Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wolne obroty świrują

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E36 z 1998 roku. Jednym z dziwnych objawów tego auta jest brak ssania na zimnym silniku oraz malejąco-skaczące obroty podczas postoju na światłach. Dodam że skrzynia jest automatyczna jeśli miałoby to pomóc w diagnozie.

Napisano

Zastanów sie jeszcze raz na jakim podłożu może leżeć problem i czy podałeś wszystkie informacje odnośnie auta a które moga miec wpływ na diagnoze

...i nie chodzi tu o kolor

Napisano

> Witam serdecznie

> od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E36 z 1998 roku. Jednym z dziwnych objawów tego auta

> jest brak ssania na zimnym silniku oraz malejąco-skaczące obroty podczas postoju na światłach.

> Dodam że skrzynia jest automatyczna jeśli miałoby to pomóc w diagnozie.

przede wszystkim zacznij od tego jaki silnik

pozniej czy bylo robione ostatnio z tym silnikiem ?

Napisano

> przede wszystkim zacznij od tego jaki silnik

> pozniej czy bylo robione ostatnio z tym silnikiem ?

jak falują obroty na włączonych światłach to chyba coś z ładowaniem będzie nie teges

Napisano

> jak falują obroty na włączonych światłach to chyba coś z ładowaniem będzie nie teges

Chyba ze stoi na światłach (czerwonym) na skrzyzowaniu zlosnik.gif

Napisano

> Chyba ze stoi na światłach (czerwonym) na skrzyzowaniu

a to wtedy jest wszystko w normie zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

- uszczelnij dolot (upewnij się że jest szczelny - przy okazji wyczyśc z syfu przepustnicę)

- sprawdź przepływke (sprawdź czy będzie zmiana po odpięciu podczas falowania)

- sprawdź sonde lambda

Napisano

> Witam serdecznie

> od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E36 z 1998 roku. Jednym z dziwnych objawów tego auta

> jest brak ssania na zimnym silniku oraz malejąco-skaczące obroty podczas postoju na światłach.

> Dodam że skrzynia jest automatyczna jeśli miałoby to pomóc w diagnozie.

316 tak maja zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> Zastanów sie jeszcze raz na jakim podłożu może leżeć problem i czy podałeś wszystkie informacje

> odnośnie auta a które moga miec wpływ na diagnoze

> ...i nie chodzi tu o kolor

silnik 1.8 85 kW. Czy są może jakieś manuale na kąciku jak czyści się przepustnicę??

Napisano

> silnik 1.8 85 kW. Czy są może jakieś manuale na kąciku jak czyści się przepustnicę??

jak ją odkręcisz to wszystko będzie jasne ;-)

to zwykły kawał metalu zlosnik.gif

Napisano

> silnik 1.8 85 kW. Czy są może jakieś manuale na kąciku jak czyści się przepustnicę??

benzyna, pędzelek i jazda wink.gif

Napisano
  • Autor

> benzyna, pędzelek i jazda

hej a gdzie dokładnie jest silnik krokowy w przepływomierz w bmw e36 318i ?? foto by mi bardzo pomogło.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> hej a gdzie dokładnie jest silnik krokowy w przepływomierz w bmw e36 318i ?? foto by mi bardzo

> pomogło.

ok już znalazłem. Mój jest mocowany w przepustnicy z przodu zaraz obok czujnika położenia przepustnicy. Widać go od razu jak podniesie się klapę. Udało mi się go wyczyścić jednak poprawa jest mała wręcz nie zauważalna.

Jak odłączę krokowca na włączonym silniku to obroty spadają poniżej 500 natomiast jak odłączę na włączonym silniku przepływomierz to wchodzi na 900 obrotów i tak trzyma. Czy coś wam to mówi??

Od razu mam pytanie. Jak odpalacie swoje bunie z rana to jak działa wam ssanie tzn ile pokazuje wam obrotomierz??

Napisano

> na

> włączonym silniku przepływomierz to wchodzi na 900 obrotów i tak trzyma. Czy coś wam to mówi??

wskazywałoby to na uwaloną przepływkę...

najlepiej umów się z kimś kto ma takie auto i podmień i będzie jasne...

> Od razu mam pytanie. Jak odpalacie swoje bunie z rana to jak działa wam ssanie tzn ile pokazuje wam

> obrotomierz??

w silniku o wielopunktowym wtrysku i z podgrzewaną 4-przewodową sondą nie ma czegoś takiego jak ssanie (ze względu na konstrukcję wtrysku nie jest potrzebne). Ja mam od razu jakieś 700-800 obr. Miałem pewne jaja z obrotami przy zapalaniu, ale dosłownie przez pierwsze pół minuty i wina leżała po źle dobranej przy wymianie Sondzie Lambda..

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Potrzebuje znowu waszej pomocy. Mianowicie auto nie odpala mi za pierwszym razem tylko za drugim. Jak już za drugim razem zaskoczy to obroty strasznie świrują tzn. są bardzo niskie i trzęsie całym autem. Próbowałem już czyścić krokowy i wymieniłem filtr powietrza na nowy. Zauważyłem że guma od przepływomierza do kolektora jest spękana i próbowałem ją zakleić taśmą jednak nie za dużo to dało. Czy możliwe jest że auto tak świruje z obrotami właśnie przez tą gumę??

Napisano

> Potrzebuje znowu waszej pomocy. Mianowicie auto nie odpala mi za pierwszym razem tylko za drugim.

> Jak już za drugim razem zaskoczy to obroty strasznie świrują tzn. są bardzo niskie i trzęsie

> całym autem. Próbowałem już czyścić krokowy i wymieniłem filtr powietrza na nowy. Zauważyłem

> że guma od przepływomierza do kolektora jest spękana i próbowałem ją zakleić taśmą jednak nie

> za dużo to dało. Czy możliwe jest że auto tak świruje z obrotami właśnie przez tą gumę??

Możliwe, silnik dostaje więcej powietrza niż wynika to z czujnika (przepływomierza) i źle dobiera dawkę paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.