Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tajemnicza kostka z 3-ma przewodami

Featured Replies

Napisano

Ponieważ przymierzam się do zainstalowania 3-ch gniazd wtykowych dla podłączenia różnych odbiorników(np. lodówka, odtwarzacz,itp.) w miejscu popielniczki dla pasażerów na tylnych siedzeniach(u mnie obowiązuje zakaz palenia w samochodzie) i szukam najwygodniejszego podłączenia odkryłem, że we wnęce koło hamulca ręcznego(po podniesieniu płytki) znajduje się kostka z 3-ma stykami do których biegną 3-przewody:żółty, biały i czarny. Przewody żółty i czarny maja połączenie z masą a przewód biały (w środku, o większej średnicy) otrzymuje napięcie po przekręceniu kluczyka w stacyjce(podobnie jak zapalniczka) i ma połączenie z plusem zapalniczki. Chce wykorzystać przewód napięciowy w tej kostce bo masa jest pod ręką pod gniazdem popielniczki z tyłu. Czy ktoś wie do czego jest ta nieużywana kostka i pod jaki bezpiecznik jest podłączona? Czy można z niej ciągnąć prąd 10-12A?. Myślałem o podłączeniu plusa bezpośrednio do plusa akumulatora(z użyciem wyłącznika i gniazda z bezpiecznikiem), ale obawiam się, że przy mojej słabszej pamięci, mógłbym zapomnieć o wyłączeniu odbiorników prądu podczas postoju samochodu i potem klapa z akumulatorem.

Napisano

Wyprowadzenie na dodatkowe gniazdo zapalniczki.

Do lusterek było by więcej kabli.

Napisano

> Wyprowadzenie na dodatkowe gniazdo zapalniczki.

> Do lusterek było by więcej kabli.

tak jak wyzej, +, - i podswietalnie zapalary bodajze

Napisano

> tak jak wyzej, +, - i podswietalnie zapalary bodajze

A kolory kabli? U mnie jest wtyczka z kilkunastoma kablami a potrzebuje tam podlaczyc sama zapalniczke grinser006.gif

Napisano

To masz instalację do elektrycznej regulacji lusterek.

Napisano

> To masz instalację do elektrycznej regulacji lusterek.

To wiem, ale kolory kabli mnie interesuja zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To wiem, ale kolory kabli mnie interesuja

Tak jak pisałem, u mnie do kostki dochodzą 3-y przewody: w środku biały, z lewej żółty, z prawej czarny. Biały ma napięcie(po przekręceniu kluczyka w stacyjce), pozostałe mają masę.

Napisano

> Tak jak pisałem, u mnie do kostki dochodzą 3-y przewody: w środku biały, z lewej żółty, z prawej

> czarny. Biały ma napięcie(po przekręceniu kluczyka w stacyjce), pozostałe mają masę.

żółty ma masę bez względu na pozycje kluczyka?

Napisano
  • Autor

> żółty ma masę bez względu na pozycje kluczyka?

tak, żółty i czarny ma masę bez względu na pozycję kluczyka, sprawdzałem to przyrządem

Napisano

> tak, żółty i czarny ma masę bez względu na pozycję kluczyka, sprawdzałem to przyrządem

a po włączeniu świateł?

Napisano
  • Autor

> Ponieważ przymierzam się do zainstalowania 3-ch gniazd wtykowych dla podłączenia różnych

> odbiorników(np. lodówka, odtwarzacz,itp.) w miejscu popielniczki d

No to sprawa jest jasna i robota zakończona. Kostka to dodatkowe źródło prądu i podłączona jest pod bezpiecznik zapalniczki (C2-20A). Przekonałem się o tym przypadkowo gdy sprawdzając czy jest napięcie w zapalniczce zrobiłem zwarcie i znikło jednocześnie napięcie w kostce. Po wymianie bezpiecznika napięcie pojawiło się w zapalniczce i kostce. Potrójne dodatkowe gniazdo zamontowane we wnęce zapalniczki. Dziękuje wszystkim za porady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.