Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzaski przy przyspieszaniu

Featured Replies

Napisano

Coś mi chrobotało od czasu do czasu przy ostrzejszej jeździe, zwłaszcza przy przyspieszaniu na 1 i 2 biegu - lokalizacja odgłosów to górna lewa cześć podszybia, ale zdecydowanie źródło trzeszczenia dobiegało z komory silnika a nie z deski. Objaw raz był, raz zanikał ... Ostatni raz odnotowałem podobne rzeczy w grudniu.

Dziś postanowiłem podjechać do serwisu na sprawdzenie co to jest, bo akurat znów się te odgłosy (bardzo wyraźnie słyszalne) uaktywniły, a ja akurat byłem w pobliżu.

Pan mechanik przejrzał dokładnie całą komorę silnika, podokręcał wszystkie śrubki, chociaż nie było czego dokręcać bo wszystkie były na tip top. Potem auto poszło na podnośnik i co się okazało, jedna z głównych śrub trzymających ławę (czy jak sie to zwie) lewego przedniego zawieszenia była tak luźna, że można ją było odkręcić palcami. Nie wypadła tylko dlatego, że było tam troche błota facepalm.gif

Po dokręceniu objawy ustały a samochód jakby posłuszniej reagował na ruchy kierownicą, chociaż podobno to nie ma znaczenia wink.gif

PS. W Bravo takiego zdarzenia jeszcze nie mieli. Podobno konstrukcja ławy jest lepiej rozwiązana w kaszlaku 1.9. Wina poszła na "potworną moc" i przeciązenia jakie generuje tiii-dżet grinser006.gif Chociaż na włochów też poszła wiązanka klotnia.gifpalacz.gif

Napisano

> Coś mi chrobotało od czasu do czasu przy ostrzejszej jeździe, zwłaszcza przy przyspieszaniu na 1 i

> 2 biegu - lokalizacja odgłosów to górna lewa cześć podszybia, ale zdecydowanie źródło

> trzeszczenia dobiegało z komory silnika a nie z deski. Objaw raz był, raz zanikał ... Ostatni

> raz odnotowałem podobne rzeczy w grudniu.

> Dziś postanowiłem podjechać do serwisu na sprawdzenie co to jest, bo akurat znów się te odgłosy

> (bardzo wyraźnie słyszalne) uaktywniły, a ja akurat byłem w pobliżu.

Konrys czy Polmozbyt Plus?

Napisano

> Coś mi chrobotało od czasu do czasu przy ostrzejszej jeździe, zwłaszcza przy przyspieszaniu na 1 i

> 2 biegu

Dla porządku sprawdź jeszcze miejsce połączenia słupka z błotnikiem jak na załączonym filmiku.

link:

Pozdrawiam

Napisano

> Dla porządku sprawdź jeszcze miejsce połączenia słupka z błotnikiem jak na załączonym filmiku.

> link:

> Pozdrawiam

Łooo kurna, na to to bym nie wpadł, aż chyba zejdę zobaczyć czy i u mnie trzeszczy smile.gif.

Napisano

> Łooo kurna, na to to bym nie wpadł, aż chyba zejdę zobaczyć czy i u mnie trzeszczy .

I co wyszło z inspekcji?

Napisano

> I co wyszło z inspekcji?

W sumie śmieszna sprawa, bo błotniki siedzą cicho niczym makiem zasiał, znalazłem jednak przyczynę trzeszczenia, jak mi się wydawało z górnej części deski rozdzielczej. Cudowałem ze słupkami, ich łączeniami z deską i okolicami. Trzeszczącym elementem okazało się zewnętrzne plastikowe podszybie w połączeniu z gumą na nim się znajdującą. Od 3ch miesięcy próbowałem znaleźć winowajcę, aż w końcu się udało brawo.gif.

Wstępnie popsikałem magicznym sprayem do plastików i gumy, zobaczymy jak długo da radę zeby.GIF.

Napisano

> znalazłem jednak przyczynę trzeszczenia...

Czy możesz zrobić zdjęcie i strzałką zaznaczyć dokładnie to miejsce?

