Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu - jakie opony?

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim,

zainspirowany wątkiem obok zacząłem się zastanawiać, czy nie pomyśleć o zmianie opon w moim sprzęcie. Problem w tym, że jeżeli chodzi o opony motocyklowe to jestem zupełnie zielony. Prośba o jakieś sugestie (firma, typ, etc).

Pacjent to Honda CBF 600 z 2005r, bardzo małe przebiegi roczne z niewielkimi prędkościami (do 120-130), raczej miasto i wypady podmiejskie, żadnych długich tras. Aktualnie założone opony o rozmiarze przód 120/70ZR17 M/C (58W) tył 160/60ZR17 M/C (69W), chyba są oryginalne ale nie jestem pewien. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Kup jakieś sportowo turystyczne, koniecznie w takim samym rozmiarze jak masz teraz.

Polecane modele to Michelin PilotRoad2, Pirelli Angel ST, Metzeler Roadtec Z8, Dunlop RoadSmart.

Napisano

> Cześć wszystkim,

> zainspirowany wątkiem obok zacząłem się zastanawiać, czy nie pomyśleć o zmianie opon w moim

> sprzęcie. Problem w tym, że jeżeli chodzi o opony motocyklowe to jestem zupełnie zielony.

> Prośba o jakieś sugestie (firma, typ, etc).

> Pacjent to Honda CBF 600 z 2005r, bardzo małe przebiegi roczne z niewielkimi prędkościami (do

> 120-130), raczej miasto i wypady podmiejskie, żadnych długich tras. Aktualnie założone opony o

> rozmiarze przód 120/70ZR17 M/C (58W) tył 160/60ZR17 M/C (69W), chyba są oryginalne ale nie

> jestem pewien. Z góry dzięki za pomoc.

jedne z lepszych to Michelin Pilot Road, choć osobiście jeżdżę na torowych bridgestonach.

Napisano

> jedne z lepszych to Michelin Pilot Road, choć osobiście jeżdżę na torowych bridgestonach.

Ktore w ruchu publicznym sa niedogrzane ( nie osiagaja temperatury roboczej czyli latwiej sie wyp, znaczy przeszlifowac ) - gdzie tu logika ?

Przedmowca wymieniljuz wlasciwie wszystkie te ktore ja bym polecil. Jezeli chcesz aby trzymaly dlugo i dobrze trzymaly w deszczu to Z6, Z8, Pilot Road 2CT Angel ST; Smart Road.

wink.gif

Napisano

> Ktore w ruchu publicznym sa niedogrzane

juz dbam o to, zeby byly dogrzane:) spoko:)

Napisano

> juz dbam o to, zeby byly dogrzane:) spoko:)

2CT, albo Sportec M3. Mialem jedne i drugie - rewelacyjnie trzymają, ale szybko sie kończą. Teraz mam Z6 i do agresywnej jazdy nie polecam

Napisano

> juz dbam o to, zeby byly dogrzane:) spoko:)

Pierdu, pierdu, domyslam sie, ze dogrzewasz kocami grzewczymi podczas jazdy biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Teraz mam Z6 i do agresywnej jazdy nie polecam

To sa gumy do sportowej zurystyki a nie do palowania. Mam 1200 ccm, 130 Nm ( 70 % juz przy 3000 rpm. )

U mnie starczaja na 10 000 km

Co do M3 to wcale nie koncza sie tak szybko, nie pytam tez co dla Ciebie jest szybko ( dla mnie opona konczy sie po 3000 do 4000 km ).

wink.gif

Napisano

> Kup jakieś sportowo turystyczne, koniecznie w takim samym rozmiarze jak masz teraz.

> Polecane modele to Michelin PilotRoad2, Pirelli Angel ST, Metzeler Roadtec Z8, Dunlop RoadSmart.

Czytając potrzeby kolegi to jeszcze bym dołożył starsze modele które są obecnie w mega niskich cenach : Diablo Strada i Z6.

Napisano

> Czytając potrzeby kolegi to jeszcze bym dołożył starsze modele które są obecnie w mega niskich

> cenach : Diablo Strada i Z6.

Jeśli chodzi o Z6 to mogę faktycznie polecić, ze Stradą nie miałem do czynienia.

Napisano

> Jeśli chodzi o Z6 to mogę faktycznie polecić, ze Stradą nie miałem do czynienia.

Mialem zwykle Diablo (nie strady) w 600 i były ok. Strada to podobno to samo co Z6.

Co do kolegi który twierdził ze pałuje, to zupełnie nie o to chodzi - chlopak pyta o opony do szybkiej agresywnej jazdy, a nie o turystyczne! Z tego wzgledu lepsze bedą opony z mikkiej mieszanki. Moim tysiącem spokojnie zdarza mi się zerwac przyczepność tyłu przy mocniejszym odkrecaniu - na m3 tego zjawiska (uslizgu koła) nie było. Nie latam tez jak szatan zebym potrzebował opon torowych

Napisano

> Mialem zwykle Diablo (nie strady) w 600 i były ok. Strada to podobno to samo co Z6.

> Co do kolegi który twierdził ze pałuje, to zupełnie nie o to chodzi - chlopak pyta o opony do

> szybkiej agresywnej jazdy, a nie o turystyczne!

