Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie mi. o kolizję na "nieoznakowanym" skrzyżowaniu

Featured Replies

Napisano

Ostatnimi czasy miałem kolizję - chcąc uniknąć kolizji z pojazdem wyjeżdżającym tuż przed maskę z drogi podporządkowanej odbiłem na lewą stronę drogi jedno jezdniowej - po jednym pasie ruchu w każdym kierunku po czym rozpocząłem hamowanie, pomimo to 12-15 m dalej od miejsca pierwszego skrzyżowania przy minimalnej już prędkości dochodzi do kolizji z skręcającym w lewo "wymuszaczem" z pierwszego skrzyżowania.

Przyjeżdża policja i karze mnie za wyprzedzanie na skrzyżowaniu wpisując w blankiecik spowodowanie kolizji drogowej i karze drugiego kierowcę wpisując spowodowanie kolizji drogowej ( czytaj wg. tłumaczenia przy radiowozie: nieupewnienie się o możliwości dokonania manewru skrętu w lewo )

Moje tłumaczenie o uniknięciu kolizji z pierwszego skrzyżowania - kwitują nie było tam nas i nie widzieliśmy sytuacji - ślady wskazują.....

Na moją sugestię n/t braku oznakowania pionowego i poziomego którego na tej ulicy nie ma - nie musi bo to teren zabudowany - pan jest tu zameldowany więc zna pan te drogi.

Auto mam rozwalone z nieswojej winy, mandat przyjąłem bo po sądach nie mam zamiaru się włóczyć - teraz pytanie jak jest z tymi skrzyżowaniami i co można zrobić w takim wypadku hmm.gif Jak sprawę może rozpatrzy ubezpieczyciel - może ma ktoś doświadczenie w tej tematyce hmm.gif

Wygląd ulicy - V max 50 km/h - brak znaków pionowych i poziomych

284828748-znak.jpg

miejsce wyjazdu "wymuszacza" po skosie miejsce w którym się "spotkaliśmy"

284834138-znak.jpg

284828687-skrzy%BFowanie.jpg

Napisano

Ja Tobie powiem tak, szkoda, że przyjąłeś mandat, tak to przynajmniej powołali by biegłego, który wszystko by określił i wyszłoby na Twoje.

A teraz to podejrzewam, że TU się wypnie, bo tak ! tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Ja Tobie powiem tak, szkoda, że przyjąłeś mandat, tak to przynajmniej powołali by biegłego, który

> wszystko by określił i wyszłoby na Twoje.

policjanci stwierdzili " to nie MLe by powoływać biegłego za 1700 zł i 2 lata się sądzić. Przy pytaniu o przyjęcie mandatu była mowa o wyprzedzaniu na skrzyżowaniu i taką treść spodziewałem się ujrzeć na blankiecie. Po powrocie do domu i odczytaniu hieroglifów okazało się "spowodowanie kolizji drogowej"

> A teraz to podejrzewam, że TU się wypnie, bo tak !

nie wiem jak to wszystko będzie wyglądało w TU niewiem.gif

Napisano

> policjanci stwierdzili " to nie MLe by powoływać biegłego za 1700 zł i 2 lata się sądzić.

I w tym momencie należało grzecznie poinformować panów, ze odmawiasz przyjęcia mandatu.

Napisano

> I w tym momencie należało grzecznie poinformować panów, ze odmawiasz przyjęcia mandatu.

Dokładnie. Oni nie są od tego żeby to oceniać.

Napisano
  • Autor

> I w tym momencie należało grzecznie poinformować panów, ze odmawiasz przyjęcia mandatu.

w takim razie co mogę zrobić w tej chwili z tą sprawą hmm.gif - kolizja w poniedziałek 21.03

Mandat i pkt przez rok czasu przeboleje ale co jeśli chodzi o ubezpieczalnie hmm.gif i ich podejście do sprawy - opis policji i ich rozdanie kart - wyrocznia czy indywidualny tok podejścia i tu walka po sądach etc hmm.gif

Napisano

> w takim razie co mogę zrobić w tej chwili z tą sprawą (...)

Nic. Z tego co wiem, od przyjętego mandatu nie ma odwołania.

Na przyszłość. Nieprzyjęcie mandatu niczym złym nie skutkuje.

