Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co kupić? Mondeo MK3 2.2 TDCI vs Laguna 2.0DCi (2006-2007)

Featured Replies

Napisano

Zbliża się planowany termin zmiany auta. Określiłem sobie, że na zakup auta nie chcę przeznaczać więcej niż ~30k pln. Po krótkiej analizie te 2 modele zostały na placu boju

Oba mają przyzwoite opinie i przyzwoite ceny na rynku wtórnym.

Oba mają silnik z łańcuchem rozrządu, brak DPF/FAP i podobny poziom wyposażenia.

Co byście wybrali i dlaczego?

Napisano

> Zbliża się planowany termin zmiany auta. Określiłem sobie, że na zakup auta nie chcę przeznaczać

> więcej niż ~30k pln. Po krótkiej analizie te 2 modele zostały na placu boju

> Oba mają przyzwoite opinie i przyzwoite ceny na rynku wtórnym.

> Oba mają silnik z łańcuchem rozrządu, brak DPF/FAP i podobny poziom wyposażenia.

> Co byście wybrali i dlaczego?

Wydaje mi sie, ze Lagune bedzie latwiej znalezc krajowa, bo ten silnik 2,2 to raczej zbt popularny w PL nie byl.

Poza tym dci naprawde przyjemnie pracuja jak na diesla i spalaja relatywnie malo.

Co do utraty wartosci, to w sumie oba auta co mialy stracic to juz stracilyok.gif

Ja bym na Twoim miejscu spojrzal jeszcze na Citroena C5 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi sie, ze Lagune bedzie latwiej znalezc krajowa, bo ten silnik 2,2 to raczej zbt popularny

> w PL nie byl.

> Poza tym dci naprawde przyjemnie pracuja jak na diesla i spalaja relatywnie malo.

> Co do utraty wartosci, to w sumie oba auta co mialy stracic to juz stracily

> Ja bym na Twoim miejscu spojrzal jeszcze na Citroena C5

Myślę podobnie, znajomy z AK ma L2 1.9DCi z 2005r i jest zadowolony. Wiózł mnie kilka razy i byłem pozytywnie zaskoczony kulturą pracy silnika.

C5 podoba mi się, ale 2.0HDi mają chyba w standardzie FAP, którego chciałbym uniknąć

Napisano

> Myślę podobnie, znajomy z AK ma L2 1.9DCi z 2005r i jest zadowolony. Wiózł mnie kilka razy i byłem

> pozytywnie zaskoczony kulturą pracy silnika.

> C5 podoba mi się, ale 2.0HDi mają chyba w standardzie FAP, którego chciałbym uniknąć

Ja u siebie w Primerze, tez mam 1,9 dci i jestem naprawde pozytywnie zaskoczony.

Obecny przebieg to 240tys i caly czas jezdzi na pelnym syntetyku zmienianym co 15 zamiast zalecanych 30 tys km.

Spalanie waha sie miedzy 4,8 a 7,5 litraok.gif

Napisano

Ja mam forda, ale 2.0. Jak już ktoś napisał - 2.2 jeździ zdecydowanie mniej, więc wybór będzie trudniejszy.

Renuara w ogóle nie brałem pod uwagę, więc nie mam porównania. Ford jeździ i psuć się nie chce, ale pamiętaj o dwumasie co jakieś +/- 100 tkm i hałasującym napinaczu paska, który też trzeba wymienić częściej, niż w innych modelach.

Diesla oczywiście słychać, choć jest o niebo lepiej w porównaniu do gofra tdi 100 KM.

Auto przestronne, wygodne, spory bagażnik - ogólnie mogę polecić. ok.gif

Napisano
  • Autor

>Ford jeździ i psuć się nie chce

> Auto przestronne, wygodne, spory bagażnik - ogólnie mogę polecić.

