuter otwarty wystarczy.

Napisano
  • Autor

> Rękawice to podstawa! Kask integralny jest cieplejszy, otwarty wygodniejszy i lżejszy. Myślę że na

> skuter otwarty wystarczy.

Jakieś polecane modele.

Napisano

Co do helmu otwartego, to jak sie ktos przeszlifuje szczena po asfalcie to szybko zmieni zdanie, pytanie tylko czy jeszcze bedzie mial kopare ?

Integral - i wszystko jasne

Rekawice takie aby byly wygodne, co do ciuchow to tez nie radze zalowac, po trzech sekundach tarcia po asfalcie kazdy normalny material sie przeciera te z przeznaczeniem na motocykl wytrzymuja.

wink.gif

Napisano

Jest jeszcze opcja kasku szczękowego:) Idealne rozwiązanie do miasta:) Połączenie integrala i otwartego. Troche droższa zabawa, ale fajne to jest:)

Napisano
  • Autor

> Co do ciuchow to tez nie radze zalowac, po trzech sekundach tarcia

> po asfalcie kazdy normalny material sie przeciera te z przeznaczeniem na motocykl wytrzymuja.

Czy stara skórzana TOPGUN'ka na początek wystarczy?

Napisano

Uważam że dobrym rozwiązaniem jest własnie z podnoszoną szczeka, typu kaski NOLANA mam N103 i bardzo fajny kask polecam smile.gif Tylko cenowo to już niestety sporo.

Napisano

> Uważam że dobrym rozwiązaniem jest własnie z podnoszoną szczeka, typu kaski NOLANA mam N103 i

> bardzo fajny kask polecam Tylko cenowo to już niestety sporo.

cenowo sporo to raz

a waga kask takiego typu to wa (mam szczękowca na moto)

ja na skuter celowałbymj jednak w coś takiego, co było zaproponowane wyżej (szczęka demontowalna)

Napisano
  • Autor

No i jeszcze pytanie czy dla okularników są jakieś specjalne kaski?

I pytanie "regionalne". Gdzie w W-wie (okolicach) można sobie sporo po przymierzać?

Napisano

> No i jeszcze pytanie czy dla okularników są jakieś specjalne kaski?

> I pytanie "regionalne". Gdzie w W-wie (okolicach) można sobie sporo po przymierzać?

w weekend chyba jest bazar motocyklowy na sluzewcu, wiekszego wyboru na raz nigdzie nie znajdziesz

Napisano

> w weekend chyba jest bazar motocyklowy na sluzewcu, wiekszego wyboru na raz nigdzie nie znajdziesz

Ja tylko dodam, że była wystawa motocykli na Marsa w Wawie. Ale wracając do tematu. Ja jestem okularnikiem, przymierzałem się do kasków, głownie tych z ze sztywną otwieraną szczęką. Nie widziałem problemów z okularami. Chyba tylko to że czasami musiałem je zdejmować do przymiarki kasku.

Także wydaje mi się, że nie ma podziału na kaski dla okularników i nie okularników. Na mnie pasował także Schuberth C3, który uchodzi za bardzo wąski kask.

p.s. ja mam dość szerokie oprawki

Napisano
  • Autor

> Także wydaje mi się, że nie ma podziału na kaski dla okularników i nie okularników. Na mnie pasował

> także Schuberth C3, który uchodzi za bardzo wąski kask.

> p.s. ja mam dość szerokie oprawki

Dzięki, ja mam też szerokie oprawki bo mam łeb jak spora dynia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Przymierzałem trochę tych "chełmów" i mam może głupie pytanie - czy to normalne, że przy zakładaniu zawijają mi się uszy i a dzisiaj czuję jakby ktoś mi chciał je wytargać. Wszyscy sprzedawcy mówią, że spoko - ułoży się itd. Ale jakoś wolę obiektywne opinie.

Napisano

Nie jest to normalne, kask powinien tak leżeć by nie sprawiać ci dyskmfortu, spróbuj ewentualnie przymierzać kaski z kominiarką która zabezpieczy uszy przed podwijaniem smile.gif

Napisano

> Nie jest to normalne, kask powinien tak leżeć by nie sprawiać ci dyskmfortu, spróbuj ewentualnie

> przymierzać kaski z kominiarką która zabezpieczy uszy przed podwijaniem

Może chłopak ma kłapciate uszy i jak głową kręci to się przeciąg robi :-)

Napisano

> Może chłopak ma kłapciate uszy i jak głową kręci to się przeciąg robi :-)

Na to niestety to żaden kask nie pomoże, no chyba że hełm zamiast kasku smile.gif

Napisano

czy nie istnieje zasada iż kask powinien stwarzać trochę dyskomfortu na początku tak aby po ułożeniu się i lekkim rozbiciu pasować w sam raz, w przeciwnym wypadku może zacząć latać po czaszce co jest cholernie niebezpieczne w czasie upadku. Po prostu przekręcający się wokół osi głowy kask może skręcić kark.

Na skuter, no może powolny skuter :-), polecam orzeszki. Robią teraz przepiękne, sam żałuje ze nie kupiłem zonie w zeszłym roku takiego ładnego z flagą włoską !

Pokaż małżonce kaski z firmy LEM.

Napisano

> czy nie istnieje zasada iż kask powinien stwarzać trochę dyskomfortu na początku

istnieje, ale ciężko to wyczuć

ja mam teraz trzeci kask (drugi i trzeci kupowałem wiedząc o tej zaasdzie), ale mógł by być troszeczkę mniejszy

ale znowu jak przesadzisz, to nie będziesz mógł jeżdzić, bo będzie za ciasny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.