Jeśli w danej chwili nie jesteś pewien czy jesteś winien, a tak Ci sugerują niebiescy, i po kilku dniach dojdziesz do wniosku, że jednak tak, a nie chcesz latać po sądach, to możesz do sądu napisać pismo o przeprowadzeniu sprawy w trybie zaocznym i oświadczasz w nim, że przyznajesz się do winy, a nieprzyjęcie mandatu w miejscu zdarzenia spowodowane było stresem i brakiem możliwości oceny sytuacji. Grzywna nie musi być wyższa od mandatu.

Właśnie czekam na taką rozprawę przeprowadzaną w trybie zaocznym.

Nie przyjąłem mandatu, kiedy przekroczyłem prędkość 110 / 50 w terenie zabudowanym. Takie mam prawo i nie muszę się nikomu z tego tłumaczyć.

Powód jest prosty. Ja nie lubię płacić mandatów. Przez ponad 30 lat nie zapłaciłem ani razu. Taką mam słabość. wink.gif

Grzywny i jakieś zajęcia komornicze z pensji, to zupełnie inna melodia grinser006.gif

Napisano

TU będzie miało problem, bo rozstrzygnięcie karne wskazuje że jest dwóch sprawców.

Inna bajka, że daliście sobie wcisnąć te MKK jak uczniaki. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości - odmawiasz przyjęcia i tyle. Sąd Ci nie straszny, tam nie wsadzają do zimnego lochu z kulą przy nodze, policjanci będą straszyć i wciskać MKK, bo jak wcisną, to mają sprawę z głowy. Jak nie wcisną, trzeba napisać wniosek, złożyć go do Sądu, ktoś powinien iść na rozprawę, a jak nie wyjdzie, to statystyka leci.

TU musi ustalić stopień przyczynienia się każdego do szkody, żeby odpowiednio poukładać % odszkodowań.

Pewnie zaczną od wysyłki na drzewo.

Napisano

> Nic. Z tego co wiem, od przyjętego mandatu nie ma odwołania.

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia

Art. 101.

§ 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn

niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na

wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia

się mandatu lub z urzędu.

§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy

do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna.

W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W

posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz

nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu

oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić

stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu

karnego.

§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano

grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.

Napisano
  • Autor

> Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia

> Art. 101.

> § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn

> niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na

> wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia

> się mandatu lub z urzędu.

> § 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy

> do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna.

> W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W

> posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz

> nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu

> oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić

> stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu

> karnego.

> § 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano

> grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.

Dzięki za link - przetłumaczy mi to ktoś hmm.gif

"Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie . Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu."

co to jest "zawity termin" hmm.gif

Opłacać mandat do tych 7 dni ( 28/03/11 ) czy nie hmm.gif

Jak sformułować wniosek do sądu hmm.gif

"czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie" - sąd oczywiście decyduje o tym hmm.gif

jakie koszty może nieść za sobą takie postępowanie sądowe - powołanie biegłych etc. - wszystko na wniosek sądu, a zapłaci za to .....

Napisano

> Dzięki za link - przetłumaczy mi to ktoś

> "Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem

> zabronionym jako wykroczenie . Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym

> terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu."

> co to jest "zawity termin"

> Opłacać mandat do tych 7 dni ( 28/03/11 ) czy nie

> Jak sformułować wniosek do sądu

> "czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie" - sąd oczywiście decyduje o tym

> jakie koszty może nieść za sobą takie postępowanie sądowe - powołanie biegłych etc. - wszystko na

> wniosek sądu, a zapłaci za to .....

pojęcia nie mam. Livka pytaj, on jest biegły w prawach i obyczajach

Napisano
  • Autor

> pojęcia nie mam. Livka pytaj, on jest biegły w prawach i obyczajach

pule pkt. jeszcze mam zlosnik.gif , 250 zł przeboleje jakoś, najgorsze że zniżki mi lecą i do pkt 0 przez 2 lata schodzą, czyli jak bym 4 lata stracił no i poczucie niesprawiedliwości - o to bym walczył. Najgorzej jednak jak mi przyjdzie płacić potem za "szpeców" co ustalają jak im zleceniodawca zleci etc i cała ta impreza wyjdzie w tysiącach zł.

