Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup motocykla na firmę

Featured Replies

Napisano

Szukam i szukam info na ten temat w google i... im więcej czytam tym pojawia się więcej wątpliwości. Chcę wziąć motocykl na firmę (używany, 600 ccm). WG tego co wyczytałem do tej pory będę mógł odliczyć tylko 60 % vatu, ale za to nie będę mógł odliczać podatku od paliwa. Proszę o zweryfikowanie? Dzięuję 20.GIF

Napisano

> Szukam i szukam info na ten temat w google i... im więcej czytam tym pojawia się więcej

> wątpliwości. Chcę wziąć motocykl na firmę (używany, 600 ccm). WG tego co wyczytałem do tej

> pory będę mógł odliczyć tylko 60 % vatu, ale za to nie będę mógł odliczać podatku od paliwa.

> Proszę o zweryfikowanie? Dzięuję

w chwili gdy ja się zastanawiałem rok o tej porze ... właściciel salonu Honda / Suzuki dokładał do moto oficjalną odpowiedź kogośtam władnego że 100 % VAt od zakupu i VAt od paliwa ok.gif do odliczenia

Napisano

> Szukam i szukam info na ten temat w google i... im więcej czytam tym pojawia się więcej

> wątpliwości. Chcę wziąć motocykl na firmę (używany, 600 ccm). WG tego co wyczytałem do tej

> pory będę mógł odliczyć tylko 60 % vatu, ale za to nie będę mógł odliczać podatku od paliwa.

VAT od paliwa na moto to na bank się odlicza zlosnik.gif

O to chodzi przecież w posiadaniu moto na firmę grinser006.gif

Czy się odlicza cały VAT od zakupu, to Ci niestety nie powiem. Nie interesowałem się tematem.

Piszesz jednak że to ma być moto używane. Coś mi się wydaje że ofert sprzedaży z używanych z pełną fakturą VAT jest zdecydowanie mniej, niż tych bez faktury icon_rolleyes.gif

Napisano

> VAT od paliwa na moto to na bank się odlicza

hmm.gif a to ciekawe...

jakies oficjalne poparcie tej tezy?

Napisano

> VAT od paliwa na moto to na bank się odlicza

> O to chodzi przecież w posiadaniu moto na firmę

> Czy się odlicza cały VAT od zakupu, to Ci niestety nie powiem. Nie interesowałem się tematem.

> Piszesz jednak że to ma być moto używane. Coś mi się wydaje że ofert sprzedaży z używanych z pełną

> fakturą VAT jest zdecydowanie mniej, niż tych bez faktury

ja myśle że na jeden na 100 jest faktura .. a na jeden na 500 jest pełna faktura rotfl.gif

Napisano

> jakiś tekst

przeciez motocykl to pojazd samochodowy..., czyz nie?

Napisano

> przeciez motocykl to pojazd samochodowy..., czyz nie?

Przecież wszystko jest napisane ...• motocykl jest to pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy.

Występują zatem różne definicje samochodu osobowego, innego samochodu (np. samochodu ciężarowego) i motocykla, które pozwalają w ocenie organu podatkowego stwierdzić, że motocykl nie jest samochodem osobowym ani też innym samochodem.

W związku z powyższym podatnik ma prawo do pełnego odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu motocykla, jak i przy nabyciu paliwa wykorzystywanego do jego napędu, na podstawie art. 86 ust. 1 u.p.t.u. ...

Napisano

> Przecież wszystko jest napisane ...• motocykl jest to pojazd samochodowy jednośladowy lub

> z bocznym wózkiem - wielośladowy.

> Występują zatem różne definicje samochodu osobowego, innego samochodu (np. samochodu ciężarowego) i

> motocykla, które pozwalają w ocenie organu podatkowego stwierdzić, że motocykl nie jest

> samochodem osobowym ani też innym samochodem.

> W związku z powyższym podatnik ma prawo do pełnego odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu

> motocykla, jak i przy nabyciu paliwa wykorzystywanego do jego napędu, na podstawie art. 86

> ust. 1 u.p.t.u. ...

pozostaje wiec wprowadzic motocykl do ŚT... zlosnik.gif

Napisano

> pozostaje wiec wprowadzic motocykl do ŚT...