Masz szklaną kulę? Ja widzę jedynie że chce jeździć po mieście, a nie w trasie. Zresztą jak do tej pory wystarczyły mu oryginalne Bridge to wszystko co zaproponowaliśmy i tak będzie dużo lepsze wink.gif

Ale jeśli faktycznie koledze zależy na zapier... po mieście to wziąłbym coś bardziej sportowego : Diablo, Qual II lub Pilot Power'a

Napisano
  • Autor

- chlopak pyta o opony do

> szybkiej agresywnej jazdy, a nie o turystyczne! Z tego wzgledu lepsze bedą opony z mikkiej

> mieszanki.

hmm, przeczytałem jeszcze raz swoje pytanie, i nie widzę tam żadnej wzmianki o agresywnej jeździe smile.gif Powiedziałbym wręcz, że na 2oo jestem oazą spokoju, i jeżdżę nim zdecydowanie wolniej niż samochodem.

BTW, dzięki wszystkim za odpowiedzi, coś spróbuję wybrać.

Napisano
  • Autor

> Czytając potrzeby kolegi to jeszcze bym dołożył starsze modele które są obecnie w mega niskich

> cenach : Diablo Strada i Z6.

dzięki za sugestie, tak patrzę po allegro i nowe opony polecanych tu producentów są w bardzo porównywalnej cenie (730-800 zł za komplet). Rozumiem, że PilotRoad, DiabloStrada, Z6 są bardzo porównywalne, i przy zwykłej spokojnej jeździe nie odczuję różnicy? Czy któreś z nich są np. lepsze na mokrym asfalcie, a inne np. lepiej zachowują się w zakrętach?

Szukam gdzieś jakiegoś zestawienia pozycjonującego różne modele w zależności do czego są przeznaczone, np. czym różni się zwykłe diablo od diablo strada, itp. Możecie podrzucić jakiegoś linka?

Napisano

> dzięki za sugestie, tak patrzę po allegro i nowe opony polecanych tu producentów są w bardzo

> porównywalnej cenie (730-800 zł za komplet). Rozumiem, że PilotRoad, DiabloStrada, Z6 są

> bardzo porównywalne, i przy zwykłej spokojnej jeździe nie odczuję różnicy?

Pilot Road 2 w testach wypadły lepiej niż Z6/Strada, ale nie sądze żebyś przy spokojnej jeździe dał radę to wyczuć wink.gif

> Czy któreś z nich

> są np. lepsze na mokrym asfalcie, a inne np. lepiej zachowują się w zakrętach?

Na mokrym zdecydowanie górą jest Diablo Strada, tylko pytanie jak często jeździsz w deszczu ? Jeśli złapie cię okazjonalny deszcz to na każdym w/w komplecie dasz sobie radę shocked.gif

> Szukam gdzieś jakiegoś zestawienia pozycjonującego różne modele w zależności do czego są

> przeznaczone, np. czym różni się zwykłe diablo od diablo strada, itp. Możecie podrzucić

> jakiegoś linka?

W Pirelli wygląda to tak

Diablo Strada - więcej turystyki

Diablo - uniwersalna opona sportowo-turystyczna

Diablo Corsa - opona sportowa

Poszukaj testu opon z Motocykla, chyba widziałem go kiedyś na forum.motocyklistow.pl wink.gif

Napisano

> Pilot Road 2 w testach wypadły lepiej niż Z6/Strada,

> Na mokrym zdecydowanie górą jest Diablo Strada,

W porownaniu z czym / jaka opona ?

Pilot Road 2 moze i trzyma lepiej niz Z6, dylemat tylko w tym, ze w polowie zywota Z6 Michelina juz po prostu NIEMA !

wink.gif

Napisano

Zdecydowanie mogę polecić pilot road 2. Przewaga w porównaniu do innych to dwuskładnikowość. Środek jest trochę twardszy dzięki czemu w 150 konnej hondzie fireblade te opony wytrzymały 15 tyś km. Dla porównania bridgestone bt014 wytrzymał 5 tyś km. Boki nie są super miękkie, ale miękkie na tyle że można na tych oponach amatorsko pojeździć na torze (jeździłem w poznaniu, radomiu i lublinie). Przednia i tylna opona zamknięta, podnóżki poprzycierałem na nich, z trakcją nie było raczej problemów, dawały znać jeżeli były na granicy przyczepności, spokojnie radziły sobie w takich warunkach. W upale na torze Poznań przy ostrej jeździe zaczynały się przegrzewać wcześniej niż bardziej sportowe modele ale jak na opony jak by nie patrzeć sportowo-turystyczne było świetnie. Wiele osób było w dużym szoku jak zobaczyli na ile te opony pozwalają. Byli pewnie że jeździłem na typowo sportowych oponach. W ruchu ulicznym dość szybko łapią temperaturę roboczą. Nawet w niskich temperaturach rzędu 8 stopni dawały już jakąś przyczepność. Dla mnie świetne opony do jazdy uniwersalnej. Dzięki 2ct są trwałe a jak mamy ochotę to można na nich trochę pogonić na torze. Do torówki bym ich nie założył ale do motocykla wszechstronnego który ma być używany i do turystyki i do przemieszczania się i do wypadów na tor wybrałem je już drugi raz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.