Napisano

> pule pkt. jeszcze mam , 250 zł przeboleje jakoś, najgorsze że zniżki mi lecą i do pkt 0 przez 2

> lata schodzą, czyli jak bym 4 lata stracił no i poczucie niesprawiedliwości - o to bym

> walczył. Najgorzej jednak jak mi przyjdzie płacić potem za "szpeców" co ustalają jak im

> zleceniodawca zleci etc i cała ta impreza wyjdzie w tysiącach zł.

sprawdź czy Twoje TU nie dopuszcza czasem jednej szkody w sezonie. Możesz też zmienić TU na takie, które jedną szkodę dopuszcza.

Z opisu wynika, że policjanci zrobili Cię zwyczajnie w bambuko

Napisano

> Dzięki za link - przetłumaczy mi to ktoś

> "Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem

> zabronionym jako wykroczenie . Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym

> terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu."

Mandat staje się prawomocny w momencie pokwitowania przez ukaranego.

> co to jest "zawity termin"

Termin, który jeśli został niedotrzymany z przyczyn od Ciebie niezależnych to może być przywrócony. W tym wypadku bez znaczenia.

> Opłacać mandat do tych 7 dni ( 28/03/11 ) czy nie

Jeśli nie opłacisz to zostanie wyegzekwowany w drodze egzekucji administracyjnej. Dojdzie do tego kilka procent kosztów poborcy. Odsetki nie są naliczane.

> Jak sformułować wniosek do sądu

Nijak. Szkoda Twojego czasu.

> "czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie" - sąd oczywiście decyduje o tym

Tu nie ma o czym decydować. Tyczy się to przypadku gdybyś np. dostał mandat za jazdę w czapce podczas gdy przepisy niczego takiego nie zabraniają.

Ty dostałeś mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu co wykroczeniem jak najbardziej jest. To, czy słusznie nie ma znaczenia. Merytorycznie mogłeś dyskutować w funkcjonariuszami albo przed Sądem w razie odmowy przyjęcia mandatu.

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy Twoje TU nie dopuszcza czasem jednej szkody w sezonie. Możesz też zmienić TU na takie,

> które jedną szkodę dopuszcza.

AXA - nie ma takiej opcji

> Z opisu wynika, że policjanci zrobili Cię zwyczajnie w bambuko

Mam nauczkę na przyszłość - a dla pozostałych przestrogę co to by wydzierali policji mandaty i dokładnie je czytali, a nie zręcznie przykryte łapką policjanta wskazującą miejsce autografu - podpisywali. Państwo polskie za pośrednictwem swych organów wszędzie gdzie się tylko da nas 270747800-sex.gif

Napisano
  • Autor

> Mandat staje się prawomocny w momencie pokwitowania przez ukaranego.

Czyli "pozamiatane" - teraz można tylko zrobić pokazówkę pt "turbokamera" interwencja etc. cytując słowa policji n/t ich uwag o miejscu zameldowania i konieczności znania dróg którymi się poruszamy pomimo ewidentnego braku oznakowania na nich

> Termin, który jeśli został niedotrzymany z przyczyn od Ciebie niezależnych to może być przywrócony.

czyli wypadek, choroba etc

> W tym wypadku bez znaczenia.

> Jeśli nie opłacisz to zostanie wyegzekwowany w drodze egzekucji administracyjnej. Dojdzie do tego

> kilka procent kosztów poborcy. Odsetki nie są naliczane.

zapłacę ostatniego możliwego dnia o 23:59 zlosnik.gif

> Nijak. Szkoda Twojego czasu.

w RP żyjemy, a nie w państwie praw - zawsze ktoś lub coś musi mi to przypominać

> Tu nie ma o czym decydować. Tyczy się to przypadku gdybyś np. dostał mandat za jazdę w czapce

> podczas gdy przepisy niczego takiego nie zabraniają.

ok

> Ty dostałeś mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu co wykroczeniem jak najbardziej jest. To, czy

> słusznie nie ma znaczenia. Merytorycznie mogłeś dyskutować w funkcjonariuszami albo przed

> Sądem w razie odmowy przyjęcia mandatu.

