Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bak iskry CC1.1spi

Featured Replies

Napisano

swap mnie przosl chyba frown.gif mam problem nastepujacej trsci. silnik kreci ale brakuje mu iskry. niby wszystko jest podpiete ale jednak nie dziala frown.gif macie jakies pomysly?? jak sprawdzic czy cewka jest dobra i jak sprawdzic czujnik polozenia walu?? bo moze on cos psuje w tej zabawie

Napisano

Cewkę można sprawdzić diodą led albo miernikiem. Ale obstawiam inną opcję - sprawdź przewody czy masz dobrze połączone przy kostce wiązka silnikowa - instalacja samochodu, sprawdź czy plusa poi stacyjce masz OK, ja tak miałem przy swapie i ten sam problem był...

Napisano

Jakbyś miał czujnik położenia wału strzelony to iskra tak czy inaczej by była, tylko w złym momencie conajwyżej, a poza tym wtedy by Ci nie gasnęła kontrolka od wtrysku

Napisano
  • Autor

i wlasnie kontrolki wtrysku tez brakuje frown.gif z kontrolek to jest jedyie ładowanie i oleju frown.gif a jezeli chodzi o sprawdzenie cewki to dobrze sprawdzalem smile.gif myslaem ze ja gdzies gafe popelnilem bo prad do niej nie dochodzi frown.gif czyli wina lezy najprawdopodobniej w polaczeniu wiazki silnikowej z kabinowa jutro musze obadac to bardzo dokladnie smile.gif

Napisano

> i wlasnie kontrolki wtrysku tez brakuje z kontrolek to jest jedyie ładowanie i oleju a jezeli

> chodzi o sprawdzenie cewki to dobrze sprawdzalem myslaem ze ja gdzies gafe popelnilem bo

> prad do niej nie dochodzi czyli wina lezy najprawdopodobniej w polaczeniu wiazki silnikowej z

> kabinowa jutro musze obadac to bardzo dokladnie

Tzn że w ogóle nie masz kontrolki wtrysku czy Ci poprostu nie działa?? Jak przerabiałeś z jakiegoś gaźnikowca to jestem na 90% pewien że właśnie pokopałeś w tych przewodach, ale i tak warto sobie schemacik wziąść do poduszki poczytać i taką kontrolkę sobie dorobić bo to jest podstawa jak chcesz wiedzieć jak coś będzie nie tak

Napisano
  • Autor

dokladnie jak mowisz z gaznikowca przerabiam. sledze schemacik krok po kroku smile.gif

Napisano

Immo jest czy nie ma?

Napisano
  • Autor

nie ma

Napisano

> swap mnie przosl chyba mam problem nastepujacej trsci. silnik kreci ale brakuje mu iskry. niby

> wszystko jest podpiete ale jednak nie dziala macie jakies pomysly?? jak sprawdzic czy cewka

> jest dobra i jak sprawdzic czujnik polozenia walu?? bo moze on cos psuje w tej zabawie

Z czego na co ten 1,1 swapowałeś ? Jakiej wiązki silnikowej użyłeś ? Od Sc czy Cc? Łączyłeś wtyką czy kabelkami ?

Napisano
  • Autor

swapa z 700 aisan, wiazki silnikowe posiadam 2 jedna na 100% z CC a druga niewiem z czego jest ale na obu te same objawy. polaczone jest wtyczka. dzisiaj napotkalem taki problem ze pompa paliwa nie chodzi i jest jakas niezidentyfikowana kostka nie mam pojeci od czego (fotke zrobie i wstawie wieczorem) juz mi sie pomysly skonczyly co moze byc. od razu mowie ze nie posiadam wylacznika bezwladnosciowego. masa pompy jest podpieta bezposrednio pod bude

Napisano

> swap mnie przosl chyba mam problem nastepujacej trsci. silnik kreci ale brakuje mu iskry. niby

> wszystko jest podpiete ale jednak nie dziala macie jakies pomysly?? jak sprawdzic czy cewka

> jest dobra i jak sprawdzic czujnik polozenia walu?? bo moze on cos psuje w tej zabawie

podmień kompa

Napisano
  • Autor

bez zmian jak podmienie

Napisano

> bez zmian jak podmienie

a wez obadaj jeszcze bezpieczniki króre są nieopodal kompa,

po przekreceniu kluczyka na zapłon słychac jak 5 sek pracuje pompa ?

