Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływomierz - Bravo 1.9 120 KM

Featured Replies

Napisano

No więc po 40.000 km poleciał przepływomierz. Silnik był jak muł, zero przyspieszenia. Po sprawdzeniu FESem ilość zapotrzebowania na powietrze, a ilość która przepływała była nawet 4x mniejsza.

Działo się to praktycznie jednego dnia, choć zrobiłem kilka przejazdów z pedałem w podłodze i nie mogłem rozpędzić się nawet do 60 km/h. Podejrzewałem EGR, ale na FES wszystko było w porządku.

Pierwszy błąd jaki wyskoczył, to problem z Sondą Lambda. Ale nie miało to dla mnie sensu, bo sonda nie pada z minuty na minutę, aby za chwilę się naprawić. Na szczęście po kolejnym przejeździe pojawił się oczekiwany błąd, tzn. błąd przepływomierza.

Po zakupie nowego, oczywiście poza ASiO, bo tu zapłaciłbym 770 zł (650 zł regenerowany), przystąpiłem do demontażu. Sprawa prosta, bo dojście jest idealne. Całe 30 sekund i po wymianie. Po założeniu nowego bardziej słychać turbinę i autko troszkę lepiej wchodzi na obroty. Mierzone dane powietrza na przepływomierzu są praktycznie takie same, gdzie na starym różniły się o wiele więcej, np. 30 czy 50 jednostek jak auto normalnie jechało. Bo w sytuacji, gdy mocy nie było, to zapotrzebowanie na 1006 mg/i, a przepływająca to 247 mg/i.

W momencie, gdy nagle poszło powietrze w takiej ilości jak powinno, w lusterku widziałem czarny obłok.

Po obejrzeniu niesprawnego przepływomierza wyszło na jaw, że winne wszystkiemu są opary oleju silnikowego, które krążą w układzie i lecą z przewodu z drugiej strony idącego w górę silnika. Po prostu osiadają na siateczce i utrudniają pomiary fałszując wyniki dla komputera.

Wymiana filtra powietrza ma miejsce co 10.000 km, a nie jak fabryka sobie życzy co 30.000, bo wtedy nie dość, że opary oleju to syf z filtra idzie do przepływomierza i, co gorsze, do turbiny.

Napisano

> Wymiana filtra powietrza ma miejsce co 10.000 km, a nie jak fabryka sobie życzy co 30.000, bo wtedy

> nie dość, że opary oleju to syf z filtra idzie do przepływomierza i, co gorsze, do turbiny.

Czy fabryka nie każe go wymieniać przypadkiem co 60.oookm?

Napisano

Spokojnie... wypowiedz się merytorycznie o co Ci chodzi.. ?

Ostatnio była dyskusja o częstotliwości wymiany filtra powietrza wpisanej w instrukcję... i Ty chyba się nawet w tej dyskusji wypowiadałeś.. i powinieneś pamiętać, że była o tym rozmowa...

Napisano
  • Autor

> Czy fabryka nie każe go wymieniać przypadkiem co 60.oookm?

Wymienia się filtr powietrza, oleju, paliwa jeśli jest, klimatyzacji, a nie przepływomierz. To jest tak samo jakby napisali, że DPF trzeba wymienić co 50.000 km, a kosztuje on 7.000 zł. Pomyśl zanim coś napiszesz.

Napisano
  • Autor

> Na jakim oleju silnikowym jeździsz ?

A jakie to ma znaczenie w tym wypadku? Oryginalna Selenia WR. Przepływomierze w tym silniku padają jak muchy, właściciele Stilo wiedzą coś na ten temat. Nie spodziewałem się niczego innego, jeśli wszystko jest żywcem ze Stilo, jedynie blachy zmienione.

Napisano

> Wymienia się filtr powietrza, oleju, paliwa jeśli jest, klimatyzacji, a nie przepływomierz.

A gdzie ja to napisałem, że przepływomierz? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie ja to napisałem, że przepływomierz?

To chcesz wymieniać filtr powietrza co 60.000 km? Inteligencja bije na kilometr od Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Spokojnie... wypowiedz się merytorycznie o co Ci chodzi.. ?

> Ostatnio była dyskusja o częstotliwości wymiany filtra powietrza wpisanej w instrukcję... i Ty

> chyba się nawet w tej dyskusji wypowiadałeś.. i powinieneś pamiętać, że była o tym rozmowa...

Człowieku, co ma filtr powietrza do przepływomierza, jak piszę że uwalony jest oparami oleju silnikowego. A to jakby z drugiej strony rura doprowadza. Widziałeś kiedyś przepływomierz zamontowany i wyjęty oraz miejsce, w którym on się znajduje? To jak zobaczysz to wtedy zabierz udział w dyskusji. Bo póki co to nabijasz sobie punkty.

Napisano
  • Autor

> A gdzie ja to napisałem, że przepływomierz?

Piszesz w temacie o przepływomierzu. Chyba, że ja tematy pomyliłem...

