Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd Brava 1.6 PILNE!! :)

Featured Replies

Napisano

witam panowie .

zabrałem sie dzisiaj za wymiane rozrządu w Bravie 1. 16v 2001r . i zaczołem sprawdzać ustawienie rozrządu bo podejrzewam żle ustawiony rozrząd bo auto nie wkręca sie na broty tak jak powinno i mocy jakby mało. Dla porównania przejechalem sie niedawno brawą też 1.6 kolegi i powiem tak ten mój to jakiś muł. Auto kupiłem 3 miesiace temu przyjechało z niemiec ale bez książki serwisowej .

i nie pasuje mi ustawieie tego rozrządu . otóż po załoęniu blokad wałków rozrządu okazune sie że wał jest przesuniety względem cechy wał -obudowa o pół obrotu

znak na wale wygląda tak

t386520_4.jpg

koło zamachowe tak

t386524_4-1.jpg

wiec już coś nie tak czy poprawić ten wał czy tak może zostać ??

jężeli ustawie wał na cechy

t386537_2.jpg

to nie można założyć blokad

t386533_3.jpg

to znak na kole zamachowym pokazuje ok 8 stopni

t386538_1.jpg

???

jężęli ustawie punkt zero na kole zamachowym napunkt

t386542_5.jpg

to znów na wale korbowym nie pasuje znak

t386543_5-1.jpg

czy może mi ktoś opisać czego sie wkońcu trzymać żeby było poprawnie ????

bardzo prosze o pomoc koledzy smile.gif

Napisano

ustawiasz gmp i wtedy zakładasz blokady..jak nie wejdą to masz przestawiony. NIe baw się w znaki.

Napisano

> ustawiasz gmp i wtedy zakładasz blokady..jak nie wejdą to masz przestawiony. NIe baw się w znaki.

Nie prawda !!!

Procedura korzystania z blokad

Zauwazcie, ze po zdjeciu blokad, przed dokreceniem walkow do kol, wykonuje sie obrot, czyli wszystko sie przestawia. Blokady maja sens tylko zachowujac procedure montazu, w przypadku, gdy wiemy, ze ustawienie nie bylo tykane, marker na wale, kolach walkow i kole zamachowym w GMP 1 cyl daje rade

Napisano

> Nie prawda !!!

> Procedura korzystania z blkad

>

> Zauwazcie, ze po zdjeciu blokad, przez dokreceniem walkow do kol, wykonuje sie obroc, czyli

> wszystko sie przestawia. Blkady maja sens tylko zachowujac procedure montazu, w przypadku, gdy

> miemy, ze ustawienie nie bylo tykane, marker na wale kolach walkow i kole zamachowym w GMP 1

> cyl daje rade

nie bredź chłopie...

2x robili mi we fiacie rozrząd i tylko walneli śmiechem jak zapytałem o znaki...I zawsze dokręcali i dopiero potem zdejmowali blokady. Po to masz 2gi klucz żeby skontrować.

W ogóle nie rozumie co ty piszesz....kręcą wałem bez blokad ?? więc po uja ustawiać rozrząd jak potem go rozstrajają...

Procedura jest prosta jak budowa cepa...ustawiasz gmp i zakładasz blokady...jak nie paszą poluzowujesz koła i ustawiasz...dokręcasz, zdejmujesz blokady przekręcasz walem ze 3 obroy i zakładasz blokady d;la sprawdzenia..i mają wejść. Wtedy jest dobrze.

Napisano

> nie bredź chłopie...

> 2x robili mi we fiacie rozrząd i tylko walneli śmiechem jak zapytałem o znaki...I zawsze dokręcali

> i dopiero potem zdejmowali blokady. Po to masz 2gi klucz żeby skontrować.

podwazasz wloskiego manuala, OK widocznie wiesz lepiej, mam przebieg 330 000 rozrzad wymieniam co 70 000, auto posiadam od 56000, przy pierwszej 70 tce zrobilem sobie znaki i stoja do dzis w tym samym punkcie, mimo ze jestem po 4 wymianie

> Procedura jest prosta jak budowa cepa...ustawiasz gmp i >zakładasz blokady...jak nie paszą poluzowujesz koła i >ustawiasz...dokręcasz, zdejmujesz blokady przekręcasz walem ze >3 obroy i zakładasz blokady d;la sprawdzenia..i mają wejść. Wtedy >jest dobrze.

Ja widze na prezentacji cos innego ale mozesz sie z tym nie zgadzac masz do tego prawo, mamy demokracje

Napisano

> podwazasz wloskiego manuala, OK widocznie wiesz lepiej, mam przebieg 330 000 rozrzad wymieniam co

> 70 000, auto posiadam od 56000, przy pierwszej 70 tce zrobilem sobie znaki i stoja do dzis w

> tym samym punkcie, mimo ze jestem po 4 wymianie

naprawdę nie interesuje mnie co sobie robisz z autem..wiem jak robi to fiat w bielsku i fiat w austri....widocznie mają inne procedury niż "miszczowie" z jutjuba rotfl.gif

Napisano
  • Autor

panowie a da sie określić gmp bez czujnika zegarowego ?? i żeby był pewny ale w koncu sam gmp trwa przez jakieś tam ileśtam stopni obrotu wałem. nie ma to wpływu a co z tym przestawionym wałem o pół obrotu wałem ?

Napisano

Mnie też to zastanawia jak to właściwie ma być z tym rozrządem. Mi mechanik powiedział że na znaki nie patrzy w ogóle. Ustawia 1 tłok w gmp mając czujnik zegarowy, zakłada blokady itd. Faktycznie jak ustawił mając czujnik zegarowy 1 tłok w gmp to cecha na kole nie pokrywała się z tą na bloku. A wcześniej miałem ustawione na znak na bloku to silnik był mało elastyczny. Zapytam w Fiacie przy okazji.