Napisano

Trzeszczącym elementem okazało się zewnętrzne plastikowe

> podszybie w połączeniu z gumą na nim się znajdującą. Od 3ch miesięcy próbowałem znaleźć

> winowajcę, aż w końcu się udało .

ja już jakiś czas temu przy okazji sprawdzania po wymianie szyby przedniej zauwazylem, ze jak puknę lekko w ten plastik podszybia to oddaje telepaniem się. Więc pewnie na dziurach tym bardziej. Przy innej okazji prosiłem w ASO o korektę niby poprawili ale dalej jest podobnie - pewnie najlepiej trzeba to będzie samemu zdemontować i się z glową zabrać za to. Są tam takie mocowania na wcisk, ktore mają chyba jakiś stopień regulacji, docisku) ale nie jestem pewien bo przyglądałem się temu przez dziurki w podszybiu.

Napisano

> Czy możesz zrobić zdjęcie i strzałką zaznaczyć dokładnie to miejsce?

Mówisz i masz zeby.GIF.

Zaznaczam, że mam wersję z kierownicą po prawej stronie, a więc moje trzaski były po stronie pasażera. Ponaciskałem jednak wszystko inne, no i wiem że na całej szerokości dźwięki były podobne, tylko że mniej intensywne. Po przesmarowaniu środkiem do plastików problem trzeszczenia zniknął (testowałem bez wewnętrznych osłon słupków i listwy znajdującej się na górze deski rozdzielczej - tej z czujnikiem natężenia światła).

284836823-IMG_5789maly.jpg

post-5282-14352512127884_thumb.jpg

Napisano

> Są tam takie

> mocowania na wcisk, ktore mają chyba jakiś stopień regulacji, docisku) ale nie jestem pewien

> bo przyglądałem się temu przez dziurki w podszybiu.

Nie chce mi się ściągać całego podszybia, więc jeżeli spray do plastików pomoże to dam temu spokój. Jeżeli jednak znów za jakiś czas się zacznie to zajmę się tym porządniej waytogo.gif.

Napisano

> Mówisz i masz .

Dziękuję bardzo za zdjęcie. Też poszukam to u siebie bo u mnie skrzypi jak się włączy ogrzewanie na szybę. Wymieniali mi ostatnio cały słupek kierowcy ale nie pomogło.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

Napisano

nie chce cie straszyc, ale masz kierownicę po złej stronie z_lol1.gif

poza tym widze, ze na tamtejszy rynek w szybie jest prostokątne okienko do wglądu nr ramy?(na prawo od strzałek...)

Napisano

> Dobrze Ci sie wydaje z tym okienkiem, nie ma takigo w wersjach lewokierownicowych?

nie ma, widocznie u Ciebie tak przepisy nakazują niewiem.gif

Napisano

> Dobrze Ci sie wydaje z tym okienkiem, nie ma takigo w wersjach lewokierownicowych?

a ja się kiedyś dziwiłem dlaczego w ePerze jest tyle wersji szyby czołowej (jak szukałem do swojego) to chyba z 10 rodzajów szyby było z różnymi numerami cześci (w tym wersja zbrojona dla Carabinieri za ok. 40 tys. PLN za samą szybę według epera)

Napisano

> smar silikonowy tak?

Nie... to jest w sprayu tak jak preparat do konserwacji "kokpitu"...

Napisano

> Mam nadzieję, że to rozwiąże Twój problem .

Naciskałem tam na styku tej uszczelki i tego plastiku ale nie stwierdziłem skrzypienie....

Napisano

Silikon przestał działać, znów trzeszczy. Dzisiaj chyba rozbiorę dziada i zobaczę co innego da się wydumać z podszybiem wyjętym z samochodu. Niespecjalnie mam pomysły co z tym zrobić, ale spróbuję, może coś z tego będzie waytogo.gif.

Edit:

Poprawiłem to przy pomocy taśmy do owijania wiązek (takiej) samochodowych, podkleiłem wszystko dokładnie. Jak na tą chwilę jest jak należy - zobaczymy za kilka dni/tygodni/miesięcy zlosnik.gif.

Tutaj jest podszybie przed akcją i po akcji.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Po 11tu dniach róznej pogody, temperatury i chyba tysiącu przejechanych kilometrów stwierdzam, że mój patent się sprawdza w 100% waytogo.gif.
Napisano

no to widze ze tez bede musial zdemontowac podszybie i podlepic bo tez skrzeczy z deka ok.gif

Napisano

> gdzie kupiles tasmę, w Castoramie będzie?

Kupiłem na niemieckim ebay'u, bo w IRL nie mieli a w UK kosztowała jakieś kosmiczne pieniądze.

Na allegro jest też:

http://moto.allegro.pl/tasma-izolacyjna-tesa-parciana-z-meszkiem-19mm-fv-i1538392714.html

Dokladnie ten sam model waytogo.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.