Napisano

> To chcesz wymieniać filtr powietrza co 60.000 km? Inteligencja bije na kilometr od Ciebie.

Ja nie chcę bo ja wymieniłem po 12kkm ale napisałem tylko to, że tak piszą w instrukcji- tyle i tylko tyle!

Napisano

> Człowieku, co ma filtr powietrza do przepływomierza,

"Człowieku".. co mnie obchodzi przepływomierz.. .?

Ja się tylko odniosłem do Twoich słów "Wymiana filtra powietrza ma miejsce co 10.000 km, a nie jak fabryka sobie życzy co 30.000" - tylko tyle, ze producent pisze w instrukcji że co 60kkm a nie co 30 jak Ty "Człowieku" byłeś uprzejmy to napisać.

Pozdrawiam

Napisano

> Gratuluję, nabiłeś sobie kilka postów bijąc pianę.

To Ty chyba nabiłeś sobie więcej postów bo po się awanturujesz.. o to, ze tylko zwróciłem Ci uwagę, że się pomyliłeś?

Spuść głowę i przyznaj się do błędu zamiast się pieklić.

Jak kończę bo to nie miejsce na takie spory.

Pozdrawiam

Napisano

Do kolegi zakładającego ten wątek: Myslę, że każdemu sie przyda jak zrobisz tutorial jak zdiagnozować usterkę i jak wymienić ten przepływomierz. (zdjęcia)

Napisano

> Człowieku, co ma filtr powietrza do przepływomierza, jak piszę że uwalony jest oparami oleju

> silnikowego. A to jakby z drugiej strony rura doprowadza. Widziałeś kiedyś przepływomierz

> zamontowany i wyjęty oraz miejsce, w którym on się znajduje? To jak zobaczysz to wtedy zabierz

> udział w dyskusji. Bo póki co to nabijasz sobie punkty.

A niby jakim cudem przepływka ma być uwalona w oleju skoro odma jest już za przepływką przed turbiną ?

Napisano
  • Autor

> A niby jakim cudem przepływka ma być uwalona w oleju skoro odma jest już za przepływką przed

> turbiną ?

Nie wiem, widać cuda i tyle. Skoro wszystko jest idealnie spasowane i nigdzie nie ma żadnych możliwości przejścia powietrza z olejem, to znaczy że sam sobie nalałem tam oleju silnikowego smile.gif

Napisano

> Nie wiem, widać cuda i tyle.

Normalka nie cuda.... hehe.gif

Jeśli jest przedmuch z odmy i to większy niż turbina jest w stanie zassać to przepływka będzie zaolejona.... po zatym te drobiny oleju z odmy wpadają na wirnik turbiny od strony zimnej i się to wszystko "rozbryzguje" sick.gif w Stilo nie jest ciekawie umieszczona - za blisko... w Cromie już jest to znacznie lepiej zrobione ....

Aaa i sam proces odpalania....a uta

Napisano
  • Autor

> Normalka nie cuda....

> Jeśli jest przedmuch z odmy i to większy niż turbina jest w stanie zassać to przepływka będzie

> zaolejona.... po zatym te drobiny oleju z odmy wpadają na wirnik turbiny od strony zimnej i

> się to wszystko "rozbryzguje" w Stilo nie jest ciekawie umieszczona - za blisko... w Cromie

> już jest to znacznie lepiej zrobione ....

> Aaa i sam proces odpalania....a uta

Generalnie jest to standardowe zachowanie tego silnika, więc problemu nie ma.

Napisano

> Generalnie jest to standardowe zachowanie tego silnika, więc problemu nie ma.

Dokładnie.....

Problem zaczyna się jak obudowa filtr. pow. jest połamana lub dolna "puszka" pod filtrem jest urwana/połamana / nieszczelna... wtedy faktycznie wszystko jest tam upitolone olejem bo opary z odmy nie są zassysane sick.gif

Napisano
  • Autor

Oczywiście trafiłem na kolejną oszczędność. Włożyłem nowy przepływomierz, w domu oglądam stary i patrzę, a tu jest od strony filtra powietrza gumowa uszczelka. Poszedłem do auta, patrzę, a tam nic takiego nie ma. Więc znowu demontaż przepływomierza i założenie uszczelki. Moim zdaniem powinna być w komplecie, bo może się przecież uszkodzić.

Napisano

> Dokładnie.....

> Problem zaczyna się jak obudowa filtr. pow. jest połamana lub dolna "puszka" pod filtrem jest

> urwana/połamana / nieszczelna... wtedy faktycznie wszystko jest tam upitolone olejem bo opary

> z odmy nie są zassysane

w 1.6 Mjet jest chyba pdobna budowa bo kiedyś jak wymianiałem filtr powietrza to zauważyłem zwisającą jedną kroplę oleju z przewodu zasysającego powietrze tam w środku w puszcze filtra, przetarłem i teraz przy ponownej wymianie filtra 10 tys km później patrzyłem dokładnie ale tym razem nie było juz śladu oleju. Olej musiał przejść przez odmę i przepływkę skoro aż tam sie dostał. na razie odpukać (60tys.) nie miałem problemów z przepływomierzem u siebie dających jakies zauwazalne efekty.