A czy w przypadku Forda sa jakieś haczyki, drobne/większe wady na które trzeba uważać, co trzeba sprawdzić? Czy ma jakieś bzdurne, denerwujace rozwiazania, które dla kogoś mogłyby go wykluczać ?

Napisano

> A czy w przypadku Forda sa jakieś haczyki, drobne/większe wady na które trzeba uważać, co trzeba

> sprawdzić? Czy ma jakieś bzdurne, denerwujace rozwiazania, które dla kogoś mogłyby go

> wykluczać ?

Na kąciku Fordowym jest podwieszony temat w materii waytogo.gif.

Napisano

> A czy w przypadku Forda sa jakieś haczyki, drobne/większe wady na które trzeba uważać, co trzeba sprawdzić?

Wyżej wspomniałem o dwóch dot. mojego egz.

Niby słyszy się o rdzy, ale ja na swoim nie widzę - choć jakoś super dokładnie go nie oglądam codziennie. grinser006.gif

> Czy ma jakieś bzdurne, denerwujace rozwiazania, które dla kogoś mogłyby go wykluczać ?

Raczej nie, choś ma pare "patentów": wycieraczki włączane w druga stronę, grzana przednia szyba (w zimę o.k., ale pod słońce trochę przeszkadza) czy maskę otwieraną kluczykiem pod znaczkiem. grinser006.gif

Lfb dodatkowo ma tak wyprofilowaną tylną klapę, że otwierając ją w deszczu, woda spływa do bagaznika. hehe.gif

Na pocieszenie dodam, że w MKIV jest to samo. rotfl.gif

Napisano

Ja mam MKIII 2003 2.0tdci ale 85kw. W środku dużo miejsca, wygodny, nieźle wyciszony. W mojej ocenie lepszy wybór niż VW Passat 3bg. Dobra/bardzo dobra oferta części oryginalnych i zamienników w bardzo przyzwoitych cenach.

- śmieszne otwieranie maski

- ze rdzą się nie spotkałem.

- od opiekuna znajomej floty wiem, że po 100 kkm w 2.2 tdci wymieniał wtryski, a na pewno nie oszczędzali na ropie

Renault? Nie znam Laguny 2, ale kolega kiedyś jeździł i oglądałem. Na pewno mniejszy bagażnik i delikatniejsze (mniej trwałe) zawieszenie - ale nie wiem, czy drobiazgi czy sprawy poważniejsze.

Szukaj dobrego egzemplarza. Najlepiej kup w Niemczech od właściciela - wyjdzie drożej niż w PL, ale defacto taniej niż kupić i potem dokładać/reanimować. Popularne auta we flotach, wiec poszukaj też może po samochodów sprzedawanych przez CFMy.

Napisano
  • Autor

> Ja mam MKIII 2003 2.0tdci ale 85kw. W środku dużo miejsca, wygodny, nieźle wyciszony. W mojej

> ocenie lepszy wybór niż VW Passat 3bg. Dobra/bardzo dobra oferta części oryginalnych i

> zamienników w bardzo przyzwoitych cenach.

> - śmieszne otwieranie maski

> - ze rdzą się nie spotkałem.

> - od opiekuna znajomej floty wiem, że po 100 kkm w 2.2 tdci wymieniał wtryski, a na pewno nie

> oszczędzali na ropie

> Renault? Nie znam Laguny 2, ale kolega kiedyś jeździł i oglądałem. Na pewno mniejszy bagażnik i

> delikatniejsze (mniej trwałe) zawieszenie - ale nie wiem, czy drobiazgi czy sprawy

> poważniejsze.

> Szukaj dobrego egzemplarza. Najlepiej kup w Niemczech od właściciela - wyjdzie drożej niż w PL, ale

> defacto taniej niż kupić i potem dokładać/reanimować. Popularne auta we flotach, wiec poszukaj

> też może po samochodów sprzedawanych przez CFMy.

Czyli jednak występują problemy z wtryskami pomimo opinii, że po lifcie problem miał już nie dokuczać frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.