Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uciekajace Paraflu T-jet

Featured Replies

Napisano

Panowie,

może ktoś miał przypadek.

w ciągu ok 1 miesiąca ucieka z max do min w wyrównawczym.

Nie kopci przy zapalaniu,nie ma majonezu pod korkiem,itp.

Silnik chodzi bez uwag.

jakieś wskazówki ?

Napisano

jakis oring aso swego czasu wymienialo w tjetach, moze ktorys posiadacz tjeta dokladniej cos na ten temat napisze

Napisano

rura idąca od chłodnicy i wchodząca jakby do silnika z prawej strony. U mnie wyraźnie było widać pomarańczowy wyschnięty nalot, chyba na obudowie skrzyni, pod tą rurą. W ASO poprawili mocowanie, opaski i jest OK.

Napisano

co prawda nie TJet, ale u mnie kapalo z okolic filtra oleju - pomacaj czy nie wilgotny od spodu.

zostaw na noc na suchym miejscu (bez plam) i zobacz rano czy cos sie nie pojawilo

Napisano
  • Autor

> co prawda nie TJet, ale u mnie kapalo z okolic filtra oleju - pomacaj czy nie wilgotny od spodu.

> zostaw na noc na suchym miejscu (bez plam) i zobacz rano czy cos sie nie pojawilo

Ciężko będzie ,bo mając osłonę pod silnikiem i z tą ilością która ucieka to raczej niżej nic nie poleci.

Zresztą już tak robiłem i nie było śladów.

Chyba że zdejmę osłonę i wtedy .

Napisano

> co prawda nie TJet, ale u mnie kapalo z okolic filtra oleju - pomacaj czy nie wilgotny od spodu.

> zostaw na noc na suchym miejscu (bez plam) i zobacz rano czy cos sie nie pojawilo

Też tam miałem wyciek. Poprawili jakiś oring metalowej rurki prowadzący do pompy.

Napisano
  • Autor

> rura idąca od chłodnicy i wchodząca jakby do silnika z prawej strony. U mnie wyraźnie było widać

> pomarańczowy wyschnięty nalot, chyba na obudowie skrzyni, pod tą rurą. W ASO poprawili

> mocowanie, opaski i jest OK.

Tu mam sucho i bez starych śladów.

btw tam jet termostat,i jest to lewa strona silnika wink.gif

Napisano
  • Autor

> Też tam miałem wyciek. Poprawili jakiś oring metalowej rurki prowadzący do pompy.

hmmm,jesteś druga osobą z tym miejscem,bez kanału się nie obejdzie.

jak sobie przypomnę to raz zostawił plamkę taką małą ale raczej wodną bo koloru nie zauważyłem ,ale zapach i konsystencja typowa dla paraflu, oczywiście mocno rozrzedzona,

możliwe że po nocy skroplona woda rozpuściła stare pozostałości z osłony silnika i spłynęło to na asfalt.

Napisano

> hmmm,jesteś druga osobą z tym miejscem,bez kanału się nie obejdzie.

> jak sobie przypomnę to raz zostawił plamkę taką małą ale raczej wodną bo koloru nie zauważyłem ,ale

> zapach i konsystencja typowa dla paraflu, oczywiście mocno rozrzedzona,

> możliwe że po nocy skroplona woda rozpuściła stare pozostałości z osłony silnika i spłynęło to na

> asfalt.

U mnie wyciek był na tyle niewielki, że zaobserwować go można było dopiero po dłuższym postoju. Podczas normalnej eksploatacji, płyn wyparowywał zanim zdążył zrobić jakąkolwiek plamę.

Łatwo było to sprawdzić przecierając miejsce styku filtra oleju z silnikiem, bo tam się skraplał. Z tego co pamiętam, to charakterystycznego osadu po wyschniętym płynie ni było za bardzo widać. Nie znam konstrukcji T-Jeta, ale jeśli ma filtr oleju tam gdzie w silnikach 192B2000 to proponowałbym szukać skroplin właśnie tam...

Napisano
  • Autor

> U mnie wyciek był na tyle niewielki, że zaobserwować go można było dopiero po dłuższym postoju.

> Podczas normalnej eksploatacji, płyn wyparowywał zanim zdążył zrobić jakąkolwiek plamę.