W moim przypadku, to raczej szukać czegoś takiego... hehe.gif

enfield_diesel_rh_161.jpg

Napisano

> a z paliwem w końcu jak jest?

jest tak, że jeszcze nikt tego chyba oficjalnie nie wie. w tamtym roku się odliczało w 100%, w tym po nowelizacji chyba żadna interpretacja się nie pojawiła.

Napisano

> odpisuje sie cały VAT jednak nie wiecej niż 6000zł

a to niby skad taka teoria ? icon_eek.gif

Napisano

> W moim przypadku, to raczej szukać czegoś takiego...

...a na oleju z biedronki pojedzie? oink.gifhehe.gif

Napisano

> Patrząc na kraj pochodzenia - niewykluczone.

Swoja drogą przy tak małym spalaniu to nawet nie ma od czego odliczać VATu zlosnik2.gif a co dopiero lać oleje jadalne hehe.gif

Napisano

wiesz co nie wiem skad ta "teoria"... ale skoro działa to chyba jest legalna. nie jestem księgowym... zapytaj swojej księgowej i będziesz mial info z najpewniejszego źródła...:)

Napisano

> a to niby skad taka teoria ?

Toć w zamieszczonym linku wszystko było napisane grinser006.gif

Napisano

> Toć w zamieszczonym linku wszystko było napisane

jesteś pewny że nie gadasz bzdur ?

Quote:

Występują zatem różne definicje samochodu osobowego, innego samochodu (np. samochodu ciężarowego) i motocykla, które pozwalają w ocenie organu podatkowego stwierdzić, że motocykl nie jest samochodem osobowym ani też innym samochodem.

W związku z powyższym podatnik ma prawo do pełnego odliczenia podatku naliczonego przy nabyciu motocykla, jak i przy nabyciu paliwa wykorzystywanego do jego napędu, na podstawie art. 86 ust. 1 u.p.t.u.

Napisano

> wiesz co nie wiem skad ta "teoria"... ale skoro działa to chyba jest legalna. nie jestem

> księgowym... zapytaj swojej księgowej i będziesz mial info z najpewniejszego źródła...:)

????????????????????????? zupełnie nie mam pojęcia o co może Ci chodzić

facepalm.giffacepalm.giffacepalm.giffacepalm.giffacepalm.giffacepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Napisano

> To jest cytat z tego linka jakiś tekst

JA PITOLE podaj mi podstawe aby sądzić że można odliczyć całość ale nie wiecej niż 6 tys.

bo ręce opadają ja nie będe wszystkich linków przeglądał szczególnie że znam fakty hehe.giffacepalm.gif

Napisano

> JA PITOLE podaj mi podstawe aby sądzić że można odliczyć całość ale nie wiecej niż 6 tys.

> bo ręce opadają ja nie będe wszystkich linków przeglądał szczególnie że znam fakty

Zgodnie z przepisami art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym (Dz. U. Nr 247, poz. 1652) - dalej n.u.p.t.u. - w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2012 r., co do zasady, w przypadku nabycia samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony kwotę podatku naliczonego, o której mowa w art. 86 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), stanowi 60% kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca - nie więcej jednak niż 6000 zł.

Może jednak czasami warto przeczytać ich zawartość bo teraz to mnie ręce opadają facepalm.gif

Napisano

ehhh

Quote:

> odpisuje sie cały VAT jednak nie wiecej niż 6000zł

Quote:

Toć w zamieszczonym linku wszystko było napisane

Quote:

stanowi 60% kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca - nie więcej jednak niż 6000 zł.

Może jednak czasami warto przeczytać ich zawartość bo teraz to mnie ręce opadają

więc ... facepalm.gif

Napisano

Z VATem - trzeba pytać dobrego doradcy podatkowego.

Ja wziąłem w styczniu nowkę Yamahę Midnight Star 1300 w leasing na firmę.

Co do odliczania VATu od paliwa - wg mnie tylko od pojazdu z homologacją ciężarową.