Czy przepływomierz sie wogóle wymienia profilaktycznie po jakims przebiegu czy czeka się aż padnie sam?

Napisano

> w 1.6 Mjet jest chyba pdobna budowa

Tego nie wiem...

> Czy przepływomierz sie wogóle wymienia profilaktycznie po jakims przebiegu czy czeka się aż padnie

> sam?

Czeka się aż padnie..... czyszczenie to ostateczność ale tylko środkami do elektroniki - odtłuszczaczami i to trzymając przepływkę w pionie aby się do środka nie nalało i nie weszło w reakcje z tym zelem wewnątrz...

Przepływka wytrzyma w zależności od jakości filtra i miliona innych czynników zlosnik.gif od 40 do 240 tys km...... srednia coś koło 140tys km pada... wymienia się tylko na oryginał z pewnego źródła u Fiata to Bosch old.gif

Napisano
  • Autor

Ja u siebie wymieniłem na oryginalnego Boscha. Tyle, że nie brałem we Fiacie za 800 zł - aktualna cena z ePera v. 60. W poprzednim cena coś około 770 zł. Poza ASiO zapłaciłem niecałe 200 zł...

Generalnie w sobotę zaświeciła się kontrolka MIL i komunikat "Sprawdź silnik". Podpiąłem pod FES i wyszło P0401 - mały przepływ w EGR. Wymontowałem ustrojstwo, rozebrałem, wyczyściłem. W środku były ze dwie łyżki sadzy, która utrudniała przepływ spalin. Usunąłem błąd, problem ustąpił.

Generalnie ceny z nowym rokiem poszły ok. 10% do góry.

Napisano

> Ja u siebie wymieniłem na oryginalnego Boscha.

Ale na Boscha? Nie na jakieś chińskie g..no? zlosnik.gif

Co do EGR-a to nalezy rozebrać cewkę i ją wyczyścić od środka ! old.gif

Napisano
  • Autor

> Ale na Boscha? Nie na jakieś chińskie g..no?

> Co do EGR-a to nalezy rozebrać cewkę i ją wyczyścić od środka !

Na oryginalnego Boscha. Co do EGR to dziś znowu pojawił się ten komunikat, więc jeszcze raz będę musiał rozebrać klamot smile.gif

Napisano

> Na oryginalnego Boscha.

ok.gif

>Co do EGR to dziś znowu pojawił się ten komunikat, więc jeszcze raz będę musiał rozebrać klamot

Tak jak pisałem wcześniej musisz rozebrać cewkę poprzez rozwiercenie i wybicie trzpienia.... jest tandetnie wykonana i jak sie nagrzeje to sie zacina, zapieka itp.... wyczyścić i wypolerować wink.gif ... a zaworek umyć w ropce ok.gifzlosnik.gif

Napisano

A ile "Cinki" i spółka (czytaj tunerzy wink.gif ) biorą za definitywne rozwązanie problemu? hmm.gif 600-800 pln? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisałem wcześniej musisz rozebrać cewkę poprzez rozwiercenie i wybicie trzpienia.... jest

> tandetnie wykonana i jak sie nagrzeje to sie zacina, zapieka itp.... wyczyścić i wypolerować

> ... a zaworek umyć w ropce

A na długo taka czynność pomoże? Bo jak na pół roku czy rok to nie wiem czy warto się w to bawić. 340 zł kosztuje nowy z ASiO na allegro...

> A ile "Cinki" i spółka (czytaj tunerzy ) biorą za definitywne rozwązanie problemu? 600-800 pln?

Wiesz, gdybym nawet miał wymieniać komplet egr plus przepływka w cenie 500 zł na 4 lata, to chyba wolę wymieniać smile.gif

Napisano

> A na długo taka czynność pomoże? Bo jak na pół roku czy rok to nie wiem czy warto się w to bawić.

> 340 zł kosztuje nowy z ASiO na allegro...

Nie wiem.... ja mam 20 tys km po tej operacji i jest ok.gif a w poprzednim stilo po rozebraniu cewki może z 80 tyś może więcej nie pamientam wink.gif auto miało 265 tyś na liczniku jak sie z nim rostałem...

> Wiesz, gdybym nawet miał wymieniać komplet egr plus przepływka w cenie 500 zł na 4 lata, to chyba

> wolę wymieniać

A to ok... problem jest jednak taki, że nowe są bardzo tandetnie wykonane więc może perdnąc nawet po 300 km zlosnik.gif

Może coś zmienili ale wątpie confused.gif .... te co ja miałem były sick.gif jak nie wypolerujesz od środka cewki / trzpienia to sie zatrze, zapiecze.... i tyle z tego będzie sick.gif

A kiedy confused.gif tego nie wiem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.