Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiosenne grzebanie w aucie, czyli kila pytań...

Featured Replies

Napisano

W końcu się ciepło zrobiło, a że mam kilka rzeczy do porobienia z autem to trzeba podpytać ok.gif Auto to CCS 1.1

1. Chce wymienić kompletny wydech od kolektora i nie bardzo wiem co wybrać. Kupienie środkowego i końcowego to nie problem ale co wstawić w miejsce katalizatora? Wspawać jakąś puszkę albo zwykłą rurę( jak to się ma do przeglądów). Ile mogą zawołać za takie wycięcie katalizatora i wspawanie końcowego z 125p?

Czy bez katalizatora i z końcowym od dużego fiata będzie to znośne w trasie?

2. Chciałbym zakonserwować podłogę i progi bo rudzielec się pokazuje. Nie jest pognite, rdza jest tylko z wierzchu więc wystarczy wyczyścić dokładnie potem hameritte i bitgum ? Będzie ok?

3. Świeci mi się kontrolka ciśnienia oleju przez jakąś minutę po uruchomieniu auta i potem gaśnie, czasem się jeszcze załączy na wolnych obrotach jak jest nagrzany ale rzadko. Co jest ciekawe to na zimnym jak się przegazuje do 4000 to znika jak się puści gaz to znowu się włącza, z kolei jak się włączy na ciepłym to wystarczy musnąć pedał gazu i znika.

Teoretycznie jeżdżę już tak rok i nic się nie dzieje ale wolałbym to rozwiązać, bo robię rzadko ale bardzo duże trasy koło 3-4 tyś. km i chce żeby było wszystko tip top zlosnik.gif

Z góry dzięki za pomoc wink.gif

Napisano

Co do wydechu, mozęsz wspawać strumiennicę która wygląda podobnie do Kat, jak sie nie kapną to sie nie czepią, a jeśli chodzi o 125, to po mojemu jak sie ma przed nim pusto wcale taki cichy nie jest.

Jeśli chodzi o kontrolke oleju, to pewnie złe ciśnienie daje już pompa olejowa, skoro to ci sie ujawnia w takich warunkach i zawsze tak samo, jest to raczej wina pompy. Czasami nawalały czujniki, ale wtedy działało to albo nie losowo, tak samo z kablem, jak by sie przetarł.

Co do konserwacji, jak jest ruda to wartobyło by te miejsca poczyscić do gołej blachy i zamalować czymś w rorzaju R-Stop firmy APP, dopiero potem na to inna farba i konserwacja, hameritte po mojemu nie jest taki rewelacyjny, zresztą konserwować to ja bym dał komuś, wezmą za to do 300 zł a poczyszcza i zrobią jak należy, trzeba tylko wybadać kto to robi porządnie, a nie jakiś pan Zbysio w garażu.

Napisano
  • Autor

> Co do wydechu, mozęsz wspawać strumiennicę która wygląda podobnie do Kat, jak sie nie kapną to sie

> nie czepią, a jeśli chodzi o 125, to po mojemu jak sie ma przed nim pusto wcale taki cichy nie

> jest.

Z tego co przejrzałem allegro to jest bardzo dużo rodzajów strumienic, różne długości średnice itp jaką najlepiej wybrać?

Tutaj są przykładowe aukcje

http://allegro.pl/strumienica-obudowa-katalizatora-wysoka-jakosc-i1515778474.html

http://allegro.pl/strumienica-tlumik-rurowy-awg-kadex-stru-i1501951173.html

A układ ze strumienicom i seryjnym końcowym z CCSa nie będzie za głośny? Będzie dało się z nim przeżyć w trasie? 270751858-jezyk.gif

> Jeśli chodzi o kontrolke oleju, to pewnie złe ciśnienie daje już pompa olejowa, skoro to ci sie

> ujawnia w takich warunkach i zawsze tak samo, jest to raczej wina pompy. Czasami nawalały

> czujniki, ale wtedy działało to albo nie losowo, tak samo z kablem, jak by sie przetarł.

A jakie ciśnienie oleju powinno być? Na dniach postaram się o manometr to sprawdzę.

> Co do konserwacji, jak jest ruda to wartobyło by te miejsca poczyscić do gołej blachy i zamalować

> czymś w rorzaju R-Stop firmy APP, dopiero potem na to inna farba i konserwacja, hameritte po

> mojemu nie jest taki rewelacyjny, zresztą konserwować to ja bym dał komuś, wezmą za to do 300

> zł a poczyszcza i zrobią jak należy, trzeba tylko wybadać kto to robi porządnie, a nie jakiś

> pan Zbysio w garażu.

Wiadomo jak to jest ;D jak się zrobi samemu to kasa zostaje w kieszeni zlosnik.gif

Zwłaszcza że mam już hameraitta i bitgum kupiony.

Napisano

> Z tego co przejrzałem allegro to jest bardzo dużo rodzajów strumienic, różne długości średnice itp

> jaką najlepiej wybrać?

Taką żeby pasowała do aktualnej średnicy wydechu

> A układ ze strumienicom i seryjnym końcowym z CCSa nie będzie za głośny? Będzie dało się z nim

> przeżyć w trasie?