i obadaj jescze czujnik połozenia wału, czy nie jest za daleko od koła fonicznego , czy kabel nie jest nigdzie przerwany i ewentualnie poruszaj jeszcze wtyczką

Napisano
  • Autor

to jest ta niezidentyfiokowana kostka. wychodzi z niej 5 kabli (czerwony, szaro-zielony , pomarańczowo-bialy, czarno-fioletowy, biało-żółty)

- czerwony idzie do kostki łączącej wnetrze a wiazke silnika z niej idzie do rozgałęzienia z czarnym ktory idzie w przekaźnik podwójny, a z połączenia czarnego i czerwonego robi sie czarno-fioletowy i idzie do kompa (23pin)

- szaro-zielony idzie do kostki łączącej wiazke wnetrza z silnikowa zmienia sie w biało-zielony i idzie do czujnika temp w głowicy

- czarno fioletowy idzie do kostki łączącej z ktorej wychodzac łączy sie z szaro czarnym ktorego jeden koniec idzie do masy a drugi do kompa (pin34)

biało-żółty idzie do kontrolki ssania (nie potrzebny)

- pomarańczowo-biały jest totalnym pogmatwaniem, mianowicie idzie do jakiegos łączenia z ktorego z jedenej strony wchodzi wspomniany kolor i niebiesko-bialy (przychodzacy z nikąd jest go ok 15cm) przechodzi w błękitno-biały (ten idzie do skrzynki bezpieczników od kierunkowskazu) i niebiesko-czarny(jakaś koncówka od zegarów

5220557.jpg

tył kostki

5220510.jpg

mam nadzieje ze nie pogmatfalem za bardzo

a wracajac do podmiany kompa to musze wytrzasnac takiego bez immo bo ten juz ma frown.gif

pompa nie pracuje, bezpiecznik cały.

a po przekreceniu kluczyka na pozycje wylaczona wtrysk wydaje dziwne dzwieki jakby zasysal paliwo confused.gif

Napisano

W wiązce od 1,1 jest takie oczko z czerwonym kabelkiem. Czasami przy swapach łączone jest do masy. Powinno być do + najlepiej przy klemie aku. Masy na podobnym oczku to czarne przewody.

Trudno na odległość Ci doradzić , ale naprawdę jest łatwo narobić bałaganu przy kabelkach. Kolory są podobne, a czasami tylko po grubości można rozpoznać do czego może iść ten kabel.

Musisz mieć nieźle z tymi kabelkami namieszane.

Oryginalnie nie da się za pomocą wtyczki po 700 połączyć silnika 1100 (wiązka silnikowa). Brakuje paru kabelków. Trzeba je pociągnąć.

Weź parę dni wolnego, instrukcje i miernik (próbówkę) w rękę i szukaj po kabelkach. hehe.gif

Najgorsze to że nie ma nigdzie kompletnego schematu instalacji. Jest po kawałku na różnych schemacikach. Tych od świateł, tych od kontrolek, tych od komputera, itp.

Gdyby było bliżej to może niewiem.gif bym coś pomógł, ale tak niestety confused.gif

Napisano
  • Autor

kostka łączaca silnik i kabine jest taka jak powinna byc. jest od niej pociagnieta min pompa paliwa i ta kostka co jest na fotkach. 2 tygodnie sie juz z tym mecze frown.gif i z tego co dzisiaj wyczytalem w schemacie to czerwony powinien isc do obrotka, czrno-fioletowy do sondy, szaro-zielony do czujnika temp, a to co jest przy pomaranczowym to jest od kierunkowskazow z tego co wywnioskowalem. tylko np mam jeszcze jeden problem gdyz w ksiazce na stronie 277 jest schemat odbwodu rozruchu i systemu wtryskoweg... i znajduje sie tam duuza podluzna kostka pod nr 201 (zespół elektroniczny sterowania autoalarmu) i ja tego u siebie nie posiadam i moze to tez knoci wszystko:( tylko jeszcze nie wiem jak to obejsc;/

jak mam immo na kompie to ani pompa nie bedzie pracowac ani nie bedzie iskry?? bo przyda mi sie ta informacja smile.gif

Napisano

Immo na kompie będzie przeszkadzać. Chyba że ktoś go "zablokował".