Dostałem słowne zapewnienie policji o mandacie za wyprzedzanie, na blankiecie treść "spowodowanie kolizji drogowej"

Napisano

> AXA - nie ma takiej opcji

jak się będzie polisa kończyć poszukaj czegoś innego, składając oczywiście oświadczenie zgodne z prawdą, że miałeś kolizję

Napisano

> Czyli "pozamiatane" - teraz można tylko zrobić pokazówkę pt "turbokamera" interwencja etc. cytując

> słowa policji n/t ich uwag o miejscu zameldowania i konieczności znania dróg którymi się

> poruszamy pomimo ewidentnego braku oznakowania na nich

Co niby miałoby Ci to dać? Oczywiście możesz, nie moja brocha. Ja nawet tefauenu nie oglądam. zlosnik.gif

> zapłacę ostatniego możliwego dnia o 23:59

Możesz nie płacić nawet rok. Wezmą sobie ze zwrotu podatku albo odwiedzi Cię smutny pan bardzo znudzony swoją pracą.

> Dostałem słowne zapewnienie policji o mandacie za wyprzedzanie, na blankiecie treść "spowodowanie

> kolizji drogowej"

Trzeba czytać co się podpisuje. Nie tylko w przypadku mandatów.

Napisano
  • Autor

> Co niby miałoby Ci to dać? Oczywiście możesz, nie moja brocha. Ja nawet tefauenu nie oglądam.

zasadniczo nic, ale może choć znaki powstawiają ok.gif

> Możesz nie płacić nawet rok. Wezmą sobie ze zwrotu podatku albo odwiedzi Cię smutny pan bardzo

> znudzony swoją pracą.

o tych opcjach słyszałem - nie przedawniam płatności

> Trzeba czytać co się podpisuje. Nie tylko w przypadku mandatów.

w przypadku takich akcji jak powyżej stres jednak robi swoje crazy.gif

Napisano

> zasadniczo nic, ale może chodziarz znaki powstawiają

może już lepiej do tego chodziarza nie mieszaj... hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Dostałem słowne zapewnienie policji o mandacie za wyprzedzanie, na blankiecie treść "spowodowanie

> kolizji drogowej"

Ale nie o to chodzi. W uproszczeniu mówiąc, anulowany może być mandat wystawiony za czyn, na który "nie ma paragrafu". Jeżeli jest na czyn z paragrafu, a Ty go przyjąłeś, to nie ma szans.

Napisano

> zasadniczo nic, ale może choć znaki powstawiają

Pisz do zarządcy drogi a nie mediów.

> w przypadku takich akcji jak powyżej stres jednak robi swoje

Prawdopodobnie tak. Ale spróbuj wyrobić sobie nawyk czytania absolutnie wszystkiego co podpisujesz. Nieważne czy pismo do spółdzielni, umowę na sprzedaż ratalną w sklepie czy właśnie mandat. Masz wątpliwości - pytaj tego, który o podpis prosi.

Napisano
  • Autor

> Pisz do zarządcy drogi a nie mediów.

> Prawdopodobnie tak. Ale spróbuj wyrobić sobie nawyk czytania absolutnie wszystkiego co podpisujesz.

> Nieważne czy pismo do spółdzielni, umowę na sprzedaż ratalną w sklepie czy właśnie mandat.

> Masz wątpliwości - pytaj tego, który o podpis prosi.

zazwyczaj - w 99% tak robie - jednak tu postawa miśków policial.gif mnie zmyliła - niby uprzejmi etc, a tu finalnie okazuje się że mówią jedno, a wypisują drugie sick.gif

Napisano
  • Autor

> Ale nie o to chodzi. W uproszczeniu mówiąc, anulowany może być mandat wystawiony za czyn, na który

> "nie ma paragrafu". Jeżeli jest na czyn z paragrafu, a Ty go przyjąłeś, to nie ma szans.

Mam nadzieje że dostane wypłatę z OC która mi wystarczy na "poklejenie" auta oslabiony.gif

Napisano

> Mam nadzieje że dostane wypłatę z OC która mi wystarczy na "poklejenie" auta

z OC to raczej nie dostaniesz nic, przecież finalnie to ciebie uznano za sprawcę:

Quote:

na blankiecie treść "spowodowanie kolizji drogowej"

.

Napisano
  • Autor

> z OC to raczej nie dostaniesz nic, przecież finalnie to ciebie uznano za sprawcę: Quote:

> na blankiecie treść "spowodowanie kolizji drogowej"

> .

drugi uczestnik kolizji identyczna treść mandatu - wg policji sprawców 2 - czyli po 50% odszkodowania

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.