> Łatwo było to sprawdzić przecierając miejsce styku filtra oleju z silnikiem, bo tam się skraplał. Z

> tego co pamiętam, to charakterystycznego osadu po wyschniętym płynie ni było za bardzo widać.

> Nie znam konstrukcji T-Jeta, ale jeśli ma filtr oleju tam gdzie w silnikach 192B2000 to

> proponowałbym szukać skroplin właśnie tam...

W T-Jetach filtr oleju jest w chłodnicy oleju nie jest na silniku,ale chłodnica tez jest chłodzona "wodą"więc miejsc do szukania jest dużo więcej

ps T też ma chłodzenie "wodne"

Napisano

U mnie była magistrala - naprawa ok 500 zł - dokładnie nie pamiętam bo naprawiałem razem z siłownikiem sprzęgła i sprzęgłem (razem 2500 zł). W ASO powiedzieli że tego typu usterki "lubią" się pojawiać przy zmianach temperatur.

Napisano

U mnie w Linei po 16.000 z takiego powodu tj. powolny ubytek paraflu na gwar. wymieniali wymiennik ciepla (znajduje się przy filtrze oleju). Miał on mikro perforację w odlewie aluminium.

Napisano
  • Autor

> U mnie w Linei po 16.000 z takiego powodu tj. powolny ubytek paraflu na gwar. wymieniali wymiennik

> ciepla (znajduje się przy filtrze oleju). Miał on mikro perforację w odlewie aluminium.

A jak długo szukali usterki i ile czasu stał i robili Ci auto ?

mój ma dopiero ok 13k na szafie i jeszcze ponad rok gwarancji.

Napisano

> A jak długo szukali usterki i ile czasu stał i robili Ci auto ?

> mój ma dopiero ok 13k na szafie i jeszcze ponad rok gwarancji.

Byłem na 1 przeglądzie olejowym i nawet zapomniałem im powiedzieć, że płynu ubyło do minimum. Majster sam do mnie przyszedł i powiedział, że jest zawilgocony wymiennik. Czas wymiany razem z wystudzeniem silnika i ponownym nagrzaniem po wymianie to ok.3 -4 godzin.

Napisano

> jakieś wskazówki ?

Nie T-jet, ale 1,4 16V

W bloku silnika był zbyt głęboko nawiercony otwór (niewykorzystany) i po pewnym czasie zaczęło nim lecieć.

Wkręcili zaśelpkę - śrubę na jakiś uszczlniacz zlosnik.gif

Raczej tylko dokładne oględziny z dołu, z dobrą lampą w ręku wink.gif

Napisano

U mnie coś ubywało też ale 2 razy tylko troszkę dolewki zrobiłem na prawie 40kkm (3 lata)

Napisano

> Panowie,

> może ktoś miał przypadek.

> w ciągu ok 1 miesiąca ucieka z max do min w wyrównawczym.

> Nie kopci przy zapalaniu,nie ma majonezu pod korkiem,itp.

> Silnik chodzi bez uwag.

> jakieś wskazówki ?

Sprawdź czy pod dywanikiem gumowym (kierowcy i pasażera) ten właściwy dywanik nie jest mokry?

Pozdr

Napisano

> Panowie,

> jakieś wskazówki ?

Witam

Dokładnie opisane i zdjęcia masz tutaj gdzie można spodziewać się wycieku w silniku T-jet

http://www.fiatbravoklub.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=1884

pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Dokładnie opisane i zdjęcia masz tutaj gdzie można spodziewać się wycieku w silniku T-jet

> http://www.fiatbravoklub.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=1884

> pozdrawiam

Ja miałem porządny wyciek właśnie w miejscu na zdjęciu zaznaczonym strzałką. Znaczy się - ciut na lewo od frontu widać taki nagwintowany otwór.

Właśnie tam serwis ASO założył podkładkę miedzianą, wkręcił śrubę i sprawa załatwiona.

Napisano

> Panowie,

> jakieś wskazówki ?

Co prawda słyszałem o problemem z jakimiś zaślepkami kanałów chłodzenia na bloku w T-Jet ale sprawdź dodatkowo proszę czy masz sucho pod dywanikami kierowcy i przedniego pasażera.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.