Sonda ma tylko jedną wtyczkę, tą która jest podłączona.

Co do kolorów to nie zawsze pomarańczowy to kierunki.

Sygnał do obrotka wychodzi z (chyba) z 23 pinu i z przekaźnika pompy paliwa. Nie mam ze sobą schematów dlatego Ci nie podam dokładnych kolorów. W CC w wiązce od sportinga pomarańczowym wchodzi + po stacyjce i to na dwa piny. Kostka silnikowa ma nr 100 (styki od 1 do 10) i właśnie 201 (styki 11-20).

Jest to tak pogmatwane w instrukcji, że siedziałem trzy dni aby odszukać gdzie idą wszystkie kabelki z wtyki silnik kabina. A i tak nie znalazłem gdzie idą dwa z pośród 14 na tej kostce. Ale zostały takie które miały taki sam kolor po obydwu końca gniazda to połączyłem je razem.

Przewód pompy paliwowa na wtyczce ma kolor zielono czarny (lub odwrotnie ) i jest to dość gruby kabelek. Podobnie grube są te od plusa po stacyjce.

Takiej kostki jaką dałeś wcześniej na zdjęciu nie ma pod maską w sportingu. Jest podobna w kabinie od elektrycznej regulacji reflektorów (chyba ?).

Napisano
  • Autor

tzn immo nie bylo ale podlaczajac do innego samochodu komputer zapomnialem odlaczyc kostke od immo i sie wgralo w kompa:( na jakiej zasadzie dziala immo??

co do tej wtyczki to z tego co piszesz to piszesz prawde (przynajmniej tak mi sie wydaje bo sam takie cos dzisiaj wywnioskowalem).

dzisiaj bede mial kompa podlaczanego do euroscana zobaczymy co pokarze. bede wiedzial na czym stoje smile.gif

jeszcze mi powiedzcie z kad kokladnie komp bierze zasilanie?? i pod ktory pin smile.gif bo musze to jeszcze sprawdzic

Napisano

Jeżeli masz schematy to jest to w nich na tan temat jest wszystko ładnie zaznaczone. (Tylko czy wiązka ccs na przekaźniku podwójnym czy wiązka Sc na dwóch osobnych ?)

Komp jest w kilku miejscach zasilany. Jedno z nich to takie oczko pod śrubę M6 z czerwonym kablem(podpięte do klemy plusowej)

Jest to tak nie do końca wprost, ale bez tego nic nie działa.

Drugie to + po stacyjce i także przez przekaźnik który sam załącza.

Jeżeli włożyłeś swojego kompa z immo do drugiego autka też z immo, to trzeba "zdejmować" blokadę u fachowca od kompów.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masz schematy to jest to w nich na tan temat jest wszystko ładnie zaznaczone. (Tylko czy

> wiązka ccs na przekaźniku podwójnym czy wiązka Sc na dwóch osobnych ?)

> Komp jest w kilku miejscach zasilany. Jedno z nich to takie oczko pod śrubę M6 z czerwonym

> kablem(podpięte do klemy plusowej)

> Jest to tak nie do końca wprost, ale bez tego nic nie działa.

> Drugie to + po stacyjce i także przez przekaźnik który sam załącza.

> Jeżeli włożyłeś swojego kompa z immo do drugiego autka też z immo, to trzeba "zdejmować" blokadę u

> fachowca od kompów.

mam wiazke z przekaznikiem podwójnym. zasilanie kompa z ako jest i przechodzi przez bezpiecznik. musze obadac czy ze stacyjki idzie do przekaznika bo nie jestem pewien

Napisano
  • Autor

dzisiaj podlaczylem kompa pod euroscan'a i wykryl ze czujnik polozenia przepustnicy jest ustawiony na 19stopniach (powiniem mies chyba 2 z tego co slyszalem) oraz wyswietlil sie blad staly o nr: 55 D0 85 85 94 43

jest mozliwosc sprawdzenia co to za blad??

Napisano

wyswietlil sie blad staly o

> nr: 55 D0 85 85 94 43

dodam ze jest to kod w standarcie ISO - visa nie potrafila tego przetlumaczyc

Napisano
  • Autor

mozna temat usuniac zeby.GIF wina lezala w komputerze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.