Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo+BRC - gaśnie na zimnie przy zmianie paliwa:-(

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jestem tu dość rzadkim gościem, ale tym razem chciałbym poprosić kolegów o pomoc. Dwa lata temu kupiłem prawie nowe Aveo (jak w podpisie) i natychmiast założyłem mu BRC Seq24. Temperaturę "przejścia" miałem ustawioną na 30 stopni i zimą, przy temp. poniżej zera zaczęły się problemy polegające na tym, że po porannym uruchomieniu auta, kiedy przyszła pora na załączenie się gazu, silnik gasł, jeśli akurat w tym momencie szedł na wolnych obrotach (jeśli akurat jechałem, to odczuwalne było dość silne szarpnięcie). Podczas przeglądu instalki (już wiosną)poprosiłem o podniesienie temp. przełączania na 40 st., mając nadzieję że to pomoże. Niestety kolejna zima udowodniła, że nie osiągnąłem niczego, poza zwiększeniem zużycia noPB. Poza opisanym objawem auto spisuje się prawidłowo, późniejsze (po zagrzaniu silnika) przełączania nie powodują gaśnięcia, zużycie LPG jest wręcz rewelacyjne (co w dużej mierze powstrzymuje mnie przed madmiernym "dłubaniem"), niemniej zachowanie auta zimą jest dość "upierdliwe".

Auto utrzymane w należytym stanie, filtry i świece wymieniane dość często, więc nie one są powodem.

Czy ktoś ma pomysł na moją przypadłość?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Napisano

Co to znaczy zużycie jest rewelacyjne? Bo jak za małe to jest za ubogo i zamiast oszczędności będziesz miał remont silnika.

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy zużycie jest rewelacyjne? Bo jak za małe to jest za ubogo i zamiast oszczędności

> będziesz miał remont silnika.

Nie podejrzewam gazowników o jakieś mocno błędne ustawienie instalacji, które mogłoby mnie narazić na problemy z silnikiem, a ich na moje pretensje - firma jest dość duża i znana w okolicy (choć gość podczas montażu przyznał się, że aveo gazuje po raz pierwszy).

Poza tym na tej instalacji zrobiłem już ok. 40 kkm, więc pewnie efekty grubych błędów byłyby już widoczne (choćby po wyglądzie świec).

Auto osiąga na LPG prędkość maksymalną zgodną z deklaracjami producenta dla noPB, więc do uzyskiwanej mocy silnika nie mogę mieć zastrzeżeń.

Przy płynnej jeździe na trasie w granicach ok. 100km/h spala ok. 7 - 7,5l LPG - mnie ta wartość satysfakcjonuje.

Czy mogę podejrzewać jakieś niedoskonałości map w warunkach przejścia pomiędzy paliwami ? Bo jakoś tak mi to wygląda...

Napisano

> Czy mogę podejrzewać jakieś niedoskonałości map w warunkach przejścia pomiędzy paliwami ? Bo jakoś

> tak mi to wygląda...

Tak. Prawdopodobnie dostaje za dużą dawkę po przełączeniu i go zalewa.

Napisano
  • Autor

> Tak. Prawdopodobnie dostaje za dużą dawkę po przełączeniu i go zalewa.

To niefajnie. Najwyraźniej gazownik nie wie o co chodzi, bo podczas wspomnianej wizyty wspomniałem mu o problemie i jedyne co zrobil, to przeprowadził automatyczną kalibrację (na wolnych obrotach i na 3000) po czym uznał, że powinno być OK.....ale nie jest.

Napisano

> To niefajnie. Najwyraźniej gazownik nie wie o co chodzi, bo podczas wspomnianej wizyty wspomniałem

> mu o problemie i jedyne co zrobil, to przeprowadził automatyczną kalibrację (na wolnych

> obrotach i na 3000) po czym uznał, że powinno być OK.....ale nie jest.

No to jedz do goscia i powiedzial ,ze spapral robote.

Napisano
  • Autor

> No to jedz do goscia i powiedzial ,ze spapral robote.

Tylko co to da, skoro chyba nie wie, jak poprawić ...

Napisano

> Tylko co to da, skoro chyba nie wie, jak poprawić ...

Niech sie zapyta w centrali smile.gif

W moim wypadku dał radę dopiero wydelegowany spec z Czakramu.

Napisano

Pzrypuszczam, że masz problem taki jak obecnie mój (zerknij kilka postów niżej na wpis o instalce Zenit) .

Jeżeli masz możliwość, to doradź gazownikowi monitorowanie ciśnienia gazu przed listwą przed pierwszym przełączeniem zimnego silnika na gaz. Jak jest za niskie to wiadomo, że auto po przełączeniu albo zgaśnie albo będzie jechać bez mocy.

Stawiam zakład o piwo, że masz to co u mnie, co nie znaczy, że chłopaki od gazu są w stanie w prosty sposób rozwiązać problem, ani, że mogę podpowiedzieć rozwiązanie , bo kącik u mnie też nie za wiele podpowiedział.

