Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ABS...naprawia go mycie!!!

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu stwierdziłem iż kontrolka ABS gaśnie pózniej niż pozostałe,zaczęło się to mniej wiecej w styczniu.Tydzień temu podczs spokojnej jazdy, w/wym kontrolka zapaliła się na stałe.Zacząłem nerwowo szukac przyczyn,przegladając forum i... doszedłem do wniosku że najbardziej prawdopodobna diagnoza to-- niesprawny czujnik ABS przy jednym z kół.Niestety niemieccy "geniusze" w Astrze G zastosowali czujniki zintegrowane z piastą,co wydatnie podwyższa koszty naprawy angryfire.gif.Zważywszy na fakt że samochód był brudny,następnego dnia ,pojechałem na myjnię samoobsługową,wypłukałem także karczerem solidnie,koła,nadkola i...jakież było moje zdziwienie gdy po uruchomieniu silnika kontrolka normalnie zgasła.A że był to wilgotny poranek,sprawdziłem działanie ABS "w boju",działał bez zarzutu ok.gif.Stan eufori,po zaoszczędzeniu sporej kasy trwał do dziś...w drodze powrotnej z niedzielnego wyjazdu z rodziną poza miasto,kontrolka zapaliła się ponownie.W akcie desperacji wstąpiłem do myjni,ponownie obficie spłukałem koła,uruchomiłem silnik i..kontrolka zgasła.ABS sprawdzony na mokrym wyjezdzie z myjni wykazał pełna sprawnośc.No nie wiem hmm.gif, jakiś brak styku luzny kabel, czy bardziej poważna usterka?.A może poodpinac wtyczki od czujników ABS i potraktowac je sprayem do połaczeń elektrycznych.

Napisano

> A może poodpinac wtyczki od czujników ABS i potraktowac je sprayem do połaczeń

> elektrycznych.

I od tego trzeba było zacząć wink.gif

Napisano

> I od tego trzeba było zacząć

A jak działa czujnik ABS-u? Bo jeśli jest indukcyjny to może jest za duża szpara między czujnikiem a tarczą z ząbkami? Trochę brudu i sygnał niknie...

Napisano

Owszem, to możliwe, ale nie w tym przypadku. Tu cały ustrój pomiarowy jest wbudowany w piastę i zabezpieczony przed wpływem czynników zewnętrznych.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odnawiam temat,gdyż jest finał...niestety skończyło się na wymianie piasty.Kontrolka to się zapalała to gasła(z reguły podczas skrętu lub hamowania).Dziś byłem w końcu w ASO , po podłączeniu Techa i sorawdzeniu,zapadł werdykt... piasta do wymiany,liczyłem że to tylko przewód(to z resztą sugerowałem specom w ASO).I tak byłem zdziwiony że zasugerowali mi zamiennik SKF.Koszt ze wszystkim 820 zł mad.gif.

Napisano

> Odnawiam temat,gdyż jest finał...niestety skończyło się na wymianie piasty.Kontrolka to się

> zapalała to gasła(z reguły podczas skrętu lub hamowania).Dziś byłem w końcu w ASO , po

> podłączeniu Techa i sorawdzeniu,zapadł werdykt... piasta do wymiany,liczyłem że to tylko

> przewód(to z resztą sugerowałem specom w ASO).I tak byłem zdziwiony że zasugerowali mi

> zamiennik SKF.Koszt ze wszystkim 820 zł .

Za ok. połowe ceny SKF w sklepie byś dostał

Napisano
  • Autor

> Za ok. połowe ceny SKF w sklepie byś dostał

Ale te 820 zł to koszt -testu Techem,robocizny za wymianę i koszt piasty.

Napisano

> Ale te 820 zł to koszt -testu Techem,robocizny za wymianę i koszt piasty.

A w przypadku usługi, koszt Techem nie jest gratis?

Kiedyś tak było

Napisano
  • Autor

> A w przypadku usługi, koszt Techem nie jest gratis?

> Kiedyś tak było

Nie wiem jak było kiedyś,w moim przypadku jest to 190 zł na fakturze.

Napisano

> A w przypadku usługi, koszt Techem nie jest gratis?

> Kiedyś tak było

A ASO? gratis? To może był salon ERY? wink.gif

Napisano

> Koszt ze wszystkim 820 zł .

Ale chyba za wszystkie 4piasty?

Jeśli za 2 to jest zdzierstwo.

Wymieniałem w swojej przed sprzedażą przednią prawą piastę:Kraft 170 + wymiana 50 PLN.

Napisano

> Jeśli za 2 to jest zdzierstwo.

Za jedną.

> Wymieniałem w swojej przed sprzedażą przednią prawą piastę:Kraft 170 + wymiana 50 PLN.

No, nie porównujmy Krafta do SKFa wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.