Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z moim Puntem 1.2 75KM. Mianowicie, głównie po zimnej nocy zdarza się, że:

1)sytuacja samochód nie chce odpalić ani na benzynie, ani na gazie,(pomaga reset komputera, po którym samochód odpala, jednak gdy ponownie ostygnie znów pojawiają się problemy z odpaleniem)

2)sytuacja odpala na benzynie, obroty dochodzą do 2krpm, po czym spadają poniżej 500 rpm i samochód gaśnie, pomaga przełączenie samochodu na gaz, wtedy już chodzi normalnie. Przy tych dwóch sytuacjach po odpaleniu okropnie śmierdzi paliwem. Samochód był podłączany pod komputer u Psychika i wykazało jakiś stary błąd sondy lambda, jednakże przy następnych problemach z odpaleniem odłączyłem sonde, zgodnie z zaleceniami, aby wyeliminować ją jako usterkę, samo odłączenie nic nie pomogło.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwe aby olej w amortyzatorach zamarzł? Sytuacja sprzed tygodnia (samochód po tygodniowym odpoczynku pod blokiem) podczas podróży do szkoły na początku było dobrze, po jakimś czasie, zaczęło "bujać" budą, więc się zatrzymałem aby sprawdzić co się stało, okazało się, że przednie koła schowały się w nadkole, wyglądało to tak jakbym założył tam jakieś sportowe zawieszenie co najmniej -80, po jakiś 2h, wszystko wróciło do normy i teraz nie ma już tych objawów. Przejmować się tym, czy dać sobie spokój? To już wszystko proszę Was o rady, co może być przyczyną w obydwu przypadkach

Napisano

witaj

jeżeli chodzi o pierwszy przypadek to się nie będę wypowiadał, wolę nie wróżyć z fusów.

co do amortyzatorów: tak w mk1 zdarza sie że mogą zamarznąć, zwłaszcza fabrycznym się to zdarzało. niestety, to ich koniec. zresztą najprostszym sposobem ich weryfikacji jest podjechanie do OSKP i za 20pln powinni ci sprawdzić ich działanie. zobacz też czy amortyzatory nie są mokre- jak tak to też do wymiany.

pozdro

Napisano

nie znam się ale sprawdziłbym czujnik położenia wału ok.gif

Napisano

1. Wyreguluj instalację gazową

2. Wyczyść silniczek krokowy i przepustnicę.

Napisano
  • Autor

> 1. Wyreguluj instalację gazową

> 2. Wyczyść silniczek krokowy i przepustnicę.

Instalacja wyregulowana, silnik krokowy wymieniony na nowy, przepustnica wyczyszczona

Napisano

> Instalacja wyregulowana, silnik krokowy wymieniony na nowy, przepustnica wyczyszczona

Czy aby napewno dobry gazownik maczał swoje palce w instalacji? Bo wygląda na to że gaz rozjeżdża mapę zapłonową bo po zdjęciu klemy auto chodzi dobrze.

Zdejmij klemę, jeśli zacznie chodzić dobrze to pojeździj kilka dni NIE przełączając auta na gaz. Wtedy wszystko się wyjaśni.

Napisano
  • Autor

Czy dobry gazownik to nie wiem, bynajmniej polecany. A z tym jeżdżeniem na benzynie to nie za bardzo, ponieważ, problemy te zdarzają się dość rzadko(raz na jakieś 2 miesiące) A czy jest możliwość sprawdzenia tego czy te mapy się rozjeżdżają? Jak można usunąć tą usterkę?

Napisano

sprawdz.....kompresję.....

poza zarznietym cylindrem czy pierscieniem mozesz miec przedmuchana uszczelke pomiedzy cylindrami (ale wtedy bys raczej dodal objaw silnika pracujacego jak traktor)

amorki zamarzaja czasami. generalnie trzeba je wymienic ale nie z powodu zamarzniecia a tego ze sa starawe. samym procesem zamarzniecia nie przejmuj sie. mnie juz ze 3 razy zamarzly w roznych amorkach (ale wszystkie to punto1:)) w punto 2fl jak mi zamarzna to nie dzialaja - jade na samych sprezynach (sa zuzyte i do wymiany w lato).

Napisano
  • Autor

Co do pracy silnika jak traktor, to też się tak zdarza, ale tylko wtedy, gdy nie chce odpalić i odpalam go z wciśniętym gazem i dzieje się to tylko do 2krpm

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Od miesiąca spokój. Więc powodem mogła być pogoda która panowała na zewnątrz, teraz się ociepliło i jest OK

Napisano

> Od miesiąca spokój. Więc powodem mogła być pogoda która panowała na zewnątrz, teraz się ociepliło i

> jest OK

Fajnie, tylko co będzie pod koniec roku?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.