Ja tak mam bez środkowego i seria na końcu i jest cicho ok.gif

> A jakie ciśnienie oleju powinno być? Na dniach postaram się o manometr to sprawdzę.

Tu ci nie pomogę bo nie pamiętam.

Napisano

> A jakie ciśnienie oleju powinno być? Na dniach postaram się o manometr to sprawdzę.

Zwyklym manometrem lepiej nie sprawdzac na cieplym silniku, bo olej ma wtedy 80 - 100 stopni.

Napisano

> Zwyklym manometrem lepiej nie sprawdzac na cieplym silniku, bo olej ma wtedy 80 - 100 stopni.

Chyba nie widziałeś na oczy manometru do pomiaru ciśnienia oleju.

Napisano

ja bm obstawial ze pompa olejowa do wymiany! Identyczny objaw jest w bravo 1.4 12v i jak jezdzisz dlugo to jest mozliwosc zatarcia silnika

Napisano

> ja bm obstawial ze pompa olejowa do wymiany! Identyczny objaw jest w bravo 1.4 12v i jak jezdzisz

> dlugo to jest mozliwosc zatarcia silnika

czujnik cisnienia ma do wymiany a nie pompa

Napisano

myslisz? byc moze? po sprawdzeniu cisnienia bedzie wiadomo

Napisano

> czujnik cisnienia ma do wymiany a nie pompa

W najlepszym przypadku, u mnie jak nawaliła kontrolka to sie zarzyła np ale cały czas.

Napisano

> W najlepszym przypadku, u mnie jak nawaliła kontrolka to sie zarzyła np ale cały czas.

u mnie migala czasem na jalowym

Napisano

2. Konserwacja, ja robiłem tak - czyszczenie kątówką do gołej (błyszczącej) blachy, potem r-stop firmy app, na to minia tlenkowa i na to konserwacja noxudoll 1600. Potem konserwacja profili zamkniętych środkiem woskowym noxudoll 700 (najczęściej rdza wychodzi od środka). Firmie bym nie dawał starego auta, bo oni się nie pierniczą i psikają na niedokładnie oczyszczone powierzchnie, nie mają poprostu czasu na bawienie się.

3. Zacząłbym od wymiany czujnika ciśnienia i kupienie markowego filtru oleju, no i zmiana oleju na mobil 10w/40, według mnie najlepszy do małych silników fiata.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi wink.gif

Mam już do dyspozycji manometr i kupiłem też nowy czujnik, w sobotę będę robić to zdam relację. Oby to był tylko czujnik bo nie widzi mi się wymiana pompy.

> 2. Konserwacja, ja robiłem tak - czyszczenie kątówką do gołej (błyszczącej) blachy, potem r-stop

> firmy app, na to minia tlenkowa i na to konserwacja noxudoll 1600. Potem konserwacja profili

> zamkniętych środkiem woskowym noxudoll 700 (najczęściej rdza wychodzi od środka).

Bardziej mi chodziło o zatrzymanie rdzewienia, żeby z powierzchownej rdzy nie pogniło mi wszystko. Wiem że to była by profi robota i spokój na lata ale jak narazie nie dysponuje garażem żeby czyścić dokładnie i malować kilka warstw różnych preparatów. Wszystko będzie robione pod blokiem na parkingu 270635636-JUMP2.gif więc chciałem to zrobić w miarę szybko i najlepiej jak się da.

A taka kombinacja że czyszczę kątówką rejony gdzie jest widoczna ruda, maluje r-stop, na to hameritte i maluje całą podłogę razem z progami bitgumem?

Firmie bym

> nie dawał starego auta, bo oni się nie pierniczą i psikają na niedokładnie oczyszczone

> powierzchnie, nie mają poprostu czasu na bawienie się.

> 3. Zacząłbym od wymiany czujnika ciśnienia i kupienie markowego filtru oleju, no i zmiana oleju na

> mobil 10w/40, według mnie najlepszy do małych silników fiata.

Mam zalanego mobila 10w40 i właśnie myślałem żeby może go zmienić na jakiś inny może gęściejszy. Może wtedy problem zniknie.

Napisano

Zatrzymać rdzewienia się nie da, nie używaj hammerajta, jest do dupy - przereklamowany, używaj mini tlenkowej, ewentualnie corrina, jak pomalujesz na rdzę to ona za pół roku wyjdzie, więc papier ścierny w rękę i przed pomalowaniem przeszlifuj. I na to może być bitgum, pamiętaj żeby stosować się do instrukcji producenta, odpowiednio odtłuścić powierzchnie i zachować czas schnięcia kolejnych preparatów. Takie rzeczy najlepiej robić w temperaturze minimum 15 stopni. Apropo oleju, jeśli masz oryginalny mobil 10w/40 to nie ma możliwości żeby przez niego się kontrolka paliła, albo czujnik, albo pompa oleju umiera.

Napisano

> Apropo oleju, jeśli masz oryginalny mobil 10w/40 to nie ma możliwości żeby przez niego się

> kontrolka paliła, albo czujnik, albo pompa oleju umiera.

właśnie ten olej może powodować takie zachowanie czujnika, kolega Morgan miał podobny objaw z migającą kontrolką oleju i z tego co wiem to po zmianie oleju z mobila na lotos problem zniknął.

Pewnie sam się wypowie na ten temat ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.