W zalewanie nie wierzę, to nie jest kwestia map - u mnie fachowiec zmieniał ustawienia kilka razy - dawał bogato ,ubogo i jeden czort, jak wreszcie zobaczył sytuacje z ciśnieniem podczas pierwszego przełączenia to stwierdził, że kombinowanie z ustawieniami nie ma sensu bo to jest przyczyna. Niestety po sprawdzeniu szczelności zaproponował jako rozwiązanie wymianę listwy albo parownika.

Gdybyś doszedł jednak do ładu z tym w inny sposób to jestem bardzo ciekawy jak. Oczywiście ja też napisze gdybym się pozbył opisanych efektów.

Napisano
  • Autor

> Gdybyś doszedł jednak do ładu z tym w inny sposób to jestem bardzo ciekawy jak. Oczywiście ja też

> napisze gdybym się pozbył opisanych efektów.

Dzięki za sugestie.

Mój ból polega na tym, że do gazowników mam 40 km i nie mam możliwości pokazać im zachowania się instalacji zimą przy pierwszym odpaleniu (gdyby to było prostsze, to już dawno bym to zrobił). Byłem u nich dopiero raz na przeglądzie i gość "na czuja" próbował coś zaradzić - niestety nie wyszło, ale on o tym nie wie.

Mam w planie niebawem się do nich wybrać ponownie, dlatego próbuję zdobyć jakąś wiedzę na temat problemu.

Oczywiście gdybym załatwił sprawę to napiszę, jednak po przeczytaniu Twojego wątka widzę dwie różnice pomiędzy naszymi problemami: po pierwsze Twój problem jakiś czas temu się "pojawił", a u mnie występuje praktycznie od chwili założenia instalacji (mniej-więcej, ponieważ zakładałem wiosną a problem ujawnił się ze zrozumiałych względów dopiero zimą), po drugie Twoja instalacja ma znacznie większy przebieg, więc mogły pojawić się problemy natury zużyciowej.

Napisano

a ja tylko zapytam czy przypadkiem nie wkleił ci do tego sequenta jakichś dupnych wtryskiwaczy? Zdaję sobie sprawę że to słynne BRC ale to nie znaczy że koleś nie przekombinował z wtryskami, zasyfione lub badziewne wtryski jak są zmrożone/zimne dopóki się nie nagrzeją potrafią zepsuć dzień i nie tylko.

Napisano

> Oczywiście gdybym załatwił sprawę to napiszę, jednak po przeczytaniu Twojego wątka widzę dwie

> różnice pomiędzy naszymi problemami: po pierwsze Twój problem jakiś czas temu się "pojawił", a

> u mnie występuje praktycznie od chwili założenia instalacji (mniej-więcej, ponieważ zakładałem

> wiosną a problem ujawnił się ze zrozumiałych względów dopiero zimą), po drugie Twoja

> instalacja ma znacznie większy przebieg, więc mogły pojawić się problemy natury zużyciowej.

Można by próbować odgrzebać mój pierwszy wątek na ten temat. Problem miałem od założenia i gazownik, który zakładał instalację poddał sie - ustawił mi w końcu temperaturę przełączenia na 55stopni, jak nie pomogło, pojechałem do innego. I wtedy ten nowy zrobił regulację na parowniku, nawet w tej chwili nie można odtworzyć co (pewnie podwyższył ciśnienie robocze) i jeździłem tak dwa lata bez problemów. Ostatni problem pojawił się rzeczywiście tej zimy, wiązałem go najpierw z serwisem, bo zaczeło sie po przeglądzie okresowym, wiec męczyłem go "gwarancyjnie" ale w sumie stwierdzenie związku wymiany filtrów z tym defektem mnie przerosło.

Fachowiec rzeczywiście wykazywał dobrą wolę i doprowadzilismy do znalezienia prawdopodobnej przyczyny. Teraz jeszcze kwestia usunięcia usterki, co na razie jest utrudnione, bo nie chcę na razie inwestować, moim zdaniem na wymianę parwonika czy listwy za wczesnie, a przy wyższych temperaturach otoczenia problem jest marginalnny.

Napisano

> Mój ból polega na tym, że do gazowników mam 40 km i nie mam możliwości pokazać im zachowania się

> instalacji zimą przy pierwszym odpaleniu (gdyby to było prostsze, to już dawno bym to zrobił).

Musiałbyś się zdecydować pojechać do gazownika na benzynie.

Załączysz benzynę na stałe, to pomimo, że parownik będzie miał temperaturę ale gazu nie będzie podawał, więc jeżeli przyczyna jest jak u mnie to możliwość pomiaru będzie. Ja tak zrobiłem, wprawdzie dystans mniejszy, ale przyjechałem na benzynie i efekt 1go przełączenia ładnie wyszedł - bo auto stało na parkingu w czasie testu i przy przełączeniu sobie zgasł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.