Napisano
  • Autor

> W jakim celu przestawiają wałem o 10, 8, 20 stopni?

ma może ktoś zeskanowaną tę tarczkę do przykrecania na koło pasowe z tymi stopniami . żeby tylko wydrukowac ją

czyli reasumując zakładam blokady ustawiam wał w 1tłoku w gmp i jeżeli ząbki na pasku nie pasują poluzowywuje kółka rozrządu i naciągam pasek rolką napinającą dokręcam kółka wałków rozrządu i gotowe tak ?? a co z tym obrócoym wałem w takim bądz razie teraz przy ustawionych blokadach i cesze na wale która jest na dole 1 tłok ie mo ze być w górze tylko jest na dole a 3 jest w górze dobrze rozumie?

Napisano

Dane

- plywajace kola rozrzadu, zakres luzu 10°

- walki rozrzadu zablokowane w polozeniu okreslonym krzywkami

- tlok 1 cyl w GMP, zakladamy, ze ustawione zegarem

Procedura

- przekrecamy kola rozrzady maksymalnie zgodnie z ruchem wskazuwek zegara

- zakladamy pasek na kolo walu, kolo walka ssacego, korygujac ustawienie kola do zazebienia sie z paskiem, to samo dla walka wydechowego

- napinamy pasek napinaczem maksymalnie

- zdejmujemy blokady

- wykonujemy obrot walem, zgodnie z kierunkiem pracy silnika

(w tym momencie obrot kol za pomoca paska, znowu powoduje przesuniecie sie kol wzgledem walkow, maksymanie zgodnie z ruchem wskazuwek zegara, po za tym uzyskujemy rownomierne napiece ukladu)

- dokrecamy sruby blokujace kola walkow z walkami

- ustawiamy ponownie GMP 1 i korygujemy napiece na napinaczu

Ja to widze wlasnie tak i jest to dla mnie jak najbardziej logiczne

Dziekuje

Napisano
  • Autor

> Dane

> - plywajace kola rozrzadu, zakres luzu 10°

> - walki rozrzadu zablokowane w polozeniu okreslonym krzywkami

> - tlok 1 cyl w GMP, zakladamy, ze ustawione zegarem

> Procedura

> - przekrecamy kola rozrzady maksymalnie zgodnie z ruchem wskazuwek zegara

> - zakladamy pasek na kolo walu, kolo walka ssacego, korygujac ustawienie kola do zazebienia sie z

> paskiem, to samo dla walka wydechowego

> - napinamy pasek napinaczem maksymalnie

> - zdejmujemy blokady

> - wykonujemy obrot walem, zgodnie z kierunkiem pracy silnika

> (w tym momencie obrot kol za pomoca paska, znowu powoduje przesuniecie sie kol wzgledem walkow,

> maksymanie zgodnie z ruchem wskazuwek zegara, po za tym uzyskujemy rownomierne napiece

> ukladu)

> - dokrecamy sruby blokujace kola walkow z walkami

> - ustawiamy ponownie GMP 1 i korygujemy napiece na napinaczu

> Ja to widze wlasnie tak i jest to dla mnie jak najbardziej logiczne

> Dziekuje

aha czyli trzeba załatwić czujnik zegarowy .

Napisano

sprawa jest prosta....aby okreslić czy masz poprawnie ustawiony rozrząd musisz ustawić gmp i wtedy sprawdzasz czy pasują blokady. Jak nie pasują znaczysie że jest przestawiony.

Tak musisz mieć czujnik zegarowy.

Tak robią we fiacie.

Napisano
  • Autor

> sprawa jest prosta....aby okreslić czy masz poprawnie ustawiony rozrząd musisz ustawić gmp i wtedy

> sprawdzasz czy pasują blokady. Jak nie pasują znaczysie że jest przestawiony.

> Tak musisz mieć czujnik zegarowy.

> Tak robią we fiacie.

tak to po co zrobili ceche na kole zamachowym i napisali stopnie na obudowie skrzyni biegów?

Napisano

> tak to po co zrobili ceche na kole zamachowym i napisali stopnie na obudowie skrzyni biegów?

ja tez robilem w swoim na blokady plus cechy na kole zamachowym ...gmp to o stopni na kole..auto smiga..rozrzad ok.

Napisano
  • Autor

> ja tez robilem w swoim na blokady plus cechy na kole zamachowym ...gmp to o stopni na kole..auto

> smiga..rozrzad ok.

no wlasnie to też ustawiłęm na koło zamachowe zgodnie z cechą tylko że ten kto ostatnio zmieniał w moim aucie zrobił złe cechy na kole zamachowym

Napisano

W.g. książek istnieje coś takiego jak kąt wyprzedzenia zapłonu. yay.gif

Nie jestem mechanikiem ale coś w głowie mi się kołacze że pewnie o to chodzi. 20.GIF

Napisano

> W.g. książek istnieje coś takiego jak kąt wyprzedzenia zapłonu.

> Nie jestem mechanikiem ale coś w głowie mi się kołacze że pewnie o to chodzi.

Na kole zamachowym masz : 0, 5 i 10 stopni.

) stopni odpowiada GMP..

Napisano

Byłem dziś we Fiacie i rozmawiałem z dwoma kumatymi mechanikami i powiedzieli to co mój majster że te znaki to można w przypadku 1.6 sobie w buty wsadzić czujnik zegarowy i blokady i to tyle. Z braku laku lub w przypadku braku czujnika zegarowego można się posiłkować tymi cechami na bloku i chodzić też będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.