Trza jeszcze se kupić cieżarówkę i można odliczać..;)

Napisano

> U mnie we wsi US powiedział, że paliwo tylko w koszty.. Vatu niet

Czyli kwota brutto w koszty idzie. OK.

Ratuje cię ciezarówka w firmie wink.gif

Np. DODGE RAM 1500 wink.gif

Napisano

> Ratuje cię ciezarówka w firmie

> Np. DODGE RAM 1500

W zupełności wystarczy toczygnojek albo inny nyssan-patrol...

Napisano

> JA PITOLE podaj mi podstawe aby sądzić że można odliczyć całość ale nie wiecej niż 6 tys.

> bo ręce opadają ja nie będe wszystkich linków przeglądał szczególnie że znam fakty

Ponieważ przepisy podatkowe OGRANICZAJĄ odliczenie VAT tylko od samochodów osobowych, oraz (przejściowo) od osobowych z homologacją N-1*, to na zasadzie contrario, skoro motocykl NIE jest samochodem osobowym (M-1), ani ciężarowym (N-1) nieobjętym zakazem, to można odliczyć całość VAT tak od zakupu, jak i od paliwa.

Proste.

* z wyjątkami określonymi w ustawie, znanymi jako VAT-1, VAT-2 itd

Napisano

> W zupełności wystarczy toczygnojek albo inny nyssan-patrol...

To prawda, wystarczy cokolwiek. Byle benzynowe, czyli żuk, tarpan, itp.

Ale mnie nie było stać na takiego europejskiego padalca..;) I raczej nie będzie. Za drogie...;)

Napisano

> Fuuuuj....

> Prościej leasing.

lesing wlasnej uzywki? screwy.gif

Napisano

> Ponieważ przepisy podatkowe OGRANICZAJĄ odliczenie VAT tylko od samochodów osobowych, oraz

> (przejściowo) od osobowych z homologacją N-1*, to na zasadzie contrario, skoro motocykl NIE

> jest samochodem osobowym (M-1), ani ciężarowym (N-1) nieobjętym zakazem, to można odliczyć

> całość VAT tak od zakupu, jak i od paliwa.

> Proste.

> * z wyjątkami określonymi w ustawie, znanymi jako VAT-1, VAT-2 itd

odp: 1 US w Lodzi - mozna i od paliwa i od zakupu - podstawa: jakiś tekst

Napisano

> W zupełności wystarczy toczygnojek albo inny nyssan-patrol...

patrol to ciezarowka w sensie podatkowym? facepalm.gif

Napisano

> Fuuuuj....

> Prościej leasing.

jak kogos stac to po co ma sie babrac z leasingiem?

Napisano

> jak kogos stac to po co ma sie babrac z leasingiem?

Aby nie mieć środka trwałego.

Napisano

> Aby nie mieć środka trwałego.

a co w tym zlego???

kupujesz cos np za 100tys i masz fv ktora odrazu pakujesz w koszty ok.gif

Napisano

> a co w tym zlego???

> kupujesz cos np za 100tys i masz fv ktora odrazu pakujesz w koszty

Daniel, odpowiadam Ci przyjaźnie i niezaczepnie smile.gif Wszystko zależy od specyfiki firmy.

A także od preferencji osobistych itp.

Co do dużej faktury i kosztów: wystarczy pomanewrować pierwszą ratą..:)

Ja preferuję stale rozłożone koszty miesięczne, a nie wielką stratę raz na jakiś czas.

Leasing nie jest niczym strasznym. Zaś kredyt na firmę - moim skromnym zdaniem głupotą....

Pewne rzeczy za gotówkę, a inne - inaczej.

Każdy inaczej planuje finanse i wydatki. Amen.

ok.gif

Napisano

Ale ja sie nie boje leasingu bo mam pare maszyn w tej wlasnie formie. Zreszta z tej mozliwosc korzystam od 98roku smile.gif jesli mam wolna gotowke to oczywiste ze kupuje za kesz ok.gif

Napisano

> Ale ja sie nie boje leasingu bo mam pare maszyn w tej wlasnie formie. Zreszta z tej mozliwosc

> korzystam od 98roku jesli mam wolna gotowke to oczywiste ze kupuje za kesz

Dokładnie, masz rację wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.