Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana szczęk z tyłu. Jakieś pułapki? Jakieś wskazówki?

Featured Replies

Napisano

Zmieniłem już koła na letnie i przy okazji zdjąłem bęben żeby zobaczyć w jakim stanie są tylne hamulce.

Bęben ma jeszcze duży zapas i raczej nie jest jajowaty (brak objawów) natomiast okładziny na szczękach są na wykończeniu.

Zamierzam wymienić samodzielnie szczęki i mam pytanie czy dam radę to zrobić poprawnie i czy są jakieś pułapki (związane z regulacją ręcznego lub z samo-regulatorem)

Hamulce mam 203mm (8 cali) "typu BENDIX ", znaczy wersja szczęk bez tych dużych blaszek (patrz na dół posta).

Ostatnim autem z bębnami jakie miałem był 126p, wówczas niejednokrotnie wymieniałem szczęki i cylinderki i nie sprawiało mi to żadnych trudności ale mam wrażenie że mechanizm samoregulacji (umieszczony na i wymieniany razem ze szczękami) i podłączenia ręcznego był tam prostszy do ogarnięcia?

Pytania:

1) Czy przy okazji wymiany szczęk sensowne ( a może konieczne) jest wymienienie także samoregulatora? Czy da się ocenić jego sprawność?

2) Czy jest sens wymiany cylinderków profilaktycznie przy okazji skoro nie ciekną oraz działają? Pytam bardziej o sens technicznie niż ekonomicznie bo to nie są drogie rzeczy)

Chęć samodzielnej wymiany motywuję bardziej brakiem zaufania do mechaników niż chęcią zaoszczędzenia.

w Bravie były chyba 3 czy 4 rodzaje bębnów, z czego w rozmiarze 8 cali 2 rodzaje:

- Bendix (takie mam)

- Lockheed

Różniące się nie tylko szczękami ale i mechanizmem samoregulacji):

BENDIX:

462x.jpg

LOCKHEED:

560x.jpg

Napisano
  • Autor

> Masz abs?

Nie smile.gif

Napisano
  • Autor

> to na 99% masz tego typu:

> http://allegro.pl/szczeki-hamulcowe-fiat-brava-bravo-punto-lancia-y-i1482552062.html

Takich nie mam na pewno bo to 180mm.

A ja mierzyłem średnicę bębnów (wewnętrzną) i wyniosła około 203mm. poza tym napis na nich MAX. 204.7mm

Niby sprawdzałem na EPERZ-e i wyglądały mi na Bendix...

Ale jak patrzę teraz na zdjęcie w komórce jakie zrobiłem po zdjęciu bębna to faktycznie wyglądają na Lockheed... kurdę... sam już nie

wiem co mam.

Zdjęcie1

Zdjęcie2

Napisano

> Takich nie mam na pewno bo to 180mm.

> A ja mierzyłem średnicę bębnów (wewnętrzną) i wyniosła około 203mm. poza tym napis na nich MAX.

> 204.7mm

> Niby sprawdzałem na EPERZ-e i wyglądały mi na Bendix...

> Ale jak patrzę teraz na zdjęcie w komórce jakie zrobiłem po zdjęciu bębna to faktycznie wyglądają

> na Lockheed... kurdę... sam już nie wiem co mam.

O zdjecie mi chodzilo jesli chodzi o typ. Ze srednica to chyba trzeba sprawdzic samemu.. No chyba ze to zalezalo od rocznika samochodu hmm.gif

Napisano
  • Autor

Zerkniesz na zdjęcia jakie podlinkowałem wyżej?

Bom się pogubił już...

Napisano

w TYM wątku dodałem foty 3 różnych systemów szczęk i opisałem jak je rozróżnić.

Napisano
  • Autor

W takim razie nie umiem się posłużyć EPER-em frown.gif

Mi też już teraz wygląda ewidentnie na Lockheed 203mm

Czyli punkt 3 z klasyfikacji kol. Belisariusa.

Dzięki! 20.GIF20.GIF

Napisano

Masz na 100% Lockheed. Na epera nie patrz, do mojej Marei po vin eper podaje Bendix, a też mam Lockheed. Myślę, że to było na zasadzie: montażysta miał pod ręką inny zestaw i taki włożył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.